Δυτικοί στρατιώτες και κατάσκοποι ανατρέπουν την κυριαρχία του Λιβάνου

Η πρόσφατη σύλληψη Ολλανδών των ειδικών δυνάμεων σε νότιο προάστιο της Βηρυτού έριξε τα φώτα της δημοσιότητας στην ανεξέλεγκτη ξένη κατασκοπεία και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο Λίβανο. Αλλά όταν οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο, αυτό κατεδαφίζει την κυριαρχία του κράτους.

Μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ασίας, λίγες είναι οι χώρες που αντιμετωπίζουν το βάρος της ανάμειξης ξένων μυστικών υπηρεσιών όπως ο Λίβανος. Η κυριαρχία του παραβιάζεται συστηματικά από υπηρεσίες πληροφοριών από το εξωτερικό, οι οποίες δρουν εντός των συνόρων του με θρασύτατη ατιμωρησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ξένοι στρατοί έχουν ζητήσει ακόμη και απεριόριστη πρόσβαση στη χώρα.

Radwan Mortada - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτές οι παράνομες δραστηριότητες όχι μόνο παραβιάζουν το λιβανέζικο δίκαιο αλλά και υπονομεύουν την εθνική του ασφάλεια. Η πρόσφατη εισβολή ολλανδικών ειδικών δυνάμεων στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, είναι το τελευταίο τέτοιο περιστατικό.

Με το πρόσχημα της εκκένωσης Ολλανδών υπηκόων, οι ξένοι αυτοί μαχητές εξοπλίστηκαν με στρατιωτικά όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό χωρίς συντονισμό με τις λιβανικές αρχές, επιδεικνύοντας ένα επίπεδο ελευθερίας που δεν επιτρέπεται ούτε στη χώρα τους.

Κατασκοπεία για το Ισραήλ

Την περασμένη εβδομάδα, το Στρατιωτικό Δικαστήριο της Βηρυτού καταδίκασε τον Ρώσο υπήκοο Yuri Rinatovich Chaykin για κατασκοπεία, καταδικάζοντάς τον σε οκτώ χρόνια πίσω από τα κάγκελα για κατασκοπεία για λογαριασμό του Ισραήλ. Οι γνώσεις του Chaykin στην παραβίαση κλειδαριών τον οδήγησαν σε μια απόπειρα διάρρηξης μιας μυστικής εγκατάστασης που ανήκε στη Χεζμπολάχ, μόνο και μόνο για να αποτραπεί από τις κάμερες παρακολούθησης.

Η σύλληψή του στο αεροδρόμιο της Βηρυτού ενώ προσπαθούσε να εγκαταλείψει τη χώρα αποκάλυψε ένα πλέγμα κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής ευαίσθητων πληροφοριών και αποστολών αναγνώρισης που διεξάγονταν για λογαριασμό του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του, ο Chaykin παραδέχθηκε ότι εργαζόταν για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και πως επισκεπτόταν επανειλημμένα τον Λίβανο με τη σύζυγο και το παιδί του, που χρησιμοποιούσε ως κάλυψη για τις δραστηριότητές του. Παραδέχτηκε επίσης ότι συνέλεγε πληροφορίες και στοιχεία στα νότια προάστια και στο νότιο Λίβανο κατόπιν αιτήματος των ισραηλινών χειριστών του, οι οποίοι του παρείχαν χάρτες με τις εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ και του ζήτησαν να τις φωτογραφίσει.

Η καταδίκη του Chaykin σηματοδοτεί ένα αξιοσημείωτο προηγούμενο, καθώς ο Λίβανος θεωρείται εδώ και καιρό παιδική χαρά για τις ξένες μυστικές υπηρεσίες που επιδιώκουν να συλλέξουν κρίσιμες πληροφορίες για τη Χεζμπολάχ. Συχνά εισερχόμενοι στη χώρα ως τουρίστες, δημοσιογράφοι ή διπλωμάτες, αυτοί οι πράκτορες απολαμβάνουν συνήθως διπλωματική ασυλία και προστατεύονται από τη λογοδοσία από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους, αποφεύγοντας σημαντικές συνέπειες για τις πράξεις τους.

"Τουρίστες" και διπλωμάτες ως εργαλεία

Μεταξύ αυτών είναι ένας Ιταλός "τουρίστας" που στρατολογήθηκε από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Η πρώτη του αποστολή ήταν να φωτογραφίσει μια νεκρολογία που ήταν κρεμασμένη στον τοίχο μιας εκκλησίας στην κυρίως χριστιανική περιοχή Jounieh, ανατολικά της Βηρυτού.

Με την πρώτη ματιά, αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια ασήμαντη αποστολή, αλλά οι ισραηλινοί χειριστές του πιθανώς προσπαθούσαν να διασφαλίσουν ότι ο πράκτοράς τους βρισκόταν πράγματι στο Λίβανο. Η δεύτερη αποστολή του ήταν να παρακολουθεί μια αποθήκη στον δρόμο του αεροδρομίου στο νότιο προάστιο, κοντά σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου που ανήκε στον αθλητικό σύλλογο Al-Ahed που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ. Ήταν ο ίδιος χώρος που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ισχυρίστηκε ψευδώς στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2018 πως η Χεζμπολάχ είχε δημιουργήσει ένα εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων ακριβείας.

Ο Ιταλός "τουρίστας" επιτήρησε την τοποθεσία με ταξί και κατάφερε να τη φωτογραφίσει χρησιμοποιώντας μια μικροσκοπική κάμερα που ήταν προσαρτημένη σε ένα καλάμι ψαρέματος, ώστε να μην κινήσει τις υποψίες του οδηγού όταν την έβγαλε από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Ζήτησε από τον οδηγό να περάσει αρκετές φορές από το σημείο ώστε να τραβήξει όσο το δυνατόν περισσότερες φωτογραφίες από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Η επόμενη αποστολή του Ιταλού πράκτορα ήταν να έρθει σε επαφή με έναν έμπορο όπλων στην πόλη Brital, που βρίσκεται στην περιοχή Bekaa του ανατολικού Λιβάνου, για να προμηθευτεί έναν εκτοξευτή χειροβομβίδων. Η αποστολή αυτή περιελάμβανε την ενορχήστρωση ενός σχεδίου για το βομβαρδισμό της αποθήκης, προτού διαφύγει εσπευσμένα στο αεροδρόμιο της Βηρυτού για να αναχωρήσει.

Αλλά οι ερωτήσεις του "τουρίστα" σχετικά με την επαφή του με τον έμπορο όπλων προκάλεσαν υποψίες στον οδηγό ταξί, ο οποίος αποφάσισε να ειδοποιήσει το προσωπικό ασφαλείας που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ. Ο Ιταλός κατάσκοπος συνελήφθη γρήγορα, αλλά η στρατιωτική δικαιοσύνη του Λιβάνου, υπό την πίεση της ιταλικής πρεσβείας, επέβαλε επιεική ποινή στον κατάσκοπο.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό τον περασμένο μήνα, η υπηρεσία ασφαλείας της Χεζμπολάχ συνέλαβε έναν Ισπανό διπλωμάτη στην περιοχή Al-Kafaat των νότιων προαστίων της Βηρυτού, ο οποίος συνελήφθη να φωτογραφίζει με το κινητό του τηλέφωνο ένα δρόμο.

Όταν μεταφέρθηκε στη Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας του Λιβάνου, ο Ισπανός ισχυρίστηκε ότι είχε χαθεί και προσπαθούσε να στείλει τις φωτογραφίες στους συναδέλφους του στην πρεσβεία για να κανονίσουν την παραλαβή του. Παρά το γεγονός ότι διέθετε διπλωματικό διαβατήριο, αρνήθηκε να δώσει στους ερευνητές πρόσβαση στο τηλέφωνό του. Η παρέμβαση της πρεσβείας εξασφάλισε την απελευθέρωσή του από τις λιβανέζικες αρχές χωρίς να εξεταστεί το περιεχόμενο του τηλεφώνου.

"Σχέδια εκκένωσης"

Την περασμένη εβδομάδα, το λιβανέζικο κανάλι "Al-Mahatta" στο YouTube αποκάλυψε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Χεζμπολάχ συνέλαβαν έξι ένοπλους Ολλανδούς στην περιοχή Bir al-Abd του νότιου προαστίου της Βηρυτού. Αποκαλύφθηκε πως οι Ολλανδοί ήταν μέλη των ειδικών δυνάμεων και φέρονται να βρίσκονταν εν μέσω επιχείρησης ασφαλείας που προσομοίαζε την εκκένωση Ολλανδών πολιτών και διπλωματών - σε περιοχή που ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ ανέκρινε τους έξι ξένους μαχητές επί 24 ώρες προτού μεταβιβάσει την επόμενη ημέρα την κράτηση σε αξιωματικούς της υπηρεσίας πληροφοριών του λιβανέζικου στρατού. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους, οι άνδρες παραδέχθηκαν ότι ήταν Ολλανδοί "στρατιώτες" που δρούσαν με εντολές του υπουργείου Εξωτερικών τους και εκπαιδεύονταν για να εκκενώσουν δύο υπαλλήλους της ολλανδικής πρεσβείας που ζούσαν στο νότιο προάστιο.

Παρά τη λήψη αυτών των πληροφοριών για παράνομες δραστηριότητες που διεξάγονται στο λιβανέζικο έδαφος από ένοπλους αλλοδαπούς, ένας λιβανέζος στρατιωτικός δικαστής άφησε ελεύθερους τους Ολλανδούς την ίδια ημέρα. Αν δεν υπήρχε η επιμονή των αξιωματικών της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών να λάβουν τις καταθέσεις τους, οι μαχητές πιθανότατα θα είχαν περάσει μόλις δέκα ώρες υπό ανάκριση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολλανδική πρεσβεία στη Βηρυτό και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας δεν εξέδωσαν επίσημη συγγνώμη, ενώ οι λιβανικές αρχές δεν εξέδωσαν καμία επίσημη ανακοίνωση με την οποία να καταγγέλλουν την παραβίαση. Ένας τέτοιος εφησυχασμός το μόνο που κάνει είναι να ενθαρρύνει τις παράνομες ξένες στρατιωτικές αποστολές που περιφρονούν ατιμώρητα το λιβανέζικο δίκαιο και την κυριαρχία.

Ο σχεδιασμός της εκκένωσης απασχολεί τις ξένες πρεσβείες στο Λίβανο από τότε που η επιχείρηση Al-Aqsa Flood στις 7 Οκτωβρίου προκάλεσε εκτεταμένες στρατιωτικές συγκρούσεις στη Δυτική Ασία, με αξιοσημείωτη κλιμάκωση κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ, όπου εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις.

Οι ξένες πρεσβείες έχουν κινητοποιήσει εξοπλισμό, όπλα και ειδικές δυνάμεις δήθεν για να διευκολύνουν την εκκένωση των υπηκόων και των διπλωματών τους σε περίπτωση κλιμάκωσης των συγκρούσεων. Αυτό φέρεται να συνέβη και με τους Ολλανδούς στρατιώτες, όπως σημειώνει η ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf.

Οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ολλανδίας και του Καναδά, μεταξύ άλλων, έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτών των ρυθμίσεων για τις ειδικές δυνάμεις, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τους πραγματικούς στόχους των στρατιωτικών αποστολών τους, ιδίως δεδομένης της ακλόνητης υποστήριξης αυτών των εθνών στον επεκτεινόμενο πόλεμο του Ισραήλ κατά του Λιβάνου και στην εθνοκάθαρση της Γάζας.

Επιπλέον, όπως και σε προηγούμενες εκκενώσεις - και όπως οι ίδιες αυτές πρεσβείες συχνά ενημερώνουν τους πολίτες τους στο Λίβανο - οι υπήκοοι αναμένεται να φτάσουν μόνοι τους σε λιμάνια και αεροδρόμια εξόδου σε περίπτωση εκκένωσης.

Τρωτά σημεία του μηχανισμού ασφαλείας του Λιβάνου

Στις 5 Ιανουαρίου, η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar επικαλέστηκε λιβανέζικες στρατιωτικές πηγές που ανέφεραν πως οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν δεκάδες παρατηρητήρια στα λιβανοσυριακά σύνορα - τα οποία το Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησε να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια του συριακού πολέμου - για να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με διασυνοριακές μεταφορές όπλων στη λιβανέζικη αντίσταση.

Οι πηγές δήλωσαν ότι οι Βρετανοί παρέχουν στους Λιβανέζους στρατιώτες στα παρατηρητήρια φωτογραφίες συριακών, ιρανικών και ρωσικών όπλων για τα οποία υπάρχουν υποψίες πως μεταφέρονται στο Λίβανο, ώστε να μπορούν να τα αναγνωρίσουν και να τα κατασχέσουν.

Νωρίτερα φέτος, η Al-Akhbar ανέφερε επίσης ότι οι μυστικές υπηρεσίες του λιβανέζικου στρατού αρνήθηκαν να χορηγήσουν σε έναν πρώην Βρετανό αξιωματικό, ο οποίος τώρα συμμετέχει σε ομάδα του CNN, άδεια εισόδου στο νότιο Λίβανο, με την υποψία πως συνέλεγε πληροφορίες για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ και του κινήματος Χαμάς.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι ο αξιωματικός "Wayne G" είχε προηγουμένως συμμετάσχει στη βρετανική στρατιωτική ομάδα που ήταν επιφορτισμένη με την εκπαίδευση των τεσσάρων χερσαίων συνοριακών συνταγμάτων του λιβανέζικου στρατού, πριν μεταβεί στην Ουκρανία ως μέλος μιας μονάδας που συνδέεται με το CNN, όπου συνεργάστηκε στενά με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, ο "Wayne G" εντάχθηκε στην ομάδα του CNN στη Βηρυτό. Το Al Akhbar σημείωσε επίσης ότι ο πρώην Βρετανός αξιωματικός είχε επίσης προσπαθήσει να λάβει άδεια εισόδου στο νότιο Λίβανο μέσω της ομάδας του BBC στη Βηρυτό.

Η απουσία ισχυρών, επίσημων λιβανέζικων μέτρων και δικαστικών αποφάσεων που θα απέτρεπαν σημαντικά την κατασκοπεία και την στρατιωτική δραστηριότητα ατόμων που στρατολογούνται από το Ισραήλ, είτε ντόπιων είτε ξένων, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, αφήνει τον Λίβανο ευάλωτο σε παραβιάσεις πληροφοριών πολλαπλών πηγών με στόχο την αντίσταση του έθνους.

Αυτές οι επιπτώσεις επεκτείνονται πέρα από τη Χεζμπολάχ: Οι βρετανικές και άλλες ξένες υπηρεσίες πληροφοριών έχουν περάσει χρόνια διεισδύοντας στους διάφορους μηχανισμούς πληροφοριών, ασφάλειας και τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου, αποτελώντας απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail