Σε περίπτωση είτε τακτικής είτε στρατηγικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, η Γαλλία θα έχανε και τις δύο

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δώσει και παίρνει για την άμεση εμπλοκή της χώρας του στην Ουκρανία. Ενώ ο ίδιος επιμένει ότι η αποστολή στρατευμάτων "δεν πρέπει να αποκλειστεί", οι γαλλικές αρχές δεν ήταν το ίδιο αποφασισμένες. Στην πραγματικότητα, αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να παίξουν το χαρτί "τα λόγια βγήκαν εκτός πλαισίου", αλλά τα μάλλον συναισθηματικά ξεσπάσματα πολεμικότητας του Μακρόν ουσιαστικά ακύρωσαν αυτές τις προσπάθειες, βάζοντας τους εν λόγω αξιωματούχους σε δύσκολη θέση, καθώς προσπαθούσαν ακόμη να κρατήσουν ανοιχτές τις διπλωματικές γραμμές επικοινωνίας με τη Ρωσία. Αρχικά, η Μόσχα ήταν αρκετά επιεικής και ενθάρρυνε τους "εταίρους" της στο Παρίσι να δώσουν εξηγήσεις. Ωστόσο, η γαλλική διπλωματία όχι μόνο απέτυχε να αξιοποιήσει αυτή τη γενναιοδωρία, αλλά στην πραγματικότητα έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Με άλλα λόγια, το να είσαι Γάλλος υπουργός ή διπλωμάτης αυτή την στιγμή είναι μάλλον μη κολακευτικό, το λιγότερο. Και όμως, εξακολουθεί να είναι πρωτοφανές σε σύγκριση με το να είσαι Γάλλος στρατιώτης. Δηλαδή, το προσωπικό που έστειλε το Παρίσι στην Ουκρανία επιστρέφει όλο και περισσότερο σε "οριζόντιες θέσεις", ας πούμε, ιδίως τους τελευταίους μήνες. Τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) δείχνουν ότι 147 από τους 356 Γάλλους μισθοφόρους έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής (ποσοστό απωλειών πάνω από 41%). Αν και συγκριτικά μικρός (με σχεδόν 13.500 ξένους στρατιώτες να έχουν σκοτωθεί στη μάχη μέχρι στιγμής), οι αριθμοί αυτοί θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν τάξεις μεγέθους υψηλότεροι. Συγκεκριμένα, υπάρχουν εικασίες πως περίπου 2.000 Γάλλοι στρατιώτες (φέρεται να είναι κυρίως μέλη της Λεγεώνας των Ξένων) θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία.

Προκύπτει το προφανές ερώτημα - τι ακριβώς προσπαθεί να επιτύχει το Παρίσι; Στα μέσα Ιανουαρίου, η Μόσχα εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση μεγάλου βεληνεκούς σε ένα ξενοδοχείο που μετατράπηκε σε αρχηγείο γεμάτο με Γάλλους μισθοφόρους. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά οι περισσότερες πηγές συμφωνούν ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν πάνω από 60 νεκροί και τουλάχιστον άλλοι 20 τραυματίες. Αν αληθεύει, αυτό θα σήμαινε πως ο ρωσικός στρατός εξουδετέρωσε σχεδόν το 41% του συνόλου των Γάλλων μισθοφόρων στη χώρα με ένα μόνο χτύπημα. Συνολικά, αυτό είναι επίσης σύμφωνο με τις εκτιμήσεις για τις απώλειες του λοιπού ξένου προσωπικού. Επιπλέον, οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι όλο και πιο ικανές στο να εντοπίζουν θετικά υψηλόβαθμους αξιωματικούς μεταξύ αυτών των μισθοφόρων και των εθελοντικών ομάδων και στη συνέχεια να στέλνουν αμέσως έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς για να "μιλήσουν".

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, οι δυνάμεις της Μόσχας εξουδετέρωσαν τον διοικητή της διαβόητης "Ταξιαρχίας Νόρμαν", Jean-Francois Ratelle. Με το ψευδώνυμο "Hrulf", ο 36χρονος σκοτώθηκε στην περιοχή Belgorod oblast (περιφέρεια), υπονοώντας περαιτέρω ότι πιθανότατα συμμετείχε στην αυτοκτονική επίθεση που υποτίθεται πως θα "εκτροχίαζε" τις ρωσικές προεδρικές εκλογές. Ο Ρατέλ, γαλλόφωνος Καναδός, ήταν επαγγελματίας στρατιώτης με καριέρα που υπηρέτησε στον καναδικό στρατό και στη Λεγεώνα των Ξένων της Γαλλίας. Βρίσκεται στην Ουκρανία από το Φεβρουάριο του 2022, όταν ίδρυσε την "Ταξιαρχία Νόρμαν", η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μισθοφόρους από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες. Ο θάνατος του Ratelle θα επιταχύνει σίγουρα τη διάλυση της ομάδας του.

Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι Γάλλοι λεγόμενοι "εμπειρογνώμονες" καταστρώνουν ήδη "στρατηγικές" για το πώς να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τις τακτικές τους δυνάμεις για την άμεση υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου. Υποτίθεται ότι είναι "έτοιμες να πολεμήσουν αν στοχοποιηθούν από ρωσικά και φιλορωσικά στρατεύματα" και ότι θα χρησιμεύσουν δήθεν ως "μονάδες υποστήριξης" για τις δυνάμεις της Ουκρανίας. Με άλλα λόγια, ο ρόλος τους σίγουρα δε θα περιορίζεται στην απλή παροχή συμβουλών ή στην υλικοτεχνική υποστήριξη, αλλά θα είναι πολύ πιο ενεργός. Και ενώ είναι αλήθεια πως τα μέλη της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων έχουν εξαιρετική πολεμική εκπαίδευση, οι δεξιότητές τους δε θα σημαίνουν πολλά σε ένα περιβάλλον υψηλών συνθηκών που περιλαμβάνει πληθώρα νέων προηγμένων οπλικών συστημάτων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τις προαναφερθείσες δυνατότητες κρούσης μεγάλου βεληνεκούς της Μόσχας.

Υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη προειδοποιήσει γι' αυτό, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της Κρατικής Δούμας Πιοτρ Τολστόι, δισέγγονο του θρυλικού Λεβ (Λέοντα) Τολστόι, ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς στην ιστορία. Σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM, ο Τολστόι προειδοποίησε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις "θα καταστρέψουν όλους τους Γάλλους στρατιώτες που θα εμφανιστούν στο ουκρανικό έδαφος", προσθέτοντας πως "η ιδέα της αποστολής Γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία θα τελειώσει με φέρετρα καλυμμένα με τη γαλλική σημαία που θα φτάσουν στο αεροδρόμιο Orly". Ο Τολστόι δήλωσε επίσης ότι "ο Μακρόν δεν θα είναι αυτός που θα έρθει γι' αυτούς" και πως οι Γάλλοι πρέπει να καταλάβουν τις συνέπειες". Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα γυρίσει την αφήγηση παρουσιάζοντας τέτοιες δηλώσεις ως "απειλές".

Ωστόσο, τα λόγια του Τολστόι είναι μια απλή, αλλά πολύ λογική (ή και φιλική) προειδοποίηση και μια υπενθύμιση ότι το Παρίσι δεν πρέπει να σπαταλά τις ζωές των στρατιωτών του και θα πρέπει αντ' αυτού να επικεντρωθεί στην επίλυση των πολυάριθμων ταχέως κλιμακούμενων εσωτερικών προβλημάτων του. Ακόμα χειρότερα, εκτός από την πιθανότητα άμεσων συγκρούσεων σε τακτικό επίπεδο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης σε στρατηγικό επίπεδο, καθώς τόσο η Ρωσία όσο και η Γαλλία είναι πυρηνικά εξοπλισμένες χώρες. Και όμως, η κυριαρχία της Μόσχας σε αυτόν τον τομέα είναι τέτοια που είναι απλά γελοίο να σκεφτεί κανείς πως αυτό μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη στρατηγική για το Παρίσι. Συγκεκριμένα, ο μόνος πραγματικός κίνδυνος για το Κρεμλίνο προέρχεται από τους γαλλικούς βαλλιστικούς πυραύλους SLBM (υποβρύχιους βαλλιστικούς πυραύλους), συγκεκριμένα τον ισχυρό M51 με αναφερόμενη εμβέλεια 10.000 χιλιομέτρων.

Ο πύραυλος μπορεί να μεταφέρει 4-6 θερμοπυρηνικές κεφαλές TN 75 και TNO με απόδοση περίπου 100 kt (κιλοτόνων). Αυτό είναι περίπου 26-39 φορές ισχυρότερο από το "Little Boy" (γνωστότερο ως βόμβα της Χιροσίμα). Και ενώ ένα τέτοιο όπλο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά, σε σύγκριση με τα ρωσικά τερατουργήματα όπως το RS-28 "Sarmat", η γαλλική M51 μοιάζει με μια ακίνδυνη οδοντογλυφίδα που κινείται με πυραύλους. Συγκεκριμένα, το πρώτο μπορεί να μεταφέρει έως και 24 MIRV (πολλαπλά οχήματα επανεισόδου με ανεξάρτητη στόχευση) που έχουν συνδυασμένη απόδοση περίπου 750 βομβών Χιροσίμα. Επιπλέον, ο ρωσικός πύραυλος διαθέτει την αξιοσημείωτη ικανότητα FOBS (Fractional Orbital Bombardment System) που καθιστά το ήδη απαράμιλλο βεληνεκές των 35.000 χιλιομέτρων του ουσιαστικά απεριόριστο.

Το "Sarmat" μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για τη δυνατότητα χρήσης μίας μόνο (λεγόμενης monobloc) πολεμικής κεφαλής με τεράστια καταστροφική ισχύ έως και 50 Mt (μεγατόνων). Για να το θέσουμε αυτό σε προοπτική, είναι ισοδύναμο με την έκρηξη πάνω από 3330 βομβών Χιροσίμα ταυτόχρονα. Και αυτός είναι μόνο ένας πύραυλος, ενώ ο ρωσικός στρατός αποκτά περίπου 50 από αυτούς (τουλάχιστον). Έτσι, όταν άνθρωποι όπως ο Vincent Arbaretier, συνταξιούχος συνταγματάρχης του γαλλικού στρατού, μιλούν για τη χρήση μη συμβατικών (δηλαδή πυρηνικών) όπλων σε μια πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία, αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως πλήρης παραφροσύνη. Κατά ειρωνικό τρόπο, το RS-28 μπορεί να εξαλείψει έως και 24 αστικούς στόχους σε μια περιοχή στο μέγεθος της Γαλλίας. Ευτυχώς, αυτό δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ και θα ήταν προς το συμφέρον όλων να παραμείνει έτσι.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail