"Οι πύλες της κόλασης θα ανοίξουν": Η ιρακινή αντίσταση θέτει τελεσίγραφο για την απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων

Μετά από εβδομάδες στρατηγικής σιωπής, μία από τις μεγαλύτερες μονάδες των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης (PMF) του Ιράκ κατέστησε εμφατικά σαφή τη θέση της σε βασικά ζητήματα εθνικής ασφάλειας. 

Wesam Bahrani - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Kata'ib Hezbollah (KH) υπενθύμισε στην κυβέρνηση, το μεγαλύτερο μπλοκ στο κοινοβούλιο (το Πλαίσιο Συντονισμού), καθώς και στους αξιωματούχους της επιτροπής που έχει αναλάβει να επιβλέπει την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων πως "δεν πρέπει να παρέχουν ασυλία στις κατοχικές δυνάμεις, αλλιώς θα ανοίξουν οι πύλες της κόλασης".

Με τον όρο "κατοχικές δυνάμεις", η ομάδα αντίστασης αναφερόταν στον αμερικανικό στρατό, ο οποίος έχει αναπτύξει περισσότερους από 2.500 στρατιώτες σε βάσεις σε όλο το Ιράκ και χιλιάδες άλλους που σταθμεύουν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

Οι παρατηρήσεις του Αμπού Αλί Αλ-Ασκάρι, επικεφαλής του Γραφείου Ασφαλείας του ΚΗ, απευθύνονταν στις ιρακινές αρχές και η προειδοποίηση απευθυνόταν στην Ουάσινγκτον - είναι καιρός να τα μαζέψει και να φύγει.

Αυτό είναι σημαντικό να επισημανθεί, όπως ορθά σημείωσαν ορισμένοι, ότι οι Αμερικανοί λένε ένα πράγμα στην κυβέρνηση της Βαγδάτης και κάτι άλλο σε ορισμένες άλλες ιρακινές παρατάξεις.

Πριν από περισσότερο από ένα μήνα, η ιρακινή αντίσταση ανέστειλε τις επιθέσεις στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία, οι οποίες οργανώνονταν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα και για να εκδιώξουν τις αμερικανικές δυνάμεις για τη συνενοχή τους στη γενοκτονία της Γάζας. 

Η απόφαση να σταματήσουν οι επιθέσεις (παρά τις φονικές αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον θέσεων και διοικητών της PMU) ήταν να δοθεί μια ανάσα για τις συνομιλίες μεταξύ Βαγδάτης και Ουάσινγκτον σχετικά με την αμερικανική στρατιωτική αποχώρηση.

Η κυβέρνηση πιστεύεται ότι διαβεβαίωσε τις ιρακινές παρατάξεις της αντίστασης πως αν οι συνομιλίες συνεχιστούν απρόσκοπτα, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις χωρίς περαιτέρω κωλυσιεργία. Και ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα είναι ταχύτερη από τις επιχειρήσεις στις αμερικανικές βάσεις.

Έκτοτε, όπως αναφέρει η ΚΗ, οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής "δεν έχουν αλλάξει μέχρι στιγμής τις κινήσεις και τη συμπεριφορά τους στο έδαφος και στον ουρανό" και "ακόμη και οι δηλώσεις τους δείχνουν υπεκφυγή για να κερδίσουν χρόνο και να διατηρήσουν τις δυνάμεις κατοχής στη χώρα".

Υπάρχει ένας απλός τύπος (στον οποίο σχεδόν όλοι οι Ιρακινοί μπορούν να συμφωνήσουν πλέον) σχετικά με το αν η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ είναι κατοχή, όπως λένε μεγάλα τμήματα της ιρακινής κοινωνίας, ή είναι "συμβουλευτική και εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων για την καταπολέμηση του ΙΚ (ISIS)", όπως ισχυρίζεται η Ουάσιγκτον.

Όταν ο αμερικανικός στρατός επέστρεψε στο Ιράκ το 2014 με το πρόσχημα της καταπολέμησης του ΙΚ, δήλωσε ανοιχτά τη θέση του ως "πολεμική αποστολή", κάτι που πέρασε απαρατήρητο εκείνη την εποχή, καθώς η ευρύτερη εστίαση ήταν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας του ΙΚ.

Αφού η PMU νίκησε το ΙΚ το 2017 και το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε την αποχώρηση όλων των ξένων "μαχητικών" δυνάμεων στις αρχές του 2020, οι ΗΠΑ μετέτρεψαν την αποστολή τους από "μαχητικό" σε "συμβουλευτικό" ρόλο, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν να χαρακτηριστούν ως "κατοχή".

Τουλάχιστον αυτό έγραφε το χαρτί στην Ουάσιγκτον.

Στην πράξη, η παραβίαση του ιρακινού εναέριου χώρου, η απαγόρευση στις ιρακινές δυνάμεις να επιθεωρούν τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, ο βομβαρδισμός θέσεων του PMF στη Βαγδάτη ή στα συριακά σύνορα ή η δολοφονία κορυφαίων ιρακινών διοικητών απέχουν πολύ από έναν "συμβουλευτικό" ρόλο.

Πρόκειται για έναν καθαρά "πολεμικό" ρόλο, ο οποίος καθιστά την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην αραβική χώρα κατοχή. Πολλοί, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κατοχή από το 2017.

Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι το PMF έχει συνειδητοποιήσει πως κάτι δεν πάει καλά.

Πηγές λένε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να νικήσουν το PMF, το οποίο έχει γίνει μια τρομερή δημοκρατική δύναμη, χωρίς την οποία δε θα υπήρχε σήμερα ιρακινή κυβέρνηση, αλλά οι ΗΠΑ πιέζουν ορισμένα κόμματα στο πολιτικό σύστημα της χώρας να αντικαταστήσουν τους διοικητές του PMF.

Πριν καν μιλήσει για "άνοιγμα των πυλών της κόλασης", ο Αμπού Αλί αλ-Ασκάρι προειδοποίησε πως "η απομάκρυνση ηγετών ή η αντικατάσταση άλλων πρέπει να αποφασιστεί από το εσωτερικό του PMF και το να ενεργήσει διαφορετικά και σε αυτή την ακατάλληλη στιγμή θα ήταν σημαντικό λάθος".

Γι' αυτό και ο al-Askari απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και το πλαίσιο συντονισμού που είναι λίγο πολύ σύμμαχοι του PMF και το οποίο το KH ουσιαστικά σημειώνει ότι έχει καλές προθέσεις για την εθνική ασφάλεια, αλλά τους συμβουλεύει να είναι πολύ προσεκτικοί για μια πέμπτη φάλαγγα.

Ποια θα μπορούσε να είναι αυτή; Το PMF προειδοποιεί πως "δε θα πρέπει να εισάγονται αμφιλεγόμενες προσωπικότητες για να ηγηθούν του κοινοβουλίου, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία διχασμού εντός του νομοθετικού οργάνου" και πως "ο πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου θα πρέπει να επιλέγεται σύμφωνα με προηγούμενες συμφωνίες και εθιμικές πρακτικές".

Οι Κούρδοι επιβλέπουν τις διαδικασίες του κοινοβουλίου, όπως έκαναν πάντα. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ήταν πάντα Κούρδος και η μέθοδος επιλογής του προέδρου είναι η ίδια από το 2003.

Προσπαθούν κουρδικά στοιχεία να επηρεάσουν το κοινοβούλιο ή να αλλάξουν τακτική για να αλλάξουν την ηγεσία του PMF; Την ίδια ηγεσία του PMF που ηγείται των εκκλήσεων για τον τερματισμό της αμερικανικής κατοχής;

Αλλαγές στο KH και στο PMF που και τα δύο συγκροτήθηκαν εν μέρει από τον εκλιπόντα διοικητή της αντιτρομοκρατικής και αναπληρωτή αρχηγό της PMU Αμπού Μεχντί αλ Μουχάντις (δολοφονήθηκε από τις ΗΠΑ) από κουρδικές παρατάξεις;

Με το Reuters να επικαλείται έναν ανώτερο Ιρακινό αξιωματούχο που δήλωσε υπό τον "όρο της ανωνυμίας" ότι οι συνομιλίες για τον τερματισμό της αμερικανικής κατοχής μπορεί να μην ολοκληρωθούν πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το Νοέμβριο, ο al-Askari συνέδεσε τις τελείες.

"Οι αδελφοί μας στον τομέα της συλλογής πληροφοριών θα πρέπει να αρχίσουν να παρουσιάζουν έγγραφα και ομολογίες που επιβεβαιώνουν πως το Ερμπίλ είναι ένας συνωμοτικός κόμβος κατασκοπείας που εργάζεται για να βλάψει την ασφάλεια του Ιράκ και είναι μια προηγμένη βάση για τη σιωνιστική οντότητα", τόνισε.

Η βορειοϊρακινή κουρδική πόλη χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο και ανοιχτά από ορισμένους Ιρακινούς Κούρδους ως κέντρο συνάντησης για πράκτορες της Μοσάντ.

Ιδιαίτερα τώρα με τη γενοκτονία στη Γάζα που συνεχίζεται, οι Ισραηλινοί φοβούνται περισσότερο τον Άξονα της Αντίστασης και τη ζημιά που είναι σε θέση να προκαλέσει στην παράνομη οντότητα του Τελ Αβίβ.

Η ισλαμική αντίσταση στο Ιράκ δεν έχει δείξει κανένα φόβο. Έχει εισέλθει στη δεύτερη φάση των επιχειρήσεών της που περιλαμβάνει άμεσες επιθέσεις κατά ζωτικών ισραηλινών συμφερόντων και την επιβολή "αποκλεισμού στη Μεσόγειο Θάλασσα στα ισραηλινά πλοία".

Με αυτόν τον ρυθμό, το PMF, με όλες τις παρατάξεις του, μπορεί να μπει στη μάχη εναντίον των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. Αυτό που το PMF και οι διοικητές του θυσίασαν για τον ιρακινό λαό και το κράτος δεν είναι κάτι που η Βαγδάτη μπορεί να αγνοήσει.

Οι επιτυχείς μάχες για την ήττα της τρομοκρατίας του Daesh, στη μεγαλύτερη πρόκληση ασφάλειας που αντιμετώπισε η χώρα στη σύγχρονη ιστορία, απαιτούν από τους ιρακινούς ηγέτες να δείξουν κάποιο σεβασμό στην ηγεσία του PMU.

* Ο Wesam Bahrani είναι Ιρακινός δημοσιογράφος και σχολιαστής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail