Το λιώσιμο των πολικών πάγων προκαλεί στρεβλώσεις στο χρόνο - μελέτη

pixabay / mariohagen
Freepen.gr - Το λιώσιμο των πολικών πάγων μετατοπίζει το βάρος της Γης προς τον Ισημερινό και επιβραδύνει την περιστροφή του πλανήτη μας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Η έκθεση προειδοποιεί ότι αυτή η επιβράδυνση θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή στην παγκόσμια χρονομέτρηση.

Η ανθρωπότητα εξαρτάται από ένα δίκτυο 450 ατομικών ρολογιών για την τήρηση της Συντονισμένης Παγκόσμιας Ώρας (UTC). Η δικτυακή πληροφορική, ο παγκόσμιος εντοπισμός θέσης και οι χρηματοπιστωτικές αγορές απαιτούν αυτή την ακριβή μέτρηση του χρόνου για να λειτουργήσουν. Ωστόσο, η περιστροφή της Γης δε συγχρονίζεται πάντα με αυτό το επίσημο πρότυπο: η βαρυτική έλξη από τον ήλιο και τη σελήνη, οι αλλαγές στην ταχύτητα περιστροφής του πυρήνα του πλανήτη και οι σεισμοί μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν το πέρασμα του χρόνου.

Η τελευταία απειλή για την UTC προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική, εξήγησε ο γεωφυσικός Duncan Agnew στο Nature την Τετάρτη. Χρησιμοποιώντας δορυφορικές βαρυτικές μετρήσεις, ο Agnew και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ανακάλυψαν πως οι πάγοι που λιώνουν καθιζάνουν ως νερό γύρω από το μέσο της Γης, με την αλλαγή αυτή της μάζας να επιβραδύνει την ταχύτητα περιστροφής του πλανήτη.

Από την υιοθέτηση της UTC το 1963, μια παγκόσμια κοινοπραξία επιστημόνων έχει προσθέσει 27 "δίσεκτα δευτερόλεπτα" για να ληφθεί υπόψη η επιβράδυνση της περιστροφής της Γης. Ωστόσο, η Γη περιστρέφεται ταχύτερα τα τελευταία χρόνια και οι επιστήμονες έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν ένα δευτερόλεπτο μέχρι το 2026. Σύμφωνα με την έρευνα του Agnew, η επιβράδυνση του πλανήτη σημαίνει ότι η απόφαση αυτή θα είναι πλέον περιττή μέχρι το 2029.

"Αν το λιώσιμο των πολικών πάγων δεν είχε επιταχυνθεί πρόσφατα, το πρόβλημα αυτό θα εμφανιζόταν τρία χρόνια νωρίτερα", έγραψε ο Agnew. "Η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει ήδη την παγκόσμια χρονομέτρηση".

Ανεξάρτητα από το πότε θα αφαιρεθεί αυτό το δευτερόλεπτο, οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το πώς η κίνηση αυτή θα επηρεάσει τα συστήματα υπολογιστών και δικτύων.

"Διαφορετικές διαδικτυακές υπηρεσίες χειρίζονται επί του παρόντος τα δίσεκτα δευτερόλεπτα με διαφορετικό τρόπο", έγραψε ο Agnew. "Πολλά συστήματα διαθέτουν πλέον λογισμικό που μπορεί να δεχτεί ένα επιπλέον δευτερόλεπτο, αλλά ελάχιστα, αν όχι καθόλου, επιτρέπουν την αφαίρεση ενός δευτερολέπτου, οπότε ένα αρνητικό δίσεκτο δευτερόλεπτο αναμένεται να δημιουργήσει πολλές δυσκολίες".

* πληροφορίες RT

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail