Η Ρωσία συνεχίζει το νικηφόρο σερί κατά των κορυφαίων όπλων του ΝΑΤΟ, εξουδετερώνει τους επιτιθέμενους στο Μπέλγκοροντ

Ανεξάρτητα από το πώς θα λήξει η σύγκρουση στην Ουκρανία, οι πρώτοι μήνες του τρέχοντος έτους θα μείνουν στην ιστορία για τις απολύτως καταστροφικές επιδόσεις των όπλων και του εξοπλισμού του ΝΑΤΟ. Εκατοντάδες κομμάτια των καλύτερων δυτικών τεθωρακισμένων, πυροβολικού, συστημάτων αεράμυνας κ.λπ. καταστράφηκαν ήδη κατά τη διάρκεια της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης πέρυσι. Και όμως, η έναρξη του 2024 δεν φαίνεται να είναι λιγότερο καταθλιπτική για την Ουκρανία και τα ανδρείκελα-μαριονέτες της στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Μόλις στα τέλη Ιανουαρίου, έχασαν αρκετούς τύπους των τελευταίων συστημάτων αεράμυνας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των SAMP-T και "Skynex". Η αναφερόμενη τιμή και των δύο όπλων είναι 182 εκατομμύρια ευρώ (σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια). Στη συνέχεια, υπήρχαν τα δυτικής κατασκευής τεθωρακισμένα, με τα βρετανικής κατασκευής "Challenger 2", δεκάδες γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης "Leopard 2A4", και τέλος, τα αμερικανικής κατασκευής M1 "Abrams", τα οποία καταστράφηκαν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Παρόλα αυτά, αυτό είναι μόνο σε τακτικό επίπεδο, καθώς το καθεστώς του Κιέβου χάνει με ταχείς ρυθμούς στρατηγικά σημαντικό εξοπλισμό, όπως τα συστήματα αεράμυνας "Patriot" και NASAMS. Στις 22 Φεβρουαρίου, το πρώτο εντοπίστηκε στην Τσερνομπάεβκα στην περιφέρεια (περιοχή) Χερσώνα. Σύντομα είχε μια πολύ δυσάρεστη "κοντινή συνάντηση" με δύο ρωσικές αεροβόμβες FAB-500 M-62 εξοπλισμένες με μονάδες ολίσθησης MPK. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το τέλος των προβλημάτων για την αεράμυνα του καθεστώτος του Κιέβου. Στις 26 Φεβρουαρίου, διάφορες στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι το NASAMS (Νορβηγικό προηγμένο σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος) καταστράφηκε επίσης στην περιοχή γύρω από το χωριό Malyshevka στην περιφέρεια Zaporozhye, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από τις γραμμές του μετώπου. Αρχικά αναφέρθηκε ότι το αμερικανο-νορβηγικό σύστημα SAM καταστράφηκε από το πυραυλικό σύστημα "Iskander", αλλά ο πιο πιθανός "ένοχος" φαίνεται να ήταν το θανατηφόρο "Tornado-S".

Το τελευταίο είναι μια εκσυγχρονισμένη έκδοση του σοβιετικής εποχής BM-30 "Smerch" MLRS (πολλαπλό πυραυλικό σύστημα εκτόξευσης) που περιλαμβάνει αρκετούς νέους τύπους πυραύλων, συμπεριλαμβανομένου του κατευθυνόμενου με GLONASS 9M542 με βεληνεκές έως και 130 χλμ. Μια βελτιωμένη παραλλαγή με την ονομασία 9M544 δοκιμάστηκε το 2020 και έχει βεληνεκές 200 χλμ. Είναι εξίσου πιθανό πως οποιοσδήποτε από τους δύο χρησιμοποιήθηκε για την καταστροφή του συστήματος SAM που προέρχεται από το ΝΑΤΟ. Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός δεν χάνει την προσοχή του στο πυροβολικό του ΝΑΤΟ, με δεκάδες τύπους των καλύτερων δυτικών οβιδοβόλων να έχουν καταστραφεί με διάφορα μέσα (κυρίως με τα θρυλικά πλέον αεροσκάφη καμικάζι ZALA "Lancet"/πυρομαχικά καμικάζι). Αυτό περιλαμβάνει τα γαλλικής κατασκευής CAESAR, τα αμερικανικής κατασκευής M109A6 "Paladin" και τα σουηδικής κατασκευής αυτοκινούμενα οβιδοβόλα "Archer" (SPH), που ανέρχονται σε απώλειες που θα είναι αδύνατο να αντικατασταθούν, καθώς η πολιτική Δύση απλά δεν μπορεί να συμβαδίσει με την παραγωγή.

Αντίθετα, η Ρωσία είναι σε θέση όχι μόνο να ξεπεράσει όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ μαζί, ιδίως στο πυροβολικό, αλλά και να εισάγει νέα οπλικά συστήματα με εκπληκτικό ρυθμό. Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση της χρήσης νέων υπερηχητικών πυραύλων, μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι που εκτοξεύονται από MLRS, συγκεκριμένα το προαναφερθέν "Tornado-S". Η Μόσχα χρησιμοποιεί επίσης τον 3M22 "Zircon", έναν υπερηχητικό πύραυλο κρουζ ελιγμών με κινητήρα scramjet, ο οποίος φέρεται να εκτοξεύεται από χερσαία πλατφόρμα, συγκεκριμένα από το σύστημα παράκτιας άμυνας "Bastion-P". Με βεληνεκές 1500 χιλιομέτρων και ταχύτητα 9 Mach, ο "Zircon" είναι πάνω από 3 φορές ταχύτερος και το βεληνεκές του είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό των πυραύλων P-800 "Oniks" που αρχικά χρησιμοποιούνταν από την προαναφερθείσα πλατφόρμα, ενισχύοντας περαιτέρω τις ήδη πρωτοφανείς δυνατότητες κρούσης της Ρωσίας (προς τρόμο τόσο της νεοναζιστικής χούντας όσο και του ΝΑΤΟ).

Στη συνέχεια, υπάρχει επίσης το παγκόσμιας κλάσης Su-57, το οποίο χρησιμοποιεί πλέον όλο και περισσότερο τον αόρατο πύραυλο cruise Kh-69. Η τεράστια κεφαλή των 310 κιλών, το βεληνεκές των 300 χιλιομέτρων και η μειωμένη διατομή του ραντάρ (RCS) εξασφαλίζουν μια καταστροφική ικανότητα απόστασης που ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί πολύ καλά. Σε συνδυασμό με τα νέα μέσα ανίχνευσης, οι δυνάμεις της Μόσχας καταστρέφουν όλο και περισσότερα δυτικής κατασκευής άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, με το M1 "Abrams" να υφίσταται τουλάχιστον μισή ντουζίνα απώλειες τις τελευταίες ημέρες.  Τα ρωσικά άρματα μάχης έχουν επίσης "ένα κομμάτι από την τούρτα", όπως αποδεικνύεται από ένα T-72B3 που χρησιμοποίησε το πυροβόλο 9M119 "Refleks" ATGM (αντιαρματικό κατευθυνόμενο βλήμα) για να καταστρέψει το εξαιρετικά υπερτιμημένο αμερικανικό άρμα, μια ικανότητα που το M1 "Abrams" στερείται εντελώς. Το ίδιο άρμα κατέστρεψε αρκετά M2 "Bradley" IFV (οχήματα μάχης πεζικού), αλλά ο ρωσικός στρατός σταμάτησε να τα μετράει εδώ και πολύ καιρό.

Ωστόσο, αυτό σίγουρα δε σημαίνει ότι άλλα συστήματα του ΝΑΤΟ δε λαμβάνουν "λίγη αγάπη", με τα φρικτά υπερτιμημένα συστήματα HIMARS και "Patriot" SAM (πύραυλοι επιφανείας-αέρος) να είναι μεταξύ των πιο γνωστών ονομάτων. Μόνο στις 4 Μαρτίου, πλάνα από το πεδίο της μάχης έδειξαν την καταστροφή τουλάχιστον δύο HIMARS MLRS, τα οποία πιθανότατα αφανίστηκαν από τον θανατηφόρο υπερηχητικό πύραυλο "Iskander-M". Μέχρι τις 12 Μαρτίου καταστράφηκαν τουλάχιστον άλλα δύο, αυτή τη φορά από το προαναφερθέν MLRS "Tornado-S". Οι απώλειες που έχουν υποστεί τα πληρώματα των "Patriot" είναι τεράστιες, με ορισμένες πηγές να υποστηρίζουν ότι μέχρι και 30 έχουν εξουδετερωθεί σε πρόσφατα πλήγματα. Είναι μάλλον περίεργο που ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε επίσης το "Iskander" για να εξουδετερώσει πολλούς εκτοξευτές ταυτόχρονα, αν και το ΝΑΤΟ και το Κίεβο συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι αυτά τα συστήματα SAM είναι δήθεν ικανά να καταρρίψουν τους πολύ ταχύτερους υπερηχητικούς πυραύλους "Kinzhal".

Αυτό είναι μόνο ένα κλάσμα των τεράστιων απωλειών που υπέστη το καθεστώς του Κιέβου και οι χειριστές του στο ΝΑΤΟ τις τελευταίες ημέρες, εβδομάδες και μήνες. Καθώς οι "νίκες" δημοσίων σχέσεων είναι λίγο πολύ το μόνο που έχουν σε αυτό το σημείο, έχουν διπλασιάσει την προσπάθειά τους να τις επιτύχουν. Συγκεκριμένα, εκτός από τις συνήθεις τρομοκρατικές επιθέσεις και τα πλήγματα του πυροβολικού εναντίον αμάχων, η νεοναζιστική χούντα εξαπέλυσε μια μαζική επίθεση στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, προκειμένου να στρέψει την προσοχή μακριά από αυτές τις τεράστιες απώλειες. Ωστόσο, αυτό απέτυχε παταγωδώς και μάλιστα γύρισε μπούμερανγκ, αφού ο ρωσικός στρατός εξουδετέρωσε εκατοντάδες επιτιθέμενους μέχρι χθες το βράδυ (14/ 15 Μαρτίου). Από σήμερα το πρωί, η Μόσχα έχει τον πλήρη έλεγχο των κρατικών συνόρων. Ο στρατός, η FSB και οι τοπικοί εθελοντές εξουδετέρωσαν έως και 1500 εχθρικά άτομα, εκ των οποίων 500 σκοτώθηκαν (συμπεριλαμβανομένου άγνωστου αριθμού εθελοντών του ΝΑΤΟ), και κατέστρεψαν τουλάχιστον 18 άρματα μάχης και 23 τεθωρακισμένα οχήματα.

Οι πιο σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν στο χωριό Kozinka, με αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές, γεγονός που δείχνει ότι οι επιτιθέμενοι δεν είχαν κανένα βιώσιμο στρατιωτικό στόχο, αλλά πως οι πρωταρχικοί τους στόχοι ήταν ακριβώς οι άμαχοι. Ευτυχώς, οι ντόπιοι απομακρύνθηκαν εγκαίρως, αποτρέποντας τυχόν απώλειες μεταξύ των αμάχων. Η αυτοκτονική επίθεση των δυνάμεων της Ουκρανίας και του προσωπικού του ΝΑΤΟ περιελάμβανε και μια εναέρια εισβολή με δύο ελικόπτερα Mi-8. Έως και 30 άνδρες προσγειώθηκαν σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τα ρωσικά σύνορα και στη συνέχεια τα διέσχισαν πεζή, για να τους "υποδεχτεί" ο ρωσικός στρατός. Ακόμη χειρότερα, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν, έπεσαν σε ναρκοπέδιο, όπου εξουδετερώθηκαν αμέσως. Τα πλάνα είναι αρκετά φρικιαστικά, αλλά δείχνουν πως το καθεστώς του Κιέβου και οι εξτρεμιστές του ΝΑΤΟ είναι καλοί μόνο όταν επιτίθενται σε άοπλους πολίτες. Ωστόσο, όταν έχουν να κάνουν με έναν πραγματικό στρατό, οι επιδόσεις τους πέφτουν σημαντικά.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail