Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν διεξάγουν κοινές ασκήσεις

Αυτήν την εβδομάδα, ναυτικές δυνάμεις από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν συμμετέχουν σε μια κοινή εκπαιδευτική άσκηση γνωστή ως "Ζώνη Θαλάσσιας Ασφάλειας". Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα στην Αραβική Θάλασσα και επικεντρώνονται γύρω από το λιμάνι Chah Bahar στον Κόλπο του Ομάν. Στις κοινές ασκήσεις, που πραγματοποιούνται από τις 12 έως τις 15 Μαρτίου, συμμετέχουν πλοία και αεροσκάφη από τα τρία έθνη. Ειδικότερα, στρατιωτικοί εκπρόσωποι από το Αζερμπαϊτζάν, την Ινδία, το Καζακστάν, το Ομάν, το Πακιστάν και τη Νότια Αφρική είναι παρόντες ως παρατηρητές, τονίζοντας τον πολυεθνικό χαρακτήρα των πολεμικών επιχειρήσεων.

Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

"Το πρακτικό μέρος της άσκησης θα λάβει χώρα στα ύδατα της Αραβικής Θάλασσας, συγκεκριμένα στον Κόλπο του Ομάν", ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα. "Ο κύριος σκοπός των ασκήσεων είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια των θαλάσσιων οικονομικών δραστηριοτήτων".

Δύο πλοία του Στόλου του Ειρηνικού, το καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Slava Varyag και η φρεγάτα κλάσης Udaloy Marshal Shaposhnikov, αποτελούν το ρωσικό απόσπασμα στην άσκηση.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Άμυνας, το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN) έχει αναπτύξει το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων Urumqi, τη φρεγάτα κατευθυνόμενων πυραύλων Linyi και το πλοίο ανεφοδιασμού Dongpinghu για την εν εξελίξει κοινή άσκηση με την ονομασία "Ζώνη Θαλάσσιας Ασφάλειας". Το ιρανικό ναυτικό έχει συνεισφέρει ελικόπτερα και δώδεκα σκάφη διαφόρων μεγεθών στην πρωτοβουλία.

Ξεκινώντας το 2019 ως συλλογική προσπάθεια μεταξύ της Μόσχας, του Πεκίνου και της Τεχεράνης, η άσκηση για τη Ζώνη Θαλάσσιας Ασφάλειας γνώρισε την απουσία της Κίνας το 2021, αλλά έκτοτε έχει σταθερή συμμετοχή σε κάθε εκδήλωση. Αξιοσημείωτες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των ασκήσεων του 2023 περιλάμβαναν συγχρονισμένη πλεύση σε σχηματισμό από τα τρία ναυτικά, διεξαγωγή δοκιμών πυροβολικού τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, καθώς και προσομοιώσεις που αφορούσαν τη διάσωση ομήρων από πειρατικό πλοίο που είχε καταληφθεί από πειρατές και την παροχή βοήθειας σε πλοίο που βρισκόταν σε κίνδυνο.

Η εν εξελίξει κοινή ναυτική άσκηση βρίσκεται κοντά στην είσοδο του Περσικού Κόλπου, μια κρίσιμη περιοχή από την οποία προέρχεται σημαντικό μέρος των παγκόσμιων μεταφορών πετρελαίου. Ταυτόχρονα, στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, στην αντίθετη πλευρά της Αραβικής Χερσονήσου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν αναπτύξει πολλά πολεμικά πλοία. Η ανάπτυξη αυτή έχει ως στόχο να αποτρέψει τις δυνάμεις των Χούτι από το να διαταράξουν το θαλάσσιο εμπόριο που σχετίζεται με το Ισραήλ. Παρά τις προσπάθειες αυτές, οι προσπάθειες έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές, καθώς οι Χούτι έχουν επεκτείνει τους στόχους τους και περιλαμβάνουν βρετανικά και αμερικανικά εμπορικά πλοία.

Η κατάσταση αυτή υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διατήρηση της θαλάσσιας ασφάλειας σε περιοχές στρατηγικής σημασίας, με τις γεωπολιτικές εντάσεις και τη διασταύρωση των παγκόσμιων εμπορικών οδών να συμβάλλουν στην περιπλοκότητα του θαλάσσιου τοπίου στη συγκεκριμένη περιοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail