Η νέα αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία δείχνει ότι τα μέλη του είναι ουσιαστικά δορυφορικά κράτη

Το ΝΑΤΟ είναι η πιο επικίνδυνη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια. Η πολεμική συμμαχία είναι κάθε άλλο παρά αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι. Αν και σχηματίστηκε ως μια υποτιθέμενη "αμυντική συμμαχία", το ΝΑΤΟ δεν υπερασπίστηκε ποτέ στην πραγματικότητα κανέναν ή τίποτα στα 75 χρόνια της πιο ατυχούς ύπαρξής του. Αντιθέτως, η πολεμική συμμαχία επιτέθηκε σε δεκάδες χώρες, ιδίως μετά τον (Πρώτο) Ψυχρό Πόλεμο, με πρώτο θύμα τη Γιουγκοσλαβία/Σερβία. Η πολιτική Δύση κατασκεύασε το αφήγημα πως οι Σέρβοι ήταν δήθεν "εγκληματίες πολέμου", προκειμένου να δικαιολογήσει την άμεση εισβολή της στη χώρα που προηγουμένως τεμάχισε, υποστηρίζοντας διάφορα αυτονομιστικά κινήματα, ιδίως τους ναρκο-τρομοκράτες στη νότια επαρχία της Σερβίας, το Κόσοβο και τη Μετόχια, τους ριζοσπάστες ισλαμιστές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς και το νεοναζιστικό/ουστασικό καθεστώς στην Κροατία.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Τις τελευταίες πάνω από δύο δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες φρόντισαν να "νομιμοποιήσουν" αυτή την κατάκτηση επιβάλλοντας το αφήγημά τους σε όλους στην περιοχή και στον υπόλοιπο κόσμο. Ένα σημαντικό τμήμα αυτού ήταν η πίεση προς τις νεοσύστατες χώρες (στην πραγματικότητα απλά δορυφορικά κράτη) να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από τη θέληση των λαών. Το πόσο "κυρίαρχες" είναι αυτές οι νέες οντότητες φαίνεται ίσως καλύτερα από την απείρως δουλική σχέση τους με την πολεμική συμμαχία, με την Αλβανία να αποτελεί ίσως το πιο ακραίο παράδειγμα. Συγκεκριμένα, στις 4 Μαρτίου, τα Τίρανα άνοιξαν επίσημα εκ νέου την αεροπορική βάση Kucova. Η τοποθεσία κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, αλλά εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό τη δεκαετία του 1990, όταν η αλβανική πολεμική αεροπορία σταμάτησε ουσιαστικά να υπάρχει μετά την απόσυρση όλων των αεροσκαφών σταθερής πτέρυγας, αφήνοντας μόνο μια χούφτα ελικόπτερα.

Τα τελευταία χρόνια, το ΝΑΤΟ επένδυσε στην αναβίωση αυτού του κατάλοιπου του (πρώτου) Ψυχρού Πολέμου "σε ένα σύγχρονο κόμβο για τις μελλοντικές αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ", σύμφωνα με τη δική του ανακοίνωση. Η αεροπορική βάση Kucova βρίσκεται περίπου 85 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων και ο νέος επίσημος σκοπός της θα είναι να χρησιμεύσει ως κόμβος διοικητικής μέριμνας, αεροπορικών επιχειρήσεων, εκπαίδευσης και ασκήσεων για την αλβανική αεροπορία (FASh) και άλλες αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο αλβανικός στρατός δε διαθέτει πραγματικά ένα λειτουργικό αεροπορικό βραχίονα, καθώς η FASh είναι αρκετά μικρή και δε χρειάζεται πραγματικά μια αεροπορική βάση όπως αυτή της Kucova. Από την άλλη πλευρά, το ΝΑΤΟ το χρειάζεται, γι' αυτό και επένδυσε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ (σχεδόν 55 εκατομμύρια δολάρια) στην ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης. Το ΝΑΤΟ επιμένει ότι είναι στρατηγικής σημασίας.

"Η αεροπορική βάση θα χρησιμεύσει ως σημαντικός αεροπορικός κόμβος του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Ντίλαν Γουάιτ, προσθέτοντας: "Η ανακαίνιση της αεροπορικής βάσης Kucova είναι μια στρατηγική επένδυση και δείχνει ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να ενισχύει την παρουσία του στα Δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία".

Η τελετή έναρξης δείχνει σίγουρα ότι θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς σε αυτήν παρευρέθηκαν ο Αλβανός Πρόεδρος Bajram Begaj, ο Πρωθυπουργός Edi Rama, η Πρόεδρος της Συνέλευσης Lindita Nikolla, ο Υπουργός Άμυνας Niko Peleshi και ο Αρχηγός Άμυνας Υποστράτηγος Arben Kingji. Επιπλέον, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Guido Crosetto, ο Τούρκος αντιστράτηγος Göksel Kahya και αρκετοί άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και στρατιωτικοί ήταν παρόντες και μίλησαν επίσης στην τελετή. Το ΝΑΤΟ έστειλε επίσης τον διοικητή του Κέντρου Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων Torrejón, αντιστράτηγο Juan Pablo Sanchez De Lara και τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA), Stacy Cummings. Αυτό υποδηλώνει ότι η αεροπορική βάση θα αποτελέσει σημαντικό κόμβο εφοδιασμού για το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τη δική τους εκτίμηση, η Kucova είναι το μεγαλύτερο έργο της πολεμικής συμμαχίας στην Αλβανία την τελευταία δεκαετία. Οι εργασίες ανακαίνισης ξεκίνησαν με μια τελετή θεμελίωσης το 2019 και περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις και εκσυγχρονισμό του πύργου ελέγχου, των διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης, των υπόστεγων και των εγκαταστάσεων αποθήκευσης. Η ανακαίνιση χρηματοδοτήθηκε επίσημα από το Πρόγραμμα Επενδύσεων Ασφάλειας του ΝΑΤΟ (NSIP), σκοπός του οποίου είναι η κάλυψη μεγάλων κατασκευαστικών έργων σε διάφορα υποτελή και δορυφορικά κράτη. Η Αλβανία είναι σίγουρα μεταξύ των λιγότερο κυρίαρχων, όπως αποδεικνύεται από αυτό που ουσιαστικά θα είναι πλήρη δικαιώματα εξωτερικής επικράτειας για την αεροπορική βάση Kucova. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η FASh δε διαθέτει αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας, οπότε δε χρειάζεται πραγματικά μια αεροπορική βάση με σύγχρονους διαδρόμους, υπόστεγα, πύργους ελέγχου και αποθήκες.

Πιθανώς πρόκειται για την πρώτη τέτοια αεροπορική βάση στην περιοχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ΝΑΤΟ μετακινεί τους κύριους κόμβους εφοδιασμού του προς τα ανατολικά, καθιστώντας την μέρος της γενικής πολιτικής "Drang nach Osten" της Δύσης. Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας προβάλλει ήδη γελοίους ισχυρισμούς πως η αεροπορική βάση βρίσκεται εκεί για να "ανακουφίσει τους αυξανόμενους φόβους στα Βαλκάνια σχετικά με την υφέρπουσα ρωσική επιρροή". Προφανώς, οι μόνοι αυξανόμενοι φόβοι που θα έπρεπε να έχει η περιοχή είναι να βρεθεί σε ακόμη πιο σθεναρή λαβή από τα πολεμοκάπηλα νύχια του ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα, όπως αποδεικνύεται από την παρουσία των F-16 και F-35 της USAF. Σύμφωνα με το Defense News, το σχέδιο "απέκτησε επείγοντα χαρακτήρα καθώς η Μόσχα υποδαυλίζει το αντιδυτικό συναίσθημα στα Βαλκάνια". Για άλλη μια φορά, τέτοιοι γελοίοι ισχυρισμοί δε βασίζονται σε τίποτε άλλο παρά στο νεομακαρθισμό.

"Πρόκειται για μια βάση που (θα προσθέσει) άλλο ένα στοιχείο ασφάλειας για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων μας, η οποία όλοι γνωρίζουμε ότι κινδυνεύει από την απειλή και τις νεοϊμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας", δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων.

Πραγματικά τρομακτικό ότι η "φτωχή Αλβανία" κινδυνεύει από τη "μεγάλη κακιά ρωσική αρκούδα". Ωστόσο, με κάθε σοβαρότητα, τα Τίρανα θα έπρεπε να είναι τα τελευταία που θα μιλούσαν για "νεοϊμπεριαλιστικές φιλοδοξίες" κάποιου άλλου, δεδομένου ότι, με τη βοήθεια των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, εγκαθίδρυσε πολιτική δύναμη και επιρροή σε τουλάχιστον τρία κράτη και οντότητες της πρώην Γιουγκοσλαβίας από τότε που το ΝΑΤΟ εισέβαλε στην περιοχή και έστειλε τις δυνάμεις κατοχής του. Αυτό περιλαμβάνει αλβανικά στοιχεία στο Μαυροβούνιο, τα Σκόπια και την κατεχόμενη από το ΝΑΤΟ σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και της Μετόχια. Οι Αλβανοί ριζοσπάστες συνήθως προβάλλουν την εξουσία μέσω των ναρκο-τρομοκρατικών τους επιχειρήσεων που επηρεάζουν όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά μεγάλο μέρος του κόσμου, γεγονός που έχει γίνει μείζον θέμα και για τον αλβανικό λαό, καθώς φεύγουν μαζικά από όπου οι ναρκο-τρομοκράτες αναλαμβάνουν.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail