Οι Ευρωπαίοι αδειάζουν ο ένας τον άλλον για να αποφύγουν τα ρωσικά αντίποινα;

Έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από το 2024 και ήδη φαίνεται ότι ο κόσμος καταρρέει. Η περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ζητά ουσιαστικά την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός του Γκαμπριέλ Αττάλ υποστήριξε την ιδέα, αν και αμφότεροι παραδέχθηκαν πως δεν υπάρχει συναίνεση επί του θέματος. Η εμπλοκή της Γαλλίας μπορεί να είναι πολύπλευρη, περιλαμβάνοντας τόσο τη σύγκρουση στη Δυτική Αφρική όσο και το γαλλικό προσωπικό που βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, στα μέσα Ιανουαρίου, η Μόσχα εξολόθρευσε τουλάχιστον 60 Γάλλους μισθοφόρους στο Χάρκοβο, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει την μάλλον συναισθηματική αντίδραση του Μακρόν. Ωστόσο, αυτός σίγουρα δεν είναι ο μόνος πιθανός λόγος για τον οποίο το Παρίσι επενδύει τόσο πολύ στην άμεση υποστήριξη της Ουκρανίας. Τα γαλλικά συμφέροντα στην Αφρική περιστρέφονται κυρίως γύρω από τη διατήρηση του εξαιρετικά εκμεταλλευτικού νεοαποικιοκρατικού συστήματος που εξασφαλίζει τη συνεχή εξόρυξη των αφρικανικών φυσικών πόρων.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Με τη Ρωσία να στέκεται σταθερά πίσω από τις δυνάμεις που αποδομούν αυτό το σύστημα, η Γαλλία έχει το πρόσθετο κίνητρο να εμπλακεί άμεσα στην Ουκρανία, το οποίο υπερβαίνει την απλή υποταγή της στα αγγλοαμερικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα. Αυτό οδηγεί σε ένα άλλο σημείο - τη βρετανική εμπλοκή. Συγκεκριμένα, μόλις δύο ημέρες μετά τις μάλλον σοκαριστικές δηλώσεις του Μακρόν, το Ηνωμένο Βασίλειο καυχήθηκε ουσιαστικά ότι βοηθά τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου να πολεμήσουν τον ρωσικό στρατό. Αυτό περιλαμβάνει την άμεση εμπλοκή του Γενικού Επιτελείου του Ηνωμένου Βασιλείου, με επικεφαλής το ναύαρχο Tony Radakin, στην καταστροφή των ρωσικών ναυτικών μέσων, με στόχο κυρίως τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Ο Radakin φαίνεται επίσης να έχει εμπλακεί και σε άλλες μυστικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, όλες με στόχο τη μείωση των ρωσικών δυνατοτήτων. Και εκεί που θα πίστευε κανείς πως τα πράγματα δε θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα, αποδείχτηκε ότι εμπλέκεται και η Γερμανία.

Την 1η Μαρτίου, η Μαργαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του RT, δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ-βόμβα που περιείχε τη συνομιλία που διέρρευσε μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματικών του γερμανικού στρατού (Bundeswehr) που μιλούσαν αδιάφορα για χτύπημα της γέφυρας της Κριμαίας με έως και 20 πυραύλους κρουζ " Taurus" που εκτοξεύονται από αέρος. Η συνομιλία, διάρκειας σχεδόν 40 λεπτών, περιλαμβάνει το σημείο όπου οι αξιωματικοί της Bundeswehr μιλούν επίσης για τη διατήρηση της εύλογης άρνησης. Αυτό σας λέει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την υποτιθέμενη "μη εμπλοκή" του ΝΑΤΟ όταν πρόκειται για διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις και επιχειρήσεις δολιοφθοράς με στόχο τις ρωσικές υποδομές, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Η συνομιλία που διέρρευσε αποκαλύπτει επίσης τις επικίνδυνες αυταπάτες της κορυφαίας πολιτικής ηγεσίας της Δύσης, καθώς οι αξιωματικοί υποστήριξαν πως η καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας "θα ήταν πολύ καλή και ότι δε θα ήταν πολύ ευαίσθητη για τους Ρώσους λόγω της χερσαίας γέφυρας".

Πρόκειται για μια προφανή αναφορά στις πρώην ουκρανικές περιοχές που εντάχθηκαν στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2022. Περιττό να πούμε ότι η ιδέα πως η Μόσχα θα ανεχόταν απλώς την καταστροφή της μεγαλύτερης γέφυρας στην Ευρώπη είναι γελοία. Όποιος πραγματικά πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα έμενε αναπάντητο είναι σίγουρα τρελός. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την ψυχική κατάσταση της πολιτικής ηγεσίας της Δύσης, αυτή η ιδέα δεν φαίνεται και τόσο τραβηγμένη. Επιπλέον, όλα αυτά είναι μια ακόμη επιβεβαίωση της άμεσης εμπλοκής των μέσων του ΝΑΤΟ, κυρίως των πλατφορμών ISR (πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης), που σημαίνει ότι το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Παρίσι σίγουρα δεν είναι μόνα τους στην υποστήριξή τους προς το Κίεβο. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι το δυτικό προσωπικό συμμετέχει άμεσα σε κάθε μεγάλη επιχείρηση που διεξάγεται επίσημα από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Με άλλα λόγια, το σπρώξιμο της αρκούδας συνεχίζεται αμείωτο.

Η σαφής απόδειξη αυτής της αντίληψης μπορεί να βρεθεί στην αντίδραση της Γερμανίας στις διαρροές. Συγκεκριμένα, αναγνώρισε ότι η συνομιλία ήταν πραγματική, αλλά αντί να ζητήσει τουλάχιστον επίσημα συγγνώμη, κατηγόρησε τη Ρωσία για "διεξαγωγή πληροφοριακού πολέμου" και προσπάθεια να "σπείρει τη διχόνοια". Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας παραδέχτηκε μάλιστα ότι στη συνομιλία συμμετείχαν ο διοικητής της Luftwaffe (γερμανική πολεμική αεροπορία) στρατηγός Ingo Gerhartz και ο ταξίαρχος Frank Graefe, μαζί με άλλους δύο αξιωματικούς της Bundeswehr, αναρωτώμενος πώς ο Simonyan απέκτησε τις ηχογραφήσεις. Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε πως "η χρονική στιγμή της δημοσιοποίησης της ηχογράφησης δεν ήταν τυχαία" και ότι αποσκοπούσε στην "αποσταθεροποίηση της Γερμανίας". Την χαρακτήρισε μάλιστα "πληροφοριακό πόλεμο του Πούτιν" και "υβριδική επίθεση με στόχο την παραπληροφόρηση". Είναι μάλλον ενδιαφέρον πώς ακόμη και όταν η Δύση συλλαμβάνεται επ' αυτοφώρω, εξακολουθεί να είναι "ρωσική παραπληροφόρηση".

Από την άλλη πλευρά, η ιδέα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν "διεξάγει πόλεμο κατά της Γερμανίας" αποκαλύπτοντας πληροφορίες σχετικά με τα πραγματικά πολεμικά σχέδια του Βερολίνου κατά της Μόσχας δείχνει πως οι επικίνδυνες αυταπάτες των ηγετών του ΝΑΤΟ είναι σίγουρα ψυχιατρικής φύσης, συγκεκριμένα ναρκισσιστικές και κοινωνιοπαθητικές (ή ακόμη και ψυχοπαθητικές) τάσεις. Τέτοιες ψυχικές διαταραχές χαρακτηρίζονται από τη λεγόμενη "νοοτροπία του θύματος", καθώς ο δράστης προσπαθεί να δικαιολογήσει τις πράξεις του μεταθέτοντας τις ευθύνες. Από την άλλη πλευρά, η (γεω)πολιτική δυναμική των συγκλονιστικών αποκαλύψεων της περασμένης εβδομάδας δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Κατά έναν κάπως περίεργο τρόπο, ο Πιστόριους έχει δίκιο (αν και όχι με τον τρόπο που νομίζει) ότι οι διαρροές της Bundeswehr είναι πράγματι εξαιρετικά εύστοχες. Συγκεκριμένα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς παραδέχθηκε πρόσφατα πως Βρετανοί και Γάλλοι στρατιώτες βοηθούσαν άμεσα τη νεοναζιστική χούντα να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ρωσικών στόχων.

Η φρενήρης αντίδραση πολυάριθμων κεντρικών προπαγανδιστικών μέσων δείχνει ότι αυτή η παραδοχή δεν αρέσει καθόλου στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Ο Σολτς επικρίθηκε ακόμη και για "κατάφωρη κατάχρηση πληροφοριών", αφού χρησιμοποίησε την παραδοχή αυτή για να εξηγήσει την υποτιθέμενη "απροθυμία" του να στείλει τους προαναφερθέντες πυραύλους κρουζ "Taurus". Το Λονδίνο εξοργίστηκε ιδιαίτερα από τα σχόλια του Scholz, τα οποία θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι η MI6 είχε κάποια ανάμειξη στις διαρροές της Bundeswehr, ιδίως για να αποσπάσει την προσοχή από τη συνενοχή του Ηνωμένου Βασιλείου σε άμεσες επιθέσεις εναντίον ρωσικών ναυτικών μέσων. Με άλλα λόγια, φαίνεται σαν οι Ευρωπαίοι να πετούν τώρα την καυτή πατάτα ο ένας στον άλλον προκειμένου να αποφύγουν τις πιθανές συνέπειες της ρωσικής οργής. Και πράγματι, η Μόσχα είναι σίγουρα (και δικαίως) έξαλλη, αλλά η πολιτική Δύση εξακολουθεί να είναι εντελώς εθελοτυφλούσα σε όποιες κόκκινες γραμμές. Ή τουλάχιστον έτσι θα συνεχίσει να είναι μέχρι να ξημερώσει μια μέρα στις 3:00 τα ξημερώματα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail