Η Ουκρανία χάνει το ένα μετά το άλλο τα "ανίκητα" αμερικανικά άρματα Abrams

Photo: "Battle Group Poland Fires an M1 Abrams Remotely" by The U.S. Army is licensed under CC BY 2.0.
Η Ουκρανία προκαλεί τεράστια ζημιά στις ΗΠΑ χάνοντας τα "ανίκητα" άρματα Abrams

Η κρίσιμη στιγμή στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση έφτασε. Η Ουκρανία έβαλε στη μάχη αμερικανικά "ανίκητα" άρματα μάχης Abrams κοντά στο χωριό Berdychi στην περιοχή Avdiivka

Lyuba Lulko - pravda.ru/ Παρουσίαση Freepen.gr

Τρία άρματα μάχης Abrams σε μία εβδομάδα

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξολόθρευσαν ένα τρίτο άρμα Abrams στο πεδίο της μάχης. Αυτό συνέβη δυτικά της Avdiivka κοντά στο χωριό Berdychi.

Τα κοινωνικά δίκτυα το ανέφεραν αυτό στις 3 Μαρτίου. Ένας εκτοξευτής χειροβομβίδων που πυροβόλησε το σασί του, ένα T-72 και ένα drone Ghoul δεν του άφησαν καμία ελπίδα. Ένα ερπυστριοφόρο όχημα εκκαθάρισης ναρκών που βασίζεται στο σασί του Abrams καταστράφηκε επίσης.

Τα δύο πρώτα άρματα μάχης Abrams καταστράφηκαν την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Όταν οι Αμερικανοί συζήτησαν τη μεταφορά των αρμάτων Abrams στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, ανέφεραν ότι τα άρματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο ως έσχατη λύση. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έκανε την ανακοίνωση αυτή στις 20 Νοεμβρίου στο Κίεβο, όπου έφτασε με την ευκαιρία της παράδοσης 31 αμερικανικών αρμάτων μάχης M1A1 Abrams στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Μπορεί κανείς να υποθέσει πως το Πεντάγωνο δεν ήθελε να δει τα άρματα μάχης του να καίγονται στην Ουκρανία, καθώς αυτό θα κατέστρεφε το μύθο του αήττητου της αμερικανικής στρατιωτικής βιομηχανίας, θα έδειχνε τη δύναμη και το τεχνολογικό πλεονέκτημα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και θα προκαλούσε ζημιά στον κατασκευαστή των Abrams.

Και έτσι συνέβη. Η Chrysler Defense, η κατασκευάστρια εταιρεία τεθωρακισμένων, έχανε την αξία της μετοχής της για αρκετές συνεχόμενες ημέρες. Η Ρωσία μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει επίσης τα κατεστραμμένα άρματα Abrams για τεχνικές αναλύσεις, γεγονός που αποτελεί επίσης μια πιθανή απειλή για την στρατιωτική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η εισαγωγή των αρμάτων Abrams στη μάχη ως μέρος της 47ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού Magura υποδηλώνει ότι η κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία έχει έρθει κοντά στο χωριό Berdychi, αλλά όχι κοντά στο Κίεβο. Αυτό είναι ένα κακό σημάδι για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και τους πιο εκπαιδευμένους μαχητές τους, καθώς σύντομα θα εκμηδενιστούν.

Το Abrams δεν είναι το πιο αξιόπιστο άρμα στον κόσμο

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έδωσαν μεγάλη στρατιωτική σημασία στη μεταφορά αμερικανικών και γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Το άρμα M1 Abrams, που είναι το κύριο όχημα μάχης του αμερικανικού στρατού, θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα άρματα μάχης στον κόσμο. Ωστόσο, απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες στο ουκρανικό πεδίο μάχης. Το βαρύ άρμα 57 τόνων δεν είναι κατάλληλο για χειμερινή χρήση. Τα ελαστικά καλύμματα των ερπυστριών του μειώνουν το θόρυβο, αλλά γλιστρούν στους χιονισμένους και παγωμένους δρόμους με αποτέλεσμα το άρμα να χάνει την ισχύ του όταν κινείται σε λοφώδη εδάφη υπό παγωμένες συνθήκες.

Επιπλέον, η αεριοστροβιλική μονάδα AGT-1500 του εν λόγω άρματος λειτουργεί με αεροπορική κηροζίνη και έχει υψηλό ποσοστό κατανάλωσης καυσίμου, γεγονός που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για χρήση σε συνθήκες εφοδιασμού και έλλειψης κηροζίνης.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δε θα έχουν πλέον Abrams

Από το 2022, οι Αμερικανοί διέθεταν περίπου 650 άρματα M1A1 Abrams, τα οποία σχεδιάζουν να αποσύρουν εντός δύο ετών, καθώς το εργοστάσιο αρμάτων της General Dynamics παράγει νέα άρματα M1A2 Abrams. Θα παραδοθεί κάποιο από αυτά στην Ουκρανία; Αυτό παραμένει ένα ερώτημα. Οι Ρεπουμπλικάνοι στην κάτω βουλή του αμερικανικού Κογκρέσου αντιτάχθηκαν στη νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Δεν έχουν διατεθεί χρήματα για την προετοιμασία των αρμάτων μάχης και την υλικοτεχνική υποδομή και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν αποτελέσματα που θα μπορούσαν να κερδίσουν αμερικανικά άρματα μάχης γι' αυτές.

Επιπλέον, η αποστολή αρμάτων χρειάζεται πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειάστηκαν σχεδόν δέκα μήνες για να παραδοθεί μόνο μια παρτίδα αρμάτων στην Ουκρανία. Στο Μαρόκο παραδόθηκαν 222 άρματα μάχης σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Η Ρωσία έχει χιλιάδες τανκς σε υπηρεσία και μερικές δεκάδες δυτικά τανκς δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό για τη Ρωσία. Από πολιτική άποψη, ωστόσο, η Ρωσία έχει την ευκαιρία να κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες πως εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail