25 χρόνια μετά... Πώς ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ οδήγησε στον πόλεμο με αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας

Photo: Public domain
Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, το Μάρτιο του 1999, η συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ξεκίνησε μια εκστρατεία βομβαρδισμών 10 εβδομάδων στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Οδήγησε στη βαλκανοποίηση της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου..

Finian Cunningham - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Οδήγησε επίσης στην περαιτέρω διεύρυνση του στρατιωτικού μπλοκ του ΝΑΤΟ και σε ατελείωτες ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η εκστρατεία του ΝΑΤΟ για τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας - μόλις οκτώ χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου - επικαλέστηκε ένα ανθρωπιστικό πρόσχημα, αλλά δεν είχε νομική εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συνεπώς, ήταν μια παράνομη επίθεση που διαπράχθηκε σε μεγάλο βαθμό κατ' εντολή της Ουάσινγκτον. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τότε γερουσιαστής, τάχθηκε ολόψυχα υπέρ της τολμηρής στρατιωτικής δράσης στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Alex Krainer, συγγραφέας του βιβλίου Grand Deception, υποστηρίζει πως η στρατιωτική επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999 ήταν ένα στρατηγικό τέχνασμα των δυτικών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την επιδίωξη ηγεμονικών φιλοδοξιών κυριαρχίας επί της Ρωσίας και οποιουδήποτε άλλου γεωπολιτικού αντιπάλου.

Η επίθεση πριν από 25 χρόνια υπονόμευσε θανάσιμα το διεθνές δίκαιο και δημιούργησε ένα προηγούμενο για το επόμενο τέταρτο του αιώνα ατελείωτων πολέμων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Συρίας, σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και αλλού.

Ο σημερινός πόλεμος αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας μπορεί να αναχθεί στην ιστορική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Επιτιθέμενοι στη Γιουγκοσλαβία, λέει ο Krainer, οι ΗΠΑ και οι υποτελείς τους στο ΝΑΤΟ έστελναν ειδοποίηση στον υπόλοιπο κόσμο πως δε θα δεσμεύονταν από το διεθνές δίκαιο. Από πολλές απόψεις, η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι το αποκορύφωμα αυτής της ηγεμονικής νοοτροπίας και συμπεριφοράς χωρίς νόμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail