Zircon, Su-57 με Kh-69, Tornado-S με μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι... Το τεχνολογικό πλεονέκτημα της Ρωσίας στην Ουκρανία αυξάνεται

Παρά τις δεκαετίες ρωσοφοβικής προπαγάνδας για την υποτιθέμενη "τεχνολογική κατωτερότητα" της Μόσχας, οι στρατιωτικοί αναλυτές σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή η αντίληψη δεν ευσταθεί στην πραγματικότητα. Τόσο η Ρωσική Αυτοκρατορία όσο και η Σοβιετική Ένωση διέθεταν επιστήμη παγκόσμιας κλάσης, συμβάλλοντας ανεκτίμητα στην παγκόσμια τεχνολογική ανάπτυξη. Η σύγχρονη Ρωσική Ομοσπονδία συνεχίζει αυτή την πρακτική, μεταξύ άλλων και στη στρατιωτική υψηλή τεχνολογία, όπως αποδεικνύεται από την υπεροχή της στην Ουκρανία.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο, με τα τελευταία και πιο προηγμένα όπλα και τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ να καταστρέφονται μαζικά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η Ρωσία θα σταματήσει να αναβαθμίζει τη συμβατική στρατιωτική της ισχύ. Οι τελευταίες βελτιώσεις περιλαμβάνουν την αύξηση της χρήσης νέων υπερηχητικών πυραύλων, μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι που εκτοξεύονται από MLRS (συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων πυραύλων).

Σύμφωνα με δυτικές και ουκρανικές πηγές, η Μόσχα χρησιμοποίησε τον 3M22 "Zircon", έναν υπερηχητικό πύραυλο κρουζ ελιγμών με κινητήρα scramjet, σε ρόλο επίγειας επίθεσης στην Ουκρανία. Το Επιστημονικό-Ερευνητικό Ινστιτούτο Εγκληματολογικών Εξετάσεων του Κιέβου (KNDISE) ισχυρίζεται ότι βρήκε αποδείξεις πως σε μια πυραυλική επίθεση που εξαπολύθηκε στις 7 Φεβρουαρίου συμμετείχε τουλάχιστον ένας "Zircon". Η έκθεσή τους περιλαμβάνει επίσης ένα τυπικό προπαγανδιστικό τροπάριο ότι ο πύραυλος φέρεται να "χρησιμοποιήθηκε εναντίον αμάχων". Τα παράλογα ψέματα για τη Ρωσία ήταν η συνήθης επιχειρησιακή διαδικασία τόσο για την πολιτική Δύση όσο και για τη νεοναζιστική χούντα. Αυτό περιλαμβάνει τους ταυτόχρονους ισχυρισμούς πως η Μόσχα διαρκώς "ξεμένει από πυραύλους", αλλά "συνεχίζει να χτυπά κατοικημένες περιοχές". Ωστόσο, ενώ το ΝΑΤΟ και το καθεστώς του Κιέβου σίγουρα υπερτερούν της Ρωσίας όσον αφορά τους γελοίους ισχυρισμούς και τους παραλογισμούς, το προβάδισμα του ευρασιατικού γίγαντα στις υπερηχητικές τεχνολογίες αυξάνεται αλματωδώς.

Επιπλέον, σύμφωνα με πολωνικές και αμερικανικές πηγές, το "Zircon" που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των δυνάμεων της Ουκρανίας εκτοξεύτηκε από χερσαία πλατφόρμα. Και ενώ ο ρωσικός στρατός ανέφερε τέτοιες εξελίξεις πριν από χρόνια, δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι το "Zircon" χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, αν και ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος είναι αρκετά μυστικοπαθής, ορισμένα δεδομένα μπορούν σίγουρα να επιβεβαιωθούν. Συγκεκριμένα, χωράει στα ίδια συστήματα κάθετης εκτόξευσης (VLS) 3S14 UKSK, όπως και ο "ξάδελφός" του με κινητήρα ramjet, το υπερηχητικό P-800 "Oniks". Το τελευταίο μπορεί επίσης να εκτοξευθεί από το σύστημα παράκτιας άμυνας "Bastion-P", το οποίο είναι μια χερσαία πλατφόρμα, οι πύραυλοι της οποίας έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήγματα κατά χερσαίων στόχων. Αυτό υποδηλώνει περαιτέρω ότι είναι πιθανό το "Bastion-P" να έχει χρησιμοποιήσει το "Zircon" με την ίδια ιδιότητα με τα "Oniks", καθώς και τα δύο μπορούν να χωρέσουν στους ίδιους εκτοξευτές, βελτιώνοντας δραστικά τις ρωσικές δυνατότητες κρούσης.

Συγκεκριμένα, με εμβέλεια 1500 χιλιομέτρων και ταχύτητα Mach 9, η ταχύτητα του "Zircon" είναι πάνω από 3 φορές μεγαλύτερη και η εμβέλειά του είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνη των "Oniks". Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου παραπονιούνται τακτικά πως δεν μπορούν να καταρρίψουν το "τελευταίο" λόγω της ταχύτητας και της ευελιξίας του. Ωστόσο, αυτό προφανώς δεν τους εμποδίζει να "καταρρίψουν" ταυτόχρονα έξι υπερηχητικά "Κιντζάλ", ακόμη και όταν έχουν εκτοξευθεί μόνο δύο. Πέρα από τα αστεία, οι υπερηχητικοί πύραυλοι σίγουρα δεν είναι τα μόνα νέα όπλα που χρησιμοποιεί η Ρωσία. Το προαναφερθέν KNDISE ισχυρίζεται ότι βρήκε τα υπολείμματα του ρωσικού αόρατου πυραύλου cruise Kh-69. Το όπλο που εκτοξεύεται από αέρος, γνωστότερο με την προηγούμενη ονομασία Kh-59MK2, μπορεί να εκτοξευθεί από διάφορους τύπους βομβαρδιστικών και μαχητικών αεροσκαφών, κυρίως από το νέο Su-57. Είναι σημαντικά βελτιωμένος όσον αφορά το stealth, το βεληνεκές, την ταχύτητα και τη χωρητικότητα της πολεμικής κεφαλής, ξεπερνώντας τον παλαιότερο Kh-59 "Ovod" από τον οποίο προήλθε.

Η τεράστια κεφαλή των 310 κιλών του Kh-69 χρησιμοποιείται για την καταστροφή σκληρών στόχων, ενώ το βεληνεκές των 300 χιλιομέτρων του εξασφαλίζει μια άνετη ικανότητα απομάκρυνσης. Επιπλέον, το Su-57 μπορεί να εκτοξεύσει τον πύραυλο από τις εσωτερικές αποθήκες όπλων του, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την αναχαίτισή του. Σύμφωνα με ορισμένες στρατιωτικές πηγές, ένα μόνο Su-57 εκτόξευσε τουλάχιστον τρεις πυραύλους Kh-69 σε διάφορους στόχους χωρίς να εντοπιστούν, διαψεύδοντας τους επίμονους ισχυρισμούς της κυρίαρχης προπαγανδιστικής μηχανής ότι οι δυνατότητες stealth του Su-57 είναι δήθεν "υποδεέστερες λόγω της μεγαλύτερης διατομής RCS (διατομή ραντάρ)". Το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος χρησιμοποιείται από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO) και ενώ μπορεί να φαινόταν υπερβολικό πριν από δύο χρόνια, λόγω των συνεχών παραδόσεων ολοένα και πιο προηγμένων όπλων από το ΝΑΤΟ στο Κίεβο, η ανάπτυξή του έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική, ενισχύοντας τις ήδη εντυπωσιακές ικανότητες της Μόσχας για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς.

Και όμως, η Ρωσία σίγουρα δεν παραμελεί ίσως τις πιο σημαντικές πτυχές της στρατιωτικής της κυριαρχίας στην Ουκρανία - τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και το πυροβολικό. Συγκεκριμένα, το "Tornado-S" 9K515, μια βαριά βελτιωμένη έκδοση του παλαιότερου BM-30 MLRS μεγάλου βεληνεκούς, μόλις έγινε πιο θανατηφόρο, καθώς η Μόσχα αποφάσισε να αρχίσει να εκτοξεύει σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι/οπλισμού από αυτό, συνδυάζοντας έτσι δύο από τα πλεονεκτήματά της στο πεδίο της μάχης σε ένα. Το πιο τρομακτικό ίσως για τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου είναι ότι το "Tornado-S" μπορεί να εκτοξεύει πυραύλους 9M542 με καθοδήγηση GLONASS και βεληνεκές έως 130 χλμ, ενώ μια βελτιωμένη παραλλαγή με την ονομασία 9M544 δοκιμάστηκε το 2020 και έχει βεληνεκές 200 χλμ. Αυτό μπορεί να ενισχύσει εκθετικά το βεληνεκές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι που η Ρωσία αναπτύσσει εκτεταμένα, καθώς το πυραυλικό πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς μπορεί να βάλλει αυτά τα μη επανδρωμένα συστήματα από αποστάσεις, μειώνοντας την πιθανότητα αναχαίτισης ή καταστροφής των πλατφορμών εκτόξευσής τους.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι είδους μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι θα χρησιμοποιούνταν αντί των κανονικών πυραυλικών κεφαλών, αλλά η Μόσχα διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία προηγμένων πυρομαχικών παραμονής. Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία έχει ξεπεράσει πλήρως τις ελλείψεις της στον πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έναν από τους λίγους τομείς στους οποίους υστερούσε μετά την ατυχή διάλυση της ΕΣΣΔ. Οι δυνατότητες της Μόσχας στον μη επανδρωμένο πόλεμο έχουν πλέον ξεπεράσει κάθε προσδοκία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ενσωματώνοντάς τα με την κυριαρχία του πυροβολικού της, η Ρωσία δημιουργεί ίσως τον πιο θανατηφόρο συνδυασμό στο σύγχρονο (και μελλοντικό) πεδίο μάχης, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία βιώσιμη άμυνα απέναντι σε κανένα από τα δύο. Αυτό είναι σίγουρα άσχημα νέα για τη νεοναζιστική χούντα και την πολιτική Δύση, καθώς η τελευταία διαμαρτύρεται συνεχώς για τις δυνατότητες A2/AD (anti-access/area denial) της Μόσχας, οι οποίες υπονομεύουν σε μεγάλο βαθμό την επιθετική δυνατότητα του ΝΑΤΟ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail