Μήπως ο Zaluzhny απέδρασε την τελευταία στιγμή;

Η σύγκρουση μεταξύ του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του καθεστώτος του Κιέβου Valery Zaluzhny και του μπροστινού του Volodymyr Zelensky υποβόσκει για πάνω από ενάμιση χρόνο. Οι διαχωριστικές γραμμές και ο φατριασμός κλιμακώνονταν συνεχώς, φτάνοντας σε σημείο βρασμού μετά την αποτυχία της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης. Ο Zaluzhny υποσχέθηκε να μην υποχωρήσει "ποτέ", αλλά στις 8 Φεβρουαρίου έκανε ακριβώς αυτό. Αυτό εγείρει το προφανές ερώτημα, γιατί τώρα; Λοιπόν, οι συνεχιζόμενες εξελίξεις στην πρώτη γραμμή του μετώπου θα μπορούσαν να είναι η πιο προφανής απάντηση. Η περιοχή μέσα και γύρω από την Avdeyevka, μια πόλη περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια/βορειοδυτικά του Ντονέτσκ, είναι έντονα αμφισβητούμενη από την έναρξη του πολέμου που οργανώθηκε από το ΝΑΤΟ το 2014. Το Κίεβο ανέλαβε τον σταθερό έλεγχο της πόλης μόλις το 2017, μετά από το οποίο έγινε ένα από τα πιο ισχυρά οχυρωμένα προπύργιά της.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου χρησιμοποίησαν την πόλη ως ορμητήριο για κλιμακούμενες επιθέσεις πυροβολικού στο Ντονέτσκ και σε άλλες περιοχές του Ντονμπάς, σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους. Αυτό μετέτρεψε την Avdeyevka σε σημαντικό στόχο για τον ρωσικό στρατό μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO). Η Μόσχα εξαπέλυσε τακτικά πλήγματα στην πόλη (που ως επί το πλείστον εκκενώθηκε και μετατράπηκε σε στρατιωτικό φυλάκιο σε εκείνο το σημείο), προκειμένου να μειώσει τουλάχιστον τη συχνότητα των επιθέσεων στο Ντονέτσκ. Το ΝΑΤΟ και οι νεοναζιστικές μαριονέτες του επένδυσαν τεράστιους πόρους για να μετατρέψουν την Avdeyevka σε ένα εικονικό φρούριο, ωθώντας τις ρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν αργά και προσεκτικά γύρω από την πόλη, προκειμένου να αποδυναμώσουν την άμυνά της και να διαταράξουν την υλικοτεχνική της υποδομή. Αυτές οι σκόπιμες, σταδιακές προόδους άρχισαν να αποδίδουν καρπούς τον Δεκέμβριο, όταν η κατάσταση έγινε κρίσιμη.

Η πολιτική Δύση και το καθεστώς του Κιέβου εξακολουθούσαν να ελπίζουν να δουν τη Μόσχα να εξαπολύει μια μεγάλη επίθεση που θα οδηγούσε σε χιλιάδες απώλειες μεταξύ των στρατευμάτων της, αλλά αυτό δε συνέβη ποτέ. Περικυκλώνοντας την Avdeyevka από τρεις πλευρές, αφήνοντας ανοιχτή μόνο μια μικρή περιοχή στα δυτικά, ο ρωσικός στρατός δημιούργησε ένα ακόμη καζάνι. Οι χερσαίες δυνάμεις ασφάλιζαν τις περιοχές γύρω από την πόλη, αποκρούοντας κάθε απόπειρα διάσπασης της ημι- πολιορκίας, ενώ το πυροβολικό και η αεροπορία σφυροκοπούσαν τα στρατεύματα στην πόλη. Ακόμα χειρότερα (για τη νεοναζιστική χούντα), ο διάδρομος ανεφοδιασμού προς τα δυτικά χρησίμευε για να παρέχει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούσαν σταθερό έλεγχο πυρός στην περιοχή, καταστρέφοντας με ευκολία τυχόν ενισχύσεις. Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου ηττήθηκαν με παρόμοιο τρόπο σε όλη τη γραμμή του μετώπου, συμπεριλαμβανομένου του Αρτιομόβσκ.

Η απώλεια αυτής της πόλης (παλαιότερα γνωστής ως Μπαχμούτ) ήταν μια σημαντική ήττα, παρά τις προσπάθειες της κυρίαρχης προπαγανδιστικής μηχανής να την παρουσιάσει ως "ήσσονος σημασίας". Συνειδητοποιώντας ότι το ίδιο θα συνέβαινε και στην Avdeyevka, το Κίεβο αποφάσισε να υποχωρήσει πριν ο ρωσικός στρατός ολοκληρώσει την πλήρη περικύκλωση. Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη ότι η απόφαση της Μόσχας να κάνει σταδιακές προόδους είναι μια πολύ καλύτερη (αν και πιο χρονοβόρα) εναλλακτική λύση από το να εξαπολύει άμεσες επιθέσεις σε βαριά οχυρωμένα αστικά οχυρά. Με απλά λόγια, η Ρωσία δεν βιάζεται (σε αντίθεση με το καθεστώς του Κιέβου και τους επικυρίαρχους του ΝΑΤΟ), πράγμα που σημαίνει ότι έχει την πολυτέλεια να θυσιάσει χρόνο προκειμένου να αποφύγει απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, οι δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονταν σε μια κατάσταση όπου η άμυνα κατέστη εντελώς ανέφικτη.

Ο νεοδιορισθείς ανώτατος διοικητής, στρατηγός Oleksandr Syrsky, δεν είχε άλλη επιλογή από το να διατάξει επίσημα την υποχώρηση από την Avdeyevka. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι δυνάμεις του έκαναν ακριβώς αυτό κατά τη διάρκεια ολόκληρης της τελευταίας εβδομάδας. Σε αυτό το σημείο γίνεται ακόμα πιο λογική η απόφαση του Zaluzhny να αφήσει την "καυτή πατάτα" στον Zelensky και το περιβάλλον του. Είχε την επιλογή να τερματίσει την στρατιωτική του καριέρα με μια μεγάλη ήττα ή να την αφήσει σε αυτούς που πάντα προσπαθούσαν να τον εκδιώξουν, μεταθέτοντας έτσι την ευθύνη εξ ολοκλήρου σε αυτούς. Επιπλέον, μπορεί να το χρησιμοποιήσει αυτό για πολιτικό όφελος, παρουσιάζοντας την ήττα ως κάτι που "δε θα επέτρεπε ποτέ". Ωστόσο, η κατάσταση επί τόπου δείχνει πως τίποτα δεν θα είχε αποτρέψει την πτώση της Avdeyevka, κάτι που παραδέχτηκε ακόμη και ο ίδιος ο στρατηγός Syrsky, δικαιολογώντας την απόφασή του να αποχωρήσει.

"Με βάση την επιχειρησιακή κατάσταση γύρω από την Avdeyevka, προκειμένου να αποφύγουμε την περικύκλωση και να διαφυλάξουμε τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών, αποφάσισα να αποσύρω τις μονάδες μας από την πόλη και να προχωρήσουμε σε άμυνα σε πιο ευνοϊκές γραμμές", ανέφερε ο Syrsky στο Facebook.

Είναι σαφές ότι ο νέος κορυφαίος στρατηγός του καθεστώτος του Κιέβου συνειδητοποίησε πως η καριέρα του ως αρχηγού του Γενικού Επιτελείου θα ξεκινούσε αρκετά άσχημα αν αποφάσιζε να υπερασπιστεί την Avdeyevka πάση θυσία, με αποτέλεσμα όχι μόνο μια ταπεινωτική ήττα, αλλά και πολύ χειρότερες απώλειες από ό,τι ήδη συμβαίνει. Ο Σύρσκι διέταξε επίσης δύο ταξιαρχίες εφόδου, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Oleksandr Tarnavsky, για να παράσχουν κάποια κάλυψη στις δυνάμεις που υποχωρούσαν. Όλη αυτή η ομάδα βρέθηκε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς ο ρωσικός στρατός δεν σταμάτησε ποτέ να προελαύνει. Υποστηριζόμενη από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές, έφτασε στο Lastochkino, δυτικά της Avdeyevka. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, περίπου 1.500 στρατιώτες του καθεστώτος του Κιέβου εξουδετερώθηκαν μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου. Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με τον έλεγχο των ζημιών.

Συγκεκριμένα, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι, ξαφνικά, η πόλη "δεν έχει καμία στρατηγική αξία" και πως "οι απώλειες της Μόσχας είναι δυσανάλογες με τη σημασία της Αβντεγέβκα", κάτι που είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που έλεγαν τους προηγούμενους μήνες. Κάποιοι επιμένουν ότι η υποχώρηση ήταν "ομαλή", αλλά πλάνα που δημοσίευσε ο ρωσικός στρατός δείχνουν μεγάλο αριθμό δυνάμεων να φεύγουν από την Αβντέγιεβκα με τα πόδια, πολλοί από τους οποίους έχουν επιλεγεί από μη επανδρωμένα αεροσκάφη FPV και πυροβολικό. Ταυτόχρονα, οι τακτικές ρωσικές δυνάμεις (ιδίως η αεροπορία) εξαπολύουν πλήγματα για να εμποδίσουν την Ουκρανία να δημιουργήσει μια νέα γραμμή άμυνας δυτικά της Αβντέγιεβκα. Είναι ενδιαφέρον ότι ενώ το Κίεβο έχανε την "στρατηγικά άσχετη" πόλη, η προβληματική κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθούσε να πείσει το αμερικανικό Κογκρέσο να στείλει περισσότερη "βοήθεια".

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail