Η οικονομική κατάρρευση της Γερμανίας: Ο Scholz κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Η Γερμανία βλέπει εδώ και αρκετές ημέρες μια πτώση της οικονομίας της. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποδίδει την ύφεση αυτή στην αβεβαιότητα που απορρέει από τη σύγκρουση στην Ουκρανία και στις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19. Υποστηρίζει ότι η αβεβαιότητα που περιβάλλει τα οικονομικά ζητήματα της Γερμανίας έχει συμβάλει στις τρέχουσες οικονομικές προοπτικές της χώρας.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Την περασμένη εβδομάδα, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε στους νομοθέτες πως "η Γερμανία βρίσκεται πράγματι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση" μετά την εγκατάλειψη των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου. Παραδέχθηκε ότι η απόφαση αυτή οδήγησε τη χώρα να χάσει το "ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα".

Ο καγκελάριος Σολτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit την περασμένη Τετάρτη, χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα που επικρατεί στη Γερμανία ως "ταραγμένη".

"Αισθάνεται κανείς την οικονομική και πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας που προκάλεσε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία", δήλωσε η καγκελάριος. Ο καγκελάριος Σολτς υποστήριξε ακόμη πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βασίζεται στη δυσαρέσκεια εντός των δυτικών χωρών, η οποία οφείλεται στον υψηλό πληθωρισμό και στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, για να επιτύχει τους στρατηγικούς του στόχους.

Ο καγκελάριος Σολτς υπερασπίστηκε την κυβέρνηση συνασπισμού, υποστηρίζοντας ότι δεν ακολουθεί τον "εύκολο δρόμο" αποφεύγοντας τις συγκρούσεις. Απαντώντας στις ανησυχίες σχετικά με τη δυσαρέσκεια των Γερμανών για τις επιδόσεις του υπουργικού του συμβουλίου, ο Σολτς υπογράμμισε: "Τα προηγούμενα 10-15 χρόνια, πάρα πολλά έμειναν σε αδράνεια επειδή οι κυβερνήσεις απέφευγαν τις συγκρούσεις".

Τόνισε πως η Γερμανία υφίσταται σήμερα ένα σημαντικό μετασχηματισμό για να προσαρμοστεί στις εξελισσόμενες οικονομικές πραγματικότητες. Σύμφωνα με τον Scholz, αυτή η μετασχηματιστική διαδικασία συνοδεύεται εγγενώς από αισθήματα αβεβαιότητας.

Τον περασμένο μήνα, ο καγκελάριος Σολτς κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ, ισχυρισμός που απορρίφθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ως "πλήρης ανοησία".

"Το γεγονός πως η Ευρώπη δε λαμβάνει αρκετό φυσικό αέριο είναι δικό τους πρόβλημα. Παραδόξως, προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη σε εμάς, ότι δεν πουλάμε ή κάτι τέτοιο", υποστήριξε ο Πούτιν.

Πριν από τις αντιρωσικές κυρώσεις που σχετίζονται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Γερμανία προμηθεύονταν το 40% του φυσικού αερίου της από τη Μόσχα. Το 2022, η χώρα διαφοροποίησε τις πηγές φυσικού αερίου της, αυξάνοντας τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από δεξαμενόπλοια, τη Νορβηγία και τις Κάτω Χώρες. Ωστόσο, αυτές οι εναλλακτικές πηγές διατίθενται σε υψηλότερες τιμές, επηρεάζοντας το βιομηχανικό τομέα της Γερμανίας.

Πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, υποδηλώνει ότι η χώρα ενδέχεται να εισέλθει σε ύφεση, υποδηλώνοντας μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. Παρόλα αυτά, ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τη δέσμευση να διαθέσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ (7,6 δισεκατομμύρια δολάρια) για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία φέτος.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ αναγνώρισε σε συνέντευξή του στην Augsburger Allgemeine την Παρασκευή πως η Γερμανία αντιμετώπισε σημαντικές οικονομικές προκλήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, οι οποίες επιδεινώθηκαν από την απώλεια φθηνής ενέργειας. Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας γνώρισε πιο σημαντική μείωση από ό,τι αναμενόταν, επηρεάζοντας διάφορους τομείς λόγω της έλλειψης πρώτων υλών και των αυξημένων τιμών της ενέργειας.

Ο κ. Fischer υπογράμμισε τις σημερινές πολύπλευρες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γερμανία, οι οποίες περιλαμβάνουν οικονομικές, τεχνολογικές και πολιτικές ασφάλειας. Η απουσία προσιτού ρωσικού φυσικού αερίου προσδιορίζεται ως κρίσιμος παράγοντας που συμβάλλει στην οικονομική δυσπραγία. Επιπλέον, σημείωσε τη μετατροπή της άλλοτε πλεονεκτικής κινεζικής εξαγωγικής αγοράς σε δυνητική απειλή.

Τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως, παρά τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών κατά περισσότερο από 50%, η Γερμανία εξακολουθεί να επιβαρύνεται με αυξημένο κόστος για τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο. Αυτό υποδηλώνει ότι η οικονομία της χώρας παλεύει με τις οικονομικές συνέπειες των υψηλότερων τιμών του φυσικού αερίου, παρά τις προσπάθειες διαφοροποίησης των πηγών του.

Ως εκ τούτου, η Γερμανία διανύει σίγουρα μια οικονομική ύφεση, προκαλώντας την ανησυχία του Olaf Scholz. Τίθεται το ερώτημα: Μήπως η οικονομική δυσπραγία είναι συνέπεια της επέκτασης της βοήθειας που παρέχει η Γερμανία στην Ουκρανία, παραμελώντας ενδεχομένως τα δικά της οικονομικά συμφέροντα; Σκεφτείτε το.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail