Ποια απειλή του ISIS; Η Ουάσινγκτον λέει ότι δεν υπάρχει

ΑΡ
Μια νέα έκθεση επιμένει πως η μαχητική ομάδα δεν έχει πλέον "την πρόθεση και την ικανότητα να κατευθύνει επιθέσεις εναντίον της πατρίδας των ΗΠΑ"

Οι επιθέσεις του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, παρά τους φόβους ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Γάζα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση της οργάνωσης, σύμφωνα με νέα έκθεση ανεξάρτητων παρατηρητών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Connor Echols - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το 2020, η ISIS πραγματοποιούσε έως και 200 επιθέσεις κάθε μήνα στο Ιράκ και τη Συρία. Τώρα δηλώνει ότι πραγματοποιεί λιγότερες από 40 μηνιαίες επιθέσεις. Παρά τις εκκλήσεις των ηγετών του ISIS να στοχοποιήσουν ισραηλινά και δυτικά συμφέροντα, οι παρατηρητές αναφέρουν πως η ομάδα πιθανόν να μην έχει πλέον την "πρόθεση και την ικανότητα να κατευθύνει επιθέσεις εναντίον του εσωτερικού των ΗΠΑ".

Η έκθεση παρουσιάζει μια θλιβερή εικόνα των επιχειρήσεων της άλλοτε πανίσχυρης μαχητικής ομάδας στο Ιράκ και τη Συρία, όπου ήλεγχε τεράστιες εκτάσεις στα μέσα της δεκαετίας του 2010. "Η ικανότητα του ISIS να διεξάγει αντάρτικες δραστηριότητες παρέμεινε σοβαρά υποβαθμισμένη στο Ιράκ και τη Συρία", σημειώνουν οι παρατηρητές, προσθέτοντας ότι η ομάδα πραγματοποιεί πλέον λιγότερες επιθέσεις κοντά σε πόλεις.

Οι επιχειρήσεις της ομάδας μοιάζουν πλέον περισσότερο με ένα αποτυχημένο συνδικάτο εγκλήματος παρά με μια ισχυρή τρομοκρατική ομάδα. Σύμφωνα με την έκθεση, η καταστολή των οικονομικών του ISIS έχει καταστήσει την οργάνωση ανίκανη να πληρώνει με συνέπεια τους μαχητές της. Ακόμη και οι ηγέτες του ISIS πληρώνονται μόνο "σποραδικά" με κεφάλαια που αντλούνται από θαμμένες κρύπτες χρημάτων που είναι κρυμμένες σε τοποθεσίες σε όλο το Ιράκ και τη Συρία.

Οι γενικοί επιθεωρητές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του υπουργείου Άμυνας και της USAID συνέταξαν την έκθεση, η οποία αποτελεί μέρος μιας σειράς ενημερώσεων που έχει ανατεθεί από το Κογκρέσο για την επιχείρηση "Inherent Resolve", την εκστρατεία της Αμερικής για την ήττα του ISIS.

Η αμερικανική συνεργασία με τις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας ήταν σε μεγάλο βαθμό αδιάλειπτη, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ οι επιχειρήσεις με έδρα το Ιράκ έχουν μειωθεί λόγω των πολιτικών και επιχειρησιακών συνεπειών που σχετίζονται με την υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο Ιράν πραγματοποίησαν τουλάχιστον 134 επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις αρχές Οκτωβρίου έως το Δεκέμβριο του 2023, αναγκάζοντας τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ να αποσπάσουν "πόρους και προσοχή" από την αποστολή αντιμετώπισης του ISIS. Οι στρατιωτικοί σύμβουλοι των ΗΠΑ "ακύρωσαν [sic] ή καθυστέρησαν τις δεσμεύσεις με σημαντικούς Ιρακινούς ηγέτες εν αναμονή της επανεκτίμησης των συνθηκών ασφαλείας", σημειώνει η έκθεση.

Από πολιτικής πλευράς, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντανί αντιμετώπισε αυξανόμενη πίεση να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα και οι συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση της αμερικανικής αποχώρησης ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου.

Η έκθεση παρέχει χρήσιμα στοιχεία εν μέσω συζητήσεων για το αν και πώς θα αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή μετά την επιτυχία της εκστρατείας κατά του ISIS.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια εσπευσμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναζωπύρωση της ομάδας. Όπως δήλωσε πρόσφατα στο RS η Mona Yacoubian του Ινστιτούτου Ειρήνης των ΗΠΑ, δεν είναι σαφές εάν οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα στρατόπεδα κράτησης που κρατούν χιλιάδες μαχητές του ISIS στα βορειοανατολικά της χώρας. Εάν οι μαχητές δραπετεύσουν, "θα μπορούσαν γρήγορα να αποτελέσουν σημαντική απειλή για τα παγκόσμια συμφέροντα", υποστηρίζει η Yacoubian.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι προσπάθειες αναμόρφωσης και επαναπατρισμού των μαχητών που κρατούνται σε αυτά τα στρατόπεδα συνεχίζονται παρά τις περιφερειακές εντάσεις. Περίπου 1.700 κρατούμενοι επέστρεψαν στα σπίτια τους τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, αφήνοντας τον πληθυσμό των στρατοπέδων στους 47.000, αριθμός που περιλαμβάνει τους μαχητές και τις οικογένειές τους.

Από την άλλη πλευρά της συζήτησης, οι ειδικοί βλέπουν τη συνέχιση της αμερικανικής παρουσίας στη Συρία ως μέρος των "ατελείωτων πολέμων" της Αμερικής στη Μέση Ανατολή και υποστηρίζουν ότι οι στρατιωτικές αναπτύξεις της Αμερικής στη χώρα συμβάλλουν στις προσπάθειες στρατολόγησης του ISIS και εκθέτουν τα αμερικανικά στρατεύματα σε περιττούς κινδύνους. Ο πρόσφατος θάνατος τριών Αμερικανών στρατιωτών που εδρεύουν κοντά στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας αναδεικνύει αυτές τις ανησυχίες.

Η πολιτική γύρω από μια πιθανή απόσυρση πιθανότατα θα αναθερμανθεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Ενώ ένα πρόσφατο νομοσχέδιο της Γερουσίας που ζητούσε την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία απέτυχε με ψήφους 13-84, ο πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει εδώ και καιρό το ενδιαφέρον του για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Η προσπάθεια του Τραμπ το 2018 να αποχωρήσει από τη Συρία ματαιώθηκε από τους ίδιους τους διορισμένους του. Αλλά αν ο πρώην πρόεδρος κερδίσει την επανεκλογή του το Νοέμβριο, είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς την πιθανότητα να το καταφέρει και τη δεύτερη φορά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail