Η σημαία της αφρικανικής χώρας βοηθά τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις - Bloomberg

pixabay / Chickenonline
Freepen.gr - Ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων πετρελαίου που έχουν μεταπηδήσει στη σημαία της Γκαμπόν πενταπλασιάστηκε τον Ιανουάριο σε σχέση με το μηνιαίο μέσο όρο που καταγράφηκε πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρακολουθεί η εταιρεία ναυτιλιακών πληροφοριών Windward AI, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Τα στοιχεία φέρεται να δείχνουν πως πάνω από 100 πλοία του "σκοτεινού στόλου" με σημαία Γκαμπόν διέσχιζαν τις παγκόσμιες θαλάσσιες διαδρομές στα τέλη Ιανουαρίου, από μόλις 20 που είχαν καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2023.

"Το νηολόγιο σημαίας Γκαμπόν άρχισε να αποκτά δημοτικότητα ως σημαία ευκολίας, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους ένα εύκολο και φθηνό καταφύγιο", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Windward AI, Ami Daniel, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση συνήθως αποσκοπεί στο να αποφύγει την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να εντείνουν την επιβολή του ανώτατου ορίου τιμών που έχει επιβληθεί στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, στοχοποιώντας εταιρείες που συμβάλλουν στην αποστολή αργού σε τιμές άνω του ορίου.

Ο Ντάνιελ τόνισε πως οι ναυτιλιακοί παρατηρητές έχουν αυξήσει τον έλεγχο αρκετών κρατών, όπου τα νηολόγια του στόλου έχουν συχνά συνδεθεί με παράνομες δραστηριότητες του είδους.

"Σημαίες όπως η Λιβερία, ο St. Kitts και Nevis και τα παρόμοια έχουν τεθεί σε μεγάλο βαθμό στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών - γεγονός που τις καθιστά λιγότερο ελκυστικές για τους κακοποιούς", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail