Καθώς πλησιάζει η δεύτερη επέτειος της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, ποιος έχει το πάνω χέρι;

Sputnik/Stanislav Krasilnikov
Η Ουκρανία δανείζεται από το μέλλον μόνο και μόνο για να κρατηθεί. Το 2024 θα είναι καθοριστικό για την έκβαση της αναμέτρησης.

Από τον Sergey Poletaev, συνιδρυτή και συντάκτη του προγράμματος Vatfor - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Η επικείμενη δεύτερη επέτειος της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια συμβολική ημερομηνία, αλλά δύσκολα αποτελεί αιτία για εορτασμό. Στην πραγματικότητα, τα γεγονότα πρέπει να μελετηθούν από σημαντική απόσταση προκειμένου να δούμε τη μεγάλη εικόνα.

Αδιέξοδο θέσεων

Οποιαδήποτε συζήτηση για ρήξη στο μέτωπο και στρατιωτική ήττα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (AFU) αντιμετωπίζεται εδώ και καιρό με το αντεπιχείρημα: Ας πάρουμε πρώτα την Avdeevka (βασικό προπύργιο του Ντονμπάς) και μετά θα μιλήσουμε. Το Σάββατο, ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε επίσημα.

Και τώρα τι γίνεται; Για να συντρίψουμε τον εχθρό και να επιβάλουμε τη θέλησή μας, χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική στρατηγική, ένα σχέδιο για επιτυχημένες πολεμικές επιχειρήσεις.

Μέχρι πέρυσι, ένα τέτοιο σύστημα είχε καθιερωθεί καλά στην αμυντική πλευρά - ελλείψει πολλαπλασιαστικού πλεονεκτήματος, καμία πλευρά δεν είναι ακόμη σε θέση να διασπάσει το μέτωπο με τα δικά της μέσα και να διεξάγει επιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις.

Πίσω στο φθινόπωρο, η Avdeevka περιγράφηκε ως ένα είδος δοκιμής για τον ρωσικό στρατό. Η επιχείρηση Avdeevka ξεκίνησε με την προσπάθεια αποκοπής της πόλης και τη δημιουργία ενός δακτυλίου περικύκλωσης διαμέτρου 10 χιλιομέτρων.

Στις 10 Οκτωβρίου, μετά από μαζικές προετοιμασίες του πυροβολικού, εξαπολύθηκαν μηχανοκίνητες επιθέσεις από δύο κατευθύνσεις - κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής βόρεια του χημικού εργοστασίου της Αβντέεβκα και από τα νότια, από το χωριό Vodyanoye. Όπως και οι επιθέσεις του εχθρού στο Ραμποτίνο το καλοκαίρι, οι προσπάθειες αυτές απέτυχαν και η διοίκησή μας - στηριζόμενη στο πυροβολικό, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επίθεσης και τις μικρές ομάδες επίθεσης - μετατόπισε το κέντρο βάρους μέσα στην ίδια την πόλη.

Και τώρα, μετά από έναν πέμπτο μήνα μαχών, το έπος της Αβντέεβκα έχει ολοκληρωθεί. Διατηρώντας την πίεση σε όλη την περίμετρο και αναγκάζοντας τον εχθρό να τεντώσει τις εφεδρείες του, ο ρωσικός στρατός εξάντλησε τη φρουρά της πόλης κατά τη διάρκεια πολλών μηνών μάχης. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τα προβλήματα ανεφοδιασμού. Ο μοναδικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος, αν και εξακολουθούσε να είναι βατός και μερικές φορές ασφαλής (το Δεκέμβριο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι ταξίδεψε ακόμη και στην πολιορκημένη πόλη μέσω αυτού), δεν επέτρεπε τις απαραίτητες προμήθειες και εναλλαγές, και το σημαντικότερο, η διατήρηση του ελέγχου της ίδιας της διαδρομής απαιτούσε μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά της AFU.

Από το Νοέμβριο, η άμυνα της Avdeevka άρχισε να ραγίζει, πρώτα στη βιομηχανική περιοχή, στη συνέχεια στην "Tsarskaya Okhota" - ισχυρά προπύργια που αντιμετωπίζουν το Donetsk, γνωστά από το 2014. Οι προσπάθειες απόκρουσης αυτών των θέσεων εκτρέπουν τις δυνάμεις της φρουράς από άλλες κατευθύνσεις, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την άμυνα.

Τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου του 2024, όλα κορυφώθηκαν. Μέσα σε λίγες ημέρες, η Ρωσία έκοψε το βόρειο τμήμα της πόλης στα δύο, διέσχισε τη σιδηροδρομική γραμμή και πήρε τη μοναδική γραμμή ανεφοδιασμού - τη λεωφόρο Βιομηχανικής - υπό αυστηρό έλεγχο πυρός.

Το Σάββατο, η μάχη για την Avdeevka έφτασε στο τέλος της. Σηματοδότησε την πιο σημαντική αλλαγή στο μέτωπο από την απελευθέρωση του Αρτεμόβσκ (Μπαχμούτ) τον περασμένο Μάιο.

Ας μιλήσουμε τώρα για το πώς μπορεί να κερδηθεί η σύγκρουση στο σύνολό της.

Μήνες μάχης για το κέντρο της Αβντέεβκα, διείσδυση στην πόλη με τα πόδια, επίθεση μέσω άδειων σωλήνων θέρμανσης και ανεφοδιασμός μέσω υδάτινων οδών κάτω από το σιδηρόδρομο - αυτό είναι πραγματικός ηρωισμός εκ μέρους των μαχητών και των διοικητών, αλλά δεν είναι μια στρατηγική που μετακινεί το μέτωπο και αποφασίζει την έκβαση της σύγκρουσης.

Τα πλεονεκτήματα του ρωσικού στρατού στον αέρα και στα τεθωρακισμένα οχήματα δεν έχουν ακόμη μετατραπεί σε επιτυχία- ακόμη και η αδύναμη ουκρανική αεράμυνα κρατά την αεροπορία μας στη δική μας πλευρά του μετώπου, ενώ τα τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία αναγκάζονται να συγκεντρώνονται σε φάλαγγες μέσα σε ναρκοπέδια, είναι εύκολος στόχος για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα πυρά ακριβείας, ακόμη και αν είναι λίγα σε αριθμό. Ναι, τα πράγματα είναι χειρότερα για τον εχθρό, και οι πιθανότητες για διάσπαση είναι λιγότερες, αλλά το γεγονός παραμένει πως από το φθινόπωρο του 2022, όταν σχηματίστηκε το σημερινό μέτωπο, δεν έχουμε δει ούτε μία επιτυχημένη επίθεση επιχειρησιακής σημασίας, και οι μετωπικές μετατοπίσεις σε μονάδες χιλιομέτρων έχουν επιτευχθεί ως αποτέλεσμα μηνών εξαντλητικών μαχών που διεξήχθησαν ουσιαστικά με τα πόδια.

Η εξάντληση του μετώπου

Από την άλλη πλευρά, αυτό δε σημαίνει ότι η διοίκησή μας δεν έχει στρατηγική για τη νίκη. Ελλείψει αποτελεσματικών μέσων για τη διάσπαση της άμυνας, δεν έχει σημασία η μετακίνηση του μετώπου ή η κατάληψη ορισμένων γραμμών - έχει σημασία η ζημιά που προκαλείται στον εχθρό, και είναι σημαντικό ο εχθρός να αποδυναμώνεται ταχύτερα από ό,τι εσείς.

Η Avdeevka έχει γίνει η ενσάρκωση αυτής της στρατηγικής, η οποία υιοθετείται πλέον σε ολόκληρο το μέτωπο. Από το φθινόπωρο, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να προελαύνουν σε πολλά σημεία και η ίδια προσέγγιση με αυτή της Avdeevka χρησιμοποιείται κατά μήκος του μετώπου - τεντώνοντας και υπερβάλλοντας τις εφεδρείες του εχθρού, και ενώ ο εχθρός κλείνει μια τρύπα σε μια περιοχή, επιτυγχάνουν επιτυχία σε μια άλλη.

Από μήνα σε μήνα, αυτό συμβαίνει όλο και πιο συχνά, και οι διεισδύσεις είναι βαθύτερες και μεγαλύτερες. Το Δεκέμβριο - Maryinka, τον Ιανουάριο - βορειοανατολικά του Soledar (το χωριό Veseloe) και προς το Kupyansko-Svatovsky (το χωριό Krahmalnoye), το Φεβρουάριο - το ανατολικό τμήμα, ο οικισμός Belogorovka - και όλα αυτά εν μέσω της αργής αλλά κανονικής προέλασης στην Avdeevka, καθώς και στα πλευρά του Artyomovsk προς το Chasov Yar, από όπου προηγουμένως αναγκαστήκαμε να αποσυρθούμε μερικώς μετά την κατάληψη της πόλης.

Η Belogorovka είναι ένα καλό παράδειγμα του τι συμβαίνει στο έδαφος. Σύμφωνα με ουκρανική πηγή, οι παρατεταμένοι βομβαρδισμοί σήμαιναν πως οι ουκρανικές θέσεις στη βιομηχανική ζώνη είχαν από το ένα τρίτο έως το ήμισυ των μαχητών που είχαν απομείνει σε σχηματισμό, ενώ ο 24ωρος έλεγχος των επικοινωνιών από drone καθιστούσε δύσκολη την εναλλαγή και την αναπλήρωση πυρομαχικών. Τελικά, μια ρωσική ομάδα επίθεσης μπήκε κατευθείαν στη θέση της AFU και μόνο ένας Ουκρανός στρατιώτης επέζησε από τη μάχη. Προσπάθησε να καλέσει πυρά πυροβολικού, αλλά δεν υπήρχε υποστήριξη πυρός καθώς δεν υπήρχαν βλήματα. Ως αποτέλεσμα, στην Belogorovka, με σημαντική αναλογία απωλειών υπέρ των επιτιθέμενων, η προέλαση για την ημέρα ήταν μέχρι 1,5 χιλιόμετρο κατά μήκος ενός μετώπου 3 χιλιομέτρων - αυτό είναι πολύ για τα δεδομένα της μάχης θέσεων.

Σε γενικές γραμμές, ουκρανικές και δυτικές πηγές λένε με μια φωνή εδώ και αρκετούς μήνες ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και η διατήρηση της άμυνας γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η έλλειψη χειροβομβίδων επιδεινώνεται (η ρωσική υπεροχή πυρός κυμαίνεται από 3 έως 10 φορές, σύμφωνα με διάφορες αναφορές), υπάρχει έλλειψη ανδρών (σε πολλές μονάδες, αυτή φτάνει το 65-70%) και το πλεονέκτημα της AFU σε μικρά FPV drones έχει εξαφανιστεί προ πολλού. Κάποιες επιτυχίες, ιδίως η ήττα μιας ρωσικής φάλαγγας εφόδου κοντά στο Μαριίνσκι τον Ιανουάριο, δεν αποτελούν μεγάλη παρηγοριά.

Η εκπαίδευση και τα κίνητρα του προσωπικού της AFU μειώνονται. Οι λιποτάκτες, ή "SZCH-schniki" (συντομογραφία του ουκρανικού όρου για την "μη εξουσιοδοτημένη εγκατάλειψη μιας μονάδας"), έχουν γίνει πραγματική μάστιγα. Αντί να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, απλά αρνούνται να πολεμήσουν, προτιμώντας να δικαστούν. Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, ένας ή δύο τέτοιοι αρνούμενοι μπορούν να αποδεκατίσουν μια ολόκληρη μονάδα μέσα σε λίγες ημέρες ή και ώρες λόγω του γενικότερου χαμηλού ηθικού.

Eξάντληση των μετόπισθεν

Η κατάσταση στα μετόπισθεν δεν ήταν καλύτερη. Υπάρχει η σύγκρουση μεταξύ του Zelensky και του πρώην κορυφαίου στρατηγού του, Valery Zaluzhny, η οποία κλιμακώθηκε μετά την αποτυχία της θερινής αντεπίθεσης και επιλύθηκε τελικά στις αρχές Φεβρουαρίου με την παραίτηση του Zaluzhny, ακολουθούμενη από την αποχώρηση ολόκληρης της ηγεσίας της AFU. Κάποιοι μάλιστα το συγκρίνουν με τις εκκαθαρίσεις στον Κόκκινο Στρατό το 1937-1938, και όχι άδικα - οι στρατηγοί αντικαθίστανται όχι λόγω ικανοτήτων, αλλά επειδή είναι άνθρωποι του Zaluzhny.

Ίσως οι εξαιρετικές διοικητικές ικανότητες του Zaluzhny να είναι ένας μύθος, αλλά τα στρατεύματα εξακολουθούν να τον αγαπούν και να τον θεωρούν πατρική φιγούρα. Είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλής στην ουκρανική κοινωνία. Αυτό δεν έχει επηρεαστεί από τις περσινές αποτυχίες, ούτε από την ιστορία της κινητοποίησης που περιγράφεται παρακάτω. Η παραίτηση του Zaluzhny είχε σκοτεινό αντίκτυπο στο κλίμα στο στρατό, και ο διάδοχός του, ο ρωσικής καταγωγής Aleksandr Syrsky, με το παρατσούκλι "Στρατηγός 200" (αναφορά στο υποτιθέμενο βάρος ενός στρατιωτικού φέρετρου και σώματος) για το βίαιο στυλ ηγεσίας του, κινδυνεύει να πληγεί από όλη την αρνητικότητα που θα ακολουθήσει.

Τώρα, ας περάσουμε στην επιστράτευση. Σύμφωνα με τις χαμηλότερες εκτιμήσεις, οι ανεπανόρθωτες απώλειες της AFU έχουν ξεπεράσει τις 350.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών, των βαριά τραυματιών και των αγνοουμένων. Αυτοί είναι οι καλύτεροι μαχητές - προσωπικό του στρατού, βετεράνοι και εθελοντές με κίνητρα. Ακόμη και αν υποθέσουμε πως οι απώλειες της AFU και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων είναι ίσες (κάτι που δεν ισχύει λόγω της υπεροχής μας στη δύναμη πυρός), με τέτοιες απώλειες, η διαφορά στο δυναμικό επιστράτευσης, το οποίο είναι πέντε φορές υψηλότερο στη Ρωσία, βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Το αποτέλεσμα: Στη Ρωσία, η ροή των στρατεύσιμων στα γραφεία στρατολόγησης συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, με περιόδους αναμονής για ιατρικές εξετάσεις που διαρκούν αρκετούς μήνες σε ορισμένα μέρη, ενώ στην Ουκρανία, οι εθελοντές στέρεψαν το περασμένο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τα επίσημα ουκρανικά στοιχεία, για κάθε πέντε άνδρες που χάνονται στο μέτωπο, υπάρχει μόνο ένας νέος νεοσύλλεκτος και πολλοί άνδρες σε ηλικία στράτευσης κρύβονται στο εξωτερικό.

Για να αναπληρώσουν τις απώλειες μετά την αντεπίθεση, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί κομισάριοι κατέφυγαν στην επαίσχυντη πρακτική των απαγωγών και οι σκηνές με τους ένστολους να απαγάγουν άνδρες στους δρόμους, να κάνουν επιδρομές σε γυμναστήρια, σταθμούς του μετρό και εστιατόρια, οι οποίες αρχικά ήταν σοκαριστικές, έγιναν μέρος του ζοφερού ουκρανικού τοπίου.

Ο μέγιστος αριθμός των ανθρώπων που επιστρατεύτηκαν στην Ουκρανία το 2023 λέγεται ότι ήταν 100.000 (έναντι των προγραμματισμένων 200.000), αριθμός μικρός σε σύγκριση με τον στόχο του μισού εκατομμυρίου που είχε ανακοινωθεί για το έτος. Το φθινόπωρο, η Ουκρανία άρχισε να μεταρρυθμίζει το σύστημα επιστράτευσης για τον σκοπό αυτό, αλλά η εφαρμογή του απειλήθηκε. Δεν είναι μόνο το σοκ στην κοινωνία (οι Ουκρανοί πολίτες συνειδητοποιούν ξαφνικά ότι όλοι πηγαίνουν στον πόλεμο), είναι και η έλλειψη κονδυλίων για την στρατολόγηση. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, απαιτούνται 500 δισεκατομμύρια γρίβνες (13,5 δισεκατομμύρια δολάρια). Αυτό περιλαμβάνει επιδόματα, εξοπλισμό και προμήθειες. Αυτά τα ποσά δεν υπάρχουν στον ουκρανικό προϋπολογισμό, και εδώ ερχόμαστε στο επόμενο πρόβλημα - την οικονομική εξάντληση.

Κατά τα δύο πρώτα χρόνια, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ουκρανίας καλύφθηκε από εξωτερικές ενέσεις, διατηρώντας μια επίφαση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μπροστά στη σχεδόν πλήρη κατάρρευση της μη στρατιωτικής οικονομίας. Ωστόσο, το έλλειμμα των 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε για το 2024 θα είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί - από τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί για τέσσερα χρόνια, σχεδόν 18 δισεκατομμύρια ευρώ (περισσότερο από το ένα τρίτο) πρέπει να δαπανηθούν φέτος, σχετικά λίγα χρήματα προέρχονται από το ΔΝΤ και άλλες πηγές, και ακόμη και αν το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει τελικά τη χρηματοδότηση ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε ο Λευκός Οίκος, ο ουκρανικός προϋπολογισμός θα εξακολουθεί να δυσκολεύεται. Η μόνη διέξοδος είναι να ανοίξει τις τυπογραφικές μηχανές και να προσπαθήσει να τα βγάλει πέρα εις βάρος της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Η πολιτική σταθερότητα είναι ένα άλλο πρόβλημα. Με τον σχεδόν μονοπωλιακό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, ο Ζελένσκι έχει ονομαστικό ποσοστό πάνω από 60%, αλλά οι ημέρες του απόλυτου πολιτικού μονοπωλίου του έχουν περάσει. Το φθινόπωρο, η ουκρανική πολιτική αναζωογονήθηκε και το ταμπού της κριτικής στον πρόεδρο καταργήθηκε. Το Μάιο, η θητεία του Ζελένσκι θα λήξει - καθιστώντας τον τυπικά παράνομο. Εάν η κατάσταση στο μέτωπο και στα μετόπισθεν συνεχίσει να επιδεινώνεται με τον τρέχοντα ρυθμό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ολοκληρωμένη πολιτική κρίση. Μένει να δούμε αν ο Zaluzhny και ο πρώην πρόεδρος Pyotr Poroshenko, ο οποίος τον έχει πάρει υπό την προστασία του, θα αδράξουν την στιγμή.

Το επόμενο θέμα είναι οι στρατιωτικές προμήθειες. Η τρέχουσα υστερία των μέσων ενημέρωσης δεν πρέπει να υπερεκτιμηθεί. Ενώ οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Καπιτώλιο διαπληκτίζονται, τα πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να φτάνουν τακτικά στο Rzeszow της Πολωνίας, το οποίο χρησιμεύει ως οπίσθια βάση. Ο όγκος των στρατιωτικών προμηθειών προς την Ουκρανία περιορίζεται όχι τόσο από την έλλειψη χρημάτων όσο από την εξάντληση των δυτικών οπλοστασίων και από πολιτικές επιλογές. Η υποθετική έλλειψη χρημάτων από το Κογκρέσο θα έχει αντίκτυπο το νωρίτερο σε λίγους μήνες.

Δανεισμός από το μέλλον
Πώς θα εξελιχθεί λοιπόν η φετινή χρονιά για την Ουκρανία;

Πρώτον, ο νέος νόμος για την επιστράτευση δε θα αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν για την Ουκρανία- αντίθετα, οι αρχές θα έχουν περισσότερα προβλήματα στο εσωτερικό μέτωπο. Ως αποτέλεσμα, το αριθμητικό πλεονέκτημα του ρωσικού στρατού θα παραμείνει τουλάχιστον, αν όχι θα αυξηθεί. Όλα όσα έχουν ήδη ειπωθεί παραπάνω για την ποιότητα του προσωπικού που στρατολογεί το Κίεβο με τη βία.

Δεύτερον, για αντικειμενικούς λόγους, η AFU θα συνεχίσει να έχει προβλήματα με το πυροβολικό. Η Δύση δε θα φτάσει το δικό μας επίπεδο παραγωγής χειροβομβίδων το νωρίτερο μέχρι το 2025, αν όχι αργότερα, και τα πυρομαχικά θα χρησιμοποιηθούν πρώτα για να αναπληρώσουν τα δικά τους άδεια οπλοστάσια. Το ίδιο ισχύει και για τα τεθωρακισμένα οχήματα. Τα σοβιετικά αποθέματα εξαντλούνται και η παραγωγή νέων τεθωρακισμένων οχημάτων στη Δύση υστερεί σε σχέση με τη Ρωσία.

Τρίτον, η Ουκρανία θα χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο FPV drones. Ο χαρακτηρισμός τους ως ξεχωριστού κλάδου των ενόπλων δυνάμεων φαίνεται αμφιλεγόμενη απόφαση, αλλά μιλάει για τις προτεραιότητες. Θα μπορέσει η AFU να ανακτήσει τουλάχιστον την ισοτιμία με εμάς σε αυτόν τον τομέα; Καμία πιθανότητα - ούτε και η Ρωσία στέκεται ακίνητη. Πράγματι αναπτύσσονται ουκρανικά εναέρια και θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς - και ενώ μας προκαλούν δυσάρεστα πλήγματα στα μετόπισθεν, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στο μέτωπο.

Τέταρτον, η Δύση θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ουκρανία με πυραύλους. Έχουν αποδειχθεί σχετικά αποτελεσματικοί, οπότε θα υπάρξουν περισσότεροι νατοϊκοί πύραυλοι, με μεγαλύτερο εύρος, που θα οδηγήσουν σε περισσότερα πλήγματα και στόχους. Θα υπάρξουν επίσης περισσότερα μέσα αεράμυνας, ενδεχομένως και F-16.

Η Δύση, ως χορηγός της Ουκρανίας, έχει αποφασίσει μια στρατηγική για το επόμενο έτος - να παραμείνει στην άμυνα και να προσπαθήσει να φθείρει τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Ουκρανία θα αποδυναμωθεί, αλλά θα αντεπιτίθεται με όλο και πιο εφευρετικούς και επιθετικούς τρόπους, ελπίζοντας πως αυτό θα αναγκάσει το Κρεμλίνο να δεχτεί κατάπαυση του πυρός και να παγώσει τη σύγκρουση. Ανίκανος να επιτεθεί από το μέτωπο, ο εχθρός θα αναζητήσει τρόπους να χτυπήσει όσο το δυνατόν πιο δυνατά τα μετόπισθεν, να καταρρίψει τα αεροπλάνα μας και ίσως να χτυπήσει τη γέφυρα της Κριμαίας ή κάποιο άλλο ορόσημο.

Για το σκοπό αυτό, το Κίεβο δημιουργεί ένα μεγάλο αμυντικό δίκτυο (γραμμή Surovikin). Η στρατιωτική αναγκαιότητα υπαγορεύει την υποχώρηση της AFU σε αυτή τη γραμμή, υποχωρώντας σε διάφορα τμήματα του μετώπου, προκειμένου να δημιουργηθούν μακροπρόθεσμες άμυνες. Αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό θα συμβεί. Πρώτον, οποιαδήποτε υποχώρηση θα ήταν πολιτικά δύσκολη για το Κίεβο, και δεύτερον, οι φήμες λένε ότι οι ίδιες οι άμυνες χτίζονται με κακότεχνο τρόπο, οπότε δεν υπάρχει πουθενά να υποχωρήσει κανείς.

Αλλά αυτές είναι λεπτομέρειες.

Για να περάσει το επόμενο έτος, η Ουκρανία δανείζεται από το μέλλον.

Μπορείτε να εντείνετε την επιστράτευση και να γεμίσετε τα χαρακώματα με καταναγκαστική εργασία, αλλά σε ένα χρόνο δε θα έχει μείνει κανένας. Μπορείτε να ξοδέψετε τη μερίδα του λέοντος των χρημάτων νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αλλά σε ένα χρόνο, θα υπάρχουν ποντίκια που θα ξύνουν το ταμείο. Μπορείτε να σφίξετε τις βίδες, να σφίξετε τα ζωνάρια, να αρμέξετε τους εναπομείναντες πόρους και να κρατηθείτε - αλλά αυτό θα καθυστερήσει μόνο την αναπόφευκτη κατάρρευση, και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί πρώτα, αν θα καταρρεύσει το μέτωπο, αν θα καταρρεύσει η οικονομία ή αν θα υπάρξουν ταραχές στα μετόπισθεν.

Θα μπορούσε η Ουκρανία να χάσει φέτος; Πολύ πιθανόν - αν οι ΗΠΑ δεν παραδώσουν τα χρήματα, αν αποτύχει η επιστράτευση, αν ξεσπάσει μια μεγάλη πολιτική κρίση. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια σε ποιο σημείο η πίεσή μας στην Ουκρανία θα γίνει καταστροφική- δεν έχουμε αρκετά δεδομένα, και τα δεδομένα που έχουμε αλλάζουν συνεχώς.

***

Όπως και πέρυσι, το Κρεμλίνο διέταξε τον στρατό να ανατρέψει τα σχέδια του εχθρού με την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια. Έχοντας συγκεντρώσει τις δυνάμεις του, το Κίεβο προσπαθεί να αντέξει με την ελπίδα ότι η Μόσχα θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός. Σε ένα χρόνο, ωστόσο, η Ουκρανία θα είναι ακόμη πιο αδύναμη από ό,τι είναι τώρα και η Δύση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ερώτημα αν θα πρέπει να παρακολουθήσει το Κίεβο να χάνει ή να εμπλακεί η ίδια στις εχθροπραξίες.

Σε αυτό το σημείο απαιτείται η ελάχιστη δυνατή προσπάθεια - ο ρωσικός στρατός, ο οποίος θα βρίσκεται στην κορύφωσή του μέχρι το 2025, θα πρέπει να είναι έτοιμος να αποκρούσει μια πιθανή επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ή το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου αλλού, όπως στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Κρίνοντας από τα λόγια του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, η Μόσχα εξετάζει σοβαρά αυτό το σενάριο. Δηλαδή, προετοιμάζεται γι' αυτό.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από το Russia in Global Affairs, μεταφρασμένο και επιμελημένο από την ομάδα του RT

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail