Μακρόν και Ζελένσκι υπογράφουν στρατιωτική συμφωνία

president.gov.ua
Freepen.gr - Η Γαλλία και η Ουκρανία υπέγραψαν διμερές σύμφωνο ασφαλείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Παρίσι την Παρασκευή. Αν και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν προσέφερε στο Κίεβο καμία ακλόνητη στρατιωτική δέσμευση, υποσχέθηκε άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια για το υπόλοιπο του 2024, καθώς και "συνεργασία" στον τομέα του πυροβολικού.

Στο κείμενο του συμφώνου αναφέρεται ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ως "χρήσιμη συμβολή στην ειρήνη και την σταθερότητα στην Ευρώπη". Η εν πολλοίς συμβολική συμφωνία έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει "να ανοίξει ο δρόμος προς τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ", σημείωσαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχους.

Η συμφωνία ασφαλείας ακολουθεί μια παρόμοια συμφωνία που συνήφθη με τη Γερμανία νωρίτερα μέσα στην ημέρα και μια άλλη που υπεγράφη με το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα. Και οι τρεις συμφωνίες ασφαλείας έχουν διάρκεια δέκα ετών.

Τον περασμένο μήνα, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα προμηθεύσει το Κίεβο με 40 ακόμη πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς SCALP-EG και "εκατοντάδες βόμβες", υποσχόμενος να οριστικοποιήσει τη διμερή συμφωνία ασφαλείας σε επερχόμενο ταξίδι του στο Κίεβο. Το ταξίδι, το οποίο επρόκειτο να διαρκέσει από τις 13 έως τις 14 Φεβρουαρίου, ματαιώθηκε από τη γαλλική πλευρά λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail