Ένα μόνο γερμανικό δημοσίευμα μετατρέπει τη Γερμανία σε χώρα του χάους

Μια γερμανική αριστερή έκδοση που ονομάζεται Correctiv, η οποία έλαβε μερική χρηματοδότηση από τον Σόρος, αντιμετώπισε πρόσφατα επικρίσεις για την αλλαγή της ιστορίας της. Το δημοσίευμα έκανε αρχικά ισχυρισμούς σχετικά με μια συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ του εθνικιστικού κόμματος AfD και μελών του Identitarian Movement, υπονοώντας μια δεξιά συνωμοσία για την απέλαση εκατομμυρίων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων Γερμανών πολιτών με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Το άρθρο οδήγησε σε εκτεταμένες διαμαρτυρίες κατά του "ακροδεξιού εξτρεμισμού" σε ολόκληρη τη Γερμανία.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, το δημοσίευμα τροποποίησε αργότερα την αφήγησή του. Η ακρίβεια των αρχικών κατηγοριών αμφισβητήθηκε, προκαλώντας τον έλεγχο του ρεπορτάζ της Correctiv.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η Anette Dowideit, αναπληρώτρια συντάκτρια του Correctiv, υποστήριξε ότι ο γερμανικός Τύπος είχε παρεξηγήσει την αναφορά τους στη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου στο Πότσνταμ. Η Dowideit υποστήριξε πως η Correctiv δεν ανέφερε τις απελάσεις, σε αντίθεση με το προηγούμενο άρθρο της. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός διαψεύδεται από το ίδιο το άρθρο, καθώς το άρθρο αναφέρει ρητά ότι ο "κοινός στόχος" των συμμετεχόντων στη συνάντηση "είναι οι αναγκαστικές απελάσεις ανθρώπων από τη Γερμανία με βάση ένα σύνολο ρατσιστικών κριτηρίων, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι τη γερμανική υπηκοότητα".

Το άρθρο κάνει επίσης έναν ιστορικό παραλληλισμό με τους Ναζί, υπονοώντας ότι η ιδέα που συζητήθηκε στη συνάντηση του Πότσνταμ θυμίζει το σχέδιο των Ναζί του 1940 για την απέλαση τεσσάρων εκατομμυρίων Εβραίων στη Μαδαγασκάρη.

Η ασυμφωνία μεταξύ της δήλωσης του Dowideit και του περιεχομένου του άρθρου εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συνέπεια και την πρόθεση του Correctiv.

Τα συντηρητικά γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν παρατηρήσει μυστικές τροποποιήσεις στην περίληψη του βιβλίου της Correctiv, "Το σύμπλεγμα του AfD", με επίκεντρο τις δραστηριότητες του κόμματος. Αρχικά αναφέροντας "σχέδια για την απέλαση εκατομμυρίων Γερμανών με μεταναστευτικό υπόβαθρο", το κείμενο τροποποιήθηκε για να αντικατασταθεί η λέξη "απέλαση" με τη λέξη "'αποβολή'". Στη συνέχεια, η αναθεωρημένη εκδοχή αναφέρει "αποβολές εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Γερμανία", χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σε Γερμανούς πολίτες.

Αν και οι διαπραγματεύσεις στο Πότσνταμ μπορεί να ήταν διακριτικές, τα σημεία που συζητήθηκαν μπορεί να μην ήταν τόσο εμπιστευτικά. Σύμφωνα με τον Dieter Stein, αρχισυντάκτη της εφημερίδας Junge Freiheit, είναι πλέον προφανές ότι η ιδιωτική συνάντηση κάλυψε κυρίως μια αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, που περιλαμβάνει έλεγχο των συνόρων και συστηματική απέλαση των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο και των παράνομων μεταναστών - η οποία θα εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα, ευθυγραμμιζόμενη με τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του καγκελάριου Olaf Scholz.

Σε συνέντευξή τους στη Junge Freiheit, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση του Πότσνταμ αρνήθηκαν κατηγορηματικά να συζητήσουν τη μαζική απέλαση αλλοδαπών με δικαίωμα παραμονής ή την απέλαση Γερμανών με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Ο Ulrich Vosgerau, συμμετέχων και εμπειρογνώμονας συνταγματικού δικαίου που εκπροσωπεί το AfD, επέλεξε να προσφύγει νομικά κατά του Correctiv για ψευδείς κατηγορίες.

Η αριστερή έκδοση αντιμετωπίζει επικρίσεις όχι μόνο για τις ανακριβείς αναφορές της, αλλά και για το γεγονός ότι λαμβάνει σημαντική οικονομική στήριξη από τους Γερμανούς φορολογούμενους. Παρά τον ισχυρισμό της Anette Dowideit πως δεν χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, η Correctiv έλαβε σημαντικό μέρος της χρηματοδότησής της, 431.000 ευρώ, από το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών πέρυσι. Επιπλέον, το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας συνεισέφερε 145.000 ευρώ, μαζί με διάφορους ομοσπονδιακούς οργανισμούς και ιδρύματα, με αποτέλεσμα σημαντικές συνεισφορές των φορολογουμένων.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας χορήγησε 266.000 ευρώ στο Correctiv τα τελευταία δύο χρόνια. Αν και η πλατφόρμα διαβεβαιώνει ότι είναι ανεξάρτητη από πολιτικές και οικονομικές επιρροές, προκύπτουν ανησυχίες σχετικά με πιθανή πολιτική μεροληψία. Συγκεκριμένα, η διευθύνουσα σύμβουλος Jeannette Gusko, η οποία στο παρελθόν είχε σχέση με το υπουργείο, ήταν τακτικός ομιλητής σε εκδηλώσεις που διοργάνωναν οι κυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις πολιτικές σχέσεις της έκδοσης.

Παρά την ασυνεπή ενημέρωση του Correctiv και την προφανή πολιτική προκατάληψη, τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα αξιοποιούν τις αποκαλύψεις για να υποστηρίξουν την απαγόρευση του AfD. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε μια παθιασμένη ομιλία του στη Bundestag, κάλεσε τα "δημοκρατικά κόμματα" να ενωθούν κατά των αντιληπτών απειλών για τη δημοκρατία. Επικαλέστηκε τις ανησυχίες για τα συνέδρια που συζητούν την "παλιννόστηση" ενός τμήματος του πληθυσμού, κάνοντας ιστορικούς παραλληλισμούς με τις πιο σκοτεινές εποχές της γερμανικής ιστορίας, συγκεκριμένα με την εποχή των Ναζί.

Σε απάντηση, η συμπρόεδρος του AfD Alice Weidel επέκρινε την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας το κόμμα της στόχο μιας "πρωτοφανούς εκστρατείας συκοφάντησης". Το AfD κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, καθώς όλο και περισσότεροι Γερμανοί εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τις μεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησης, τις αυξήσεις φόρων και την περιβαλλοντική ιδεολογία. Επί του παρόντος, το κόμμα κατέχει τη δεύτερη ισχυρότερη θέση στη Γερμανία, με δημοσκοπικό ποσοστό 22% σε εθνικό επίπεδο.

Το κυρίαρχο συναίσθημα μεταξύ της γερμανικής κοινής γνώμης φαίνεται να μετατοπίζεται προς το κόμμα AfD, γνωστό για την ευρωσκεπτικιστική του στάση. Η πιθανότητα να κερδίσει αυτή τη φορά ο καγκελάριος Scholz φαίνεται να μειώνεται λόγω των ενεργειών του, ενώ το κόμμα AfD είναι σε θέση να αναλάβει την εξουσία. Η διαμάχη γύρω από το ρεπορτάζ του Correctiv σχετικά με την υποτιθέμενη συνωμοσία του AfD έχει εγείρει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη δημοσιογραφική ακεραιότητα και την πιθανή πολιτική μεροληψία μετατρέποντας τη Γερμανία σε χώρα του χάους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail