"Η ΕΕ ήθελε πραγματικά να εκβιάσει την Ουγγαρία για τη θέση της στην Ουκρανία", λέει σύμβουλος του Όρμπαν

Ο σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν περιέγραψε την πίεση που άσκησαν αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες στη χώρα για να αποδεχθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο χρηματοδότησης της Ουκρανίας. Αυτό παρέχει μια εικόνα της φανατικής θέσης που υιοθετούν οι Βρυξέλλες, οι οποίες προτιμούν να εκβιάζουν τον Όρμπαν παρά να υποστηρίζουν την επιδίωξή του για ειρήνη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Αρκετοί αρχηγοί κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απείλησαν ευθέως τον Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, με την κατάρρευση της ουγγρικής οικονομίας, εάν συνέχιζε να εμποδίζει ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία", δήλωσε σύμβουλος του Ούγγρου ηγέτη σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στην αυστριακή εφημερίδα Exxpress.

Ο σύμβουλος, Balázs Orbán (καμία σχέση με τον Viktor Orbán), αποκάλυψε ότι αρκετοί ηγέτες της ΕΕ τηλεφώνησαν στον Ούγγρο πρωθυπουργό και "προέβησαν απροκάλυπτα σε αυτήν ακριβώς την απειλή".

"Η ΕΕ ήθελε πραγματικά να εκβιάσει την Ουγγαρία", δήλωσε.

"Σημαντικοί πολιτικοί τηλεφώνησαν στον πρωθυπουργό μου και του το εξήγησαν ανοιχτά", συνέχισε, προσθέτοντας πως "απορρίπτουμε αυτή την προσέγγιση. Αντιβαίνει στη βασική ιδέα της ΕΕ. Πρόκειται για μια "de facto" πολιτική παραβίαση".

Ο σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού ξεκαθάρισε ότι "εμείς [...] δεν φοβόμαστε. Πιστεύουμε πως η ουγγρική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή".

Είπε ότι οι παραχωρήσεις που πέτυχε η κυβέρνησή του είναι σημαντικές και πως με αυτές η Βουδαπέστη θα λαμβάνει πλέον "πληροφορίες για το τι συμβαίνει με τα χρήματα [που διατίθενται στο Κίεβο] και θα μπορούμε να μιλάμε γι' αυτά κάθε χρόνο".

"Διαπραγματευτήκαμε έναν μηχανισμό ελέγχου για να διασφαλίσουμε την ορθολογική χρήση των κονδυλίων και λάβαμε εγγυήσεις ότι τα χρήματα της Ουγγαρίας δεν θα πάνε στην Ουκρανία", είπε.

Τα μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ ενέκριναν τελικά την οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο την 1η Φεβρουαρίου, αφού η Βουδαπέστη ήρε το βέτο της με αντάλλαγμα κάποιες παραχωρήσεις από τις άλλες χώρες. Το σχέδιο των Βρυξελλών  είναι να βυθίσουν το ουγγρικό νόμισμα και να προκαλέσουν κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε μια προσπάθεια να "βλάψουν τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη" στην Ουγγαρία, εάν δεν συμφωνούσε στα μέτρα, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Το σχέδιο δήλωνε ότι "σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στη [σύνοδο κορυφής] της 1ης Φεβρουαρίου, οι άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα δηλώσουν δημοσίως πως υπό το φως της μη εποικοδομητικής συμπεριφοράς του Ούγγρου πρωθυπουργού... δεν μπορούν να φανταστούν ότι" θα χορηγηθούν κονδύλια της ΕΕ στη Βουδαπέστη.

Ο υπουργός ΕΕ της Ουγγαρίας, Γιάνος Μπόκα, δήλωσε τότε στην εφημερίδα πως η Βουδαπέστη δε ήταν ενήμερη για την οικονομική απειλή, αλλά ότι η χώρα "δεν υποκύπτει στις πιέσεις".

Από την πλευρά του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών Peter Szijjarto, η Ουγγαρία δέχεται επίθεση επειδή έλαβε ανεξάρτητη θέση στο θέμα των κυρώσεων και των οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία, αρνήθηκε να προμηθεύσει το Κίεβο με όπλα και ζήτησε επανειλημμένα διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

"[Ε]ίχαμε πάντα καταστήσει σαφές ότι ο μόνος τρόπος για να σωθούν οι ζωές των ανθρώπων στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν είναι να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η κατάπαυση του πυρός και οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Αυτή είναι η θέση μας", δήλωσε ο Szijjarto στις 9 Φεβρουαρίου. "Δεχόμαστε τεράστιες επιθέσεις για αυτή μας τη θέση στη διατλαντική κοινότητα".

"Η Ουγγαρία δεν συμμετείχε ποτέ και δε θα συμμετέχουμε ποτέ σε ενέργειες που αποσκοπούν στην παράδοση όπλων στην Ουκρανία. Απλώς επειδή πιστεύουμε πως όσο περισσότερα όπλα παραδίδονται στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο θα διαρκεί ο πόλεμος και όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος τόσο περισσότερη καταστροφή θα γίνεται και τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν", πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών. 

Αν και οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να διαθέσουν 50 δισεκατομμύρια ευρώ ως μέρος της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής προς την Ουκρανία για την περίοδο έως το 2027, ο Szijjarto τόνισε ότι λόγω των όρων της Ουγγαρίας τα χρήματα αυτά δεν καλύπτουν παραδόσεις όπλων. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δημιουργηθεί ένας διαφανής μηχανισμός για τον έλεγχο των δαπανών των κονδυλίων που διατίθενται στην Ουκρανία.

Παρά την επιδίωξη της Βουδαπέστης για ειρήνη, ο Όρμπαν παραμένει ρεαλιστής και εξέφρασε σε πρόσφατη συνομιλία του με τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ πως αν και η κυβέρνησή του δεσμεύεται να υποστηρίξει την κατάπαυση του πυρός και τις ειρηνευτικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια της επικείμενης ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αρχίζει την 1η Ιουλίου, έριξε σκιά στις προοπτικές ταχείας επίλυσης και προέβλεψε ότι θα συνεχιστεί και μετά το 2024.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά ο Όρμπαν πιθανότατα προβλέπει πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιστρέψει στην προεδρία μετά τη νίκη του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, κάτι που θα σήμαινε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρηνική λύση μέχρι τότε. Εάν αυτή η εκτίμηση αποδειχθεί αληθινή, αυτό θα σήμαινε πως ο Όρμπαν και η Ουγγαρία θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις από τη Δύση μέχρι την είσοδο του Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail