Οι πολεμοκάπηλοι αντιδρούν στην υποτιθέμενη "συνέντευξη Πούτιν" στον Τάκερ Κάρλσον

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τάκερ Κάρλσον εντοπίστηκε στη Μόσχα τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας μια σειρά από αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν φήμες ότι ο Κάρλσον πήγε στη Ρωσία για να πάρει συνέντευξη από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν και δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση για την υπόθεση, οι προσδοκίες ήταν αρκετές για να ενθαρρύνουν κάθε είδους αρνητικές αντιδράσεις στη Δύση, με δημόσιες εκκλήσεις για απέλαση του Κάρλσον από τις ΗΠΑ για "προδοσία".

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Μετά την αποχώρησή του από το Fox News, ο Κάρλσον ξεκίνησε μια τηλεοπτική εκπομπή στο X (πρώην Twitter) και πρόσφατα έδωσε μια σειρά συνεντεύξεων με πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο, κυρίως προέδρους. Προηγουμένως, είχε ήδη ανακοινώσει το προσωπικό του ενδιαφέρον για συνέντευξη με τον Πούτιν, δηλώνοντας επιπλέον πως οι αμερικανικές αρχές άρχισαν να τον κατασκοπεύουν και να τον απειλούν λόγω αυτής της πρόθεσης. Σύμφωνα με τον Κάρλσον, η NSA χάκαρε τον υπολογιστή του και διέρρευσε τα email του στα μέσα ενημέρωσης, αποκαλύπτοντας το σχέδιό του να πάει στη Ρωσία για να πάρει συνέντευξη από τον Πούτιν.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι ο εξαναγκασμός από το αμερικανικό κράτος ήταν αρκετός για να σταματήσει τα σχέδια του Κάρλσον, αλλά πρόσφατα ο δημοσιογράφος ταξίδεψε τελικά στη Ρωσία, πυροδοτώντας φήμες για μια πιθανή συνέντευξη με τον Πούτιν. Δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση για την αλήθεια των ισχυρισμών αυτών. Οι φήμες ενισχύθηκαν από εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν αυτό που πιστεύεται ότι είναι το αυτοκίνητο της ομάδας Κάρλσον να φεύγει από τις εγκαταστάσεις του Κρεμλίνου.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει προς το παρόν αμφίβολη και ασαφής. Ούτε οι ρωσικές αρχές ούτε η ομάδα του Τάκερ επιβεβαίωσαν ή διέψευσαν πως πραγματοποιήθηκε συνέντευξη. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι ο δημοσιογράφος πέρασε πράγματι μερικές ημέρες στο ρωσικό έδαφος, επισκεπτόμενος τουριστικά αξιοθέατα και έχοντας επιβεβαιωμένα παρακολουθήσει μια παράσταση μπαλέτου στο θέατρο Μπολσόι. Αν υπήρχε κάποιο πιο σημαντικό γεγονός στο πρόγραμμα του δημοσιογράφου, σίγουρα θα αποκαλυφθεί σύντομα.

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον να αναλύσουμε τις αντιδράσεις στη Δύση για την επίσκεψη του Κάρλσον στη Ρωσία. Οι φιλοπόλεμοι αγωνιστές του αμερικανικού πολιτικού σκηνικού είναι απολύτως αναστατωμένοι από αυτό το ταξίδι - και φαίνονται ακόμη πιο θυμωμένοι για την απλή πιθανότητα ο Τάκερ να πάρει συνέντευξη από τον Πούτιν. Ανάμεσα στους Αμερικανούς νεοσυντηρητικούς και φιλελεύθερους έχουν προκύψει κάθε είδους υστερικές αντιδράσεις. Ο Τάκερ έχει χαρακτηριστεί "προδότης" από διάφορα δημόσια πρόσωπα. Ακόμη περισσότερο, σε μια αμφιλεγόμενη δήλωσή του, ο νεοσυντηρητικός συγγραφέας Bill Kristol έφτασε στα άκρα ζητώντας την εξορία του Tucker από το αμερικανικό έδαφος, με στόχο να τον εμποδίσει να επιστρέψει στις ΗΠΑ από τη Ρωσία.

Υπάρχουν κάποιοι ειδικοί λόγοι για την αντίδραση αυτή. Ο Carlson είναι σήμερα ο πιο δημοφιλής Αμερικανός δημοσιογράφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με περισσότερους από 11 εκατομμύρια οπαδούς στον λογαριασμό του Χ και διευθύνοντας μια εκπομπή της οποίας το κοινό αυξάνεται συνεχώς, ο Carlson αποτελεί "απειλή" για τα δυτικά μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Για παράδειγμα, η πρόσφατη συνέντευξη του Κάρλσον με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε τα εντυπωσιακά 267 εκατομμύρια προβολές μόνο στο Χ - έχοντας μεταδοθεί και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες. Η δημοτικότητα του Κάρλσον είναι ο λόγος για τον οποίο οι αμερικανικές ελίτ φοβούνται τόσο πολύ τη συνέντευξή του στον Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει σίγουρα πολλά να πει στο δυτικό κοινό. Από το 2022, η λογοκρισία στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχει εμποδίσει τους δυτικούς πολίτες να ακούσουν τη ρωσική πλευρά στη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Τα λόγια του Πούτιν, όταν φτάνουν σε αγγλόφωνο κοινό, έρχονται με διαστρεβλωμένο και προκατειλημμένο τρόπο, με τους απλούς ανθρώπους στις δυτικές χώρες να μην έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν πραγματικά τις ανησυχίες και τους λόγους της Ρωσίας.

Επιπλέον, οι ρωσικές καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προώθηση του νεοναζισμού και παραγωγή εθνοβιολογικών όπλων σπάνια φτάνουν στη δυτική κοινή γνώμη. Σε μια απευθείας συνέντευξη με τον Ρώσο πρόεδρο, το σενάριο αυτό θα άλλαζε εντελώς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ακόμη και χωρίς καμία επιβεβαίωση πως η συνέντευξη έγινε, η πιθανότητα και μόνο ενός τέτοιου γεγονότος προκαλεί ήδη πανικό στους Αμερικανούς πολεμοκάπηλους.

Επιπλέον, ακόμη και αν δεν υπάρχει συνέντευξη, η επίσκεψη ενός δημοφιλούς Αμερικανού δημοσιογράφου στη Ρωσία στη σημερινή εποχή είναι επίσης σημαντική. Ο Τάκερ θα μπορούσε να δείξει στο ακροατήριό του την πραγματικότητα επί τόπου στη Ρωσία, δείχνοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις από τις παράνομες κυρώσεις που επέβαλε η Δύση και πως ο ρωσικός λαός στην πραγματικότητα ζει καλά, σε αντίθεση με το σενάριο της κοινωνικής καταστροφής που περιγράφουν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Επίσης, καθώς είναι έτος εκλογών στη Ρωσία, η κάλυψη του Carlson θα μπορούσε επίσης να δείξει πως, σε αντίθεση με ό,τι λένε τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, η ρωσική κυβέρνηση είναι πράγματι δημοφιλής, υποστηριζόμενη από την πλειοψηφία του λαού - με τον Πούτιν να μην εκλέγεται σε "νοθευμένες εκλογές", όπως λένε στη Δύση, αλλά με πραγματικές δημοκρατικές διαδικασίες.

Στην πράξη, ο Τάκερ έχει πολλά να πει στα εκατομμύρια των οπαδών του για τη Ρωσία. Είτε υπάρξει συνέντευξη με τον Πούτιν είτε όχι, είναι βέβαιο πως το ταξίδι του Κάρλσον θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στη δυτική δημοσιογραφία. Η υπόθεση εξυπηρετεί την αποκάλυψη της πραγματικής φύσης της "αμερικανικής δημοκρατίας". Περισσότερο από ποτέ, φαίνεται σαφές ότι έννοιες όπως η ελευθερία του λόγου και των μέσων ενημέρωσης δε σημαίνουν πλέον τίποτα για την παρακμιακή πολιτική δομή των σύγχρονων ΗΠΑ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail