Η διακυβέρνηση Τραμπ πυροδοτεί τους γερμανικούς φόβους για κατάρρευση του ΝΑΤΟ!

Οι New York Times αναφέρουν μια αυξανόμενη ανησυχία στη γερμανική ηγεσία σχετικά με την πιθανή επιβίωση του ΝΑΤΟ υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικανός επικρατέστερος υποψήφιος, γνωστός για την έκφραση σκεπτικισμού σχετικά με τη χρησιμότητα του μπλοκ, έχει κατηγορήσει τα μέλη του ότι επωφελούνται χωρίς να συνεισφέρουν επαρκώς στη συμμαχία, ξεχωρίζοντας ιδιαίτερα την υποτιθέμενη δωρεάν εκμετάλλευση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ανησυχία αυτή προκύπτει από την επανειλημμένη αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας του ΝΑΤΟ από τον Τραμπ και την αντίληψη ότι η προεδρία του θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή της συμμαχίας. Οι επιπτώσεις αυτών των αμφιβολιών επεκτείνονται στη μακρόχρονη διατλαντική εταιρική σχέση ασφαλείας, με τη Γερμανία και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να ανησυχούν για τη μελλοντική πορεία της συμμαχίας σε περίπτωση που ο Τραμπ εξασφαλίσει την επανεκλογή του.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε πρόσφατη ομιλία του σε υποστηρικτές του στο Λας Βέγκας, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "πληρώνουν για το ΝΑΤΟ και δεν παίρνουμε τόσα πολλά από αυτό", προσθέτοντας πως "αν ποτέ χρειαζόμασταν τη βοήθειά τους, ας πούμε ότι δεχόμασταν επίθεση, δεν πιστεύω πως θα ήταν εκεί". Η μομφή του Τραμπ για το ΝΑΤΟ δεν είναι πρόσφατη εξέλιξη- ήδη από το 2017 είχε δηλώσει ότι το στρατιωτικό μπλοκ είναι "παρωχημένο".

Παρά τις επικρίσεις αυτές, ο Τραμπ συνεχίζει να διατηρεί ισχυρό προβάδισμα στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, με αρκετούς ανταγωνιστές να έχουν αποσυρθεί από τη διεκδίκηση.

Σύμφωνα με άρθρο των New York Times που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, ανώτεροι Γερμανοί αξιωματούχοι τρέφουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την πιθανή επιβίωση του ΝΑΤΟ σε περίπτωση δεύτερης θητείας του προέδρου Τραμπ. Ανεπίσημες συζητήσεις που φέρονται να γίνονται στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φέρονται να επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο διάλυσης του μπλοκ, σηματοδοτώντας μια αξιοσημείωτη μετατόπιση από προηγούμενες συζητήσεις περί "νέας ενότητας" εν μέσω της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022. Το άρθρο χαρακτηρίζει αυτή την αλλαγή στη σκέψη ως "εκπληκτική αντιστροφή".

"Η άμεση ανησυχία τους είναι η αυξανόμενη απαισιοδοξία πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον αγώνα της Ουκρανίας", αναφέρουν οι NYT, υπογραμμίζοντας το πολύμηνο αδιέξοδο στο Κογκρέσο σχετικά με το προτεινόμενο πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων του προέδρου Μπάιντεν για το Κίεβο ως παράγοντα που συμβάλλει σε αυτή την αυξανόμενη ανησυχία των Γερμανών αξιωματούχων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν συνδέσει την έγκριση πρόσθετης αμυντικής βοήθειας για την Ουκρανία και το Ισραήλ με τον όρο ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού για τη διαχείριση της εισροής μεταναστών. Η σύνδεση αυτή, την οποία ανέφεραν οι New York Times το Δεκέμβριο, βασίζεται σε πληροφορίες από μυστικές πηγές.

Σύμφωνα με την έκθεση, διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπρόσωποι διαφόρων δεξαμενών σκέψης έχουν συμμετάσχει σε προσπάθειες προσέγγισης, αναζητώντας πληροφορίες από συνεργάτες του κ. Τραμπ. Οι έρευνές τους περιστρέφονται συγκεκριμένα γύρω από το ενδεχόμενο αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών από το ΝΑΤΟ.

Σε δήλωσή του στις αρχές του ίδιου μήνα, ο Μαρκ Έσπερ, πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Τραμπ από τον Ιούλιο του 2019 έως το Νοέμβριο του 2020, υποστήριξε στο MSNBC πως αν ο Τραμπ επανεκλεγεί, θα διακόψει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

"Η επόμενη κίνησή του θα ήταν να αρχίσει να μας αποσύρει από το ΝΑΤΟ, σίγουρα στρατεύματα από χώρες του ΝΑΤΟ", υποστήριξε ο πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου. Ο Έσπερ προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο σενάριο "θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση της συμμαχίας".

Καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του, ο Τραμπ επέκρινε συστηματικά τα μέλη του ΝΑΤΟ επειδή δεν ανταποκρίνονται στα επίπεδα αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ, παρά τις σημαντικές διαφορές στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ.

Καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν αντιμετωπίζει πιθανές προκλήσεις για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του και η δυναμική στάση του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις δαπάνες του ΝΑΤΟ βρίσκει απήχηση στους ψηφοφόρους, οι ευρωπαϊκές ανησυχίες κλιμακώνονται, αναφέρουν οι NYT. Ανησυχώντας για μια προεδρία Τραμπ που θα μπορούσε να παρεκκλίνει από τον παραδοσιακό ρόλο των ΗΠΑ ως προστάτη του ΝΑΤΟ, τα ευρωπαϊκά έθνη αυξάνουν βιαστικά τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους για να κατευνάσουν τον πρώην πρόεδρο. Δισεκατομμύρια διατίθενται στο ΝΑΤΟ, οδηγούμενα από την ανησυχία πως οι αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας θα μπορούσαν να εξαρτηθούν από την επίτευξη του επιθυμητού στόχου δαπανών 2% του ΑΕΠ.

Αυτή η ξαφνική εισροή χρηματοδότησης αντανακλά μια απτή πραγματικότητα: Η συνηθισμένη εξάρτηση της Ευρώπης από την ηγεσία των ΗΠΑ βρίσκεται σε κίνδυνο, ωθώντας την ήπειρο να αντισταθμίσει τα στοιχήματά της για ένα αβέβαιο μέλλον. Ενώ οι προεκλογικές προειδοποιήσεις του Τραμπ μπορεί να είναι στρατηγική ρητορική, έχουν απήχηση στην Ευρώπη, αποκαλύπτοντας μια ευπάθεια που τα ευρωπαϊκά έθνη προσπαθούν επειγόντως να αντιμετωπίσουν και ως εκ τούτου στη Γερμανία αυξάνονται συνεχώς οι φόβοι ότι το ΝΑΤΟ θα καταρρεύσει υπό την προεδρία του Τραμπ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail