Το όνειρο της Ουκρανίας για την ΕΕ σε κίνδυνο: Οι Γερμανοί λένε "Όχι" σε συγκλονιστική δημοσκόπηση!

Πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το γερμανικό Ίδρυμα Bertelsmann αποκάλυψε ότι η πλειονότητα των Γερμανών, 52%, αντιτίθεται στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Τα στοιχεία της δημοσκόπησης υποδηλώνουν έναν αυξανόμενο σκεπτικισμό μεταξύ των Γερμανών απέναντι στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα. Η έρευνα αντανακλά επίσης τις ανησυχίες σχετικά με την αντιληπτή επιβάρυνση που συνδέεται με τις προσπάθειες μεταπολεμικής "ανοικοδόμησης" στην Ουκρανία.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα πρόσφατα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δείχνουν πως το 52% των Γερμανών είναι κατά της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποκλίνουν από τα ευρύτερα αισθήματα εντός της ΕΕ. Σε έξι άλλα κράτη μέλη (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πολωνία και Ισπανία), οι πλειοψηφίες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη της Ουκρανίας.

Επιπλέον, η έρευνα αποκαλύπτει την πολιτική τοποθέτηση που επηρεάζει τις απόψεις εντός της Γερμανίας. Τα άτομα που ταυτίζονται με ακροαριστερά και ακροδεξιά κόμματα, όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία και η Συμμαχία Λόγου και Δικαιοσύνης, εμφάνισαν χαμηλότερη υποστήριξη για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, με 81% και 74% αντίθεση, αντίστοιχα.

Σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατήρηση των παραδόσεων όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις, το 53% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της συνέχισης, με αξιοσημείωτη υποστήριξη από τους Πράσινους και κεντρώες παρατάξεις όπως η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Η πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει μια αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των Γερμανών σχετικά με τη μετασυγκρουσιακή "ανοικοδόμηση" της Ουκρανίας, με το 69% των συμμετεχόντων να την αντιλαμβάνονται ως "οικονομικό βάρος" και όχι ως "ευκαιρία". Ομοίως, ένα σημαντικό ποσοστό, 59%, εξέφρασε σκεπτικισμό για την αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, θεωρώντας τις "αναποτελεσματικές". Μόνο το 22% πίστευε ότι οι κυρώσεις είχαν τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο, ενώ το 19% απάντησε "δεν γνωρίζω".

Είναι ενδιαφέρον πως το πολιτικό τοπίο επηρεάζει τις απόψεις σχετικά με το θέμα αυτό, καθώς το 76% των ερωτηθέντων που πρόσκεινται στο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία διαφοροποιήθηκε από την πλειοψηφία, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία δεν πρέπει να ανοίξει τις πόρτες της στους πρόσφυγες.

Δεν είναι μόνο η ένταξη στην ΕΕ που παρεμποδίζεται για την Ουκρανία, αλλά νωρίτερα αναφέρθηκε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία διστάζουν να υποστηρίξουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όπως αποκαλύφθηκε από το περιοδικό Foreign Policy (FP). Η πρωταρχική ανησυχία περιστρέφεται γύρω από την πιθανή κλιμάκωση των εντάσεων με τη Μόσχα εάν το Κίεβο γίνει δεκτό στη συμμαχία.

Αυτή η αντίσταση του Βερολίνου έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες ορισμένων άλλων μελών του ΝΑΤΟ, τα οποία υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ. Η ανησυχία έχει τις ρίζες της στο φόβο ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη και πιο έντονη σύγκρουση με τη Ρωσία. Αυτή η αντίθεση από βασικά μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό σημείο συζήτησης σε μια επερχόμενη μεγάλη σύνοδο κορυφής αργότερα φέτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία, κύριοι χορηγοί στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, έχουν διαφορετική στάση όσον αφορά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αξιωματούχοι και από τα δύο έθνη υποστηρίζουν πως, αν και η ενδεχόμενη ένταξη είναι δικαιολογημένη, η παρούσα στιγμή δεν είναι κατάλληλη. Αντ' αυτού, προτείνουν να επικεντρωθούν στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα.

Η αντιπαράθεση αυτή περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από την αντίθεση ορισμένων μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία και η Σλοβακία, στην παροχή όπλων στην Ουκρανία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε την ανησυχία του ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να παρασύρει τη συμμαχία στη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Ομοίως, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο προειδοποιεί πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να κλιμακωθεί σε παγκόσμια σύγκρουση.

Η αρχική βοήθεια που παρείχε η Γερμανία στην Ουκρανία δεν οδήγησε σε παύση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης- μάλλον, φαίνεται ότι η συμμετοχή της δεν έχει συνεχιστεί για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Ουκρανίας. Μετά την εκπλήρωση των άμεσων συμφερόντων της, φαίνεται να μειώνεται η δέσμευση για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Κατά συνέπεια, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα πως η Γερμανία παρεμποδίζει πλέον τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με τους κοινούς πολίτες της Γερμανίας να μην ευνοούν επίσης την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail