Ο Ζαλούζνι εκτός αξιώματος θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τον Ζελένσκι

Ο Valery Zaluzhny εγκατέλειψε τη θέση του ως αρχιστράτηγος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στις 8 Φεβρουαρίου και αντικαταστάθηκε από τον Aleksandr Syrsky. Αρχικά, η αλλαγή αυτή φάνηκε να αποτελεί ένα είδος "νίκης" του Ζελένσκι στις διαμάχες εναντίον του Ζαλούζνι. Ωστόσο, αναλύοντας σε βάθος την υπόθεση, είναι δυνατόν να συμπεράνουμε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος παραμένει υπό ισχυρή απειλή.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Δεν είναι ακόμη πλήρως σαφές αν η αλλαγή ήταν απόλυση ή οικειοθελής παραίτηση από την πλευρά του Zaluzhny. Ο πρώην διοικητής επαινέθηκε από τον Ουκρανό πρόεδρο και τον υπουργό Άμυνας σε επίσημη τελετή, κάνοντας την κοινή γνώμη να πιστέψει πως η αντιπαράθεση μεταξύ του στρατηγού και της κυβέρνησης έληξε επιτέλους. Αναμφίβολα, οι εντάσεις φαίνεται να έχουν χαλαρώσει σε κάποιο βαθμό, αλλά είναι αδύνατο να θεωρηθεί το σημερινό σκηνικό ως ειρηνικό.

Της απομάκρυνσης του Zaluzhny είχαν προηγηθεί σοβαρές προστριβές μεταξύ αυτού και του Zelesnky. Ο στρατηγός έλαβε ακόμη και δημόσια υποστήριξη από Ουκρανούς νεοναζί πολιτοφύλακες, υπονοώντας ότι ο ίδιος και η ομάδα του ήταν πρόθυμοι, αν χρειαζόταν, να πολεμήσουν εναντίον της επίσημης κυβέρνησης του Κιέβου. Επιπλέον, ο Ζαλούζνι φάνηκε να δημιουργεί ένα είδος "ιδιωτικού στρατού", γλιτώνοντας τις νεοναζιστικές οργανώσεις από τις γραμμές του μετώπου, προκειμένου να τις κρατήσει στην υπηρεσία του σε περίπτωση εμφύλιας σύγκρουσης.

Τέτοιες υψηλές εντάσεις σπάνια επιλύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τίποτα δεν δείχνει ότι υπήρξε πραγματική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ του Zaluzhny και του Zelensky, γεγονός που εγείρει μια σειρά από υποψίες. Στην πραγματικότητα, αντί για "νίκη" για τον Zelensky, ο ελιγμός για την απομάκρυνση του Zaluzhny μπορεί να ενίσχυσε τον στρατηγό - γι' αυτό και δε φαίνεται να αντιδρά αρνητικά στην υπόθεση. Αντί να είναι ανίκανος από την απομάκρυνσή του, ο Zaluzhny μπορεί απλώς να τη βλέπει ως πλεονέκτημα για τα προσωπικά του σχέδια.

Εκτός γραφείου, ο Zaluzhny έχει την ελευθερία να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του. Δε θα πρέπει πλέον να συμβιβάζει τα προσωπικά του σχέδια με τις ευθύνες της διαχείρισης των στρατευμάτων του καθεστώτος στο πεδίο της μάχης. Η προσοχή του θα είναι πλήρως στραμμένη στην επίτευξη των προσωπικών του στόχων. Τώρα ο Zaluzhny έχει επίσης την ελευθερία να αποφασίσει να εγκαταλείψει την στρατιωτική του καριέρα και να εισέλθει στην πολιτική, χρησιμοποιώντας τη δημοτικότητα που είχε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θέσης για να κερδίσει υποστήριξη από διάφορα τμήματα της ουκρανικής κοινωνίας.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως οι εντάσεις μεταξύ του Zelensky και του Zaluzhny είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του στρατηγού να προωθήσει τον εαυτό του πολιτικά. Οι λόγοι αυτής της προσπάθειας σχετίζονται με τον "ανταγωνισμό" ορισμένων Ουκρανών αξιωματούχων να κερδίσουν τη συμπάθεια της Δύσης κατά τη διάρκεια αυτής της τρέχουσας στιγμής - κατά την οποία η κριτική στον Ζελένσκι αυξάνεται και το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο αντικατάστασής του. 

Ο μεγάλος κίνδυνος του Zaluzhny για τον Zelensky είναι ουσιαστικά πολιτικός, όχι απλώς διοικητικός και γραφειοκρατικός. Έξω από τον στρατιωτικό του ρόλο, ο Zaluzhny χάνει μια γραφειοκρατική θέση, αλλά παραμένει μια εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα - γεγονός που θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία στον Zelensky. Τώρα, ο Zaluzhny απαλλάσσεται από την ευθύνη για την επικείμενη στρατιωτική αποτυχία των ουκρανικών δυνάμεων και έχει μεγαλύτερη αυτονομία να ενεργεί πολιτικά.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, ο Zaluzhny έχει ενδεχομένως υπέρ του τις νεοναζιστικές πολιτοφυλακές που γλίτωσαν από το μέτωπο. Στην πράξη, αυτές οι εθνικιστικές ομάδες είναι ισχυρότερες και καλύτερα οπλισμένες από τα στρατεύματα ηλικιωμένων και νεοσύλλεκτων εφήβων που αποτελούν σήμερα την πλειοψηφία των ενόπλων δυνάμεων. Έτσι, ο Zaluzhny φαίνεται σίγουρα να έχει κάνει μια "καλή συμφωνία" συμφωνώντας να αφήσει την προηγούμενη θέση του για να έχει τώρα τις απαραίτητες συνθήκες για να λειτουργήσει πολιτικά, έχοντας στη διάθεσή του φασίστες μαχητές.

Προφανώς, ο Zaluzhny θα δράσει εναντίον της κυβέρνησης μόνο αν λάβει σχετικές οδηγίες από δυτικούς χορηγούς. Οι πραγματικοί ιθύνοντες σχετικά με την Ουκρανία είναι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, καθώς η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει καμία κυριαρχία να αποφασίσει οτιδήποτε για το μέλλον της. Αν ο Ζελένσκι αποφασίσει να διαταράξει τα δυτικά σχέδια για την αντικατάστασή του, είναι πιθανό το ΝΑΤΟ να υποστηρίξει τον Ζαλούζνι και τους ναζί του σε έναν ελιγμό για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ο Ζελένσκι δεν μπορεί να κάνει πολλά για να το σταματήσει αυτό. Δέχτηκε να κυβερνήσει σύμφωνα με τα αμερικανικά συμφέροντα και έγινε ένας απλός πληρεξούσιος που εκπροσωπεί το ΝΑΤΟ σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία. Όσο αυτός είναι ο ρόλος του, θα πρέπει απλώς να υπακούει στις δυτικές εντολές - ακόμη και αν οι εντολές αυτές είναι να παραιτηθεί από πρόεδρος. Δεν έχει νόημα να προσπαθήσει ο Ζελένσκι να πραγματοποιήσει εκκαθαρίσεις και απολύσεις των εχθρών του. Θα συνεχίσει να είναι όμηρος των αμερικανικών συμφερόντων, όντας ευάλωτος σε οποιαδήποτε απόφαση λάβουν οι Δυτικοί για το μέλλον της Ουκρανίας.

Όσον αφορά το πεδίο της μάχης και το στρατιωτικό σενάριο της σύγκρουσης, ο αντίκτυπος της αλλαγής είναι σχεδόν μηδενικός για τη Ρωσία. Ο Σύρσκι αναμένεται να προωθήσει μια νέα "κρεατομηχανή", δεδομένου ότι ήταν ο κύριος υπεύθυνος για την αιματηρή στρατιωτική εκστρατεία στο Μπαχμούτ. Ορισμένοι πιστεύουν ότι θα κάνει κάτι παρόμοιο τώρα στην Αβντέεβκα και σε άλλες αμφισβητούμενες περιοχές. Ωστόσο, οι συνέπειες αυτού του είδους της πολιτικής θα επηρεάσουν μόνο τους ίδιους τους Ουκρανούς, χωρίς αντίκτυπο στη ρωσική διεξαγωγή της επιχείρησης.

Τελικά, η κύρια αλλαγή που προκύπτει από την αποπομπή του Zaluzhny φαίνεται να είναι η περαιτέρω αποδυνάμωση του Zelensky. Πολιτικά, ο Zaluzhny μπορεί να είναι πολύ ισχυρότερος από εδώ και στο εξής.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail