Θέατρο του Παραλόγου

Ανεβάζουν το gaslighting σε ένα εντελώς νέο επίπεδο το 2024. Τα ακατέργαστα, απροσάρμοστα στοιχεία που μόλις δημοσίευσε το Bureau of Labor Statistics λένε ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχασε περισσότερες από 2,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα. Αυτό ακριβώς συνέβη. Αλλά έγινε αφού μασάζ σε αυτόν τον αριθμό με κάθε είδους «υποθέσεις» και «προσαρμογές», μετατράπηκε ως δια μαγείας σε κέρδος 353.000 θέσεων εργασίας. 

MICHAEL SNYDER - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Παραδόξως, ακόμη και το Fox Business προσπαθεί να ισχυριστεί πως αυτός ο προσαρμοσμένος αριθμός δείχνει «την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας»:

Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ αυξήθηκε απροσδόκητα τον Ιανουάριο, υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας ακόμη και ενόψει των υψηλών επιτοκίων και του επίμονου πληθωρισμού.

Οι εργοδότες πρόσθεσαν 353.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας στη μηνιαία έκθεσή του για τη μισθοδοσία που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, ξεπερνώντας εύκολα τα κέρδη των 180.000 που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι της Refinitiv. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 3,7%, έναντι των προσδοκιών για ελαφρά αύξηση.

Δώσε μου ένα λεπτό.

Είμαι τόσο απογοητευμένος από το Fox Business.

Και στην πραγματικότητα πήραν συνέντευξη από έναν «ειδικό» που ήταν τόσο ενθουσιασμένος για το «πόσο διαδεδομένη έχει γίνει η πρόσληψη»:

«Τόσο πολύ για την ψύξη της αγοράς εργασίας», είπε ο Robert Frick, εταιρικός οικονομολόγος της Navy Federal Credit Union. «Το καλύτερο μέρος του αριθμού των υπερπαραγωγών είναι το πόσο διαδεδομένες έχουν γίνει οι προσλήψεις. … Αυτό δείχνει μια αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας που αντικατοπτρίζει μια ευρεία οικονομική επέκταση και όχι μόνο ανάκαμψη σε ορισμένους τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η κυβέρνηση».

Σοβαρά;

Με όλες τις απολύσεις που γίνονται παντού γύρω μας, θα προσπαθήσετε να μας πείσετε ότι αυτό που μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας δεν είναι αληθινό;

Ευτυχώς, υπάρχουν και άλλα ειδησεογραφικά μέσα που λένε την αλήθεια.

Για παράδειγμα, το παρακάτω προέρχεται από ένα εξαιρετικό κομμάτι που δημοσιεύτηκε από το Zero Hedge με τίτλο «Inside The Most Ridiculous Jobs Report In Recent History»:

Και μιλώντας για εποχικές προσαρμογές, η εκτύπωση του Ιανουαρίου ήταν όλα εποχιακά, γιατί ενώ οι εποχικά προσαρμοσμένες μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 353 χιλιάδες, οι μη προσαρμοσμένες μειώθηκαν κατά 2,635 εκατομμύρια, ένα δέλτα 3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Με άλλα λόγια, μόνο ένα ποσοστό σφάλματος 10% στην εποχική προσαρμογή (περίπου εκεί που πέφτει) θα εξαφάνιζε ολόκληρο το κέρδος και θα έκανε τον Ιανουάριο να σημειώσει πτώση.

Η αμερικανική οικονομία χάνει έναν ορισμένο αριθμό εποχικών θέσεων εργασίας κάθε Ιανουάριο.

Το καταλαβαίνω.

Αλλά το να μετατρέψεις ως δια μαγείας μια απώλεια περισσότερων από 2,6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε κέρδος 353.000 θέσεων εργασίας είναι απλώς γελοίο.

Αυτήν την στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες μαζικών απολύσεων σε όλη την Αμερική και οι περισσότερες από τις θέσεις που καταργούνται δεν είναι εποχιακές θέσεις.

Σύμφωνα με το Intellizence.com, τον περασμένο μήνα οι ακόλουθες εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα απολύσουν τουλάχιστον 1.000 εργαζόμενους:

-Microsoft

- Citigroup

-eBay

- Corning Inc.

- Macy's

- Wayfair

- Bosch

- Google

- Λογισμικό Unity

- Υπηρεσίες ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων GDI

- Xerox

Φυσικά αυτές οι απολύσεις αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος του τεράστιου τσουνάμι των απολύσεων που συμβαίνει τώρα από ακτή σε ακτή.

Όπως συζήτησα την περασμένη εβδομάδα, οι Challenger, Gray & Christmas μόλις εξέδωσαν μια έκθεση που λέει πως ο αριθμός των απολύσεων στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 136 τοις εκατό από τον Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο.

Σε αυτό το σημείο, όλοι θα πρέπει απλώς να σταματήσουν να δίνουν σημασία στους παράλογους αριθμούς που βγάζει η κυβέρνηση και οι οποίοι έχουν προσαρμοστεί ριζικά για να κάνουν ορισμένους πολιτικούς να φαίνονται καλοί.

Όχι, η αμερικανική οικονομία δεν πρόσθεσε 353.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα.

Αντίθετα, έχασε στην πραγματικότητα 2,635 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Τις επόμενες μέρες, είμαι βέβαιος ότι θα πρέπει να το εξηγήσω ξανά και ξανά.

Γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που πιστεύουν ό,τι τους λένε οι τηλεοράσεις τους να πιστεύουν.

Εάν είστε ένας από τους εργαζόμενους που απολύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, λυπάμαι για την απώλεια σας.

Δυστυχώς, πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους τους επόμενους μήνες, και αυτό θα ισχύει ιδιαίτερα όταν ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος αρχίσει πραγματικά να αυξάνεται.

Την Παρασκευή, οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 80 στόχους εντός του Ιράκ και της Συρίας:

Στις 4:00 μ.μ. (EST) στις 2 Φεβρουαρίου, οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον της Δύναμης Κουντς του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν και των συνδεδεμένων ομάδων πολιτοφυλακής. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 85 στόχους, με πολλά αεροσκάφη να περιλαμβάνουν βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας που πετούσαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες .

Στις αεροπορικές επιδρομές χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 125 πυρομαχικά ακριβείας. Οι εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν περιελάμβαναν κέντρα επιχειρήσεων διοίκησης και ελέγχου, κέντρα πληροφοριών, ρουκέτες και πυραύλους και αποθήκες μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και εγκαταστάσεις εφοδιαστικής αλυσίδας και πυρομαχικών ομάδων πολιτοφυλακών και των χορηγών τους IRGC που διευκόλυναν επιθέσεις κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ και του Συνασπισμού.

Οι Ρώσοι ανησυχούσαν τόσο πολύ για αυτό ώστε ζήτησαν ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Σαββατοκύριακο, ο αμερικανικός στρατός έστρεψε την προσοχή του στους Χούτι στην Υεμένη:

Την Κυριακή το Πεντάγωνο δήλωσε πως οι δυνάμεις του έπληξαν ξανά θέση εκτόξευσης πυραύλων κρουζ κατά πλοίων στην Υεμένη. Δήλωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) ανέφερε ότι η επιχείρηση διεξήχθη για «αυτοάμυνα» εναντίον ενός πυραύλου κρουζ των Χούτι «έτοιμου να εκτοξευθεί εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα» στις 4 το πρωί τοπική ώρα της Κυριακής.

Αυτό ακολουθεί μετά από ένα πολύ μεγαλύτερο κύμα επιθέσεων το Σάββατο, το οποίο περιλάμβανε την επίθεση του αμερικανικού συνασπισμού σε πάνω από 30 στόχους σε 13 τοποθεσίες από αέρα και πλοία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μαχητικών αεροσκαφών F/A-18.

Αυτή είναι μια τόσο «επικίνδυνη στιγμή» για τη Μέση Ανατολή.

Μια λάθος κίνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει μια μεγάλη κλιμάκωση και οι διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού έχουν ήδη διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό από το χάος στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η οικονομία των ΗΠΑ κινείται γρήγορα προς τη λάθος κατεύθυνση και οι συγκρούσεις που διαπερνούν αυτήν τη στιγμή σε όλο τον κόσμο απειλούν να ρίξουν αυτή τη νέα οικονομική κρίση σε υπερένταση.

Όταν βγουν οι τελικοί αριθμοί για το πρώτο τρίμηνο του 2024, νομίζω πως υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα να δείξουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει εισέλθει σε έδαφος ύφεσης.

Αλλά είμαι επίσης πεπεισμένος πως το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα είναι το καλύτερο τρίμηνο ολόκληρου του έτους για την οικονομία μας, γιατί πιστεύω ότι υπάρχει μια τεράστια αναταραχή μπροστά.

Τα γεγονότα έχουν ήδη αρχίσει να ξεφεύγουν από τον έλεγχο και μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές του Νοεμβρίου τα πράγματα θα φαίνονται πολύ διαφορετικά από ό,τι σήμερα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail