Ο οικονομικός αγώνας της Γερμανίας: Επείγουσα έκκληση για ευρωπαϊκή στήριξη

pixabay / FelixMittermeier
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, τόνισε την ανάγκη δίκαιης κατανομής των οικονομικών βαρών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για τη στήριξη της Ουκρανίας. Ο Λίντνερ υποστήριξε ότι η Γερμανία δεν μπορεί μόνη της να επωμιστεί το σύνολο των αμυντικών δαπανών της Ουκρανίας, ιδίως ελλείψει αμερικανικής βοήθειας και κλιμακούμενων απαιτήσεων από το Κίεβο για στρατιωτική βοήθεια μετά από μια αποτυχημένη αντεπίθεση.

Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Γερμανικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ανατολικής Ευρώπης, ο Λίντνερ υπογράμμισε τη σημασία μιας συλλογικής προσπάθειας, δηλώνοντας: "Δεν μπορεί η Γερμανία να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ουκρανία, ώστε οι άλλοι να κάνουν λιγότερα". Η δήλωση αυτή αντικατοπτρίζει τη θέση του υπουργού σχετικά με το δίκαιο καταμερισμό των ευθυνών μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

Ο επείγων χαρακτήρας της αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος προκύπτει καθώς γίνεται εμφανής η οικονομική επιβάρυνση της Γερμανίας, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αύξηση των συνεισφορών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας (Destatis) την περασμένη εβδομάδα, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,3% το περασμένο έτος.

Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές διαδηλώσεις από τις αρχές Ιανουαρίου, οι οποίες προκλήθηκαν από αγρότες που απέκλεισαν δρόμους και αυτοκινητοδρόμους ως απάντηση στην ανακοίνωση του Βερολίνου για μείωση των γεωργικών επιδοτήσεων. Η απόφαση αυτή ακολούθησε στενά τη δέσμευση της Γερμανίας να εντείνει σχεδόν στο διπλάσιο την στήριξή της προς την Ουκρανία το 2024.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι η Γερμανία σχεδιάζει να διαθέσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ (7,6 δισεκατομμύρια δολάρια) για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία φέτος. Αξίζει να σημειωθεί πως η Γερμανία είναι ένας σημαντικός χορηγός, παρέχοντας στο Κίεβο σχεδόν 23 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Νοεμβρίου 2023, γεγονός που την καθιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο χορηγό μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου.

Εκφράζοντας την ανάγκη συλλογικής δράσης, ο Σολτς κάλεσε τους "συμμάχους της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους" για τη χρηματοδότηση του στρατού της Ουκρανίας. Εξέφρασε την πεποίθησή του πως η ΕΕ θα συμφωνήσει σε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας επικείμενης έκτακτης συνόδου κορυφής που έχει προγραμματιστεί για την 1η Φεβρουαρίου, παρά την αναγνώριση της απροθυμίας ορισμένων κρατών μελών να παράσχουν γενναιόδωρη στήριξη στην Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε πρόσφατα την αναστολή της βοήθειας, επικαλούμενη παρατεταμένες πολιτικές διαφωνίες μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών. Ένα προτεινόμενο πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό για το Κίεβο, αντιμετωπίζει εμπόδια από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Οι Ρεπουμπλικανοί επιμένουν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να αντιμετωπίσει ζητήματα που σχετίζονται με τη μαζική παράνομη μετανάστευση πριν εγκρίνει το πακέτο βοήθειας.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους μετέφερε ανησυχίες σχετικά με τις υπερβολικές δωρεές όπλων στο Κίεβο, εκφράζοντας ανησυχίες για πιθανή αποδυνάμωση των στρατιωτικών δυνάμεων του Βερολίνου. Ο Πιστόριους υπογράμμισε την ανάγκη το Βερολίνο να σταθμίσει προσεκτικά τις δεσμεύσεις του, δηλώνοντας ότι το έθνος πρέπει "να παρακολουθεί τις δικές του αμυντικές δυνατότητες".

Ο κ. Πιστόριους, ο οποίος προηγουμένως τόνισε πως τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει επειγόντως να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες εν όψει πιθανών αντιπαραθέσεων με τη Ρωσία, απέρριψε τις επικρίσεις σχετικά με τη στήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία. Τόνισε τη θέση της Γερμανίας ως του δεύτερου μεγαλύτερου χρηματοδότη του Κιέβου, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η ικανοποίηση του αιτήματος της Ουκρανίας για γερμανικής κατασκευής πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Taurus είναι επί του παρόντος ανέφικτη.

"Μέχρι στιγμής έχουμε παραδώσει ό,τι είναι δυνατόν", διαβεβαίωσε ο Πιστόριους, υπογραμμίζοντας πως η Γερμανία εξετάζει προσεκτικά τις πιθανές επιπτώσεις κάθε αποστολής προς την Ουκρανία.

Αυτή η προσεκτική προσέγγιση αντανακλά τον ισχυρισμό του υπουργού ότι μια ασυμβίβαστη στάση στην υποστήριξη της Ουκρανίας μπορεί να αφήσει τη Γερμανία ευάλωτη, καθώς το να τα "δώσει όλα" για την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμυντικό έλλειμμα.

Μετά την αποτυχία της αποτυχημένης αντεπίθεσης του Κιέβου, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι εντείνουν τα αιτήματά τους για πρόσθετο οπλισμό από τους δυτικούς υποστηρικτές. Ο απόηχος της αποτυχημένης στρατιωτικής επιχείρησης έχει προκαλέσει αυξημένες πιέσεις στους δυτικούς συμμάχους να παράσχουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.

Σε απάντηση στη συνεχιζόμενη υποστήριξη με όπλα, η Ρωσία έχει εκφράσει σταθερά κριτική, υποστηρίζοντας ότι η εισροή δυτικών όπλων στην Ουκρανία χρησιμεύει για την άσκοπη παράταση της σύγκρουσης χωρίς να αλλάζει την τελική έκβασή της. Το επιχείρημα της Μόσχας υποδηλώνει την πεποίθηση ότι οι αυξημένες αποστολές όπλων στην Ουκρανία μπορεί να μην επηρεάσουν σημαντικά τη συνολική πορεία της σύγκρουσης και, σύμφωνα με τη Ρωσία, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην παράταση των εχθροπραξιών.

Η προοπτική αυτή υπογραμμίζει τις αντίθετες απόψεις μεταξύ των δυτικών υποστηρικτών, οι οποίοι τείνουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, και της Ρωσίας, η οποία αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες μιας τέτοιας βοήθειας στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail