Ενώ οι Αμερικανοί παλεύουν με την επισιτιστική κρίση, ο Μπάιντεν στέλνει όπλα δισεκατομμυρίων στο Ισραήλ

Εν μέσω της αδιάκοπης στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ για την ισραηλινή γενοκτονία στη Γάζα, μια σοκαριστική πραγματικότητα ανατέλλει: εκατομμύρια Αμερικανοί αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων, ενώ δισεκατομμύρια ξοδεύονται για τον πόλεμο στη Γάζα.

Του Reza Javadi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρόσφατα ευρήματα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι σχεδόν 7 εκατομμύρια νοικοκυριά αναγκάστηκαν να στερηθούν κατά καιρούς γεύματα κατά το έτος 2022. Ο αγώνας επεκτάθηκε σε 44,2 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξασφάλιση αρκετών τροφίμων, μια απότομη αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως πάνω από 13 εκατομμύρια παιδιά σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παλεύουν με την επισιτιστική ανασφάλεια, σημειώνοντας αύξηση 45% από το 2021, σύμφωνα με τις εκθέσεις.

Η έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ ήρθε μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του γενοκτονικού πολέμου του ισραηλινού καθεστώτος στη Γάζα στις αρχές Οκτωβρίου, με την στρατιωτική υποστήριξη της Ουάσινγκτον.

"Σχεδόν το 13% των αμερικανικών νοικοκυριών ήταν σε επισιτιστική ανασφάλεια το 2022. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 17 εκατομμύρια οικογένειες, ή 1 στα 8 αμερικανικά νοικοκυριά, δυσκολεύονταν να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες σε κάποια στιγμή του έτους", αναφέρεται στην έκθεση, σημειώνοντας πως οι οικογένειες έγχρωμων και τα νοικοκυριά με επικεφαλής μία μητέρα πλήττονται περισσότερο.

"Αυτοί οι αριθμοί είναι κάτι περισσότερο από στατιστικά στοιχεία. Ζωγραφίζουν μια εικόνα του πόσοι ακριβώς Αμερικανοί αντιμετώπισαν πέρυσι την σπαρακτική πρόκληση να αγωνίζονται να καλύψουν μια βασική ανάγκη για τους ίδιους και τα παιδιά τους", δήλωσε τότε ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Τομ Βίλσακ.

Η ανησυχητική αυτή τάση σηματοδοτεί την αντιστροφή μιας δεκαετούς μείωσης της πείνας, αποδίδοντας την αλλαγή στην απόσυρση των μέτρων της εποχής της πανδημίας που στηρίζουν το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, όπως σημειώνει η Elaine Waxman, ανώτερη συνεργάτης του Urban Institute.

"Ειδικότερα, ανησυχούμε γι' αυτό για τα παιδιά, επειδή η πορεία τους τώρα επηρεάζει το τι θα τους συμβεί αργότερα", λέει η Waxman, σημειώνοντας πως η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν χειρότερα αποτελέσματα στην υγεία τους στη συνέχεια.

Οι Αμερικανοί ενήλικες παλεύουν επίσης με την καθημερινή έλλειψη τροφίμων, όπως αποκαλύπτει η έκθεση.

Τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής του Οκτωβρίου 2023 αποκαλύπτουν πως 28 εκατομμύρια ενήλικες, που αποτελούν το 12,5% του ενήλικου πληθυσμού, ζουν σε σπίτια όπου μερικές φορές ή συχνά δεν υπάρχει αρκετό φαγητό - το υψηλότερο ποσοστό από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας COVID-19. 

Επισιτιστική ανασφάλεια στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τη Feeding America, περισσότεροι από 44 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πρόβλημα πείνας, συμπεριλαμβανομένου 1 στα 5 παιδιά. Ο ιστότοπός της αναφέρει ότι εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ δεν έχουν αρκετό φαγητό για να φάνε ή δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα, επικαλούμενη την έκθεση Household Food Insecurity in the US (Επισιτιστική ανασφάλεια των νοικοκυριών στις ΗΠΑ).

Μόνο το 2022, 49 εκατομμύρια άνθρωποι στράφηκαν στην επισιτιστική βοήθεια για επιπλέον βοήθεια, αναφέρει η ιστοσελίδα της ΜΚΟ, επικαλούμενη την ετήσια έκθεσή της "Charitable Food Assistance Participation" (Συμμετοχή στη φιλανθρωπική επισιτιστική βοήθεια).

Μια έκθεση του CBS τον περασμένο Μάιο ανέφερε πως οι Αμερικανοί με χαμηλό εισόδημα καταφεύγουν σε συμβιβασμούς, καθώς αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων και τις περικοπές στην επισιτιστική τους βοήθεια.

Επικαλούμενη έκθεση της Greater Boston Food Bank, ανέφερε ότι η πλειοψηφία των νοικοκυριών στη Μασαχουσέτη που αντιμετώπισαν επισιτιστική ανασφάλεια πέρυσι έπρεπε να αποφασίσουν μεταξύ της πληρωμής για τρόφιμα ή της κάλυψης του ενοικίου του σπιτιού.

Η δημοσκόπηση της Harris το 20122 επιβεβαίωσε πως οι Αμερικανοί είναι θορυβημένοι από την επισιτιστική ανασφάλεια. Είπε ότι το 76% των Αμερικανών είδαν περισσότερα άδεια ράφια στα παντοπωλεία στα τέλη του 2022 απ' ό,τι στις αρχές του 2022.

Μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε από το BMC Public Health το Μάρτιο του 2021 σημείωσε πως όσοι αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια στις ΗΠΑ διατρέχουν "υπερδιπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν άγχος και κατάθλιψη" και οι άνθρωποι αυτοί έχουν "μεγαλύτερη πιθανότητα" να αναπτύξουν πολλαπλές χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

Χρήματα για όπλα, όχι για τρόφιμα

Ωστόσο, ενώ οι Αμερικανοί στην πατρίδα αγωνίζονται να έχουν τετραγωνικά γεύματα την ημέρα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να προμηθεύει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ισραηλινό καθεστώς.

Από το 1950, το ισραηλινό καθεστώς είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης αμερικανικής βοήθειας. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η στρατιωτική βοήθεια έχει αυξηθεί κατακόρυφα εν μέσω της γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων παρουσίασε ένα πακέτο ύψους 118 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια των συνόρων, καθώς και στρατιωτική βοήθεια για το ισραηλινό καθεστώς και την Ουκρανία. Το μερίδιο του καθεστώτος του Τελ Αβίβ στη συμφωνία ήταν 14,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό έδωσε αφορμή για νέες εκκλήσεις για τον άμεσο τερματισμό της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης της ισραηλινής δολοφονικής μηχανής, με τους φορολογούμενους να διαμαρτύρονται ότι είναι τα χρήματά τους που χρησιμοποιούνται για τη σφαγή των Παλαιστινίων.

Ο Μπέρναρντ Σάντερς, ο Αμερικανός γερουσιαστής από το Βερμόντ, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς το ισραηλινό καθεστώς, το οποίο κατηγορείται για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ).

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον φρικτό πόλεμο του Νετανιάχου κατά του παλαιστινιακού λαού. Δεν πρόκειται για το JUST για 27.000 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν και 67.000 τραυματίες - τα δύο τρίτα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά. Δεν πρόκειται μόνο για το 70% των κατοικιών στη Γάζα που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές", έγραψε.

"Δεν πρόκειται μόνο για 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Αυτό δεν είναι ΙΣΩΣ για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνια παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα".

Επισήμανε επίσης την υποκρισία των ΗΠΑ στις διεθνείς υποθέσεις και την απώλεια της αξιοπιστίας τους στη διεθνή κοινότητα λόγω της συνεχιζόμενης υποστήριξης του ισραηλινού καθεστώτος.

"Αυτό αφορά επίσης την αξιοπιστία μας στη διεθνή κοινότητα και το τι πρεσβεύει αυτή η χώρα. Εάν συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε τον αδιάκριτο πόλεμο του Νετανιάχου, πώς μπορούμε, με καθαρό πρόσωπο, να επικρίνουμε την στοχοποίηση αμάχων και πολιτικών υποδομών από τον Πούτιν στην Ουκρανία ως έγκλημα πολέμου; Πώς μπορούμε να επικρίνουμε την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες για τις πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους;  Ποιος στον κόσμο δεν θα δει μέσα από την υποκρισία;" Ο Σάντερς έσπευσε να προσθέσει.

Σε άλλο tweet, ο Σάντερς περιέγραψε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως συνένοχη στον γενοκτονικό πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και δήλωσε πως οι βουλευτές θα είναι καταραμένοι αν εγκρίνουν οποιαδήποτε περαιτέρω χρηματοδότηση για το Ισραήλ.

"Μέσω της οικονομικής μας υποστήριξης προς το Ισραήλ, οι ΗΠΑ είναι συνένοχες στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. Θα είμαι καταραμένος αν δώσω άλλη μια δεκάρα στην κυβέρνηση Νετανιάχου προκειμένου να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο εναντίον του παλαιστινιακού λαού", έγραψε στο Twitter η Σάντερς.

Γράφοντας λευκές επιταγές για γενοκτονία

Η Αμερικανική Εκστρατεία για τα Παλαιστινιακά Δικαιώματα σε έκθεσή της αναφέρει ότι κάθε χρόνο η κυβέρνηση των ΗΠΑ "εκδίδει λευκή επιταγή στο Ισραήλ για τουλάχιστον 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της βίας του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού".

"Αντί να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια για να παράσχει βοήθεια στις κοινότητες που έχουν ανάγκη εδώ, η κυβέρνησή μας χρησιμοποιεί τα δολάρια των φορολογουμένων για να επιτρέψει στον ισραηλινό στρατό να σκοτώνει Παλαιστίνιους, να καταστρέφει τα σπίτια τους και να κλέβει τη γη τους", ανέφερε η φιλοπαλαιστινιακή ομάδα υπεράσπισης με έδρα τις ΗΠΑ.

Η Code Pink, μια οργάνωση βάσης με επικεφαλής γυναίκες που εργάζεται για τον τερματισμό των πολέμων και του μιλιταρισμού των ΗΠΑ, εξέδωσε επίσης πρόσφατα μια παγκόσμια έκκληση προς τις ΗΠΑ "να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης".

"Η σφαγή και η καθημερινή επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων που πραγματοποιεί το Ισραήλ είναι μια απαράδεκτη χρήση των δολαρίων των Αμερικανών φορολογουμένων. Απαιτούμε να σταματήσει η συνεργασία των ΗΠΑ στην εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι πληρώνουν στο Ισραήλ πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα και το Ισραήλ χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για να ασκήσει βία σε όλη την Παλαιστίνη. Σας καλούμε να σταματήσετε αυτή τη "βοήθεια" και να απαιτήσετε από το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Γάζα, τις εκτοπίσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τις επιθέσεις στην Αλ Ακσά".

Ο Jon Schwarz, γράφοντας στο The Intercept, δήλωσε ότι αναρωτιόταν πόσα χρήματα συνεισφέρει ο ίδιος, ως Αμερικανός πολίτης, στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και στις επιθέσεις στη Γάζα.

"Πόσα έχω συνεισφέρει λοιπόν για να δημιουργηθεί αυτή η κόλαση στη γη; Η καλύτερη απάντηση που έχω βρει είναι 150 δολάρια", έγραψε, προσθέτοντας πως μπορεί να είναι λιγότερα ή περισσότερα.

"Μπορείτε να υπολογίσετε τη δική σας συνεισφορά αν θέλετε: Προσθέστε τους φόρους εισοδήματός σας σε όλα τα ομοσπονδιακά ομόλογα που αγοράσατε φέτος και πολλαπλασιάστε τον αριθμό αυτό επί 0,004".

Σύμφωνα με μια έκθεση του Μαρτίου από την Υπηρεσία Ερευνών του αμερικανικού Κογκρέσου, η Ουάσιγκτον έχει στείλει στο Τελ Αβίβ συνολικά 158 δισεκατομμύρια δολάρια σε διμερή βοήθεια και χρηματοδότηση πυραύλων από το 1948.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες δυτικές χώρες έχουν σταματήσει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, προκαλώντας την ανθρωπιστική κρίση στην πολιορκημένη περιοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail