Οι ΗΠΑ παίζουν με τη φωτιά στη Μέση Ανατολή

Freepen.gr - Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξαπολύσει πλήγματα κατά των συμμάχων του Ιράν στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, κλιμακώνοντας περαιτέρω τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες ξεκίνησαν μετά το ξέσπασμα του ισραηλινού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, γράφει το southfront.press.

Με το πρόσχημα της απάντησης στην επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις 28 Ιανουαρίου στη βάση Tower 22 στην Ιορδανία -που σκότωσε τρία μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών και τραυμάτισε περισσότερα από 40 άλλα-, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν στις 2 Φεβρουαρίου πλήγματα εναντίον του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και των θυγατρικών του στο Ιράκ και τη Συρία.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο βομβαρδιστικά B-1B που αναπτύχθηκαν από τις ΗΠΑ. Οι στοχοθετημένες εγκαταστάσεις περιλάμβαναν κέντρα επιχειρήσεων διοίκησης και ελέγχου, κέντρα πληροφοριών, ρουκέτες, πυραύλους, αποθήκες μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και εγκαταστάσεις εφοδιασμού και αλυσίδας εφοδιασμού πυρομαχικών που ανήκαν στις υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις.

Τα πλήγματα έπληξαν 85 στόχους σε επτά εγκαταστάσεις, τρεις στο Ιράκ και τέσσερις στη Συρία, χρησιμοποιώντας 125 κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ και άλλοι 29 στη Συρία. Και οι δύο χώρες καταδίκασαν την αμερικανική επίθεση, λέγοντας ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν και άμαχοι.

Παρά την κλίμακα της επίθεσης, οι υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις δεν πτοήθηκαν. Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ -ένας συνασπισμός που ηγείται επιχειρήσεων κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα- επιτέθηκε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις 3 Φεβρουαρίου στην αεροπορική βάση Χαρίρ στο βόρειο Ιράκ, όπου έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά στρατεύματα, καθώς και στον αμερικανικό αεροδιάδρομο Χραμπ αλ-Τζιρ στη βορειοανατολική Συρία.

Αργότερα, στις 4 Φεβρουαρίου, το IRI επιτέθηκε σε αμερικανική βάση στις πετρελαιοπηγές al-Omar στην ανατολική Συρία. Έξι μαχητές των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Οι ενέργειες των ΗΠΑ δεν περιορίστηκαν στο Ιράκ και τη Συρία. Στις 3 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον 36 εγκαταστάσεων των Χούτι (Ansar Allah) στην Υεμένη, οι οποίες περιλάμβαναν υπόγειες εγκαταστάσεις, χώρους αποθήκευσης και λειτουργίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πυραυλικά συστήματα, ραντάρ και ελικόπτερα σε 13 διαφορετικές τοποθεσίες.

Η επίθεση -η οποία ήταν η τρίτη από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες εβδομάδες- ήταν μια προσπάθεια να υποβαθμιστούν οι δυνατότητες της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας, η οποία επιτίθεται από τις 19 Νοεμβρίου σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν για την υποστήριξη της Γάζας.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν περισσότερα πλήγματα κατά πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Χούτι στις 4 και 5 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η ομάδα δεν πτοήθηκε. Ανταπέδωσε στις 6 Φεβρουαρίου επιτιθέμενη σε ένα βρετανικό και ένα αμερικανικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, τα οποία αναγνωρίστηκαν ως το Morning Tide και το Star Nasia. Και τα δύο πλοία υπέστησαν ζημιές.

Οι πρόσφατες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη όχι μόνο δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το Ιράν και τους συμμάχους του, αλλά έκαναν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή πολύ πιο επικίνδυνη. Οι επιθέσεις έδειξαν μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει η Ουάσινγκτον προκειμένου να υποστηρίξει τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 27.000 Παλαιστίνιους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail