Πώς η Γάζα επηρεάζει την αντιπαράθεση των Μεγάλων Δυνάμεων

Ενώ η πολυπολικότητα υπό την ηγεσία της Κίνας έχει επιταχύνει την παρακμή της αμερικανικής εποχής, ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να την τερματίσει εντελώς.

Αυτό που εκτυλίσσεται σήμερα στη Δυτική Ασία - ο πόλεμος στη Γάζα και η περιφερειακή του επέκταση - δεν μπορεί να εξεταστεί χωριστά από τους διεθνείς μετασχηματισμούς που έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, η μετάβαση στην πολυπολικότητα είναι ο βασικός παράγοντας που διαμορφώνει τις αποφάσεις και τις πολιτικές των περισσότερων χωρών, ιδίως των μεγάλων δυνάμεων. 

Mohamad Hasan Sweidan - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Η χρονική στιγμή της καταστροφικής στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα συμπίπτει με την αυξημένη προσοχή των ΗΠΑ στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων για την Ουάσινγκτον, η σύγκρουση αυτή έχει πολύ ευρύτερη γεωπολιτική σημασία πέρα από τη Δυτική Ασία. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει και θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη Γάζα και τα περίχωρά της, σε αντίθεση με τους ισχυρούς ομολόγους τους στην Κίνα και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την China Society for Human Rights Studies, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν 201 από τις 248 ένοπλες συγκρούσεις που έλαβαν χώρα από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συμμετέχοντας συχνά σε αυτούς τους πολέμους μέσω συμμαχιών ή/και πληρεξουσίων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Οι σημαντικότεροι πόλεμοι υπό την ηγεσία ή την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Δυτική Ασία από το 1990

Επί δεκαετίες, η Ουάσινγκτον ηγείται αυτών των συγκρούσεων σχηματίζοντας, στη συνέχεια ηγείται και κατευθύνει με μεγάλη επιδεξιότητα ευρείες συμμαχίες για την επίτευξη των πολιτικών και στρατιωτικών της στόχων. Αλλά αυτή η ικανότητα μετατοπίστηκε σημαντικά το Δεκέμβριο του 2023, σηματοδοτώντας μια απότομη μείωση αυτής της ικανότητας.

Σε απάντηση στον αποκλεισμό των πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ από τις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης που πρόσκεινται στην Ανσαράλα στην Ερυθρά Θάλασσα, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον σχηματισμό της "Επιχείρησης Φύλακας της Ευημερίας ... για τη διατήρηση της θεμελιώδους αρχής της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας" στα εν λόγω ύδατα, η οποία αποτελείται αρχικά από ένα συνασπισμό δέκα χωρών, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ασήμαντοι εταίροι.

Προστασία του Ισραήλ ή διατήρηση της θαλάσσιας κυριαρχίας;

Ο συνασπισμός αποδείχθηκε εξαρχής ασταθής, με μόνο τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να συμμετέχουν ενεργά σε στρατιωτικά πλήγματα στην Υεμένη. Η απροθυμία των βασικών ευρωπαϊκών χωρών, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, να συμμετάσχουν στη ναυτική συμμαχία υποδήλωνε έναν αυξανόμενο σκεπτικισμό μεταξύ των παραδοσιακών εταίρων των ΗΠΑ - τόσο των δυτικών όσο και των δυτικοασιατικών - σχετικά με τη δέσμευση και την ικανότητα της Ουάσινγκτον να υπερασπιστεί τους συμμάχους της με οποιονδήποτε αποτελεσματικό τρόπο.

Είναι ενδιαφέρον πως περισσότερες από οκτώ ακόμη χώρες φέρονται να προσχώρησαν στη συμμαχία, αλλά ζήτησαν ανωνυμία, δεδομένων των πιθανών πολιτικών επιπτώσεων από τη συσχέτιση με την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ.

Είναι κρίσιμο ότι ο δηλωμένος σκοπός του Πενταγώνου για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα δεν ευθυγραμμίζεται με την πραγματική απειλή που παρουσιάζεται, αποκαλύπτοντας απώτερα κίνητρα πίσω από τις ενέργειες των ΗΠΑ. Οι Υεμενίτες έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει πως σκοπεύουν να εμποδίσουν μόνο τη διέλευση πλοίων που ανήκουν ή προορίζονται για το Ισραήλ - και πως όλα τα άλλα πλοία είναι ελεύθερα να περάσουν.

Εν ολίγοις, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου ενεργεί ως ναυτικός βραχίονας των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, επιδιώκοντας συγκεκριμένα να εξασφαλίσει την ανεμπόδιστη πρόσβαση των πλοίων που κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια μέσω του στενού Bab al-Mandab. Αυτή δεν είναι μια θέση που πολλά άλλα κράτη θα υποστηρίξουν αν θέλουν να διατηρήσουν την ελευθερία των μεταφορών για τα δικά τους πλοία.

Σε τελική ανάλυση, η αμερικανική επίδειξη δύναμης σε αυτές τις πλωτές οδούς επιδιώκει να εδραιώσει τη ναυτική κυριαρχία των ΗΠΑ, την οποία η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Υεμένη, η φτωχότερη χώρα της Δυτικής Ασίας, έχει αμφισβητήσει.

Όπως περιγράφεται στην Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας για το 2022:

    Οι ΗΠΑ "δε θα επιτρέψουν σε ξένες ή περιφερειακές δυνάμεις να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας μέσω των πλωτών οδών της Μέσης Ανατολής (Δυτικής Ασίας), συμπεριλαμβανομένων των Στενών του Ορμούζ και του Bab al Mandab, ούτε θα ανεχθούν τις προσπάθειες οποιασδήποτε χώρας να κυριαρχήσει σε μια άλλη -ή στην περιοχή- μέσω στρατιωτικών συγκεντρώσεων, εισβολών ή απειλών".

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης μετά τις μαζικές αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον ιρακινών στόχων στις 23 Ιανουαρίου, οι ιρακινές αντιστασιακές ομάδες θα ακολουθήσουν τώρα και αυτές το παράδειγμα της Υεμένης, εφαρμόζοντας αποκλεισμό των ισραηλινών λιμανιών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Τα τρέχοντα γεγονότα ξεφεύγουν από τον έλεγχο της Ουάσινγκτον, καθώς οι θεατές αμφισβητούν όλο και περισσότερο τη χρησιμότητα και την επάρκεια της ναυτικής ηγεσίας των ΗΠΑ στις σημαντικές θαλάσσιες οδούς του κόσμου. Εξίσου, αναγνωρίζεται πως έχουν εμφανιστεί και άλλες τρομερές δυνάμεις και κράτη, που αμφισβητούν τον έλεγχο των ΗΠΑ σε βασικά παγκόσμια στενά. Σύμφωνα με τα λόγια του Βρετανού πολιτικού και συγγραφέα Walter Raleigh, "Όποιος κυβερνά τις θάλασσες κυβερνά τον κόσμο". Υπό την εποπτεία της Σαναά, οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να διεκδικήσουν την κυριαρχία της Ερυθράς Θάλασσας ή ακόμη και των παρακείμενων πλωτών οδών της.

Ανταγωνισμός μεγάλων δυνάμεων εν μέσω του πολέμου στη Γάζα

Το σημερινό σκηνικό στη Δυτική Ασία, ιδίως μετά την πλημμύρα του Αλ Άκσα και τον πόλεμο στη Γάζα που ακολούθησε, συμπίπτει με τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος της Ουάσινγκτον προς τον ανταγωνισμό με την Κίνα και τον πόλεμο αντιπροσώπων της κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όπως περιγράφεται στην ετήσια εκτίμηση απειλών της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών πέρυσι, η μετάβαση αυτή έχει ήδη επηρεάσει τους στρατηγικούς στόχους, οδηγώντας σε απότομη μείωση της δυτικής υποστήριξης, ιδίως από τις ΗΠΑ, για την Ουκρανία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετώπισε προκλήσεις για να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο, το οποίο ανταγωνιζόταν άμεσα για δολάρια την στρατιωτική εκστρατεία του Τελ Αβίβ στη Γάζα.

Καταβολή βοήθειας στην Ουκρανία το 2023 βάσει των προεδρικών εξουσιών απόσυρσης

Παρά τις διαβεβαιώσεις των δυτικών ηγετών κατά τις επισκέψεις τους στην Ουκρανία τον Οκτώβριο, οι δηλώσεις τους ήρθαν χωρίς απτή υλική υποστήριξη, αφήνοντας τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην παροιμιώδη σκόνη. Εντελώς απροσδόκητα, η Κίνα έχει αναδειχθεί ως δυνητικός ειρηνοποιός σε αυτή την ευρωπαϊκή σύγκρουση, με το Κίεβο να ζητά ανοιχτά τη συμμετοχή του Πεκίνου σε συνομιλίες διαμεσολάβησης και τις ίδιες τις ΗΠΑ να είναι ανοιχτές στην κινεζική διαμεσολάβηση για το μετριασμό της κλιμάκωσης στη Δυτική Ασία.

Οι Κινέζοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν απλές έξοδοι για τις ΗΠΑ από τον πόλεμο στη Γάζα, τον οποίο έχουν υποστηρίξει, και πως η μεταμόρφωση της σύγκρουσης σε περιφερειακή βυθίζει τις ΗΠΑ βαθύτερα στη Δυτική Ασία - και μακριά από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Αν και η Κίνα επιδιώκει να αυξήσει την παρουσία της στη Δυτική Ασία, είναι πολύ προσεκτική ώστε να μην αναλωθεί στα πολλά ζητήματα της περιοχής. Αλλά το αίτημα της Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει το Πεκίνο την επιρροή του για να αποτρέψει το Ιράν από την κλιμάκωση της σύγκρουσης καθιστά σαφές πως οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον "η μεγαλύτερη δύναμη" στην περιοχή.

Γιατί το Ισραήλ αντιτίθεται στην πολυπολικότητα

Μετά την επιχείρηση Al-Aqsa Flood, η οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ έχει φθάσει σε κρίσιμο στάδιο, παρουσιάζοντας δύο επιλογές για την Ουάσινγκτον. Η πρώτη περιλαμβάνει την επιβολή κάποιου ελέγχου στις ισραηλινές ενέργειες, δεδομένου ότι η χρονική στιγμή του πολέμου ήταν δυσμενής για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη εκλογική χρονιά. Η δεύτερη επιλογή, που προτιμάται από την ελίτ της Ουάσιγκτον, είναι να συνεχίσει την ακλόνητη υποστήριξή της προς το Τελ Αβίβ, ακόμη και με τον κίνδυνο να πληγεί η παγκόσμια εικόνα της.

Η συνεχής παγκόσμια κατακραυγή για τον πόλεμο στη Γάζα, σε συνδυασμό με την υπόθεση-ορόσημο γενοκτονίας που κατατέθηκε εναντίον του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ), δείχνει ότι η ικανότητα της Ουάσινγκτον να καλύπτει το Ισραήλ μειώνεται ραγδαία. Και πάλι, αυτό αντανακλά την παγκόσμια μετατόπιση της ισορροπίας ισχύος προς την κατεύθυνση της πολυπολικότητας, η οποία χαρακτηρίζεται από την εκτεταμένη μείωση της αμερικανικής επιρροής. 

Αλλά η υποστήριξη των ΗΠΑ στη γενοκτονία της Γάζας είχε επίσης δραματικές εσωτερικές επιπτώσεις. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σημαντική αλλαγή στην στάση των νεαρών Αμερικανών, ιδίως των νέων πανεπιστημιακών, οι οποίοι θα αποτελέσουν τις τάξεις των μελλοντικών ηγετών της Αμερικής.

Μια δημοσκόπηση της Harvard-Harris που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιανουαρίου αποκαλύπτει πως το 46% των ερωτηθέντων ηλικίας 18-24 ετών πιστεύει ότι οι ενέργειες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου μπορούν να δικαιολογηθούν λόγω της αδικίας που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι.  Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει πως το 43% της ίδιας ομάδας υποστηρίζει τη Χαμάς σε αυτόν τον πόλεμο και πως το 57% πιστεύει ότι το Ισραήλ προβαίνει σε σφαγές στη Γάζα. Το πιο συγκλονιστικό αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, όμως, πρέπει να είναι αυτό του Δεκεμβρίου (που διεξήχθη από τους ίδιους δημοσκόπους), σύμφωνα με το οποίο το 51% των νέων Αμερικανών πιστεύει ότι η τελική λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι να σταματήσει το Ισραήλ και να δοθεί στη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους.

Ενώ το Ισραήλ εξακολουθεί να αποτελεί άμεσο συμφέρον των ΗΠΑ στη Δυτική Ασία, η δέσμευση της Ουάσινγκτον για την ασφάλεια του Τελ Αβίβ έχει ήδη γίνει ένα αυξανόμενο βάρος και όλο και πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί. Καθώς ο Άξονας Αντίστασης της περιοχής επεκτείνει τη μάχη του με το Ισραήλ σε νέα, πολλαπλά μέτωπα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να ανακατανείμουν τους συνεχώς αυξανόμενους πόρους και να επικεντρωθούν στην αντιστοίχιση με τους διεθνείς αντιπάλους τους σε πιο απομακρυσμένες γεωγραφικές περιοχές. 

Η Ουκρανία ήταν μια δοκιμή σε σύγκριση με αυτόν τον πόλεμο στη Γάζα και το τεράστιο, άμεσο τίμημα που προκαλεί στις συμμαχίες των ΗΠΑ, στην εσωτερική πολιτική και στην αμερικανική εικόνα παγκοσμίως. Για το Ισραήλ, αυτό αποτελεί μια υπαρξιακή κρίση πέρα από κάθε μέτρο, καθώς η Ουάσινγκτον αναγκάζεται να ανταγωνιστεί άλλες μεγάλες δυνάμεις, καμία από τις οποίες δεν είναι ιδεολογικά προσανατολισμένη να υποστηρίξει τον σιωνισμό ως μέρος της εξωτερικής της πολιτικής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail