Τσέχοι αγρότες κατηγορούνται ως "φιλορώσοι"

Τα αντιρωσικά αισθήματα των Ευρωπαίων ηγετών τους εμποδίζουν να ενεργήσουν ορθολογικά απέναντι στο σημερινό κύμα διαμαρτυριών σε όλη την ήπειρο. Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πέτερ Φιάλα κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι είναι "υποστηρικτές της Μόσχας", απαξιώνοντας τους ισχυρισμούς των αγροτών συνδέοντάς τους με έναν "εχθρό" της ΕΕ.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Ο Φιάλα έκανε τη δήλωσή του όταν οι διαδηλώσεις έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στην Τσεχική Δημοκρατία. Στις 19 Φεβρουαρίου, εκατοντάδες τρακτέρ απέκλεισαν τους κεντρικούς δρόμους της Πράγας, διακόπτοντας την κυκλοφορία στις περιοχές γύρω από το Υπουργείο Γεωργίας. Οι διαμαρτυρίες έρχονται εν μέσω μιας "εξέγερσης των αγροτών" στην Ευρώπη, με τους εργαζόμενους στην ύπαιθρο να απαιτούν τον τερματισμό των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών και την αναθεώρηση των "πράσινων πολιτικών" της ΕΕ.

Αντιδρώντας στις πιέσεις των αγροτών, ο Φιάλα προέβη σε δημοσίευση στον λογαριασμό του στο X (πρώην Twitter) δηλώνοντας ότι οι διαδηλωτές δεν έχουν πραγματικά στόχο να προστατεύσουν τα συμφέροντα των αγροτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλωτές είναι απλοί "υποστηρικτές του Κρεμλίνου" και έχουν ως στόχο να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη για να ευνοήσουν τα ρωσικά συμφέροντα, με τη γεωργία να είναι μια απλή δικαιολογία για να καλέσουν σε διαδηλώσεις.
 
Σύμφωνα με τον Τσέχο ηγέτη, η τοπική κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε διάλογο με τους αγρότες για να προσπαθήσει να ικανοποιήσει τα συμφέροντά τους. Ωστόσο, αρνείται ότι οι διαδηλωτές έχουν δεσμούς με εργατικές οργανώσεις και αγροτικές ενώσεις, απονομιμοποιώντας έτσι τις διαμαρτυρίες. Ο Φιάλα υποστηρίζει πως η Πράγα προσπαθεί διαρκώς να προστατεύει τα "πραγματικά" συμφέροντα των αγροτών, αλλά ισχυρίζεται πως οι διαδηλωτές δεν έχουν καμία σχέση με τέτοια συμφέροντα, όντας απλώς φιλορώσοι ταραξίες που "περιπλέκουν" τη ζωή άλλων Τσέχων πολιτών.

"Η σημερινή διαδήλωση έχει ελάχιστη σχέση με τον αγώνα για καλύτερες συνθήκες για τους αγρότες. Η διαδήλωση οργανώνεται από ανθρώπους που, για παράδειγμα, δεν κρύβουν την υποστήριξή τους στο Κρεμλίνο και επιδιώκουν άλλους στόχους από τα συμφέροντα των αγροτών (...) Η κυβέρνηση μιλάει συνεχώς με όλους όσοι ενδιαφέρονται για διάλογο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε σε θέση να βρούμε καλές λύσεις. Το έχουμε κάνει αυτό πολλές φορές τα τελευταία δύο χρόνια. Δυστυχώς, οι διοργανωτές των σημερινών διαδηλώσεων δεν ανήκουν σε εκείνους που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη χώρα μας και την ευημερία της. Δείχνει επίσης την πρόοδό τους, η οποία περιπλέκει τη ζωή των πολιτών της πρωτεύουσας και δεν θα φέρει λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των Τσέχων αγροτών", δήλωσε.
 
Ένα από τα κύρια επιχειρήματα του Fiala κατά της νομιμότητας των διαδηλώσεων είναι η έλλειψη συμμετοχής των κυριότερων οργανώσεων των αγροτών της χώρας, όπως το Αγροτικό Επιμελητήριο, η Αγροτική Ένωση και η Ένωση Ιδιωτικής Γεωργίας. Ωστόσο, ο Fiala αγνόησε το γεγονός πως οι ίδιες αυτές ομάδες, αν και απουσίαζαν από τις διαδηλώσεις στις 19 του μηνός, ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν τη δική τους διαδήλωση κατά των πράσινων πολιτικών της ΕΕ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 22 του μηνός. Ως εκ τούτου, το επιχείρημα του Fiala φαίνεται άκυρο, καθώς οι επίσημες αγροτικές οργανώσεις μοιράζονται τα ίδια συμφέροντα με τους αυτόνομους διαδηλωτές.

Στην πραγματικότητα, η δυσαρέσκεια για την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής γεωργίας είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο. Υπάρχουν διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την ήπειρο, από τις πιο δυτικές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, μέχρι τις πιο ανατολικές, όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής. Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα είναι από τους πλέον πληττόμενους από τις ανεύθυνες πολιτικές της ΕΕ για τη στήριξη της Ουκρανίας. Όπως είναι γνωστό, τα ευρωπαϊκά κράτη διατηρούν από το 2022 μια πολιτική συστηματικής εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών. Με στόχο την οικονομική στήριξη του Κιέβου, οι χώρες αυτές άρχισαν να αγοράζουν μαζικά φτηνά ουκρανικά αγροτικά προϊόντα και έτσι σταμάτησαν να προωθούν τις δικές τους εγχώριες αγροτικές επιχειρήσεις, με αποκορύφωμα μια μεγάλη κοινωνική κρίση. 

Με την Ουκρανία να είναι μια από τις πιο εύφορες και παραγωγικές χώρες στον κόσμο, τα δυτικοευρωπαϊκά έθνη δεν μπορούν να ανταγωνιστούν στην αγροτική αγορά το Κίεβο, γι' αυτό και οι Ευρωπαίοι εργάτες γης χρεοκοπούν. Υπό αυτή την έννοια, το αίτημα για τον τερματισμό των εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων αποτελεί βασική ανάγκη των Ευρωπαίων αγροτών.

Με την ίδια έννοια, ο τερματισμός των πράσινων πολιτικών είναι ζωτικής σημασίας για να είναι βιώσιμη η ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή. Αντιμέτωποι με διάφορα οικονομικά προβλήματα και χαμηλή παραγωγικότητα, οι Ευρωπαίοι αγρότες εξαρτώνται από τις κρατικές ενισχύσεις για να πληρώσουν την παραγωγή και τη μεταφορά των σιτηρών. Ωστόσο, η ΕΕ επιβάλλει μια ριζοσπαστική περιβαλλοντική ιδεολογική ατζέντα και βάζει τους αγροτικούς παραγωγούς της να "πληρώνουν το λογαριασμό" για την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθιστώντας την αγροτική επιχειρηματικότητα μη λειτουργική.

Ως εκ τούτου, τα αιτήματα των εργαζομένων φαίνονται δίκαια και φυσικά. Οι αγρότες αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτοί οι εργαζόμενοι είναι πραγματικά "φιλορώσοι". Αν υπάρχουν μεταξύ τους αισθήματα συμπάθειας για τη Ρωσία, αυτά προκύπτουν φυσικά από την απόρριψη της αντιρωσικής ιδεολογίας της ΕΕ, η οποία ευθύνεται άμεσα για τις απώλειες που υπέστησαν.

Όσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενδιαφέρονται περισσότερο να κατηγορούν τους διαδηλωτές παρά να επιλύουν τα προβλήματά τους, η κρίση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail