Είναι τα δισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια που προκαλούν καρκίνο κι εισέρχονται στο φαγητό μας μια μορφή ελέγχου του παγκόσμιου πληθυσμού;

pixabay
Όλο το πλαστικό με το οποίο έχουμε περικυκλωθεί μας σκοτώνει σιγά σιγά. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι παράγουμε 430 εκατομμύρια τόνους πλαστικού κάθε χρόνο και περίπου τα δύο τρίτα αυτού του πλαστικού χρησιμοποιούνται μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα. Απλώς σκεφτείτε όλα τα πλαστικά περιτυλίγματα και τα δοχεία που πετάτε σε τακτική βάση. Όλο αυτό το πλαστικό καταλήγει κάπου και διασπάται σταθερά σε όλο και μικρότερα κομμάτια. Μόλις τα κομμάτια γίνουν αρκετά μικρά, γίνονται γνωστά ως «μικροπλαστικά» και έχουν κυριολεκτικά κορεστεί το νερό, το χώμα και ο αέρας μας σε όλο τον πλανήτη. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες έχουν βρει μικροπλαστικά όπου κι αν έχουν κοιτάξει, και αυτό περιλαμβάνει μερικές από τις πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμη και η βροχή που πέφτει από τον ουρανό περιέχει μικροπλαστικά και έτσι δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε από αυτά.

Michael Snyder - themostimportantnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Όπως θα δείτε παρακάτω, είναι γνωστό ότι η πλαστική ρύπανση προκαλεί πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας στον άνθρωπο.

Οι μεγάλες εταιρείες που παράγουν όλο αυτό το πλαστικό το γνωρίζουν αυτό, αλλά συνεχίζουν να το κάνουν ούτως ή άλλως.

Οι πολιτικοί μας ξέρουν επίσης τι μας κάνει όλη αυτή η πλαστική ρύπανση, αλλά δε θα κουνήσουν ούτε το μικρό τους δάχτυλο για να το σταματήσουν.

Είναι δυνατόν τα δισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια που προκαλούν καρκίνο και εισέρχονται στο φαγητό μας να αποτελούν μια μορφή παγκόσμιου ελέγχου του πληθυσμού;

Σκεφτείτε αυτήν την ερώτηση καθώς διαβάζετε το υπόλοιπο αυτού του άρθρου.

Μια ομάδα ερευνητών εξέτασε πρόσφατα 16 τύπους πρωτεΐνης που αγοράστηκαν από δύο σούπερ μάρκετ στο Πόρτλαντ του Όρεγκον και ανακάλυψαν πως το 90 τοις εκατό των προϊόντων που αγόρασαν ήταν μολυσμένα από πλαστικό:

Η πλειονότητα των εναλλακτικών προϊόντων με βάση το κρέας και τα φυτά περιέχει μικροσκοπικά πλαστικά κομμάτια που συνδέονται με τον καρκίνο, σύμφωνα με μια μελέτη που έρχεται μια ημέρα αφότου διαπιστώθηκε ότι το εμφιαλωμένο νερό ήταν γεμάτο με τις τοξίνες.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 16 τύπους πρωτεΐνης – που συμπεριλαμβάνουν κοτομπουκιές, μοσχαρίσιες μπριζόλες, φιλέτα ψαριού και μπιφτέκια φυτικής προέλευσης – τα οποία έδειξαν ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν πλαστικά ανεξάρτητα από την πηγή πρωτεΐνης που επιλέγουν.

Το ενενήντα τοις εκατό των προϊόντων περιείχαν νανοπλαστικά – τα οποία οι επιστήμονες φοβούνται ότι μπορούν να συσσωρευτούν στα ζωτικά σας όργανα με άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία.

Ό,τι κι αν αποφασίσετε να φάτε απόψε, πιθανότατα θα περιέχει πλαστικά σωματίδια.

Φυσικά το ίδιο ισχύει και για αυτό που πίνουμε.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε πως ειδικά το εμφιαλωμένο νερό είναι απολύτως γεμάτο με πλαστικό:

Τα συγκλονιστικά αποτελέσματα φαίνεται να επαναλαμβάνουν αυτά μιας μελέτης που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, η οποία βρήκε κατά μέσο όρο 240.000 νανοσωματίδια σε ένα μπουκάλι νερού ενός λίτρου, σε σύγκριση με 5,5 ανά λίτρο νερού βρύσης.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κολούμπια δοκίμασαν τρεις δημοφιλείς μάρκες εμφιαλωμένου νερού που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες - και, χρησιμοποιώντας λέιζερ, ανέλυσαν τα πλαστικά σωματίδια που περιείχαν σε μέγεθος μόλις 100 νανόμετρα.

Υπήρχε μια εποχή πολύ νωρίτερα στη ζωή μου που έπινα πολύ εμφιαλωμένο νερό.

Δε θα ξανακάνω αυτό το λάθος.

Αλλά φυσικά κανείς μας δεν μπορεί να ξεφύγει εντελώς από την πλαστική ρύπανση.

Έχει υπολογιστεί ότι το 40 τοις εκατό της σκόνης στα σπίτια μας αποτελείται πλέον από πλαστικό.

Και αναφέρεται ότι η ποσότητα της μικροπλαστικής ρύπανσης στους πυθμένες των ωκεανών μας έχει στην πραγματικότητα τριπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες:

Η ποσότητα μικροπλαστικών που βρέθηκαν στον πυθμένα των ωκεανών έχει τριπλασιαστεί μέσα σε 20 χρόνια. Μόλις τα μικροπλαστικά προσγειωθούν στον πυθμένα της θάλασσας, δεν αποικοδομούνται πλέον, λόγω έλλειψης διάβρωσης, οξυγόνου ή φωτός.

Ακόμα κι αν σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε όλο το πλαστικό αύριο, το πλαστικό που έχουμε ήδη απορρίψει θα συνέχιζε να διασπάται σε όλο και μικρότερα κομμάτια για τις επόμενες δεκαετίες.

Άρα η ζημιά έχει ήδη γίνει.

Δυστυχώς, όλο αυτό το πλαστικό έχει απολύτως τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία μας:

Ωστόσο, ορισμένες εκτιμήσεις λένε ότι οι ασθένειες που σχετίζονται με τα πλαστικά σκοτώνουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως και οι ειδικοί πιστεύουν πως οι χημικές ουσίες μπορεί να συμβάλλουν σε μια μυστηριώδη αύξηση των καρκίνων στους νέους.

Η νέα μελέτη, από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, υπολόγισε ότι μόνο το 2018, η έκθεση στα μικροπλαστικά κόστισε στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ 289 δισεκατομμύρια δολάρια.

Απλά κοιτάξτε αυτό το σχήμα.

Αυτό είναι ένας τόνος χρημάτων.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση των μικροπλαστικών με τον καρκίνο. Εδώ είναι μόνο ένα παράδειγμα:

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο American Journal of Industrial Medicine, ο Gregory M. Zarus και οι συν-συγγραφείς από το Office of Innovation and Analytics, Atlanta, USA, εξέτασαν 34 μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις στην επαγγελματική υγεία από την έκθεση σε μικροπλαστικά και βρήκε μια σχέση μεταξύ σωματιδίων πολυβινυλοχλωριδίου (PVC) και ηπατικής τοξικότητας.

Οι συγγραφείς εξέτασαν τη βιβλιογραφία για δημοσιεύσεις που εστιάζουν στην έκθεση των εργαζομένων σε μικροπλαστικά που ανέφεραν επίσης αποτελέσματα για την υγεία. Από τις 34 μελέτες που συμπεριλήφθηκαν, οι 17 αφορούσαν PVC και άλλες 17 περιελάμβαναν πέντε άλλους τύπους πλαστικών. Διαχωρίζοντας τα αναφερόμενα αποτελέσματα ανά πλαστικό τύπο, ο Zarus και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν «αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα που σχετίζεται με την έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων μικροπλαστικής «σκόνης» PVC». Εκτός από τις επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα, η έκθεση στο PVC συσχετίστηκε περαιτέρω με ηπατική βλάβη, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του πνεύμονα. Αυτά τα ανθρώπινα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν από τις μελέτες έκθεσης σε ζώα τις οποίες εξέτασαν επίσης οι συγγραφείς.

Πολλές μελέτες έχουν επίσης συνδέσει την έκθεση σε μικροπλαστικά με τη στειρότητα.

Η ακόλουθη μελέτη δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του NIH

Λόγω των προβληματικών ιδιοτήτων αποικοδόμησης των πλαστικών, η αποσύνθεση του πλαστικού έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό πολυάριθμων μικροπλαστικών (MPs), διαμέτρου μικρότερης από 5 mm. Αυτά εισέρχονται στο έδαφος και στον ωκεανό, περνώντας τελικά μέσω του αέρα, του νερού ή της τροφικής αλυσίδας πίσω στο ανθρώπινο σώμα και βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία. Τα τελευταία 80 χρόνια, οι παράμετροι της ανάλυσης του ανδρικού σπέρματος έχουν δείξει σημαντική μείωση για άγνωστους λόγους, που εικάζεται ότι προκαλούνται από ρύπους. Καμία μελέτη δεν εξέτασε τη σχέση μεταξύ της έκθεσης του ανθρώπου σε MP και της ανδρικής υπογονιμότητας. Σε αυτό το άρθρο, εξετάσαμε τη σχετική βιβλιογραφία πειραματικής έρευνας σε ζώα τα τελευταία χρόνια και υπολογίσαμε ότι η ελάχιστη ανθρώπινη ισοδύναμη δόση MPs που οδηγεί σε ανώμαλη ποιότητα ανδρικού σπέρματος είναι 0,016 mg/kg/ημέρα. Η σύγκριση της βιβλιογραφίας διαπίστωσε ότι η έκθεση σε MP στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα ήταν κοντά σε αυτήν την τιμή. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν πως τα MPs μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ανδρικού σπέρματος και ότι τα MPs μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ανδρική γονιμότητα.

Για μια βαθύτερη βουτιά στον αντίκτυπο που έχουν τα μικροπλαστικά στην υγεία μας, θα συνιστούσα να διαβάσετε ένα βιβλίο που δημοσίευσα πριν από μερικά χρόνια. Αυτό είναι κυριολεκτικά ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα, αλλά τυγχάνει τόσο μικρής προσοχής από τα μέσα ενημέρωσης.

Πριν τελειώσω αυτό το άρθρο, ήθελα να αναφέρω μια άλλη μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα από την Consumer Reports η οποία βρήκε πλαστικοποιητές σχεδόν σε όλα τα προϊόντα διατροφής που δοκίμασαν:

Η CR εξέτασε 85 τρόφιμα από 11 κατηγορίες—ποτά, κονσερβοποιημένα φασόλια, καρυκεύματα, γαλακτοκομικά, fast food, δημητριακά, βρεφικά τρόφιμα, κρέας και πουλερικά, συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά, έτοιμα γεύματα και θαλασσινά, σύμφωνα με την αναφορά της 4ης Ιανουαρίου. Οι ερευνητές εξέτασαν την παρουσία πλαστικοποιητών—μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πλαστικών. Η ομάδα ανέλυσε δύο έως τρία δείγματα από κάθε τρόφιμο, αναζητώντας δύο τύπους κοινών πλαστικοποιητών—διφαινόλες και φθαλικές ενώσεις—καθώς και μερικά από τα υποκατάστατά τους.

Διαπίστωσαν πως αυτές οι χημικές ουσίες παρέμειναν «ευρέως διαδεδομένες» στα τρόφιμα μας παρά τις «αυξανόμενες ενδείξεις» για κινδύνους για την υγεία. Ο CR ανακάλυψε ότι το 79 τοις εκατό των δειγμάτων που δοκιμάστηκαν είχαν δισφαινόλες ενώ 84 από τα 85 αντικείμενα είχαν φθαλικές ενώσεις.

Η έκθεση σε τέτοιους πλαστικοποιητές μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα στα παιδιά, η έκθεση σε δισφαινόλη Α (BPA) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον εγκέφαλο και τους αδένες του προστάτη καθώς και τη συμπεριφορά τους. Η BPA έχει επίσης συνδεθεί με διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Χαίρομαι τόσο πολύ που το Zero Hedge δημοσίευσε το άρθρο που παρέθεσα παραπάνω, επειδή οι πλαστικοποιητές όντως «προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας» στους ανθρώπους, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι του γενικού πληθυσμού που χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα δεν έχουν ιδέα.

Η ιστορία θα μας κοιτάξει πίσω ως «τους τρελούς πλαστικούς ανθρώπους» και ο τρόπος που διοικούμε την κοινωνία μας πραγματικά μας σκοτώνει.

Συνειδητοποιώ ότι συμβαίνουν τόσα πολλά στον κόσμο αυτήν την στιγμή και ένα άρθρο για το πλαστικό μπορεί να μην είναι τόσο συναρπαστικό όσο κάποια άλλα άρθρα μου.

Αλλά αυτό το θέμα είναι υψίστης σημασίας.

Αν συνεχίσουμε να ακολουθούμε αυτόν τον δρόμο, θα σκοτώσουμε σιγά σιγά τον εαυτό μας και τα πάντα γύρω μας.

Οι πολιτικοί μας και οι μεγάλες εταιρείες που παράγουν όλο αυτό το πλαστικό ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει, αλλά αρνούνται να βάλουν τέλος στην τρέλα.

Προς το παρόν, λοιπόν, θα συνεχίσουμε να αυτοκτονούμε κοινωνικά…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail