Επεξήγηση: Γιατί η εκτόξευση του δορυφόρου Soraya αποτελεί σημαντική διαστημική ανακάλυψη για το Ιράν;

Το Σάββατο [20/1], το αεροδιαστημικό τμήμα του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) έστειλε με επιτυχία τον εγχώριο δορυφόρο Soraya σε τροχιά 750 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Του Ivan Kesic - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Η εκτόξευση από έναν πύραυλο-φορέα τριών σταδίων Qaem-100 διήρκεσε 11 λεπτά και πραγματοποιήθηκε από το Shahrud Site, μια πυραυλική βάση στην επαρχία Semnan του κεντρικού Ιράν.

Ο υπουργός Επικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφοριών (ICT) του Ιράν Issa Zarepour δήλωσε ότι ο δορυφόρος Soraya φέρει ωφέλιμο φορτίο 50 κιλών και, ως εκ τούτου, εμπίπτει στην κατηγορία των ελαφρών δορυφόρων.

"Με τη χάρη του Θεού, πραγματοποιήθηκε η 10η διαστημική εκτόξευση και σημειώθηκε νέο ρεκόρ στο ύψος της εκτόξευσης", σχολίασε ο Ζαρεπούρ στην κοινωνική πλατφόρμα X, πρώην Twitter.

Στην τελετή εκτόξευσης συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο διοικητής του IRGC, υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, ο επικεφαλής της Ιρανικής Διαστημικής Υπηρεσίας Χασάν Σαλαριέ και ο διοικητής της αεροδιαστημικής πτέρυγας του IRGC, Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ.

Την Κυριακή, μια ημέρα μετά την εκτόξευση, ο υπουργός ανέφερε πως ο δορυφόρος Soraya επέδειξε επιτυχία, καθώς τα δεδομένα τηλεμετρίας του μεταδόθηκαν αποτελεσματικά στη Γη, σηματοδοτώντας ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα στη διαστημική του αποστολή.
 
Τι είναι ο δορυφόρος Soraya;

Σύμφωνα με το ιρανικό Υπουργείο Επικοινωνιών και Πληροφορικής, ο Soraya είναι ερευνητικός δορυφόρος και αναπτύχθηκε από το Ιρανικό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας (ISRC), θυγατρική του υπουργείου.

"Με την εκτόξευση του ερευνητικού δορυφόρου Soraya, πολλά υποσυστήματα που αναπτύχθηκαν από το ISRC τίθενται επίσης σε συνθήκες τροχιακών δοκιμών και ο δρόμος για την ταχεία ανάπτυξη της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας του Ιράν γίνεται πιο ομαλός", ανέφερε το ISRC σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Το υπουργείο δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες που δείχνουν ότι ο Soraya έχει κυβικό σχήμα, όπως όλοι οι προηγούμενοι ιρανικοί δορυφόροι, με πάνελ ηλιακής ενέργειας και κεραίες. Η αναφερόμενη ακρίβεια εντοπισμού θέσης GPS του δορυφόρου είναι 20 μέτρα.

Τα τελευταία 16 χρόνια, το Ιράν έχει πραγματοποιήσει εννέα (ή δέκα σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις) επιτυχείς εκτοξεύσεις δορυφόρων με εγχώριους φορείς εκτόξευσης.

Ως ο τελευταίος στη σειρά, ο Soraya είναι επίσης ο τέταρτος δορυφόρος που εκτοξεύεται από το αεροδιαστημικό τμήμα του IRGC, καθώς και ο πρώτος πολιτικός δορυφόρος του.

Τον Αύγουστο του 2008 και το Φεβρουάριο του 2009 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες επιτυχείς εκτοξεύσεις ενός δοκιμαστικού δορυφόρου και ενός λειτουργικού δορυφόρου (Omid), αντίστοιχα, καθιστώντας το Ιράν μέλος της ελίτ των εννέα χωρών που εκτόξευσαν ανεξάρτητα ένα αντικείμενο στο διάστημα.

Στα επόμενα έξι χρόνια, πραγματοποιήθηκαν άλλες τρεις εκτοξεύσεις με τον πύραυλο-φορέα Safir-1 με υγρό καύσιμο από το Διαστημικό Κέντρο Ιμάμ Χομεϊνί στην επαρχία Σεμνάν, στέλνοντας τους Rasad-1, Navid και Fajr στο LEO.

Όλοι αυτοί οι δορυφόροι στάλθηκαν σε σημαντικά χαμηλότερη τροχιά σε σύγκριση με τη Soraya και η αποστολή τους διήρκεσε μόνο μερικές εβδομάδες, ενώ η διάρκεια ζωής της Soraya έχει εκτιμηθεί σε τρία χρόνια.

Από το 2020, παράλληλα με την πολιτική Ιρανική Υπηρεσία Διαστήματος (ISA), το IRGC αναπτύσσει το δικό του διαστημικό πρόγραμμα με πυραύλους-φορείς στερεών καυσίμων και βάση το Shahrud Rocket Site.

Τον Απρίλιο του 2020, το Μάρτιο του 2022 και τον Οκτώβριο του 2023, οι στρατιωτικοί δορυφόροι Nour-1, Nour-2 και Nour-3 του IRGC στάλθηκαν στο διάστημα με πυραύλους-φορείς Qased, αντίστοιχα.

Η επιχειρησιακή τους διάρκεια ζωής εκτιμάται σε δύο χρόνια, πολύ μεγαλύτερη από τους πρώτους δορυφόρους, αλλά μικρότερη από τον πιο πρόσφατο δορυφόρο Soraya.

Τι είναι ο πύραυλος-φορέας Qaem-100;

Ο Qaem-100 είναι ο τελευταίος πύραυλος-φορέας του IRGC, βασισμένος στον παλαιότερο Qased, ένα δοκιμασμένο πύραυλο που έχει εκτοξεύσει με επιτυχία δορυφόρους στο διάστημα τουλάχιστον τρεις φορές στο παρελθόν.

Όπως και ο Qased, ο Qaem-100 είναι επίσης πύραυλος στερεών καυσίμων τριών σταδίων, αλλά με απόγειο (μέγιστο ύψος) 750 χλμ. ξεπερνά το απόγειο του Qased των 500 χλμ. περίπου και έχει διπλάσια χωρητικότητα φορτίου.

Το IRGC ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή του κινητήρα Qaem-100 πριν από δύο χρόνια, εξηγώντας πως έχει ώθηση 68.000 kg, υψηλότερη από τα παλαιότερα μοντέλα με 30.000 kg.

Μεταξύ Νοεμβρίου 2022 και Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκαν δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις, υποτροχιακή και τροχιακή με τον δορυφόρο Nahid, αντίστοιχα.

Ο Qaem-100 είναι το πρώτο βήμα της ανάπτυξης από το IRGC της σειράς πυραύλων-φορέων Qaem, η οποία περιλαμβάνει τα πιο προηγμένα μοντέλα Qaem-105, Qaem-110 και Qaem-120.

Το πιο προηγμένο μοντέλο αυτής της σειράς θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από το Ιράν για την εκτόξευση ενός δορυφόρου σε γεωστατική τροχιά 36.000 χιλιομέτρων, κάτι που ανακοίνωσε το Σάββατο ο διοικητής του Διαστημικού Τμήματος της Αεροδιαστημικής Δύναμης του IRGC στρατηγός Ali Jafarabadi.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail