Πώς οι ισραηλινές δυνάμεις παγίδευσαν και σκότωσαν ravers στο φεστιβάλ Nova

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, και όχι η Χαμάς, προκάλεσαν τους περισσότερους θανάτους στο μουσικό φεστιβάλ - θανάτους αμάχων που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν τη γενοκτονία του Τελ Αβίβ στη Γάζα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως η Χαμάς πραγματοποίησε μια προμεσολαβούμενη και προσεκτικά εκτελεσμένη σφαγή 364 Ισραηλινών πολιτών στο μουσικό φεστιβάλ Nova κοντά στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της επιχείρησης Al-Aqsa Flood της παλαιστινιακής αντίστασης. Ισχυρίζονται ότι η Χαμάς και άλλοι Παλαιστίνιοι είχαν ώρες για να δολοφονήσουν τους Ισραηλινούς επισκέπτες του πάρτι πριν φτάσει ο στρατός στο σημείο.

William Van Wagenen - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, νέες λεπτομέρειες έχουν προκύψει που δείχνουν πως η Συνοριακή Αστυνομία του Ισραήλ είχε αναπτυχθεί στο χώρο της Nova πριν η Χαμάς εμπλακεί στο φεστιβάλ, προκαλώντας το ξέσπασμα μιας μεγάλης μάχης.

Ενώ κάποιοι ρέιβερ σκοτώθηκαν πράγματι από την παλαιστινιακή αντίσταση - είτε από πρόθεση είτε στο χάος της μάχης - τα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι η πλειονότητα των θανάτων αμάχων προκλήθηκε πιθανότατα από τις ίδιες τις ισραηλινές δυνάμεις.

Αυτό οφειλόταν στη συντριπτική δύναμη πυρός που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις κατοχής - μεταξύ άλλων και από επιθετικά ελικόπτερα Apache - και επειδή το Τελ Αβίβ εξέδωσε την αμφιλεγόμενη οδηγία Hannibal για να εμποδίσει τη Χαμάς να πάρει αιχμαλώτους Ισραηλινούς επισκέπτες των πάρτι.

Επιχείρηση Φιλισταίος Καβαλάρης

Στις 6:30 π.μ., λίγο μετά την ανατολή του ήλιου στις 7 Οκτωβρίου, μαχητές της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Κασάμ, ξεκίνησαν την στρατιωτική τους επιχείρηση, εκτοξεύοντας καταιγισμό πυραύλων προς το Ισραήλ. Χιλιάδες μαχητές της και μαχητές άλλων παρατάξεων παραβίασαν τον συνοριακό φράχτη της Γάζας σε πολλές τοποθεσίες για να επιτεθούν στις γύρω ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις και να πάρουν αιχμαλώτους σε οικισμούς ως μοχλό πίεσης για μια συμφωνία μαζικής ανταλλαγής κρατουμένων.

Αν και ο στρατός θα χρειαζόταν ώρες για να ανταποκριθεί, μονάδες της συνοριακής αστυνομίας αναπτύχθηκαν γρήγορα. Στις 6:42 π.μ., μόλις 12 λεπτά μετά την έναρξη της επιχείρησης Al-Aqsa Flood, ο διοικητής της νότιας περιφέρειας της ισραηλινής αστυνομίας, Amir Cohen, έδωσε εντολή με την κωδική ονομασία "Φιλισταίος Καβαλάρης", στέλνοντας αστυνομικούς και συνοριοφύλακες που βρίσκονταν σε επιφυλακή στους τόπους των διαφόρων μαχών.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν και μέλη των μονάδων κομάντος Yamam, και Tequila που δεν έχουν αστυνομικά καθήκοντα αλλά διεξάγουν στρατιωτικές και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων μυστικών δολοφονιών στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με ανώτερο ισραηλινό αξιωματικό με τον οποίο μίλησαν οι New York Times, οι πρώτες επίσημες ενισχύσεις στο νότιο Ισραήλ προήλθαν από κομάντος που έφτασαν με ελικόπτερο.

Ο Sagi Abitbol, ένας αστυνομικός που εργαζόταν ως φύλακας στο φεστιβάλ, ήταν από τους πρώτους που αντιμετώπισαν μαχητές της Χαμάς κοντά στη Nova και είδε την πρώιμη άφιξη αυτών των ελικοπτέρων.

Κατά τη διάρκεια των μαχών, 59 Ισραηλινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 17 στο φεστιβάλ της Nova.

Η Χαμάς δεν σχεδίαζε να επιτεθεί στο φεστιβάλ

Ο Avi Mayer της Jerusalem Post υποστήριξε πως η Χαμάς σχεδίασε προσεκτικά την επίθεση στη συναυλία εκ των προτέρων, με σκοπό να δολοφονήσει όσο το δυνατόν περισσότερους Ισραηλινούς πολίτες. Τα γεγονότα, ωστόσο, αφηγούνται μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Μια έρευνα της ισραηλινής αστυνομίας, την οποία ανέφερε η Haaretz, δείχνει ότι η Χαμάς δεν γνώριζε εκ των προτέρων για το φεστιβάλ. Τα επίσημα ευρήματα υποδηλώνουν πως ο επιδιωκόμενος στόχος ήταν το Re'im, ένας οικισμός και μια στρατιωτική βάση που βρίσκεται λίγο πιο κάτω στο δρόμο -στην οδό 232- από την περιοχή της Nova.

Μια μεγάλη μάχη έλαβε πράγματι χώρα στο Re'im, όπου εδρεύει η Μεραρχία Γάζας του ισραηλινού στρατού, ο δηλωμένος στρατιωτικός στόχος της παλαιστινιακής αντίστασης. Ο διοικητής της βάσης αναγκάστηκε να ζητήσει αεροπορικές επιδρομές από ελικόπτερο Apache στην ίδια τη βάση μόνο και μόνο για να αποκρούσει την επίθεση της Χαμάς.

Η αστυνομική έρευνα δείχνει επίσης ότι οι μαχητές της Χαμάς έφτασαν στον χώρο του φεστιβάλ από την οδό 232 και όχι από τον συνοριακό φράχτη της Γάζας, υποστηρίζοντας περαιτέρω τον ισχυρισμό πως το φεστιβάλ δεν ήταν προγραμματισμένος στόχος.

Μετά την εκτόξευση πυραύλων από τη Γάζα - και πριν φτάσουν στο σημείο οι μαχητές της παλαιστινιακής αντίστασης - οι διοργανωτές του φεστιβάλ σταμάτησαν αμέσως τη μουσική και ξεκίνησαν εκκένωση.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας που επικαλείται η Haaretz, περίπου 4.400 άνθρωποι ήταν παρόντες στο Nova και "η συντριπτική πλειοψηφία κατάφερε να διαφύγει μετά την απόφαση για διάλυση της εκδήλωσης που ελήφθη τέσσερα λεπτά μετά την εκτόξευση των ρουκετών", ενώ οι πρώτοι πυροβολισμοί δεν ακούστηκαν για άλλη μισή ώρα.

Παγίδευση πολιτών: Η ισραηλινή αστυνομία απέκλεισε τη ζωτικής σημασίας έξοδο 232 Road

Ωστόσο, καθώς ο κόσμος έβγαινε από το χώρο του φεστιβάλ με αυτοκίνητο και κινούνταν προς την οδό 232, η ισραηλινή αστυνομία έστησε οδοφράγματα και στις δύο κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο που εγκλώβισε πολλούς παρευρισκόμενους στο πάρτι στην περιοχή όπου τελικά θα ξεσπούσαν μάχες μεταξύ της Χαμάς και της συνοριακής αστυνομίας.

"Υπήρξε μεγάλη σύγχυση. Η αστυνομία οδόφραξε το δρόμο, οπότε δεν μπορούσαμε να πάμε κοντά στο Be'eri. Δεν μπορούσαμε να πάμε κοντά στο Re'im, τα δύο κοντινά κιμπούτς", λέει ένας μάρτυρας, ο Yarin Levin, ο οποίος προσπαθούσε να εκκενώσει την περιοχή με τους φίλους του.

Ο Levin, πρώην Ισραηλινός στρατιώτης, είπε πως τότε ήταν που είχαν την "πρώτη τους συνάντηση με τους τρομοκράτες... που πολεμούσαν εναντίον της αστυνομίας που ήταν εκεί... δύο τρομοκράτες χάθηκαν σε κάποιου είδους ανταλλαγή πυροβολισμών, οπότε μας βρήκαν".

Ένας άλλος μάρτυρας, ο Shye Weinstein, επιβεβαιώνει επίσης τα οδοφράγματα της ισραηλινής αστυνομίας που απέκλεισαν την κύρια έξοδο από το φεστιβάλ. Φωτογράφισε ένα όχημα της Συνοριακής Αστυνομίας και έναν βαριά οπλισμένο αστυνομικό με πολεμικό εξοπλισμό που εμπόδιζε το δρόμο μπροστά από το αυτοκίνητό του.

Ένα βίντεο από κινητό τηλέφωνο ενός παρευρισκόμενου στη συναυλία δείχνει την ισραηλινή αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν τα οχήματά τους για να αποκλείσουν το δρόμο κοντά στο χώρο του φεστιβάλ και να ανταλλάσσουν πυρά με μαχητές της Χαμάς.

Όταν ξέσπασαν τα πυρά, οι παγιδευμένοι στο δρόμο κατέφυγαν ανατολικά σε ανοιχτά χωράφια, είτε με τα αυτοκίνητά τους είτε με τα πόδια. Πολλοί κατάφεραν να περάσουν τα χωράφια και κρύφτηκαν κοντά σε δέντρα, κάτω από θάμνους και σε χαράδρες.

Αλλά το υλικό από τις κάμερες σώματος δείχνει βαριά οπλισμένες μονάδες της ισραηλινής αστυνομίας να παίρνουν θέσεις στο δρόμο και να πυροβολούν κατά μήκος του ανοιχτού χωραφιού στα δέντρα όπου οι πολίτες είχαν καλυφθεί.


Όπως δήλωσε στο BBC ο συμμετέχων στο Nova, Gilad Karplus, επίσης πρώην Ισραηλινός στρατιώτης:

    "Γνωρίζαμε ότι πιθανότατα θα έκλειναν το δρόμο. Είμαι αρκετά σίγουρος πως πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτούς τους δρόμους... Οδηγήσαμε μέσα στο χωράφι και προσπαθήσαμε να κρυφτούμε από αυτούς... στη συνέχεια μπήκαμε λίγο πιο βαθιά στα χωράφια και τότε άρχισαν να μας πυροβολούν με τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών από διάφορα σημεία και επίσης με βαρύ πυροβολικό".

Παρόλο που ο Karplus και οι άλλοι παρευρισκόμενοι στο πάρτι δέχονταν πυρά από τη συνοριακή αστυνομία, δεν μπορούσαν να βγάλουν άκρη και αρχικά πίστεψαν ότι οι πυροβολισμοί προέρχονταν από μαχητές της Χαμάς μεταμφιεσμένους σε αστυνομικούς ή στρατιώτες. Με άλλα λόγια, οι μάρτυρες αυτοί είδαν στην πραγματικότητα τις ισραηλινές δυνάμεις να τους πυροβολούν.

Για να εκτελέσει η Χαμάς ένα σχέδιο που περιλάμβανε περίτεχνες μεταμφιέσεις, η επιχείρηση της Nova θα έπρεπε να είναι προσχεδιασμένη, και η έρευνα της ισραηλινής αστυνομίας έχει ήδη αποφανθεί πως η Χαμάς δεν γνώριζε εκ των προτέρων για το φεστιβάλ. Επιπλέον, σε κανένα άλλο σημείο συγκρούσεων στις 7 Οκτωβρίου δεν αναφέρθηκαν θεάσεις Παλαιστίνιων μαχητών που φορούσαν ισραηλινές στολές - ούτε στους διάφορους παραβιασμένους οικισμούς, ούτε στις ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις στις οποίες εισήλθαν.

Φιλικά πυρά

Εν ολίγοις, τόσο η Συνοριακή Αστυνομία όσο και τα επιθετικά ελικόπτερα Apache αναπτύχθηκαν αμέσως στο χώρο του φεστιβάλ. Σύμφωνα με τον (έφεδρο) συνταγματάρχη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας Nof Erez, τα ελικόπτερα βρίσκονταν στον αέρα στις 7:15 π.μ. - 45 λεπτά μετά την έναρξη του Al-Aqsa Flood - με ένα σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό να αναπτύσσεται σε όλο το νότιο Ισραήλ μέσα σε λίγες ώρες.

Ένας επιζών του φεστιβάλ, ο Noa Kalash, περιέγραψε ότι άκουγε πυροβολισμούς τόσο από τη Χαμάς όσο και από τις ισραηλινές δυνάμεις, καθώς και αεροπορικές επιδρομές από επιθετικά ελικόπτερα και πολεμικά αεροπλάνα, ενώ κρυβόταν για ώρες στους θάμνους για να παραμείνει ζωντανός.

"Ακούμε παντού όπλα και ανθρώπους να πυροβολούν και μπορούμε ήδη να αναγνωρίσουμε αν είναι τρομοκράτες που πυροβολούν ή αν είναι ο στρατός. Ή είναι αεροπλάνο, ή ελικόπτερο ή ρουκέτες", θυμάται ο Kalash.

Είναι απολύτως σαφές πως τα πυρά του ελικοπτέρου σκότωσαν ορισμένους από τους τρομοκρατημένους συναυλιακούς επισκέπτες. Η Haaretz επικαλείται μια αστυνομική πηγή που λέει ότι τα ελικόπτερα Απάτσι "πυροβόλησαν τους τρομοκράτες και προφανώς χτύπησαν και κάποιους από τους διασκεδαστές που βρίσκονταν εκεί".

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες που επισκέφθηκαν την περιοχή της Nova μετά το τέλος της μάχης περιέγραψαν την τρομακτική καταστροφή. Όπως αναφέρει ένα άλλο δελτίο ειδήσεων:

    "Είναι αδύνατο να περιγράψει κανείς με λόγια τις σκηνές που διαδραματίστηκαν εκεί. Μπορείς μόνο να απαριθμήσεις τα αξιοθέατα που συνεχίζονται για ένα χιλιόμετρο. Υπάρχουν εκατοντάδες καμένα και γεμάτα σφαίρες αυτοκίνητα, τεράστιες υγρές κηλίδες αίματος που βουίζουν από μύγες και αναδίδουν μια αρρωστημένη οσμή, σακούλες με ανθρώπινα μέλη που συνέλεξε η οργάνωση ZAKA [διάσωσης], χιλιάδες σφαίρες και κάλυκες και θραύσματα κάθε είδους".

Ένας δημοσιογράφος των Times of Israel που επισκέφθηκε το σημείο μέρες αργότερα διηγήθηκε πως "δεκάδες αυτοκίνητα ήταν σταθμευμένα σε σειρές, μερικά από αυτά καμένα φλούδια που περιείχαν απανθρακωμένα σώματα νεαρών φεστιβαλιστών που πυροβολήθηκαν και κάηκαν ζωντανοί".

Εξοικονόμηση σφαιρών για τους στρατιώτες

Είναι απίστευτο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ήταν μαχητές της Χαμάς που κατέστρεψαν εκατοντάδες αυτοκίνητα στη Nova, καίγοντας ζωντανούς τους επιβάτες τους. Αλλά η Χαμάς δεν είχε τέτοια δύναμη πυρός.

Οι μαχητές της οργάνωσης ήταν οπλισμένοι μόνο με ελαφρά πολυβόλα και RPG, και τα πυρομαχικά τους περιορίζονταν σε όσα μπορούσαν να φέρουν μαζί τους με φορτηγά από τη Γάζα.

Ο δημοσιογράφος του Guardian, Owen Jones, το σημείωσε αυτό συζητώντας για μια 43λεπτη συλλογή βίντεο από τις 7 Οκτωβρίου που έδειξε ο ισραηλινός στρατός σε επιλεγμένους δημοσιογράφους. Λέει ότι οι μαχητές της Χαμάς "προτρέπουν οι σφαίρες να φυλάσσονται για να σκοτώνουν στρατιώτες. Ένας τρομοκρατημένος γλεντζές σε ένα αυτοκίνητο ερωτάται: "Είσαι στρατιώτης;".

Όπως σημειώνει ο Τζόουνς: "Έτσι, υπάρχει σαφώς κάποια διάκριση που γίνεται μεταξύ πολιτών και στρατιωτών στο υλικό που επιλέγει το Ισραήλ από τις χιλιάδες ώρες υλικού που δε βλέπουμε".

Ενώ τα πυρομαχικά της Χαμάς ήταν περιορισμένα, η Συνοριακή Αστυνομία ήταν βαριά οπλισμένη και τα ελικόπτερα Απάτσι είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Hellfire και αυτόματα πυροβόλα αλυσοπρίονα των 30 χιλιοστών, τα οποία μπορούν να χωρέσουν έως και 1.200 σφαίρες και να βάλουν 625 σφαίρες το λεπτό.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προκάλεσαν το μεγαλύτερο μέρος του θανάτου και της καταστροφής στη Nova - κάτι που θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί αν το Ισραήλ έδινε στη δημοσιότητα όλο το υλικό από τα βίντεο που έχει καταγράψει από τις 7 Οκτωβρίου.

Η οδηγία Hannibal

Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν είχαν μόνο τη δύναμη πυρός, αλλά και επίσημη εντολή να σκοτώσουν Ισραηλινούς στη Nova.

Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η Χαμάς ξεκίνησε την επιχείρηση Al-Aqsa Flood ήταν να πάρει Ισραηλινούς αιχμαλώτους που θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται αιχμάλωτοι στις ισραηλινές φυλακές. Αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις ήταν αποφασισμένες να εμποδίσουν τη Χαμάς να πάρει αιχμαλώτους πίσω στη Γάζα, ακόμη και αν αυτό σήμαινε τη δολοφονία των αιχμαλώτων πολιτών.

Μια έρευνα σχετικά με την επί μακρόν αμφιλεγόμενη οδηγία Hannibal του Ισραήλ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "από την σκοπιά του στρατού, ένας νεκρός στρατιώτης είναι καλύτερος από έναν αιχμάλωτο στρατιώτη που υποφέρει ο ίδιος και αναγκάζει το κράτος να απελευθερώσει χιλιάδες αιχμαλώτους προκειμένου να επιτύχει την απελευθέρωσή του".

Όμως, στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με έρευνα της Yedioth Ahronoth, η οδηγία Χάνιμπαλ - η οποία προηγουμένως ίσχυε μόνο για τους αιχμαλώτους του στρατού - εκδόθηκε και κατά ισραηλινών πολιτών. Η εβραιόφωνη εφημερίδα γράφει ότι "το μεσημέρι της 7ης Οκτωβρίου, οι IDF [ισραηλινός στρατός] διέταξαν όλες τις μάχιμες μονάδες τους στην πράξη να χρησιμοποιούν τη "Διαδικασία του Χάνιμπαλ", χωρίς όμως να το αναφέρουν ρητά και ονομαστικά".

Η διαταγή είχε ως στόχο να σταματήσει "με κάθε κόστος κάθε προσπάθεια των τρομοκρατών της Χαμάς να επιστρέψουν στη Γάζα, δηλαδή παρά τον φόβο πως κάποιοι από αυτούς έχουν απαχθεί", καταλήγει η έρευνα.

Τις ημέρες και τις εβδομάδες μετά το περιστατικό, οι ισραηλινές αρχές έκαναν μεγάλη επίδειξη διανέμοντας εικόνες οχημάτων που καταστράφηκαν στον χώρο του φεστιβάλ, υπονοώντας πλήρως ότι τα αυτοκίνητα - και τα νεκρά θύματα που βρίσκονταν μέσα - είχαν καεί ολοσχερώς από Παλαιστίνιους μαχητές. Η έκθεση της Yediot ανατρέπει πλήρως αυτόν τον ισχυρισμό:

    "Την εβδομάδα μετά την επίθεση, στρατιώτες επίλεκτων μονάδων έλεγξαν περίπου 70 οχήματα που είχαν μείνει στην περιοχή μεταξύ των οικισμών και της Λωρίδας της Γάζας. Πρόκειται για οχήματα που δεν έφθασαν στη Γάζα, επειδή καθ' οδόν πυροβολήθηκαν από πολεμικό ελικόπτερο, αντιαρματικό πύραυλο ή άρμα μάχης, και τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις σκοτώθηκαν όλοι όσοι βρίσκονταν στο όχημα", συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών αιχμαλώτων.

Ο Nof Erez, ο συνταγματάρχης της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας που αναφέρθηκε παραπάνω, κατέληξε ομοίως στο συμπέρασμα, όσον αφορά την αδιάκριτη χρήση της δύναμης πυρός των ελικοπτέρων από το Ισραήλ εκείνη την ημέρα, ότι "η οδηγία Hannibal αναπτύχθηκε πιθανώς επειδή μόλις εντοπίσεις μια κατάσταση ομηρίας, αυτό είναι το Hannibal".

Μια προφανής τέτοια περίπτωση στο φεστιβάλ Nova καταγράφηκε κατά λάθος από το BBC, το οποίο ανέφερε ότι το βίντεο έδειχνε μια γυναίκα η οποία κρατήθηκε όμηρος, αλλά η οποία:

    "Ξαφνικά επανεμφανίζεται δύο λεπτά αργότερα. Πηδάει και κουνάει τα χέρια της στον αέρα. Πρέπει να πιστεύει ότι η βοήθεια είναι κοντά - μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας είχαν αρχίσει τις προσπάθειές τους να αποκρούσουν την εισβολή. Αλλά δευτερόλεπτα αργότερα πέφτει στο πάτωμα καθώς οι σφαίρες αναπηδούν γύρω της. Δεν ξέρουμε αν επέζησε".

Το σκεπτικό της οδηγίας Hannibal εξήγησε περαιτέρω ο ταξίαρχος Barak Hiram, ο οποίος διέταξε ένα άρμα μάχης να ανοίξει πυρ εναντίον ενός σπιτιού για να επιλύσει μια κατάσταση ομηρίας στο Kibbutz Be'eri, "ακόμη και με κόστος τις απώλειες αμάχων". Από το χτύπημα σκοτώθηκαν 12 Ισραηλινοί, μεταξύ των οποίων ο 12χρονος Liel Hetzroni, και δεκάδες μαχητές της Χαμάς.

    "Φοβάμαι πολύ ότι αν επιστρέψουμε στη Σαρόνα [το ισραηλινό στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ] και προσπαθήσουμε να κάνουμε κάθε είδους διαπραγματεύσεις [για την απελευθέρωση των ομήρων], μπορεί να πέσουμε σε μια παγίδα που θα μας δέσει τα χέρια και δεν θα μας επιτρέψει να κάνουμε αυτό που απαιτείται, δηλαδή να μπούμε μέσα, να τους χειραγωγήσουμε και να τους σκοτώσουμε [τη Χαμάς]...".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail