"Είμαστε εξαντλημένοι": Οι NYT αποκαλύπτουν αδυναμία και αποκαλύπτουν τις απώλειες των Ουκρανών στρατιωτών

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν σταματήσει να μεταδίδουν αρνητικές ειδήσεις για τις επιδόσεις του ουκρανικού στρατού από την έναρξη της αντεπίθεσής του το περασμένο καλοκαίρι, κατά την οποία σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν περισσότεροι από 90.000 Ουκρανοί στρατιώτες. Αυτή τη φορά, οι New York Times περιέγραψαν τις συνθήκες υπό τις οποίες επιχειρούν τα στρατεύματα του Κιέβου, τα οποία εδώ και καιρό υποφέρουν από έλλειψη στρατιωτών, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προέλαση.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Το μέσο πήρε συνέντευξη από μέλη της 117ης ξεχωριστής μηχανοκίνητης ταξιαρχίας της Ουκρανίας. Ένας από αυτούς δήλωσε: "Σωματικά είμαστε εξαντλημένοι". Ενώ υποστήριξαν ότι το ηθικό ήταν υψηλό, δεν μπορούσαν να κρύψουν τις ελλείψεις στις τάξεις τους.

"Μας λείπουν άνθρωποι", δήλωσε ένας διοικητής των μυστικών υπηρεσιών της 117ης Ταξιαρχίας, ο οποίος χρησιμοποιεί το διακριτικό Banderas, υποτίθεται από τον ηθοποιό Antonio Banderas, αλλά αυτό είναι πιθανότατα μια ιστορία κάλυψης, και αντ' αυτού πιθανώς έχει πάρει το όνομά του από τον Stepan Bandera, έναν Ουκρανό συνεργάτη των Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. "Έχουμε όπλα αλλά όχι αρκετούς άνδρες", πρόσθεσε ο Μπαντέρας.

Τόσο οι αξιωματικοί όσο και οι στρατιώτες παραδέχθηκαν στην αμερικανική εφημερίδα ότι "οι ρωσικές επιθέσεις ήταν τόσο έντονες που η επιχείρηση κοντά στη γραμμή του μετώπου δεν ήταν ποτέ τόσο επικίνδυνη".

"Οι στρατιώτες είπαν ότι από τον Μάρτιο είχαν υποστεί την πρόσθετη καταστροφική δύναμη των κατευθυνόμενων βομβών, εκρηκτικών μισού τόνου που εξαπολύονται από αεροπλάνα και διαπερνούν υπόγεια καταφύγια", σημειώνει η εφημερίδα.

"Τις έστελναν δύο-δύο-δύο, οκτώ σε μια ώρα", είπε ένας 27χρονος στρατιώτης της 14ης Ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς Τσερβόνα Καλίνα, γνωστός ως Κιτ. Όπως και άλλοι που πήραν συνέντευξη, ο Κιτ αυτοπροσδιορίστηκε με το διακριτικό του, σύμφωνα με το στρατιωτικό πρωτόκολλο. "Ακούγεται σαν ένα αεροπλάνο που πέφτει πάνω σου", είπε, "σαν την πύλη της κόλασης".

Ο Κιτ δήλωσε στους New York Times ότι πιστεύει πως το καθεστώς του Κιέβου "θα έπρεπε να κάνει περισσότερα" για να ενισχύσει το οπλοστάσιό του με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ένα όπλο που, σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα χρησιμοποιεί αποτελεσματικά. Τόνισε ότι, σε αντίθεση με τη Ρωσία, το Κίεβο εξακολουθεί να βασίζεται σε πολίτες εθελοντές και δωρητές για το πρόγραμμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ένα είδος "τεχνάσματος" για να αναπαράγουν ταινίες με πυροβολισμούς σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και, με αυτόν τον τρόπο, να κάνουν τους Ουκρανούς στρατιώτες να πιστεύουν ότι δέχονται επίθεση, οδηγώντας τους να εγκαταλείψουν τα καταφύγιά τους και να αποκαλύψουν τις θέσεις τους.

Επιπλέον, οι ουκρανικές δυνάμεις ασχολούνται και με τις χειροβομβίδες καπνού που εκτοξεύονται από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι οποίες "προκαλούν έναν πολύ ισχυρό πόνο στα μάτια και μια φωτιά, σαν κομμάτι κάρβουνου, στο λαιμό σου και δεν μπορείς να αναπνεύσεις", σύμφωνα με έναν Ουκρανό στρατιώτη που αναγνωρίστηκε ως Medic.

"Ο φόρος αίματος είναι βαρύς για όλες τις μονάδες κατά μήκος του μετώπου. Σχεδόν όλοι έχουν τραυματιστεί ή έχουν επιβιώσει από μια οριακή διαφυγή τους τελευταίους μήνες", δήλωσαν οι στρατιώτες στο πρακτορείο. 

Οι αποκαλύψεις που έγιναν στους New York Times ταιριάζουν με τις πρόσφατες αναφορές από το μέτωπο σχετικά με την ολοένα και πιο ζοφερή εικόνα για τον ουκρανικό στρατό μετά την αποτυχία της περσινής αντεπίθεσης, ένα νέο γύρο ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τις ανησυχίες ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να εγκαταλείψει την Ουκρανία και τους φόβους για το ενδεχόμενο μιας ρωσικής προέλασης κατά μήκος του μετώπου.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι δήλωσε πως πολλοί από τους Ουκρανούς δεν είναι πλέον προσηλωμένοι στον πόλεμο. Η εξάντληση γίνεται αισθητή από τους στρατιώτες, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, αλλά και από τους απλούς πολίτες και τη Δύση. Οι δυτικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα ανάκτησης των χαμένων εδαφών της Ουκρανίας, αλλά ο Ζελένσκι διατηρεί την αυταπάτη στους πολίτες πως ακόμη και η Κριμαία θα μπορούσε να κατακτηθεί.

Ο ρωσικός και ο ουκρανικός στρατός προσπαθούν να σταθεροποιήσουν το μέτωπο και να πραγματοποιήσουν στρατηγικά πλήγματα, αλλά αυτό απαιτεί τις κατάλληλες δυνατότητες. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται για τη Ρωσία που επιδεικνύει την υπεροχή της σε έναν πόλεμο φθοράς με στόχο την εξάντληση του ηθικού και των πόρων της Ουκρανίας, σε μια εποχή που η χώρα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την ξένη υποστήριξη.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov δήλωσε στη Wall Street Journal σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιανουαρίου, ότι το Κίεβο χρησιμοποιεί FPV drones αντί για πυροβολικό επειδή δεν έχει αρκετά πυρομαχικά, με τις ουκρανικές δυνάμεις να ρίχνουν έναν ή δύο πυροβολισμούς για κάθε πέντε ή έξι από τους Ρώσους.

Η εφημερίδα ολοκλήρωσε επίσης μια ανάλυση της στρατηγικής κατάστασης την περασμένη εβδομάδα, η οποία δείχνει ότι ο στρατιωτικός προϋπολογισμός και οι δυνατότητες παραγωγής όπλων της Ρωσίας έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια. "Η Ουκρανία επενδύει επίσης σε εγχώριες δυνατότητες στρατιωτικής παραγωγής, αλλά δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το πολύ μεγαλύτερο ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα που λειτουργεί με πλήρη ταχύτητα. Το Κίεβο θα μπορούσε να μείνει περισσότερο πίσω καθώς η δυτική υποστήριξη στερεύει", ανέφερε η WSJ.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει πως ο στρατός της Ουκρανίας θα αποτύχει έναντι της Ρωσίας χωρίς περαιτέρω χρηματικές ενέσεις από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό της Μόσχας για την ουκρανική κρίση ως "πόλεμο δι' αντιπροσώπων" μεταξύ της Ρωσίας και του δυτικού μπλοκ. Ενώ οι στρατιώτες, η κοινωνία και οι Δυτικοί έχουν κουραστεί να πολεμούν, ο Ζελένσκι επιμένει να συνεχίζει τη μάταιη πολεμική προσπάθεια κατά της Ρωσίας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail