Στον Imran Khan επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ετών λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στο Πακιστάν

Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν και πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), Imran Khan, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Shah Mahmood Qureshi καταδικάστηκαν σε δεκαετή φυλάκιση για φερόμενη παραβίαση του νόμου περί επίσημων μυστικών, μετέδωσε το πακιστανικό τηλεοπτικό κανάλι GEO στις 30 Ιανουαρίου.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Φυλακισμένος από τον Αύγουστο του 2023 μετά την καταδίκη του σε τρία χρόνια για κατηγορίες διαφθοράς, ο 71χρονος Χαν δήλωσε αθώος στις κατηγορίες για διαρροή κρατικών μυστικών που επέφεραν νέο πλήγμα στις πιθανότητές του να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του Πακιστάν το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι κατηγορίες αφορούν ένα εμπιστευτικό τηλεγράφημα που ονομάζεται κρυπτογράφημα και στάλθηκε στο Ισλαμαμπάντ από τον πρεσβευτή του Πακιστάν στην Ουάσινγκτον πέρυσι, το οποίο ο Χαν κατηγορείται ότι δημοσιοποίησε. Η υπεράσπιση του Χαν αμφισβήτησε την κατηγορία, αναφέροντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε ήδη υποστηρίξει πως το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης από άλλες πηγές.

Για τον Χαν, το τηλεγράφημα αποτελεί απόδειξη συνωμοσίας του πακιστανικού στρατού και της κυβέρνησης των ΗΠΑ με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του το 2022, αφού επισκέφθηκε τη Μόσχα λίγο πριν από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον και ο στρατός του Πακιστάν αρνούνται τις κατηγορίες.

Η ετυμηγορία ανακοινώθηκε από τον ειδικό δικαστή Abdul Hasnat Zulqarnain κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στη φυλακή Adiala της πακιστανικής πόλης Rawalpindi, παρουσία των ηγετών και των δύο κομμάτων.

Ο Syed Zulfiqar Bukhari, εκπρόσωπος του κόμματος Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) του Χαν, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης έξω από τα δικαστήρια ότι το PTI θα προσβάλει την απόφαση του δικαστηρίου. "Αυτό ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο", είπε, προσθέτοντας πως η δίκη κατά του Χαν διεξήχθη με "παράνομο τρόπο".

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Χαν παραπέμπεται με τις ίδιες κατηγορίες, αφού ανώτερο δικαστήριο ακύρωσε προηγούμενη παραπομπή για τεχνικούς λόγους, λέγοντας ότι δεν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία. Η νέα δίκη, που διεξάγεται στη φυλακή για λόγους ασφαλείας, αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου, παρουσία των δικηγόρων του, της οικογένειάς του και ορισμένων επιλεγμένων δημοσιογράφων.

Κατά του Χαν έχουν ήδη κατατεθεί δεκάδες αγωγές, οι οποίες καταγγέλλονται από την υπεράσπισή του ως προσπάθεια εξοστρακισμού του από την πολιτική. Αν και ανώτερο δικαστήριο ανέστειλε την ποινή για διαφθορά, παραμένει στη φυλακή για άλλες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας για υποκίνηση βίας μετά από μία από τις συλλήψεις του.

Οι εκλογές στο Πακιστάν πρόκειται να διεξαχθούν στις 8 Φεβρουαρίου και η απόφαση αυτή κατά του ηγέτη του PTI μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στις επερχόμενες εκλογές. Ωστόσο, η ποινή των 10 ετών είναι απίθανο να εκτελεστεί και πιθανότατα θα απορριφθεί -αν δεν αθωωθεί- από το Ανώτατο Δικαστήριο ή το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν. 

Το φιλοαμερικανικό κατεστημένο του Πακιστάν το περιμένει αυτό, αλλά η ετυμηγορία ήταν σημαντική για να προσπαθήσει να αποθαρρύνει τον Χαν και τους υποστηρικτές του ενόψει των εξαιρετικά αμφιλεγόμενων εκλογών. Είναι ενδεικτικό ότι το δικαστήριο διεξήγαγε τη δίκη χωρίς να επιτρέψει την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης ή του κοινού και φέρεται να απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης να εξετάσει τους μάρτυρες και τους εμπειρογνώμονες της κατηγορούσας αρχής, καθιστώντας προφανές πως η διαδικασία ήταν προσχηματική.

Η αδελφή του Χαν, Begum Khanum, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης έξω από το δικαστήριο ότι ήταν μια "πολύ οδυνηρή μέρα για το Πακιστάν".

"Μας δόθηκαν μόνο πέντε λεπτά για αντεξέταση στο δικαστήριο. Πρόκειται για μια τόσο σημαντική υπόθεση και έτσι αντιμετωπίστηκε; Αν δεν μπορούν να μας αποδώσουν δικαιοσύνη, θα αποδώσουμε εμείς οι ίδιοι δικαιοσύνη", πρόσθεσε.

Παρόλο που ο Χαν παραμένει φυλακισμένος εδώ και πολλούς μήνες, παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής και εξακολουθεί να καταφέρνει να επικοινωνεί με τους υποστηρικτές του με έξυπνα μέσα, όπως η επικοινωνία μέσω ηχητικών κλιπ που παράγονται από τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Υπενθυμίζεται ότι ένα βίντεο διάρκειας 4 λεπτών αναρτήθηκε στον λογαριασμό X του Χαν στις 21 Ιανουαρίου, στο οποίο η τεχνητής νοημοσύνης παραγόμενη φωνή του πρώην πρωθυπουργού μιλάει για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα και τον πόλεμο στην Ουκρανία, στέλνοντας προειδοποίηση στη διεθνή κοινότητα πως "ο κόσμος οδεύει προς μια σοβαρή διεθνή κρίση".

Το βίντεο της ΑΙ ανέφερε επίσης ότι το Πακιστάν παλεύει με εσωτερικές συγκρούσεις, ειδικά από τη στιγμή που "ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός" παραβιάζει τους νόμους για να κρατήσει τον ίδιο και το PTI εκτός εκλογικής διαδικασίας. Δεν μπορούσε να προβλέψει πως λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά το βίντεο της AI, θα καταδικαζόταν σε δεκαετή φυλάκιση.

Το AI αποδεικνύεται χρήσιμο πολιτικό εργαλείο για το PTI, καθώς ο Χαν παραμένει φυλακισμένος, επιβάλλεται απαγόρευση των μέσων ενημέρωσης για το PTI και οι ηγέτες του εμποδίζονται να πραγματοποιούν δημόσιες συγκεντρώσεις. Καθώς το PTI βρίσκει έξυπνες μεθόδους για να ξεπεράσει τις δυσκολίες, το φιλοαμερικανικό κατεστημένο του Πακιστάν έλαβε δραστικά μέτρα για να τον φυλακίσει για δέκα χρόνια. Ωστόσο, όπως ειπώθηκε, η ποινή είναι απίθανο να εκτελεστεί, καθώς η βαθιά και προφανής διαφθορά θα είναι ένα βήμα παραπάνω για τα Ανώτατα και Ανώτατα Δικαστήρια του Πακιστάν.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail