Ο "Κόλπος" διευρύνεται καθώς τα κράτη του GCC διαφωνούν για την στρατηγική των ΗΠΑ κατά της Υεμένης

Το ασταθές ξεκίνημα του συνασπισμού της Ερυθράς Θάλασσας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποκαλύπτει τις πολύ διαφορετικές απόψεις του Περσικού Κόλπου σχετικά με τη χρησιμότητα της ναυτικής δύναμης, με τις διαφορές να εντείνονται καθώς οι επιθέσεις ξεκινούν.

Έχει περάσει περισσότερο από μια εβδομάδα από τότε που ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν παρουσίασε την πολυεθνική ναυτική ομάδα κρούσης Operation Prosperity Guardian για την αντιμετώπιση των επιχειρήσεων των ένοπλων δυνάμεων της Υεμένης που πρόσκεινται στην Ανσαράλα στην Ερυθρά Θάλασσα για τον αποκλεισμό των πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ ως απάντηση στον πόλεμο κατά της Γάζας.

Khalil Harb - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, η φύση, οι στόχοι και τα μέλη της αποστολής -συμπεριλαμβανομένου του Μπαχρέιν- έχουν γίνει όλο και πιο ασαφή. Ενώ η Μανάμα ανακοίνωσε τη συμμετοχή της, η απουσία των άλλων μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα.

Ακόμη και τα κίνητρα του Μπαχρέιν είναι θολά, δεδομένου ότι δεν διαθέτει ναυτικό στόλο στρατιωτικής σημασίας και βασίζεται σε μικρά σκάφη και μαχητικές δυνάμεις για τη δική του θαλάσσια άμυνα. Ως εκ τούτου, ο σκεπτικισμός περιβάλλει την έκταση της πραγματικής στρατιωτικής συμβολής του μικροσκοπικού εμιράτου του Περσικού Κόλπου. 

Το Μπαχρέιν στηρίζει το Ισραήλ

Ένας ηγέτης της αντιπολίτευσης του Μπαχρέιν, μιλώντας στο The Cradle υπό τον όρο της ανωνυμίας, περιγράφει τη συμμετοχή της Μανάμα ως "την αναγκαιότητα αυτού που δεν είναι απαραίτητο". Ο ηγέτης επισημαίνει την περίπλοκη αφοσίωση του Μπαχρέιν στις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Ισραήλ, εκτός από τη συμμετοχή του στο ΣΣΚ, ως πιθανό λόγο για την περίεργη απόφασή του.

Η στάση της κυβέρνησης του Μπαχρέιν, ιδίως εν μέσω της γενοκτονικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, έχει σοκάρει πολλούς στο εσωτερικό της χώρας, παρά την αντιδημοφιλή απόφασή της το 2020 να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το κράτος κατοχής. Υπό την πίεση, ωστόσο, η Μανάμα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ και ανέστειλε προσωρινά τις οικονομικές σχέσεις στις 2 Νοεμβρίου - αν και οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται πως δεν είχαν ενημερωθεί επίσημα για την απόσυρση του πρεσβευτή του Μπαχρέιν και λένε πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι σταθερές.

Μια καλά πληροφορημένη πηγή από το Μπαχρέιν ενημερώνει το The Cradle πως αυτή η αποστασιοποιημένη στάση ευθυγραμμίζεται με την πολιτική της κυβέρνησης μετά την υπογραφή των συμφωνιών του Αβραάμ υπό την ηγεσία των ΗΑΕ και τη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση, λέει, έχει επιδιώξει να υιοθετήσει ουδέτερη στάση στην παλαιστινο-ισραηλινή σύγκρουση, μην αναγνωρίζοντάς την ως αγώνα κατά της κατοχής και παραβλέποντας τη σημασία της για την αραβική εθνική ασφάλεια.

"Αυτή η πολιτική, πρώτον, εκφράστηκε από τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν πρίγκιπα Σαλμάν μπιν Χαμάντ Αλ Χαλίφα, όταν χαρακτήρισε αυτό που έκανε η Χαμάς ως τρομοκρατική πράξη και ταυτόχρονα καταδίκασε τις ισραηλινές σφαγές σε μια προσπάθεια να διατηρήσει ένα ουδέτερο κέντρο".

Η πηγή επισημαίνει περαιτέρω ότι η ευθυγράμμιση του Μπαχρέιν με την πολιτική του Άμπου Ντάμπι αντανακλά μια στροφή προς "την τροχιά των Εμιράτων έναντι της σαουδαραβικής". Αυτό είναι εμφανές στην καθυστερημένη συμφιλίωσή του με το Κατάρ, η οποία ξεκίνησε από το Ριάντ αλλά αντιμετωπίστηκε με δισταγμό στη Μανάμα. Ομοίως, τα ΗΑΕ είχαν πιο αργή προσέγγιση στην αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ντόχα από ό,τι οι Σαουδάραβες.

Υποχωρητική στάση στην επιρροή των ΗΠΑ

Το Μπαχρέιν έχει έναν ιστορικό ρόλο ως βασικός στρατιωτικός σύμμαχος των ΗΠΑ από το 1995, όταν άνοιξε μεγάλες περιοχές της μικρής επικράτειάς του για να εγκαταστήσει περιφερειακό στρατηγείο για τον Πέμπτο Στόλο των ΗΠΑ. Σήμερα, οι εγκαταστάσεις αυτές περιλαμβάνουν ένα αεροπλανοφόρο, αρκετά υποβρύχια, αντιτορπιλικά του πολεμικού ναυτικού, δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη, χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες και τις κατοικίες τους εντός αυτής της στρατιωτικής βάσης, η οποία θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του αμερικανικού στρατού εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα πηγή από το Μπαχρέιν, η ναυτική δύναμη των ΗΠΑ με έδρα τη Μανάμα χρησιμεύει ως "μια προηγμένη αμερικανική βάση για την εκτέλεση του έργου της Ουάσινγκτον στον τομέα των πληροφοριών και του στρατιωτικού έργου στην περιοχή και η παρουσία της αντανακλά την κυριαρχία της τελευταίας επί των πολιτικών αποφάσεων στο Βασίλειο, όταν προκύπτει ανάγκη".  

Το Μπαχρέιν είναι επίσης η έδρα της Κοινής Ναυτικής Δύναμης, η οποία ιδρύθηκε το 2001 για την αντιμετώπιση της λεγόμενης "απειλής της διεθνούς τρομοκρατίας". Στη δύναμη αυτή συμμετέχουν 39 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, η οποία έχει εγκαταστήσει διευρυμένη στρατιωτική κατοχή στο έδαφος του Μπαχρέιν, συγκεκριμένα στη ναυτική βάση Τζουφέιρ από το 2018, η οποία αποτελεί την πρώτη στρατιωτική βάση της Βρετανίας στη Δυτική Ασία εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Η πηγή από το Μπαχρέιν εξηγεί ότι ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν όλους τους πόρους που χρειάζονται στον Περσικό Κόλπο για να διευθύνουν οι ίδιοι τη νέα αντιϋεμενική θαλάσσια επιχείρηση, αυτό που πραγματικά χρειάζονταν ήταν η αραβική κάλυψη για αυτές τις εχθρικές δραστηριότητες:

    "Στην ουσία, η Ουάσινγκτον δε χρειάζεται δυνάμεις του Μπαχρέιν για να διασφαλίσει τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή, ενώ διαθέτει περισσότερους από 30.000 στρατιώτες στον Κόλπο και μπορεί να διαχειριστεί αυτές τις επιχειρήσεις από τις διάφορες στρατιωτικές βάσεις της, αλλά χρειάζεται αραβική κάλυψη αφού πολλές χώρες του Κόλπου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, απέρριψαν (δημοσίως) την αραβική και κολπική νομιμοποίηση αυτής της συμμαχίας".

Πρόκειται για μια επικίνδυνη κίνηση για τη Μανάμα. Η συμμετοχή του Μπαχρέιν στον ναυτικό συνασπισμό είναι απίθανο να αποφέρει θετικά αποτελέσματα για το κράτος και θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την στρατηγική του ασφάλεια, ιδίως εάν οι δυνάμεις της Ανσαράλα της Υεμένης αποφασίσουν να προβούν σε αντίποινα κατά των χτυπημάτων του Prosperity Guardian.

Η στοχοποίηση του Μπαχρέιν θα ήταν "φρούτο που κρέμεται χαμηλά" για τους Υεμενίτες, όχι μόνο επειδή είναι μικρό και σε μεγάλο βαθμό ανυπεράσπιστο από μόνο του, αλλά και επειδή φιλοξενεί βάσεις για τους κορυφαίους δυτικούς επιτιθέμενους - τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως εξηγεί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο The Cradle:

    Η Μανάμα επίσης "κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με περαιτέρω απομόνωση και εσωτερικό διαχωρισμό, δεδομένου ότι ο λαός του Μπαχρέιν απορρίπτει ομόφωνα την ισραηλινή κατοχή, με το να καλύπτει ή να εργάζεται για την επίτευξη των συμφερόντων της εις βάρος του παλαιστινιακού λαού".

Η απόφαση του Μπαχρέιν να συμμετάσχει στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, παρά την άρνηση της ίδιας της Σαουδικής Αραβίας, ηγέτιδας του GCC, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, δείχνει μόνο το μέγεθος της υποταγής του Μπαχρέιν στην ηγεμονία των ΗΠΑ και του νέου συμμάχου του Ισραήλ. Λέει μια άλλη πηγή από το Μπαχρέιν:

"Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη συμμετοχή του Μπαχρέιν την στιγμή που η Σαουδική Αραβία, ο σημαντικότερος γείτονάς του, για λόγους ασφαλείας απορρίπτει την αντιμετώπιση της Ανσαράλα και διατηρεί τη θέση της για τις σφαγές που διαπράττονται κατά των Παλαιστινίων".

Η αναπροσαρμογή του Ριάντ

Η απουσία της Σαουδικής Αραβίας από τον συνασπισμό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Απογοητευμένο από τις προηγούμενες πολιτικές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Άνοιξης και της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, το Ριάντ φαίνεται τώρα να τείνει προς μια συμφιλίωση με την Τεχεράνη και έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις του με τους αντιπάλους των ΗΠΑ, τη Μόσχα και το Πεκίνο, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στις περιφερειακές και παγκόσμιες στρατηγικές του εκτιμήσεις.

Αντί να εμπλακεί σε βάθος στις προσπάθειες κατά της ισραηλινής επιθετικότητας ή του άξονα αντίστασης υπό την ηγεσία του Ιράν, η Σαουδική Αραβία φαίνεται να επικεντρώνεται περισσότερο στην κάμψη των περιφερειακών συγκρούσεων, ιδίως του δικού της οκταετούς πολέμου κατά της Υεμένης. Το βασίλειο χαιρέτισε τον οδικό χάρτη του ΟΗΕ για την ειρήνη και τις διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Ομάν με τη Σαναά, υποδηλώνοντας την επιθυμία να εξέλθει από τον καταστροφικό πόλεμο και να μετατοπίσει την εστίασή του από τη μεγάλη εξάρτηση από την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Για τους Σαουδάραβες, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα και ο εξέχων ρόλος της Υεμένης στον περιφερειακό άξονα αντίστασης αποτελούν μια ευκαιρία να απεγκλωβιστούν από τον πόλεμο εναντίον του νότιου γείτονά τους, στον οποίο δίνουν έμφαση σε μια τοπική διευθέτηση μεταξύ των κομμάτων της Υεμένης και της κυβέρνησης της Σαναά υπό την ηγεσία της Ανσαράλα.

Το Ριάντ έδειξε την κατεύθυνσή του από νωρίς, το Νοέμβριο, φιλοξενώντας την αραβοϊσλαμική σύνοδο κορυφής για να δείξει "ευλαβικά" την αλληλεγγύη του στη Γάζα χωρίς να αναλάβει ουσιαστικά δράση. Οι Σαουδάραβες δε φαίνεται να ενδιαφέρονται να εμπλακούν πολύ έντονα στη διαμάχη, είτε για να σταματήσουν τις ισραηλινές επιθέσεις είτε για να αντιμετωπίσουν τον "άξονα της αντίστασης", στις τάξεις του οποίου οι Υεμενίτες αποτελούν ζωτικό παράγοντα.

Η σταθερότητα, άλλωστε, είναι ζωτικής σημασίας για το Όραμα2030 του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τα φιλόδοξα σχέδιά του, όπως το ΝΕΟΜ, η Expo 2030 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2034, γεγονός που ωθεί σε επανεξέταση της εμπλοκής της σε μια ακόμη περιφερειακή επιθετικότητα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία προσφέρει ελάχιστα οφέλη.

Γεωστρατηγικές εκτιμήσεις των ΗΑΕ

Τα ΗΑΕ, γνωστά για τους στρατηγικούς τους υπολογισμούς, φαίνεται να βαδίζουν πολύ πιο προσεκτικά στην περιφερειακή αντιπαράθεση και παίζουν ισχυρό ρόλο στο παρασκήνιο. Όταν η Ansarallah απείλησε τις θαλάσσιες οδούς, τα ΗΑΕ προχώρησαν στην ανάπτυξη μιας χερσαίας γέφυρας μέσω των εδαφών της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας προς το Ισραήλ για τη μεταφορά αγαθών από την Ανατολική Ασία.

Αν και είναι επικίνδυνο για το Αμπού Ντάμπι να βοηθά τόσο ανοιχτά την οικονομία του Ισραήλ, ενώ το Τελ Αβίβ επιβάλλει μια δρακόντεια πολιορκία στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, με τον τρόπο αυτό, τα ΗΑΕ αύξησαν σημαντικά την οικονομική και πολιτική τους αξία για το κράτος κατοχής. Με τον τρόπο αυτό, οι Εμιρατινοί επέδειξαν μια σταθερότητα στην εξομάλυνση που θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνες επιπτώσεις σε περίπτωση κλιμάκωσης της περιφερειακής αντιπαράθεσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές αντιδράσεις, οι Εμιρατινοί διστάζουν να στηρίξουν ανοιχτά το Ισραήλ μέσω της στρατιωτικής ναυτικής ισχύος, φοβούμενοι τη δυσαρέσκεια της Υεμένης και ευρύτερα των Αράβων και των μουσουλμάνων. Το Άμπου Ντάμπι δίνει προτεραιότητα στην εικόνα του ως μια ασφαλής και σταθερή όαση, έχοντας κατά νου τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ansarallah μόλις πριν από ένα χρόνο.

Ουσιαστικά, τα κράτη του Περσικού Κόλπου επιδιώκουν να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα ασφαλείας τους, εμπλεκόμενα σε διφορούμενες στρατιωτικές ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την προσεκτικά σχεδιασμένη αφήγησή τους περί σταθερότητας και προόδου.

Η τύχη και η σκοπιμότητα της επιχείρησης Prosperity Guardian καλύπτεται επί του παρόντος από αβεβαιότητα, ιδίως υπό το φως των πρόσφατων αποτυχιών και της απόσυρσης κρίσιμων δυτικών συμμάχων από τη συμμετοχή υπό αμερικανική διοίκηση.

Οι διαιρέσεις μεταξύ των κρατών του Περσικού Κόλπου όσον αφορά το ναυτικό συνασπισμό αναδεικνύουν περαιτέρω μια περιοχή που αφυπνίζεται και συνειδητοποιεί ότι η κυριαρχία της Ουάσινγκτον δεν είναι πλέον τόσο απρόσβλητη όσο φαινόταν κάποτε. Η αναδυόμενη συνειδητοποίηση υποδηλώνει ότι η Υεμένη και άλλα μέλη του Άξονα Αντίστασης διαθέτουν την ικανότητα να επιβάλουν μια νέα εξίσωση κατά του Ισραήλ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail