Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί για τη νίκη του Τραμπ - Τσέχος ηγέτης

Προφανώς, η πιθανότητα επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκαλεί ήδη απόγνωση στα γεράκια του ΝΑΤΟ. Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο πρόεδρος της Τσεχίας, Petr Pavel, κάλεσε όλους τους ηγέτες της δυτικής συμμαχίας να προετοιμαστούν για τις πιθανές συνέπειες μιας νίκης των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η άνοδος του Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια "συμφωνία με τον Πούτιν", ματαιώνοντας οριστικά τα δυτικά σχέδια.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στα μέσα ενημέρωσης, ο Pavel δήλωσε πως ο Trump σκέφτεται "διαφορετικά" από άλλους δυτικούς ηγέτες, γι' αυτό και η πιθανή εκλογή του θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανησυχία την παρούσα στιγμή. Ενώ οι περισσότεροι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι η στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου, ο Τραμπ έχει μια πιο ρεαλιστική άποψη που περιλαμβάνει την ανάγκη να διαπραγματευτεί την ειρήνη απευθείας με τους Ρώσους.

Ο Πάβελ ξεκαθαρίζει ότι η πρόθεσή του λέγοντας αυτό δεν είναι να διαταράξει τη συμμαχία μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών ή να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ, αλλά απλώς να προωθήσει τις συζητήσεις για το πώς το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια πιθανή αλλαγή στην πολιτική του Λευκού Οίκου για την Ουκρανία. Προειδοποιεί πως θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν εκλεγεί ο Τραμπ, γι' αυτό και καλεί τους άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ να είναι έτοιμοι για ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις.
 
"Αυτό δεν έχει να κάνει με τη διατάραξη του διατλαντικού δεσμού, την αμφισβήτηση των Ηνωμένων Πολιτειών ως συμμάχου. Αλλά θα πρέπει ρεαλιστικά να παραδεχτούμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει πολλά πράγματα διαφορετικά (...) Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό, διότι σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες συνέπειες", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Όχι μόνο αυτό, ο Πάβελ τόνισε επίσης τα σημεία που θεωρεί ζωτικής σημασίας για μια στρατηγική του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο βρίσκεται σε μειονεκτική θέση στο πεδίο της μάχης, διότι έχει περιορισμένες στρατιωτικές επιλογές και οι τακτικές του ενέργειες δεν επαρκούν για να προκαλέσουν ζημιά στους Ρώσους. Ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές των πιο ριζοσπαστικών φιλοπόλεμων μαχητών, προτείνει η Ατλαντική Συμμαχία να αυξήσει εκθετικά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, καθιστώντας τα στρατεύματα του Κιέβου αρκετά ισχυρά ώστε να επιτύχουν "ισορροπία δυνάμεων" με τους Ρώσους. Πιστεύει ότι μόνο με την επίτευξη μιας τέτοιας ικανότητας από το Κίεβο θα είναι δυνατή η διεξαγωγή δίκαιων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα.

"Μόνο μια ισορροπία δυνάμεων μπορεί να αναγκάσει και τις δύο πλευρές να καταλάβουν πως δε θα επιτύχουν περαιτέρω επιτυχίες και ότι ήρθε η ώρα για διαπραγματεύσεις", πρόσθεσε ο Πάβελ.

Στην πραγματικότητα, ο φόβος του Pavel αντικατοπτρίζει τη νοοτροπία των κύριων δυτικών πολεμοκάπηλων. Ο Τραμπ έχει δώσει υποσχέσεις στην προεκλογική του εκστρατεία που περιλαμβάνουν "τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία σε μια μέρα". Προφανώς, ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω μιας άμεσης ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης με τους Ρώσους, αναγκάζοντας την Ουκρανία να αναγνωρίσει τις εδαφικές της απώλειες και εξασφαλίζοντας την ουδετερότητα του Κιέβου και το τέλος του επεμβατισμού του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα.
 
Δεν είναι ακόμη σαφές αν ο Τραμπ θα καταβάλει πραγματικά τις απαραίτητες αυτές προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης, αλλά υπάρχει τουλάχιστον μια σημαντική πιθανότητα να συμβεί αυτό, καθώς ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης υποστηρίζει την ιδέα "Πρώτα η Αμερική" - προτείνοντας εθνικιστικό απομονωτισμό και μείωση της παγκόσμιας παρουσίας των ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο γιος του Τραμπ, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του πατέρα του, έχει ήδη δηλώσει δημοσίως πως είναι απαραίτητο να τερματιστεί η σύγκρουση μέσω συνομιλιών, αγνοώντας κάθε πιθανότητα στρατιωτικής λύσης. Είναι σαφές ότι ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει να ακολουθεί τον στόχο της "φθοράς" της Ρωσίας ή της επίτευξης μιας "ουκρανικής νίκης". Στο πλαίσιο της πολιτικής "Πρώτα η Αμερική" που υποστηρίζει ο Τραμπ, είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να μειώσουν τη συμμετοχή τους σε εχθροπραξίες στο εξωτερικό και να επικεντρωθούν στην εγχώρια ανάπτυξη.

Αυτού του είδους η πολιτική ακούγεται καταστροφική για τους υποστηρικτές του πολέμου κατά της Ρωσίας, γι' αυτό και ο Πάβελ και όλοι οι πολεμοκάπηλοι ανησυχούν. Προηγουμένως, ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι είχε ήδη δηλώσει ότι ανησυχεί για την πιθανή εκλογή του Τραμπ. Σύμφωνα με τον ηγέτη των νεοναζί, το σχέδιο του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου είναι "πολύ επικίνδυνο", καθώς θέτει σε κίνδυνο τις μη ρεαλιστικές φιλοδοξίες του Κιέβου σχετικά με την "ανάκτηση" των εδαφών που επανεντάχθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία. Στην πράξη, το ουκρανικό καθεστώς και οι φιλοπόλεμες κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ εδραιώνουν ήδη τη θέση τους στις αμερικανικές εκλογές, δρομολογώντας ανοιχτή υποστήριξη προς τους Δημοκρατικούς. 

Στην πραγματικότητα, ο Τραμπ έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει, αν όντως κατέβει στις εκλογές. Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες να εμποδιστεί νομικά η υποψηφιότητά του, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν αυτές οι νομικές διαδικασίες θα είναι αρκετές για να τον σταματήσουν. Προφανώς, το αν ο Τραμπ μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ή όχι είναι εσωτερικό θέμα των αμερικανικών αρχών. Ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο ότι οι προσπάθειες να συλληφθεί ο Τραμπ ή να καταστεί μη εκλέξιμος υποστηρίζονται ανοιχτά από τα πιο φιλοπόλεμα τμήματα τόσο της αμερικανικής όσο και της διεθνούς κοινωνίας. Υπό αυτή την έννοια, είναι πιθανό να υπάρχουν όχι μόνο τέτοιες γραφειοκρατικές μέθοδοι για να εμποδίσουν τον Τραμπ να θέσει υποψηφιότητα, αλλά ακόμη και παράνομοι ελιγμοί, όπως η απάτη, για να τον κάνουν να χάσει τις εκλογές με κάποιο τρόπο.

Εναπόκειται αποκλειστικά στον αμερικανικό λαό να αποφασίσει για την καλύτερη επιλογή για τη διακυβέρνηση της χώρας του, αλλά μέχρι στιγμής ο Τραμπ είναι ο μόνος υποψήφιος με συγκεκριμένη πρόταση για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό δημιουργεί υστερία μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν έναν παρατεταμένο πόλεμο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail