Η χώρα που έσωσε τη Ρωσία μετά τις αμερικανικές κυρώσεις

Το Φεβρουάριο του 2022, ο Πούτιν ξεκίνησε τις ειδικές επιχειρήσεις του στην Ανατολική Ουκρανία σε μια προσπάθεια να απελευθερώσει την περιοχή του Ντονμπάς από τους ουκρανούς νεοναζί. Η επίθεση οδήγησε σε άμεση αντίδραση από τον υπό αμερικανική ηγεσία δυτικό συνασπισμό και δοκίμασαν τον ισχυρότερο πύραυλο στο οπλοστάσιό τους - τον πύραυλο των οικονομικών κυρώσεων. Το 2014, όταν η Ρωσία είχε προσαρτήσει την Κριμαία, οι ΗΠΑ ουσιαστικά ακρωτηρίασαν τη ρωσική οικονομία με οικονομικές κυρώσεις. Είχαν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν κυρώσεις με το ίδιο αποτέλεσμα και αυτή τη φορά, αλλά ο κόσμος είχε αλλάξει τα τελευταία 8 χρόνια. Στην Ινδία, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι βρισκόταν στη δεύτερη θητεία του με κυβέρνηση πλήρους πλειοψηφίας. Αποφάσισε να θωρακίσει τον Πούτιν. Και ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό. Η Ινδία με τη μεγάλη οικονομία της που καταναλώνει καύσιμα και φυσικό αέριο μετρίασε το χτύπημα. Σε μια εποχή που η Κίνα βρισκόταν υπό οικονομική πίεση, η Ινδία ανέβαινε και εξακολουθεί να ανεβαίνει ψηλά με την αναπτυσσόμενη οικονομία της, προσθέτοντας ένα τρισεκατομμύριο δολάρια στην οικονομία της κάθε 4 χρόνια.

Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Μπάιντεν απείλησε την Ινδία. Ο Μπόρις Τζόνσον απείλησε την Ινδία. Ο Τρουντό εξακολουθεί να έχει εκρήξεις θυμού. Αλλά η Ινδία παρέμεινε σταθερή. Και τώρα πήγε τα πράγματα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.

Η Ινδία και η Ρωσία πέτυχαν ένα πρωτοποριακό ορόσημο στην οικονομική τους εταιρική σχέση, με το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να ξεπερνά το εντυπωσιακό ποσό των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό το αξιοσημείωτο κατόρθωμα αντιπροσωπεύει μια σημαντική άνοδο, παρουσιάζοντας μια αστρονομική αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις και την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ινδία και η Ρωσία έχουν σφυρηλατήσει βαθύτερους οικονομικούς δεσμούς.

Για παράδειγμα, οι αμυντικές συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής των κοινών πυραύλων Brahmos Ινδίας-Ρωσίας έως την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού ρωσικής κατασκευής, έχουν συμβάλει σημαντικά σε αυτή την κλιμάκωση του εμπορίου. Επιπλέον, ο τομέας της ενέργειας έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, με την Ινδία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε τεράστιες ποσότητες. Αυτό το εμπορικό ρεκόρ δεν υπογραμμίζει μόνο την ανθεκτικότητα της εταιρικής σχέσης Ινδίας-Ρωσίας, αλλά σηματοδοτεί επίσης μια αλλαγή στην παγκόσμια οικονομική δυναμική.

Από κοινό βήμα στη Μόσχα, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Subrahmanyam Jaishankar τόνισε τη διαρκή ισχύ της ειδικής και προνομιακής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας. Υπογραμμίζοντας αυτή τη διπλωματική δέσμευση, το διμερές εμπόριο έχει σημειώσει σημαντική αύξηση, με προοπτικές να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια στο εγγύς μέλλον.

Ενδεικτικά, οι συμμαχίες ασφαλείας έχουν ευδοκιμήσει, με την Ινδία να προμηθεύεται προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία από τη Ρωσία. Αυτό όχι μόνο ενισχύει τις αμυντικές ικανότητες της Ινδίας, αλλά και τους οικονομικούς δεσμούς. Επιπλέον, η υπογραφή συμφωνιών σε τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία και ο πολιτισμός έχει ανοίξει το δρόμο για πολύπλευρη συνεργασία. Η αισιόδοξη πρόβλεψη για εμπορικό όγκο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπογραμμίζει την ευρωστία αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, σηματοδοτώντας μια σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των ινδορωσικών σχέσεων.

Η ιστορική προοπτική των σχέσεων Ινδίας-Ρωσίας αντικατοπτρίζει τη διαρκή σταθερότητα και ανάπτυξη, η οποία εκτείνεται σε αρκετές δεκαετίες. Με ρίζες στις κοινές αξίες, οι σχέσεις αυτές έχουν υπερβεί τις γεωπολιτικές μετατοπίσεις, επιδεικνύοντας εξαιρετικό διπλωματικό θάρρος. Οι συνδέσεις μεταξύ των ανθρώπων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, καλλιεργώντας πολιτιστικές σχέσεις πέρα από πολιτικούς παράγοντες.

Σε διεθνή φόρουμ όπως τα BRICS, η Ινδία ανέλαβε αποφασιστική ηγετική θέση και, σε μεγάλο βαθμό χάρη στο όραμα του πρωθυπουργού Μόντι και την προσωπικότητά του, τα BRICS έγιναν δεκτά από τεράστιες οικονομίες που βασίζονται στο πετρέλαιο, όπως τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία. Ήταν η Ινδία που ξεκίνησε ουσιαστικά το κίνημα της αποδολαριοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο έχει πλέον βρει αποδέκτες σε όλη τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Η τρέχουσα συγκυρία σηματοδοτεί ένα κρίσιμο σημείο στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας, καθώς και τα δύο έθνη διερευνούν μελλοντικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU). Αυτή η δυνητική συμφωνία έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες, υποσχόμενη αυξημένο εμπόριο και συνεργασία μεταξύ των δύο περιοχών.

Η σημασία της πρόσφατης επίσκεψης του Ινδού υπουργού Εξωτερικών Subrahmanyam Jaishankar στη Μόσχα δεν μπορεί να υπερτιμηθεί. Οι συναντήσεις του με Ρώσους ομολόγους του έθεσαν τις βάσεις για ενισχυμένη συνεργασία σε διάφορους τομείς. Εκτός από τις οικονομικές συζητήσεις, οι διπλωματικοί διάλογοι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Jaishankar ασχολήθηκαν με τις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, ενισχύοντας τον στρατηγικό χαρακτήρα της σχέσης.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις προχωρούν και οι συμφωνίες διαμορφώνονται, η στιγμή αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο, συμβολίζοντας τη δέσμευση των δύο εθνών να εμβαθύνουν τις διμερείς τους σχέσεις και να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για συνεχή συνέργεια τα επόμενα χρόνια.

Η Ινδία και η Ρωσία ενίσχυσαν την αμυντική τους συνεργασία με τη "Συμφωνία για το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Τεχνικής Συνεργασίας" που καλύπτει την περίοδο 2021-2031. Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί τη δέσμευση για πρωτοβουλίες κοινής παραγωγής, προωθώντας την αυτοδυναμία στις αμυντικές ικανότητες. Οι κοινές προσπάθειες περιλαμβάνουν την παραγωγή αρμάτων μάχης T-90, μαχητικών αεροσκαφών Su-30 MKI, τυφεκίων AK-203 και πυραύλων BrahMos.

Ο καθοριστικός ρόλος της Ρωσίας ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ινδίας υπογραμμίζει το βάθος της αμυντικής τους εταιρικής σχέσης. Η κοινή παραγωγή όχι μόνο ενισχύει την αυτάρκεια της Ινδίας στον τομέα της άμυνας, αλλά και ενισχύει την στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο εθνών. Η συνέργεια στη στρατιωτική τεχνολογία καταδεικνύει τη διαρκή φύση της συνεργασίας τους, παρέχοντας στην Ινδία προηγμένα όπλα και τεχνολογία.

Η διπλωματική στάση του Νέου Δελχί παραμένει ανθεκτική, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Ρωσία, επιδεικνύοντας δέσμευση για εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων παρά τις δυτικές πιέσεις και κυρώσεις. Η στρατηγική αυτονομία της Ινδίας είναι εμφανής στην ικανότητά της να πλοηγείται στις εξελισσόμενες δυναμικές, επιδεικνύοντας μια διαφοροποιημένη προσέγγιση στις διεθνείς σχέσεις. Η μεταβαλλόμενη αντίληψη της Ουάσινγκτον για τις σχέσεις Ινδίας-Ρωσίας αναγνωρίζει το ιστορικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει αυτή την εταιρική σχέση.

Εν μέσω παγκόσμιων πολιτικών προκλήσεων, η επιδίωξη της Ινδίας να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία υπογραμμίζεται από ιστορικά προηγούμενα, όπου οι προηγούμενες ενέργειες της Δύσης επηρεάζουν τις τρέχουσες διπλωματικές στρατηγικές. Παρά τις εξωτερικές πιέσεις, και τα δύο έθνη έχουν επιδιώξει να διαφοροποιήσουν και να εντείνουν την οικονομική τους συμμαχία. Αυτή η διπλωματική πράξη εξισορρόπησης αποτελεί παράδειγμα της αποφασιστικότητας της Ινδίας να καθιερώσει ανεξάρτητες εξωτερικές πολιτικές, εξασφαλίζοντας τη μακροβιότητα και την ανθεκτικότητα της πολύπλευρης σχέσης της με τη Ρωσία εν όψει των διεθνών κυρώσεων.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Ινδού υπουργού Εξωτερικών Subrahmanyam Jaishankar στη Μόσχα υπόσχεται αναμενόμενα αποτελέσματα, σηματοδοτώντας πιθανές αλλαγές στην πορεία των σχέσεων Ινδίας-Ρωσίας. Ενώ ο αμυντικός συνασπισμός αποτελούσε ιστορικά ακρογωνιαίο λίθο, υπάρχει μια αξιοσημείωτη στροφή προς την έμφαση στο εμπόριο ενέργειας. Η Ρωσία, ως σημαντικός προμηθευτής πετρελαίου, κατέχει θέση-κλειδί στην κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της Ινδίας, διαφοροποιώντας τη διμερή οικονομική εταιρική σχέση.

Ο Μπάιντεν είναι φυσικά δυσαρεστημένος με τον πρωθυπουργό Μόντι που αθετεί ανοιχτά τη διαταγή του και σώζει τη Ρωσία από τις αμερικανικές κυρώσεις. Και αντέδρασε πολύ έντονα αποφασίζοντας να μην παραστεί στην Ημέρα της Δημοκρατίας της Ινδίας ως επικεφαλής προσκεκλημένος. Είναι αστείο, πόσο περιορισμένες επιλογές έχουν οι ΗΠΑ εναντίον της Ινδίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail