Η απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου έβλαψε την οικονομία της Γερμανίας

pixabay / Ratfink1973
Freepen.gr - Η γερμανική οικονομία έχει χάσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα μετά την εγκατάλειψη των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε την Τετάρτη ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η κορυφαία οικονομία της ΕΕ επωφελούνταν από τη φθηνή ρωσική ενέργεια για πάνω από δύο δεκαετίες. Βασιζόταν στην υπό κυρώσεις χώρα για το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου πριν από το 2022 και ήταν από τις πιο σκληρά πληγείσες από τη μείωση των προμηθειών.

"Η Γερμανία βρίσκεται πράγματι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Σε αντίθεση με άλλες χώρες με τις οποίες ανταγωνιζόμαστε, ο ενεργειακός εφοδιασμός της Γερμανίας βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό μας έδωσε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο παρελθόν- ήταν πολύ κερδοφόρο", δήλωσε ο αντικαγκελάριος στη συνεδρίαση της Bundestag.

Το Βερολίνο μείωσε την εξάρτησή του από τη ρωσική ενέργεια το 2022 εισάγοντας υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω ευρωπαίων γειτόνων και ενισχύοντας τις ροές αερίου μέσω αγωγών από τη Νορβηγία και τις Κάτω Χώρες. Αλλά η χώρα απέχει ακόμη πολύ από το να υποκαταστήσει πλήρως τις προμήθειες ρωσικού αερίου από αγωγούς με LNG, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

"Αφού έφυγε [το ρωσικό φυσικό αέριο], χάσαμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, επειδή οι τιμές της ενέργειας στη Γερμανία έγιναν υψηλότερες", πρόσθεσε ο Χάμπεκ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail