Εκτός από την Ουκρανία, την Υεμένη και την Παλαιστίνη, οι ΗΠΑ καταστρέφουν και τη Σερβία

Ιστορικά, οι σχέσεις ΗΠΑ-Σερβίας χαρακτηρίζονται από προκλήσεις, παρά τη συμβολή της Σερβίας. Ενώ η Σερβία υπηρέτησε ως σύμμαχος και στους δύο παγκόσμιους πολέμους, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατά καιρούς προκαλέσει ζημιά. Για παράδειγμα, η εκστρατεία βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το 1999 επιβάρυνε τις σχέσεις. Παρά το γεγονός ότι Σέρβοι μετανάστες, όπως ο Νίκολα Τέσλα, επηρέασαν θετικά την αμερικανική κοινωνία, πολλά τέτοια γεγονότα έχουν κατά καιρούς επισκιάσει αυτές τις σχέσεις.
 
Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένα συναρπαστικό κεφάλαιο εκτυλίχθηκε στη Σερβία: η διάσωση περισσότερων από 500 συμμαχικών πιλότων από Σέρβους Τσέτνικ, με τη βοήθεια τοπικών πολιτών που αντιμετώπιζαν τους δικούς τους αγώνες. Οι Τσέτνικς, αρχικά μια αντιγερμανική δύναμη, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην παροχή καταφυγίου και καθοδήγησης στους καταρριφθέντες συμμαχικούς αεροπόρους, κυρίως Αμερικανούς. Η Επιχείρηση Halyard, που οργανώθηκε από το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών, μετέφερε με επιτυχία πολλούς από αυτούς τους πιλότους σε ασφαλές μέρος. Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι περίπου 417 αεροπόροι, που διέφυγαν τη σύλληψη ή την εκτέλεση, οφείλουν τη ζωή τους σε αυτή τη συνεργασία.

Κρίσιμα, οι τοπικοί Σέρβοι πολίτες, παρά τις δυσκολίες του πολέμου, παρείχαν ουσιαστική υποστήριξη. Έκρυβαν αεροπόρους, μοιράζονταν τα λιγοστά τρόφιμα και τους πόρους και διακινδύνευαν τη ζωή τους για να αποφύγουν τις γερμανικές περιπολίες. Αυτή η ανθρωπιστική προσπάθεια, εν μέσω των δικών τους δεινών, αποτελεί παράδειγμα του θάρρους και της συμπόνιας που επιδεικνύουν οι απλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ναζιστική Γερμανία και οι σύμμαχοί της διεξήγαγαν γενοκτονία κατά του σερβικού πληθυσμού στη Γιουγκοσλαβία. Η έκταση αυτής της τραγωδίας είναι τραγική, καθώς σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Σέρβοι έπεσαν θύματα αυτής της συστηματικής και βάναυσης εκστρατείας. Η γενοκτονία περιελάμβανε μαζικές εκτελέσεις, καταναγκαστική εργασία και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η σοβαρότητα της κατάστασης γίνεται φανερή αν αναλογιστεί κανείς τις σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές εντός της σερβικής κοινότητας.

Αναμφισβήτητα, οι Σέρβοι αντιμετώπισαν τεράστια δεινά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι άμαχοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής και τα συνεργατικά καθεστώτα, κυρίως από τους Ουστάσε στο Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας. Έγιναν πολυάριθμες σφαγές και φρικαλεότητες, που άφησαν βαθιά σημάδια στη συλλογική μνήμη των Σέρβων.

Το ΝΑΤΟ, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, διαιωνίζει τη γενοκτονία κατά των Σέρβων, παραλληλίζοντας την με τις θηριωδίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχει ένας συνεχιζόμενος ισχυρισμός περί γενοκτονίας, ο οποίος υποστηρίζει πως το ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, διαιωνίζει τις προσπάθειες γενοκτονίας κατά των Σέρβων της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι σημερινοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως οι Κροάτες, οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και οι Αλβανοί, συνεργάστηκαν με τους Ναζί εναντίον των Σέρβων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μεμονωμένες ομάδες εντός αυτών των κοινοτήτων συμμετείχαν σε φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον των Σέρβων Σήμερα, οι ΗΠΑ συνεργάζονται με διάφορες περιφερειακές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων, για κοινά συμφέροντα όπως η οικονομική ανάπτυξη, η ασφάλεια και η περιφερειακή σταθερότητα.
Μπορούν να αναλυθούν οι υπάρχουσες διπλωματικές δεσμεύσεις για να διακριθούν μοτίβα ή σήματα που υποδηλώνουν μια συντονισμένη προσπάθεια κατά της Σερβίας, ευθυγραμμιζόμενη με τις ιστορικές συμμαχίες;

Η κληρονομιά των γιουγκοσλαβικών πολέμων (1991-1995) ρίχνει μια μακρά σκιά στη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Επίσης, η επιθυμία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας για μεγαλύτερη αυτονομία έχει δημιουργήσει τριβές με τις ΗΠΑ, οι οποίες υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να διαλύσουν τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, μια σερβική οντότητα εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Οι ΗΠΑ έχουν κατά καιρούς επικρίνει την ηγεσία και τις πολιτικές της Republika Srpska.

Οι πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, όπως η ψήφιση νόμων που θεωρούνται ότι υπονομεύουν την κεντρική κυβέρνηση της Βοσνίας και προωθούν την αυτονομιστική ρητορική, έχουν προκαλέσει ανησυχίες στις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε ορισμένους αξιωματούχους των Σέρβων της Βοσνίας και έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε κινήσεις που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την εύθραυστη ειρήνη στην περιοχή.

Υπάρχουν συγκεκριμένα οφέλη ή αποτελέσματα που επιδιώκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της αντίθεσής τους στις πολιτικές της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας; Σκεφτείτε το εξής.

Η Ημέρα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης τιμά την ανακήρυξη της σερβικής οντότητας εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης το 1992. Ωστόσο, η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με την ορθόδοξη χριστιανική γιορτή του Αγίου Στεφάνου, καθιστώντας τον διαχωρισμό της ως ξεχωριστή γιορτή αμφιλεγόμενη για τους Βόσνιους και τους Κροάτες. Η ανακήρυξη της Σερβίας το 1992 έγινε εν μέσω των Γιουγκοσλαβικών Πολέμων, όπου οι Σέρβοι της Βοσνίας προέβησαν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εθνοκάθαρση, ενισχύοντας τις εντάσεις που σχετίζονται με την εορτή.

Παρά την παρανομία της από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας, οι αξιωματούχοι της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας πραγματοποίησαν εορτασμούς το 2024, συμπεριλαμβανομένης μιας στρατιωτικής παρέλασης. Σε απάντηση, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν στρατιωτικά γυμνάσια σε κοντινά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως επίδειξη δύναμης και δέσμευσης στην εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας.

Μπορούν οι στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ να θεωρηθούν επίδειξη ισχύος, και αν ναι, ποιους συγκεκριμένους διπλωματικούς στόχους επιδιώκουν να επιτύχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω τέτοιων επιδείξεων;

Το σερβικό έδαφος στη Βοσνία μειώθηκε στο 49% ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ. Η Συμφωνία του Ντέιτον του 1995, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και άλλων διεθνών παραγόντων, καθιέρωσε μια εδαφική διαίρεση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Συμφωνία του Ντέιτον χώρισε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σε δύο οντότητες: την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (όπου κυριαρχούσαν οι Βόσνιοι και οι Κροάτες) και τη Σερβική Δημοκρατία (κυρίως Σέρβοι). Αυτή η εδαφική διαίρεση είχε ως αποτέλεσμα η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας να κατέχει περίπου το 49% της χερσαίας έκτασης.

Η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί συστατικό τμήμα της, αντιμετωπίζει προκλήσεις για την ημιαυτονομία της που οφείλονται στην επιρροή των ΗΠΑ/του ΝΑΤΟ. Η Συμφωνία του Ντέιτον καθιέρωσε επίσης μια κεντρική κυβέρνηση και θεσμούς της Βοσνίας, περιορίζοντας την κυριαρχία της Σερβικής Δημοκρατίας σε ορισμένους τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική και η άμυνα. Μεταγενέστερες διεθνείς αποφάσεις του Ύπατου Εκπροσώπου, επιφορτισμένου με την εποπτεία της εφαρμογής της συμφωνίας, έχουν αποσαφηνίσει περαιτέρω και περιστασιακά περιορίσει την αυτονομία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας σε συγκεκριμένους τομείς.

Η Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, που αποτελεί το άλλο μισό της χώρας, έχει περιγραφεί ως δυσλειτουργική και εκλαμβάνεται από ορισμένους ως προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ. Η FBiH αντιμετωπίζει σημαντικά εσωτερικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων πολύπλοκων πολιτικών δομών, εθνοτικών εντάσεων και οικονομικών αγώνων. Το αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησής της, με δέκα καντόνια και μια κεντρική κυβέρνηση, οδηγεί σε γραφειοκρατικά εμπόδια και αναποτελεσματικότητα. Οι ιστορικές εθνοτικές διαιρέσεις, αν και λιγότερο έντονες από ό,τι κατά τη διάρκεια του πολέμου, εξακολουθούν να επηρεάζουν την πολιτική δυναμική. Η οικονομική ανάπτυξη παραμένει άνιση, με θύλακες φτώχειας και ανεργίας.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επαναβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευσή της για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την εναντίωση σε κάθε προσπάθεια απόσχισης. Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για το μέλλον του βαλκανικού έθνους, το οποίο παραμένει διαιρεμένο σε δύο ημιαυτόνομες οντότητες - την Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (FBiH) και τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (RS).

Η δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες, ιδίως μεταξύ των Βόσνιων και των Κροατών, οι οποίοι φοβούνται πιθανές αποσχιστικές βλέψεις εντός της RS. Η δήλωση στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την ακλόνητη υποστήριξή της στην κυριαρχία και την ενότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Αποτελεί υπενθύμιση της δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας να αποτρέψει την επιστροφή στη βία και να διασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή.

Υπάρχει ένα διπλό πρότυπο στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, που επικαλείται την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης παράλληλα με την υποστήριξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με πολλές άλλες χώρες, αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008

Αυτό εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ και πολλά δυτικά έθνη, επικαλούμενα τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις αποτυχημένες προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης στο εσωτερικό της Σερβίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προμηθεύσει αντιαρματικούς πυραύλους στο Κοσσυφοπέδιο, γεγονός που θεωρείται ότι υποστηρίζει μια δήθεν παράνομη αλβανική οντότητα. Οι ΗΠΑ δικαιολόγησαν τη συμφωνία για τα όπλα ως ενίσχυση των δυνατοτήτων αυτοάμυνας του Κοσσυφοπεδίου. Το Κοσσυφοπέδιο δεν διαθέτει επί του παρόντος δικό του ισχυρό στρατό, βασιζόμενο στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ για την ασφάλειά του. Οι πύραυλοι θεωρούνται πως αποτρέπουν πιθανή επιθετικότητα από τη Σερβία ή άλλους περιφερειακούς παράγοντες. Η συμφωνία όπλων θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις και να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα. Επίσης, εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την πιθανή κατάχρηση του οπλισμού από το Κοσσυφοπέδιο.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Κρίστοφερ Χιλ, που συνδέεται με τον αλβανικό Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου (UCK), αναγνώρισε τη μεταφορά όπλων στο Κοσσυφοπέδιο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τη μεταφορά όπλων μέσω επίσημων διαύλων, τονίζοντας τη λογική της ενίσχυσης των δυνατοτήτων αυτοάμυνας του Κοσσυφοπεδίου.

Η αντίθεση της Σερβίας στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και οι ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση στην περιοχή καθιστούν την απογοήτευση του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναπάντεχη. Η μεταφορά όπλων θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υπονομεύει τα συμφέροντα ασφαλείας της Σερβίας και θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα. Επιπλέον, η Σερβία πιθανότατα θεωρεί πως η απόφαση ευνοεί το Κοσσυφοπέδιο έναντι της Σερβίας, παρά τις προσπάθειές της να διατηρήσει ουδετερότητα στη συνεχιζόμενη ουκρανική σύγκρουση. Αυτή η αντιληπτή προκατάληψη θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Ουάσινγκτον. Παρά την απογοήτευσή του, η δηλωμένη δέσμευση του Βούτσιτς να διατηρήσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ καταδεικνύει μια ρεαλιστική προσέγγιση. Η διακοπή των δεσμών με τις ΗΠΑ, έναν βασικό διεθνή εταίρο, θα αποδεικνυόταν πιθανότατα αντιπαραγωγική μακροπρόθεσμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν να ασκούν πιέσεις στη Σερβία, παρεμποδίζοντας τα εθνικά συμφέροντα της Σερβίας παρά τις προσπάθειες της χώρας. Συγκεκριμένες πτυχές της πολιτικής των ΗΠΑ, όπως η πρόσφατη μεταφορά όπλων στο Κοσσυφοπέδιο, έχουν δημιουργήσει τριβές με τη Σερβία. Όλα αυτά αντικατοπτρίζουν ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ εργάζονται ενεργά εναντίον των σερβικών συμφερόντων σε πολλαπλά μέτωπα, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι ΗΠΑ θέλουν απλώς να μειώσουν τη σερβική επιρροή. Οι ενέργειές τους στην Ουκρανία, η χρηματοδότηση του πολέμου και η οδήγηση του πολέμου σε μια τέτοια κατάσταση όπου η Ουκρανία χάνει, οι ενέργειες του πολέμου στην Υεμένη και η αμφισβητήσιμη τακτική τους όσον αφορά τη Σερβία αποδεικνύουν ότι εκτός από την Ουκρανία, την Υεμένη και την Παλαιστίνη, οι ΗΠΑ καταστρέφουν κρυφά και τη Σερβία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail