Ταραχές στη Σερβία: υποκριτική δυτική "τάξη βασισμένη σε κανόνες" σε δράση

Foto: Beorinfo/Novosti

Οι ΗΠΑ αποφασίζουν ποιοι "κανόνες" ισχύουν: αυτοί της 6ης Ιανουαρίου ή της 5ης Οκτωβρίου

Το κύριο πρόβλημα με την "τάξη βασισμένη σε κανόνες" που προωθεί η Δύση είναι ότι οι εν λόγω "κανόνες" αλλάζουν συνεχώς. Πάρτε, για παράδειγμα, τις ταραχές της Κυριακής το βράδυ στο Βελιγράδι, όπου συμπαθούντες της "φιλοδυτικής δημοκρατικής αντιπολίτευσης των πολιτών" προσπάθησαν να εισβάλουν στο δημαρχείο και να ανακηρυχθούν νικητές των πρόσφατων δημοτικών εκλογών.

Nebojsa Malic - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο που είναι γνωστό ως Παλαιό Παλάτι, έσπασαν τις γυάλινες πόρτες του και προσπάθησαν να εισβάλουν με τη βία στο εσωτερικό του. Τα ΜΑΤ κράτησαν τη γραμμή, χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να τους απωθήσουν και στη συνέχεια γκλομπ για να διαλύσουν τον όχλο.

Αυτό που ισχυρίστηκε η αντιπολίτευση πως συνέβη, ωστόσο, ήταν ότι απλώς διαμαρτύρονταν ειρηνικά για τις "κλεμμένες" εκλογές ενάντια σε ένα "τυραννικό" καθεστώς, το οποίο έβαλε την αστυνομία να σπάσει τις πόρτες για να έχει μια δικαιολογία να επιδίδεται σε βιαιοπραγίες.

Προφανώς, οι διαδηλωτές δεν έλαβαν το υπόμνημα από τη Δημοκρατία μας - δηλαδή τις ΗΠΑ - με ημερομηνία 6 Ιανουαρίου 2021, που διευκρινίζει πως οποιαδήποτε αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων καθιστά κάποιον ποινικά υπεύθυνο "αρνητή", ενώ το σπάσιμο των θυρών ενός κυβερνητικού κτιρίου ισοδυναμεί με "θανατηφόρα εξέγερση" που επιτρέπει στην αστυνομία να κάνει αδιακρίτως χρήση θανατηφόρας βίας.

Δεδομένου ότι οι εν λόγω διαδηλωτές φετιχοποιούν τις ΗΠΑ και δε θα ήθελαν τίποτα περισσότερο από το να βρίσκονται υπό την κυριαρχία τους, φαίνεται δίκαιο οι αμερικανικοί κανόνες να ισχύουν και γι' αυτούς.

Ωστόσο, αυτοί οι διαδηλωτές δούλευαν με βάση ένα διαφορετικό αμερικανικό προηγούμενο: την έγχρωμη επανάσταση που έφερε για πρώτη φορά την ιδεολογία τους στην εξουσία στη Σερβία στις 5 Οκτωβρίου 2000. Τότε, ένας ετερόκλητος "φιλοδημοκρατικός" συνασπισμός που είχε συναρμολογηθεί από την αμερικανική πρεσβεία, είχε εκπαιδευτεί από το Εθνικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία (NED) και χρηματοδοτήθηκε από "βαλίτσες μετρητών" που πέρασαν λαθραία τα σύνορα, εισέβαλε στο κοινοβούλιο, έκαψε τις κάλπες και επέμενε ότι είχε πράγματι κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Η τακτική απέδωσε και στη συνέχεια επαναλήφθηκε στη Γεωργία (2003) και την Ουκρανία (2004 και 2014), μεταξύ άλλων. Φανταστείτε λοιπόν το σοκ τους όταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι τους αποκήρυξε αντ' αυτού!

"Η βία και ο βανδαλισμός κατά των κρατικών θεσμών δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία", δήλωσε ο Κρίστοφερ Χιλ. "Τα παράπονα πρέπει να προβάλλονται με νόμιμα, ειρηνικά, μη βίαια μέσα".

"Όλοι οι πολίτες της Σερβίας έχουν το δικαίωμα να ακουστούν και την ευθύνη να εκφράζουν τις πολιτικές τους απόψεις ειρηνικά και χωρίς να καταφεύγουν στη βία", πρόσθεσε ο Χιλ.

Έτσι, η πολιτική βία ήταν εντάξει στη Σερβία το 2000 - και στις ΗΠΑ το 2020, σύμφωνα με ορισμένους - αλλά όχι τώρα, σύμφωνα με τον Hill, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ο κατάλληλος διαιτητής για τέτοια θέματα, παρόλο που στα χαρτιά είναι ένας απλός πρεσβευτής που δεσμεύεται από τους κανόνες της Σύμβασης της Βιέννης.

Οι "φιλοδυτικοί φιλελεύθεροι δημοκράτες" στη Σερβία - οι οποίοι, και πάλι, φετιχοποιούν τη χώρα του Χιλ και ονειρεύονται να εξυπηρετήσουν κάθε ιδιοτροπία της - δεν φαίνεται να το καταλαβαίνουν αυτό. Η ειρωνεία του να χρησιμοποιούν πολιτική βία, ενώ αυτοαποκαλούνται "Σερβία κατά της βίας", οικειοποιούμενοι μακάβρια το θάνατο παιδιών δημοτικού σχολείου σε μαζικούς πυροβολισμούς του Μαΐου, τους διαφεύγει εντελώς.

Την περασμένη εβδομάδα, αντιμετώπισαν την ήττα στις κάλπες προσβάλλοντας το εκλογικό σώμα ως πολύ ηλίθιο, άξεστο και πρωτόγονο για να εκτιμήσει το μεγαλείο τους - όταν δεν έλεγαν ψέματα για 40.000 Σέρβους της Βοσνίας που υποτίθεται πως εμφανίστηκαν για να ψηφίσουν παράνομα στη Σερβία, δηλαδή. Αυτοί οι άνθρωποι φαίνονται σίγουρα τόσο χοντροί όσο το τείχος του φρουρίου του Βελιγραδίου.

Το αστείο θα μπορούσε να είναι για τους υπόλοιπους από εμάς, ωστόσο. Διότι ενώ τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση στο Βελιγράδι έχουν εμμονή με τις εκλογές, το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ αλβανικό καθεστώς στην αποσχισθείσα επαρχία του Κοσσυφοπεδίου καταστρέφει σερβικά νεκροταφεία, καταλαμβάνει παράνομα εκκλησίες και γενικά αρνείται να τηρήσει τις υπογεγραμμένες συμφωνίες. Επειδή, και πάλι, η "τάξη που βασίζεται σε κανόνες" σημαίνει ότι όσοι έχουν την ευλογία της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών δεν μπορούν να κάνουν λάθος.

* Nebojsa Malic is a Serbian-American journalist, blogger and translator, who wrote a regular column for Antiwar.com from 2000 to 2015, and is now senior writer at RT.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail