Πώς η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία κατέκτησαν την πίσω αυλή της Αμερικής

Στις 2 Δεκεμβρίου 1823, ο πρόεδρος Τζέιμς Μονρόε διατύπωσε μια στάση εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης, διαμορφώνοντας την επιρροή των ΗΠΑ στο δυτικό ημισφαίριο για τους επόμενους δύο αιώνες. Ο Μονρό υποστήριξε ότι η Αμερική βρισκόταν αποκλειστικά στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ, προειδοποιώντας για τις ξένες παρεμβάσεις. Δε θα γίνονταν ανεκτές αποικίες, μοναρχίες-μαριονέτες ή ευρωπαϊκή πολιτική επιρροή.

tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πάμε γρήγορα μπροστά στο 1904, όπου ο πρόεδρος Theodore Roosevelt επέκτεινε το Δόγμα Μονρόε με το "Corollary" του, παραχωρώντας στις ΗΠΑ την εξουσία να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των αμερικανικών χωρών υπό το πρόσχημα της "διεθνούς αστυνομικής εξουσίας". Ενώ ο Μονρόε αποσκοπούσε στο να κρατήσει τις ξένες δυνάμεις μακριά, το Corollary του Ρούσβελτ δικαιολογούσε στρατιωτικές επεμβάσεις σε χώρες όπως το Μεξικό, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Νικαράγουα και η Αϊτή.

Η τάση αυτή διατηρήθηκε, με τις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν το Δόγμα Μονρόε ακόμη και συμβολικά κατά τη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν η Σοβιετική Ένωση κατασκεύασε πυραυλικές εγκαταστάσεις στην Κούβα. Με την πάροδο του χρόνου, το δόγμα εξελίχθηκε, αντανακλώντας τη μεταβαλλόμενη δυναμική της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στην αμερικανική ήπειρο, απεικονίζοντας μια συνέχεια της επιρροής που έθεσε σε κίνηση ο Μονρόε πριν από σχεδόν δύο αιώνες.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το δυτικό ημισφαίριο έχει υποστεί σημαντική μετατόπιση της εξωτερικής επιρροής, αποκλίνοντας σημαντικά από την παραδοσιακή κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ινδία, μέσω προτιμησιακών εμπορικών συμφωνιών, έχει επεκτείνει το οικονομικό της αποτύπωμα σε ολόκληρη την περιοχή.

Η Βολιβία αποτελεί μελέτη περίπτωσης που απεικονίζει αυτή την τάση. Πριν από περίπου 15 χρόνια, η απέλαση των επιστημόνων του Σώματος Ειρήνης και του Fulbright από την κυβέρνηση του Evo Morales σηματοδότησε τη μείωση της επιρροής των ΗΠΑ. Κατά συνέπεια, οι Αμερικανοί διπλωμάτες αντιμετώπισαν προκλήσεις στην οικοδόμηση σχέσεων και στη χρήση των κονδυλίων της USAID. Αυτή η ευπάθεια άνοιξε την πόρτα σε εξωτερικές επιρροές, με τους Κροάτες εθνικιστές να επιδιώκουν ενεργά την αυτονομία της πλούσιας σε πόρους περιοχής Media Luna. Η Κίνα, στο πλαίσιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στοχεύει στα αποθέματα λιθίου της Βολιβίας που είναι απαραίτητα για τις αναδυόμενες τεχνολογικές βιομηχανίες.

Η Χιλή, ιστορικά ένα σταθερό κράτος στον Νότιο Κώνο, έχει γίνει μάρτυρας υποτιθέμενων προκλήσεων από το εξωτερικό εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, συμβάλλοντας στη διχόνοια και σε εγκληματικές δραστηριότητες, όπως αναφέρουν οι διωκτικές αρχές. Ο Ισημερινός, που ωθείται από σημαντικές κινεζικές επενδύσεις και πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες, μετατρέπεται σταδιακά σε πελατειακό κράτος της Κίνας. Το Σουρινάμ παλεύει με σημαντικό χρέος προς τους κινέζους πιστωτές και η Αργεντινή, που εξαρτάται από την κινεζική κατανάλωση των γεωργικών εξαγωγών της, έλαβε πρόσφατα κινεζική βοήθεια για να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην ουσία, η παγκόσμια κοινότητα δίνει ελάχιστη προσοχή στο Δόγμα Μονρόε, σηματοδοτώντας μια φθίνουσα επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στη διεθνή σκηνή. Ο θείος Σαμ φαίνεται να βρίσκεται στο περιθώριο, αποκλεισμένος από το παροιμιώδες πάρτι των cool kids.

Αυτό το αποτέλεσμα δεν αποτελεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς το ιστορικό πλαίσιο. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ προέβησαν σε μυστικές επεμβάσεις, ενορχηστρώνοντας πραξικοπήματα κατά δημοκρατικά εκλεγμένων ηγετών, όπως η ανατροπή του προέδρου της Γουατεμάλας Jacobo Árbenz το 1954 και του προέδρου της Χιλής Salvador Allende το 1973.

Επιπλέον, οι αμερικανικές προεδρικές πολιτικές, που ποικίλουν από οικονομική έως λιγότερο ανοιχτά απειλητική, έχουν αποφέρει μικτά αποτελέσματα. Πρωτοβουλίες όπως η "Διπλωματία του δολαρίου" του William Howard Taft, η "Πολιτική Καλής Γειτονίας" του Franklin D. Roosevelt, η "Συμμαχία για την Πρόοδο" του John F. Kennedy, η "Συναίνεση της Ουάσιγκτον" της δεκαετίας του 1990 και η αναδυόμενη "Αμερικανική Εταιρική Σχέση για την Οικονομική Ευημερία" του Προέδρου Joe Biden αντανακλούν προσπάθειες για παγκόσμια δέσμευση. Ωστόσο, ο αντίκτυπος του ημισφαιρικού ελεύθερου εμπορίου στις υπανάπτυκτες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των campesinos, των ιθαγενών πληθυσμών και των παραδοσιακά περιθωριοποιημένων ομάδων, ήταν άνισος.

Για σχεδόν δύο αιώνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν αποτελεσματικά τον έλεγχο του Δυτικού Ημισφαιρίου, εξαιρουμένων περιστασιακών εξαιρέσεων, όπως η γαλλική στρατιωτική εισβολή στο Μεξικό τη δεκαετία του 1860. Ενώ ορισμένα έθνη πειραματίστηκαν με τη σοσιαλιστική διακυβέρνηση, το πολιτικό εκκρεμές συχνά γύρισε πίσω, όπως δείχνουν οι πρόσφατες εξελίξεις στις προεδρικές εκλογές της Αργεντινής. Κρίσιμο είναι ότι οι χώρες του Δυτικού Ημισφαιρίου υποστηρίζουν τις αρχές της αυτοδιάθεσης και το διεθνή νομικό κανόνα της μη επέμβασης.

Η αξίωση του Προέδρου Μονρόε του 1823 εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς η Ουάσινγκτον συνεχίζει να εργάζεται για να εξασφαλίσει ανοικτές αγορές για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, απρόσκοπτη πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, φιλικούς ηγέτες στην εξουσία και τον περιορισμό των αντιπάλων και των ανταγωνιστών. Υποδηλώνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ίσως χρειαστεί να υιοθετήσουν μια πιο συνεργατική στάση για να πλοηγηθούν στην εξελισσόμενη δυναμική στην περιοχή.

Ο Τζέιμς Κούπερ, καθηγητής Νομικής και διευθυντής Διεθνών Νομικών Σπουδών στη Δυτική Νομική Σχολή της Καλιφόρνιας, διαθέτει εμπειρία δεκαετιών, έχοντας διευθύνει το Proyecto ACCESO - μια δεξαμενή σκέψης για τη νομική μεταρρύθμιση που συνεργάζεται με κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, πανεπιστήμια και την κοινωνία των πολιτών για την ενίσχυση του κράτους δικαίου και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail