Jans Bock-Schroeder - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Από τις 8 Ιανουαρίου, βαριά τρακτέρ διασχίζουν τη Γερμανία.
Στο Βερολίνο, το Μόναχο, το Αμβούργο και σχεδόν σε κάθε πόλη, οι αγρότες διαδηλώνουν κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Οι διαδηλώσεις τους, που αρχικά προκλήθηκαν από τις περικοπές των επιδοτήσεων, έχουν επεκταθεί σε ευρύτερες ανησυχίες για την πορεία της αγροτικής πολιτικής.
Παρά τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να κατευνάσει τις εντάσεις μέσω πρόσθετων επιδοτήσεων και υποσχέσεων για αναθεώρηση των περιβαλλοντικών κανονισμών, οι αγρότες παραμένουν δυσαρεστημένοι και πιέζουν για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις.
Οι αγρότες δεν αρκούνται σε αυτές τις παραχωρήσεις και συνεχίζουν να απαιτούν θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις της γεωργικής πολιτικής.
Οι διαμαρτυρίες, οι οποίες έχουν πλέον επεκταθεί και σε εταιρείες φορτηγών, εργάτες και συμπαθείς πολίτες, έχουν διακόψει την κυκλοφορία σε εθνικό επίπεδο, από τις βόρειες ακτές έως τις νότιες Άλπεις.
Καταλύτης των αναταραχών ήταν η κατάργηση των γεωργικών επιδοτήσεων, η οποία θεωρήθηκε από τους αγρότες ως σημείο ρήξης.
Οι διαμαρτυρίες των αγροτών πυροδοτούν την εξέγερση της μπύρας
Οι αφίσες στα τρακτέρ φέρουν συνθήματα όπως "Η τρέλα πρέπει να τελειώσει", "Θάνατος αγρότη = πείνα", "Ο νέος αγρότης αναζητά το μέλλον" ή "Καμία μπύρα χωρίς αγρότες", αντανακλώντας τα χρόνια της απογοήτευσης που τώρα έχουν αποκρυσταλλωθεί σε οργή.
Η δυσαρέσκεια στηρίζεται σε βαθύτερα ζητήματα, όπως η αντιληπτή έλλειψη σαφούς πλαισίου από τους πολιτικούς, οι αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της κατάργησης των επιδοτήσεων στη μείωση των εκπομπών και οι ανησυχίες για το μέλλον των γεωργικών πρακτικών.
Οι αγρότες ανησυχούν ιδιαίτερα από τις προτεινόμενες καταργήσεις των φορολογικών απαλλαγών για τα γεωργικά οχήματα και των επιδοτήσεων για το γεωργικό ντίζελ.
Αλλά η πραγματική αιτία των διαμαρτυριών βρίσκεται βαθύτερα. Πρόκειται για τις απογοητευμένες ελπίδες του παρελθόντος, την έλλειψη προοπτικών για το μέλλον.
Οι αγρότες έχουν την εντύπωση ότι ζητούνται όλο και περισσότερα, αλλά οι πολιτικοί δεν παρέχουν ένα σαφές πλαίσιο ή δε λένε ακριβώς πού πρέπει να πάνε τα πράγματα.
Αμφιβάλλουν πως η κατάργηση αυτών των επιδοτήσεων θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών στη γεωργία. Προς το παρόν δεν έχουμε εναλλακτικές λύσεις.
Πώς υποτίθεται ότι θα καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας χωρίς τρακτέρ; Πάλι με τσάπες και φτυάρια;
Τα βασικά αιτήματα των αγροτών περιλαμβάνουν υψηλότερα έσοδα, μείωση της γραφειοκρατίας, μεγαλύτερη ευελιξία στην κτηνοτροφία και λιγότερες απαιτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
Πού πήγαν όλα τα χρήματα;
Η γερμανική κυβέρνηση, που αντιμετώπιζε δημοσιονομικό έλλειμμα 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, επέλεξε να στοχοποιήσει τους αγρότες, θεωρώντας ότι οι επιπτώσεις θα ήταν ελάχιστες.
Ωστόσο, η συσσωρευμένη απογοήτευση των κεντρώων τους διέψευσε.
Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες επιλογές, όπως τα προνόμια για τα οχήματα δημόσιας χρήσης ή οι φόροι στην κηροζίνη, όπου μπορούν να καταργηθούν οι επιδοτήσεις που είναι επιβλαβείς για το κλίμα.
Επικρίνουν επίσης τη σχεδιαζόμενη επέκταση της Καγκελαρίας και τον διπλασιασμό των χώρων γραφείων, που σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ.
Κυβέρνηση υπό πίεση: οι διαμαρτυρίες των αγροτών συγκλονίζουν τη Γερμανία
Ένα αξιοσημείωτο περιστατικό συνέβη στις 4 Ιανουαρίου 2024, όταν ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ εμποδίστηκε από διαμαρτυρόμενους αγρότες, γεγονός που προκάλεσε την οργή των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης, τα οποία έκαναν λόγο για εξαγριωμένο όχλο, και την καταδίκη των ηγετών του κυβερνώντος κόμματος.
Οι αγρότες απέκλεισαν την προβλήτα, αλλά ο υπουργός απέρριψε την πρόταση να μιλήσει στους αγρότες για λόγους ασφαλείας.
Τον συνόδευσε η αστυνομία και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Hallig Hooge.
Οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ υποπτεύθηκαν ακροδεξιές επιρροές και φαντασιώσεις πραξικοπήματος. Ορισμένοι κατηγορούν απλώς τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.
Ωστόσο, η τοπική αστυνομία ήταν καθησυχαστική. Δεν έγιναν συλλήψεις.
Μια τραγική ιστορία προνομίων
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε μια στωική ομιλία αναγνώρισε το δημοκρατικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αλλά προέτρεψε τους διαδηλωτές να δείξουν τη δέσμευσή τους για τη Γερμανία.
Οι διαδηλωτές θα πρέπει τώρα να συνέλθουν και να δείξουν αλληλεγγύη για τη Γερμανία και τους στόχους της.
Η εμφάνιση του Scholz θυμίζει τη Μαρία Αντουανέτα, τη βασίλισσα της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.
Της αποδίδεται συχνά η περίφημη δήλωση "Qu'ils mangent de la brioche" (Γιατί δεν τρώνε κέικ;).
Οι διαμαρτυρίες των αγροτών συντονίζονται με την επαναστατική ιστορία της Γερμανίας
Οι παραλληλισμοί που γίνονται με ιστορικά γεγονότα υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, υποδηλώνοντας ότι όταν οι Γερμανοί κινητοποιούνται, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι επακόλουθα.
Από τον Γερμανικό Αγροτικό Πόλεμο του 1524, τις επαναστάσεις του 1848-1849, την πτώση της Γερμανικής Αυτοκρατορίας το 1918 μέχρι τις μαζικές διαμαρτυρίες κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος της ΛΔΓ το 1989 και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ένα πράγμα έχει γίνει σαφές ξανά και ξανά.
Χρειάζεται πολύς χρόνος για να ανέβουν οι Γερμανοί στα οδοφράγματα, αλλά όταν ανέβουν, το κάνουν με αντίκτυπο.