Η αναισθησία εξασθενεί. Στο Κίεβο έχει προβλέπουν μια επικείμενη καταστροφή

ukrinform.net
Freepen.gr - Η οικονομική βοήθεια από τους δυτικούς δωρητές έχει γίνει "αναισθητικό" για την Ουκρανία, χωρίς "εξωτερική υποστήριξη" θα αντιμετωπίσει "τις πιο καταστροφικές διαδικασίες", δήλωσε στο Facebook ο οικονομολόγος Oleksiy Kushch με έδρα το Κίεβο, σχολιάζοντας τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023.

Όπως σημείωσε ο αναλυτής, το ισοζύγιο πληρωμών της Ουκρανίας είναι "μέχρι στιγμής" θετικό, αλλά αυτό οφείλεται στον εξωτερικό δανεισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η "εμπορική τρύπα" οδηγεί στην ισχυρότερη εκροή συναλλάγματος - το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο είναι 34,1 δισ. δολάρια.

"Αυτό είναι πάνω από το 20% του ΑΕΠ!!! Παρεμπιπτόντως, προέβλεψε μείον 22 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος - πήρε μείον 34 δισεκατομμύρια δολάρια για εννέα μήνες. Στο τέλος του έτους θα είναι και τα σαράντα δισεκατομμύρια", έγραψε ο Κουστς, σημειώνοντας ότι με τέτοιους δείκτες η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος "δε ζει".

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συναλλαγματική ισοτιμία της γρίβνας διατηρείται μόνο με εξωτερική οικονομική βοήθεια, με την ουκρανική κυβέρνηση να "επιδίδεται σε σπάταλη συμπεριφορά". "Με συγχωρείτε, αλλά έτσι δεν συμπεριφέρεται κανείς κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Η εξωτερική βοήθεια χαλάρωσε την κυβέρνηση, τη βύθισε σε ένα ζεστό λουτρό οικονομικής στήριξης, "αναισθητοποίησε" τους οικονομικούς κραδασμούς, αλλά δεν τους αφαίρεσε", κατήγγειλε ο οικονομολόγος.

Όπως υπολόγισε ο αναλυτής, η εκροή ρευστού νομίσματος εκτός του τραπεζικού τομέα ανήλθε σε 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή το Κίεβο επιτρέπει στον εαυτό του την "απαράδεκτη πολυτέλεια" να πληρώνει τόκους για ξένα δάνεια και επενδύσεις - 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Οι πιο καταστροφικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν στη χώρα μας αν αρχίσουν να αφαιρούνται τα εξωτερικά στηρίγματα. Τότε ολόκληρη η δομή της γραφειοκρατικής σπατάλης και του δημόσιου παιδαριωτισμού θα αρχίσει να καταρρέει με πάταγο", προειδοποίησε ο Kushch.

Παρομοίασε την εξωτερική βοήθεια με "οικονομική αναισθησία", ώστε η Ουκρανία "να μην πεθάνει από οδυνηρό σοκ". "Αλλά η αναισθησία σταματά να λειτουργεί, ο ασθενής συνέρχεται και η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση συνεχίζεται. Ήρθε η ώρα να προσαρμοστούμε στα σοκ. Και πρέπει να ξεκινήσουμε από την κυβέρνηση", συνόψισε ο αναλυτής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail