Οι επιθέσεις στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας αποφέρουν κέρδη στους Χούτι της Υεμένης

The USS Carney intercepts Houthi missiles in the Red Sea on Oct. 19, 2023. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Aaron Lau/ Public domain)
Οι μαχητές έχουν μέχρι στιγμής το πάνω χέρι σε έναν αγώνα σκιώδους πυγμαχίας με τις ΗΠΑ

Οι Χούτι δημιουργούν μια παγκόσμια ναυτιλιακή κρίση, καθώς αντλούν υποστήριξη και φόρο τιμής από άλλες μουσουλμανικές χώρες και λαούς επειδή υπερασπίζονται τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Αλλά μέχρι πού θα φτάσει αυτό πριν η Δύση αντεπιτεθεί υπερασπιζόμενη το "παγκόσμιο εμπόριο" και την περιφερειακή ασφάλεια;

Michael Horton - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 18 Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη συγκρότηση της επιχείρησης Prosperity Guardian. Η δύναμη των δέκα χωρών έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη θαλάσσια ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα και το Bab al-Mandeb, το οποίο αποτελεί ναυτιλιακό σημείο ασφυξίας μεταξύ της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν. Από τις 7 Οκτωβρίου, οι Χούθι έχουν εξαπολύσει περισσότερες από εκατό ένοπλες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους -συμπεριλαμβανομένων αρκετών με στόχο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ το Σάββατο- υποστηρίζοντας ότι στοχεύουν όλα τα πλοία που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ.

Οι απειλές αυτές έχουν κάνει τις παγκόσμιες ναυτιλιακές εταιρείες να απομακρυνθούν από την Ερυθρά Θάλασσα. Πολλές πλέουν τώρα γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, το οποίο μπορεί να προσθέσει πάνω από μία εβδομάδα στο χρόνο πλεύσης και έως και 20% στο κόστος της ναυτιλίας.

Οι εκτροπές επηρεάζουν επίσης την εύθραυστη οικονομία της Αιγύπτου. Τα διόδια από τη διώρυγα του Σουέζ αποτελούν σημαντική πηγή σκληρού νομίσματος για την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Επιπλέον, το ισραηλινό λιμάνι του Εϊλάτ είδε τα έσοδά του να μειώνονται κατά 80%. 

Ενώ το παγκόσμιο κόστος των επιθέσεων των Χούτι κατά της ναυτιλίας αυξάνεται συνεχώς, οι επιθέσεις αυτές αποφέρουν σημαντικά πολιτικά και ακόμη και στρατηγικά οφέλη για τους Χούτι, οι οποίοι φαίνεται να κερδίζουν στο μέτωπο των δημοσίων σχέσεων τόσο εντός όσο και εκτός Υεμένης. Στην Υεμένη, η υποστήριξη προς τους Χούτι, ακόμη και μεταξύ ορισμένων εχθρών, έχει αυξηθεί. Σε πολλά άλλα μουσουλμανικά έθνη, οι Χούθι θεωρούνται ως "η μόνη μουσουλμανική ομάδα που στέκεται ενάντια στην ισραηλινή επιθετικότητα".

Οι επιθέσεις υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της αεροπειρατείας του Galaxy Leader, έχουν υποδαυλίσει την εθνική υπερηφάνεια πολλών Υεμενιτών. Οι εξελιγμένες στρατηγικές επικοινωνιακές επιχειρήσεις των Χούτι επισύρουν την προσοχή όλων αυτών των επιθέσεων στο εγχώριο και διεθνές κοινό. Σύμφωνα με πηγές από την Υεμένη που μίλησαν στον συγγραφέα, αυτό έχει υπερφορτώσει τη στρατολόγηση των Χούτι και έχει επίσης οδηγήσει σε εισροή δωρεών για την πολεμική προσπάθεια από επιχειρήσεις και μεμονωμένους πολίτες της Υεμένης. Οι επιθέσεις αποτελούν επίσης απόδειξη της γεωγραφικής εμβέλειας των Χούτι και της ανάδειξής τους σε περιφερειακή δύναμη.

Η μόνη αρνητική συνέπεια της εκστρατείας κατά του Ισραήλ, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ήταν η μείωση του αριθμού των πλοίων που ελλιμενίζονται στα λιμάνια της Χοντέιντα και του Σαλίφ που ελέγχονται από τους Χούτι. Η Υεμένη εισάγει πάνω από το 90% των τροφίμων της και η πλειονότητα των εισαγωγών φτάνει μέσω της Χοντέιντα. Οι δασμοί και οι φόροι που προκύπτουν από το λιμάνι αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τους Χούτι. Οι μειωμένοι ελλιμενισμοί στη Χοντέιντα και το αυξανόμενο κόστος ασφάλισης ναυτιλίας θα αρχίσουν επίσης να πλήττουν.

Ωστόσο, ο λαός της Υεμένης είναι αυτός που θα πληρώσει το βαρύτερο τίμημα. Οι Χούτι απολαμβάνουν πολλαπλές πηγές εσόδων που περιλαμβάνουν τα πάντα, από μια σειρά αποτελεσματικά εισπραττόμενων φόρων, την κατάσχεση επιχειρήσεων και περιουσιών, μέχρι συμφέροντα σε παράνομες δραστηριότητες που κυμαίνονται από την εμπορία ανθρώπων και όπλων μέχρι την παρασκευή και διανομή διαφόρων ναρκωτικών.

Οι Χούτι είναι ανθεκτικοί και προσαρμόσιμοι. Σχεδόν δύο δεκαετίες πολέμου έχουν ακονίσει τις πολεμικές ικανότητες των Χούτι. Μετά την ουσιαστική πτώση της κυβέρνησης της Υεμένης το Σεπτέμβριο του 2014, οι Χούτι ενίσχυσαν περαιτέρω αυτές τις ικανότητες μπολιάζοντας την οργάνωσή τους με ό,τι απέμεινε από τις στρατιωτικές και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Υεμένης. Από το 2014, οι Χούτι κατέλαβαν συστηματικά σχεδόν κάθε πτυχή της πολιτικής διακυβέρνησης, της ασφάλειας, της εκπαίδευσης και της οικονομίας στη βορειοδυτική Υεμένη.

Ενώ οι Χούτι ήταν και παραμένουν μια από τις καλύτερες δυνάμεις ανταρτοπόλεμου στην περιοχή, αν όχι στον κόσμο, η επιτυχία τους στο πεδίο της μάχης και εκτός αυτού στην Υεμένη υποβοηθήθηκε από την ανικανότητα και την ασυμφωνία των εχθρών τους. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης (IRG) και το μαζεμένο Προεδρικό Συμβούλιο Ηγεσίας (PLC) έχουν αποτύχει σταθερά να ενοποιήσουν τις δεκάδες πολιτοφυλακές που δρουν στις περιοχές εκτός του ελέγχου των Χούτι.

Επιπλέον, η IRG απέτυχε να περιορίσει την ενδημική διαφθορά. Σημαντικό μέρος των όπλων και του υλικού των Χούτι προέρχεται από αυτά που η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ παρέχουν στους πληρεξουσίους τους στην Υεμένη. Πολλές από αυτές τις υποστηριζόμενες από τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα πολιτοφυλακές πωλούν όπλα στην ακμάζουσα αγορά όπλων της Υεμένης, όπου οι Χούτι ή οι πράκτορές τους τα αγοράζουν. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει διαφθορά εντός της οργάνωσης των Χούτι. Υπάρχει. Ωστόσο, η διαφθορά είναι ελεγχόμενη και περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ανώτερα μέλη της οργάνωσης. Οι Χούτι ασκούν αυστηρή διοίκηση και έλεγχο στα οπλοστάσιά τους, στις εγκαταστάσεις συναρμολόγησης όπλων, στα υπουργεία της κυβέρνησης και σε μια αναπτυσσόμενη οικονομική αυτοκρατορία στην Υεμένη. Η βορειοδυτική Υεμένη δεν είχε ποτέ πιο αποτελεσματική ή πιο βίαιη κυβέρνηση από το σημερινό καθεστώς υπό την ηγεσία των Χούτι.

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επικεντρωθεί σε αμυντικά μέτρα με στόχο την αναχαίτιση των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Χούτι. Το κόστος αυτών των μέτρων αυξάνεται σταθερά. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν μπορούν εύκολα να συνεχίσουν να ξοδεύουν μεγάλο αριθμό σπάνιων πυραύλων αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να εξουδετερώσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μπορεί να κοστίζουν μόλις χίλια δολάρια. Οι Χούτι διαθέτουν εργοστάσια, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές που είναι δύσκολο να στοχεύσουν, τα οποία μπορούν να κατασκευάζουν -εφόσον το επιτρέπουν οι προμήθειες- δεκάδες έως εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη χαμηλής τεχνολογίας την εβδομάδα.

Τα πιο εξελιγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παράγονται με βραδύτερο ρυθμό, αλλά οι Χούτι μπορούν ακόμη να συναρμολογήσουν αρκετές εκατοντάδες από αυτά σε διάστημα λίγων μηνών. Ενώ οι Χούτι έλαβαν και συνεχίζουν να λαμβάνουν βοήθεια και υλικό από το Ιράν, σχεδόν όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι των Χούτι συναρμολογούνται στην Υεμένη. Οι Χούτι επικεντρώνονται επίσης όλο και περισσότερο στην τροποποίηση και προσαρμογή ιρανικών σχεδίων για πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ώστε να ταιριάζουν στις δικές τους ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Μέχρι σήμερα, οι Χούτι έχουν χρησιμοποιήσει μόνο ένα κλάσμα των οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων που διαθέτουν σήμερα. Επίσης, οι Χούτι δεν έχουν κάνει χρήση των πιο εξελιγμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων μεγαλύτερης εμβέλειας. Οι Χούτι διαθέτουν επίσης μεγάλο αριθμό ναυτικών ναρκών, συμπεριλαμβανομένων των δυσδιάκριτων ναρκών επιρροής.

Η συγκέντρωση πλοίων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που έχει συγκεντρωθεί τώρα στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, σε συνδυασμό με τα χερσαία μέσα στις γειτονικές χώρες, διαθέτει αρκετή δύναμη πυρός για να υποβαθμίσει τις στρατιωτικές δυνατότητες των Χούτι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, μια τέτοια εκστρατεία θα πρέπει να συνεχιστεί για μήνες και θα έχει τεράστιο κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους. Οι Χούτι είναι μάστορες του ασύμμετρου πολέμου -όπως αποδεικνύεται σαφώς από την εκστρατεία τους στην Ερυθρά Θάλασσα- και θα απαντήσουν στα χτυπήματα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιτιθέμενοι σε ενεργειακές υποδομές στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Οι Χούτι θα αναπτύξουν επίσης πιο εξελιγμένους πυραύλους και οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ενώ τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του συνασπισμού θα είναι πιθανότατα σε θέση να αμυνθούν απέναντι σε αυτά τα όπλα, η εμπορική ναυτιλία, ιδίως τα δεξαμενόπλοια, θα είναι όλο και πιο ευάλωτη. Οι Χούτι έχουν ήδη κλείσει αποτελεσματικά το Bab al-Mandeb για πολλές παγκόσμιες ναυτιλιακές εταιρείες. Συγκρούσεις μεγαλύτερης έντασης μέσα και γύρω από το Bab al-Mandeb θα μπορούσαν να σημαίνουν πως η ναυτιλιακή κίνηση στην Ερυθρά Θάλασσα θα μειωθεί -ή ακόμα και θα σταματήσει εντελώς- για μήνες.

Οι Χούτι έχουν επιτύχει σε μεγάλο βαθμό τους στόχους τους: να επιβάλουν κόστος στο Ισραήλ και τους συμμάχους του, να επιδείξουν την περιφερειακή τους εμβέλεια και να ενισχύσουν την εγχώρια υποστήριξη. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν έχουν καλές επιλογές όσον αφορά την αντιμετώπιση των Χούτι. Εκτός από το να ενεργήσουν για να περιορίσουν την αδιάκοπη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν την είσοδο σε έναν κλιμακούμενο βρόχο είναι οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και του Ομάν που αποσκοπούν στον περιορισμό των απειλών και των επιθέσεων των Χούτι.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι Χούτι σέβονται μόνο τη βία. Η τρέχουσα αντίδραση των ΗΠΑ θεωρείται από τους Χούτι ανεπαρκής και πολλά άλλα έθνη και μη κρατικές ομάδες θα δουν την αντίδραση ή την έλλειψή της με τον ίδιο τρόπο. Η σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ένας προάγγελος του τι επιφυλάσσει το μέλλον καθώς συνεχίζεται η διάχυση των χαμηλού κόστους αλλά όλο και πιο ικανών οπλικών συστημάτων. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναπόφευκτα θα αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες καταστάσεις στις οποίες δεν υπάρχουν καλές επιλογές, καθώς η ασυμμετρία μεταξύ οπλικών συστημάτων υψηλού και χαμηλού κόστους αυξάνεται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail