"Το εννοούσαμε": Οι ΗΠΑ τονίζουν ότι δεν υπάρχει άλλο στρατιωτικό πακέτο για την Ουκρανία

Ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, την ώρα που το Κίεβο επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερα όπλα για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε για άλλη μια φορά πως η Ουάσινγκτον δεν έχει άλλα κονδύλια για τα ουκρανικά στρατεύματα και τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλο πακέτο "στα σκαριά αυτή την στιγμή". Η δήλωσή του έρχεται την ώρα που ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών προσπαθεί να χειραγωγήσει το Κογκρέσο χρησιμοποιώντας ένα ρωσικό αφήγημα παραπληροφόρησης.

"Δεν υπάρχει άλλο πακέτο στα σκαριά αυτή την στιγμή ή δεν έχει προγραμματιστεί για ανακοίνωση ή παράδοση. Το εννοούσαμε όταν το είπαμε τότε, ότι αυτό ήταν το τελευταίο για το οποίο είχαμε εξουσία αναπλήρωσης. Και δεν υπάρχει - δεν υπάρχει άλλο ένα στα σκαριά αυτή την περίοδο", δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 16 Ιανουαρίου.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Δύο ημέρες νωρίτερα, το Πεντάγωνο αναγνώρισε πως δεν μπορούσε πλέον να αποσπάσει όπλα από τα οπλοστάσιά του για να τα στείλει στο Κίεβο, καθώς είχαν εξαντληθεί όλα τα κονδύλια που χρησιμοποιούσε για την αναπλήρωση στρατιωτικού υλικού.

"Δεν έχουμε στη διάθεσή μας τα κονδύλια για να αναπληρώσουμε αυτά τα αποθέματα σε περίπτωση που τα ξοδέψουμε.  Και χωρίς χρονοδιάγραμμα στον ορίζοντα, πρέπει να πάρουμε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις. 

Και έτσι το πιο σημαντικό πράγμα αυτή την στιγμή είναι η εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης από το Κογκρέσο, και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους σε αυτό το σημαντικό θέμα της ασφάλειας - διεθνούς ασφάλειας", δήλωσε ο Pat Ryder του Υπουργείου Άμυνας.

Επί του παρόντος, η κυβέρνηση Μπάιντεν διαπραγματεύεται με τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να ξεπαγώσει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας περίπου 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων 61,4 δισεκατομμύρια δολάρια θα πάνε στην Ουκρανία και 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ισραήλ. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί αρνούνται να εγκρίνουν το πακέτο αν η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θεσπίσει αυστηρότερα μέτρα για την αποτροπή της εισόδου παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ.

Ισχυρίζονται επίσης ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί που να διασφαλίζουν τη διαφάνεια της πραγματικής χρήσης των αμερικανικών χρημάτων όταν αυτά φτάνουν στην Ουκρανία.

"Αυτό που φαίνεται να ζητά η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι δισεκατομμύρια επιπλέον δολάρια χωρίς την κατάλληλη εποπτεία, χωρίς σαφή στρατηγική για να κερδίσει και χωρίς καμία από τις απαντήσεις που νομίζω πως οφείλονται στον αμερικανικό λαό", δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, ένας Ρεπουμπλικανός νομοθέτης, ο οποίος, σε αντίθεση με ορισμένους από τους πιο ριζοσπαστικούς συναδέλφους του, τάσσεται υπέρ της αύξησης της βοήθειας.

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βρουν πληροφορίες για σχεδόν 40.000 κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού που προορίζονται για την Ουκρανία, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι έγγραφο του Πενταγώνου. Οι ΗΠΑ έχουν χάσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια από το συνολικό ποσό των 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Άμυνας που εστάλη στο Κογκρέσο και στον Τύπο, ενώ μόνο μια επεξεργασμένη έκδοση δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η εφημερίδα δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τα 39.139 χαμένα κομμάτια υψηλού κινδύνου, των οποίων ο αντίκτυπος στο πεδίο της μάχης, η εμπιστευτική τεχνολογία και το σχετικά μικρό μέγεθος τα καθιστούν περιζήτητα για τους λαθρέμπορους όπλων. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο περί εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ του 1961, η τύχη και η χρήση των όπλων που παραδόθηκαν θα έπρεπε να παρακολουθούνται στενά. 

Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί για την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται στην Ουκρανία, την ώρα που το Κογκρέσο των ΗΠΑ συζητά αν θα στείλει περισσότερη βοήθεια στο Κίεβο. Πολυάριθμες αναφορές δείχνουν ότι ορισμένα από τα όπλα που δόθηκαν έχουν ήδη καταλήξει στη μαύρη αγορά σε όλο τον κόσμο.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς και τους χαρακτήρισε ρωσική "παραπληροφόρηση".

"Κάθε προσπάθεια της Ρωσίας να παραπληροφορήσει τον κόσμο σχετικά με (την) υποτιθέμενη διαρροή ή παράνομη διακίνηση αμερικανικών όπλων σε άλλα μέρη του κόσμου... αποδείχθηκε πως ήταν ψεύτικη", δήλωσε ο Κουλέμπα. "Γι' αυτό μην πιστεύετε στις απάτες, πιστέψτε στην Ουκρανία".

Ωστόσο, είναι γελοία η αντίληψη να ισχυρίζεται κανείς ότι τα όπλα που προορίζονται για την Ουκρανία και καταλήγουν στη μαύρη αγορά είναι ρωσική παραπληροφόρηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι New York Times ανέφεραν τον Μάιο του 2023 ότι "οι Ουκρανοί στρατιώτες διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να κρατήσουν τα όπλα από τη μαύρη αγορά"- το Axios ανέφερε τον Ιούλιο του 2023 πως "οι ΗΠΑ αγωνίζονταν να εντοπίσουν την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία", σύμφωνα με έναν παρατηρητή του Πενταγώνου- και το Ινστιτούτο Cato ανέφερε τον Μάιο του 2023 "το τραγικό, αλλά μη αναπάντεχο κόστος των χαλαρών αμερικανικών όπλων", μεταξύ πολλών άλλων παραδειγμάτων μη ρωσικών πηγών που αναφέρουν το σκάνδαλο των όπλων.

Οι προσπάθειες του Κουλέμπα να δικαιολογήσει περισσότερη αμερικανική βοήθεια, ισχυριζόμενος ότι ορισμένες από τις επικρίσεις είναι ρωσική παραπληροφόρηση, προφανώς δεν θα χειραγωγήσουν το Κογκρέσο ώστε να εγκρίνει ένα νέο πακέτο. Είναι πιθανό πως τελικά θα συμφωνηθεί ένα πακέτο όταν οι Ρεπουμπλικανοί λάβουν τις παραχωρήσεις που θέλουν από τον Μπάιντεν, αλλά η δικαιωματική συμπεριφορά του Κουλέμπα το μόνο που θα κάνει είναι να βαθύνει την εχθρότητα της αντιπολίτευσης προς την Ουκρανία, και μάλιστα λίγους μήνες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail