Πολλά γέλια για τη Γερμανία - Η βασίλισσα του δράματος

Η πρόσφατη διαρροή ενός απόρρητου σχεδίου του γερμανικού υπουργείου Άμυνας έριξε φως σε ένα στρατηγικό όραμα που προβλέπει τις πιθανές επιπτώσεις μιας ρωσικής επίθεσης κατά του ΝΑΤΟ. Το σενάριο, το οποίο περιγράφεται από τη γερμανική κυβέρνηση, προβλέπει τη μετάπτωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία σε έναν ευρύτερο ευρωπαϊκό πόλεμο, εγείροντας ανησυχίες για την κλιμάκωση των εντάσεων και τις επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα.
 
Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία έχει δει τα σχέδια, το "σενάριο άσκησης" που έχει σκιαγραφήσει η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει την εισερχόμενη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία και το εξκλάβιο του Καλίνινγκραντ, το πιο δυτικό έδαφος της Ρωσίας, ασκώντας πίεση στα σύνορα της Πολωνίας.

Ως απάντηση σε αυτή την αυξημένη απειλή, το σχέδιο προβλέπει ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τα στρατεύματά του στην ανατολική Ευρώπη, αυξάνοντας τις εντάσεις στην περιοχή.

Το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά η γερμανική κυβέρνηση έχει ζωγραφίσει μια εικόνα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης, με τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τη Λευκορωσία ως στρατιωτικό ορμητήριο για άλλη μια φορά.

Το σχέδιο που διέρρευσε αποκαλύπτει πως η Γερμανία έχει αναπτύξει μυστικά μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την προετοιμασία μιας πιθανής ρωσικής επίθεσης με στόχο το ΝΑΤΟ. Αυτό υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της γεωπολιτικής κατάστασης και την ανάγκη για στρατιωτικό σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Το σενάριο της γερμανικής κυβέρνησης αναμένει ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει 300.000 στρατιώτες στα ανατολικά σύνορά του σε μια προσπάθεια αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας, αλλά δεν αναμένει πως το ΝΑΤΟ θα αντιδράσει πριν από τις αρχές του 2025 - κρίσιμα, μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, στις οποίες ενδέχεται να επανεκλεγεί ο σκεπτικιστής του ΝΑΤΟ Ντόναλντ Τραμπ.

Ενώ το έγγραφο είναι σίγουρα τρομακτικό, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι η χώρα δε δεσμεύεται για ένα συγκεκριμένο σενάριο.

"Βασικά, μπορώ να σας πω ότι η εξέταση διαφορετικών σεναρίων, ακόμη και αν είναι εξαιρετικά απίθανα, αποτελεί μέρος της καθημερινής στρατιωτικής δουλειάς, ιδίως στην εκπαίδευση", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Τα τρομακτικά ενδεχόμενα που περιγράφονται στο υλικό που διέρρευσε περιλαμβάνουν το "Alliance Defense 2025", το οποίο μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο και να περιλαμβάνει την ανάπτυξη επιπλέον 200.000 στρατιωτών από τη Ρωσία. Σύμφωνα με άρθρο της New York Post, η επιστράτευση αυτή μπορεί να έρθει όταν η Δύση σταματήσει να παρέχει οικονομική στήριξη στην Ουκρανία, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα μια μεγάλη ρωσική επίθεση την άνοιξη.

Ο πρώην διοικητής του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη λέει πως η Γερμανία έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί για την έναρξη ενός παγκόσμιου πολέμου από τη Ρωσία. Υπογράμμισε ότι αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιστεύει πως το ΝΑΤΟ είναι απροετοίμαστο, μπορεί να αναλάβει ακραία δράση. "Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να αναπτυχθεί μέσα σε μόλις 18 μήνες, εάν τα έθνη δεν πάρουν την απειλή της Ρωσίας "στα σοβαρά" και δεν ενεργήσουν ως "συμμαχία"", δήλωσε ο απόστρατος υποστράτηγος Ben Hodges.

Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί σε έναν ευρύτερο ευρωπαϊκό πόλεμο. Η χώρα προβλέπει τώρα μια σημαντική αύξηση των ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία και το Καλίνινγκραντ, με ιδιαίτερη έμφαση στην άσκηση πίεσης κατά μήκος των συνόρων της Πολωνίας.
 
Ως απάντηση στην αντιληπτή απειλή, το ΝΑΤΟ αναμένεται να αναπτύξει στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη, κλιμακώνοντας τις εντάσεις στην περιοχή. Το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης περιγράφει μια αλληλουχία γεγονότων που θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, τονίζοντας την ανάγκη για μια συλλογική αμυντική απάντηση από τη συμμαχία.

Η Γερμανία περιγράφει μια αλληλουχία γεγονότων που θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν μετά από μια ρωσική επίθεση κατά του ΝΑΤΟ. Η προβλεπόμενη κλιμάκωση περιλαμβάνει την επιστράτευση 200.000 Ρώσων νεοσύλλεκτων για μια νέα επίθεση στην Ουκρανία, μια επακόλουθη εκστρατεία υβριδικού πολέμου εναντίον των κρατών της Βαλτικής και την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία και τη δυτική Ρωσία.

Το σενάριο προβλέπει επίσης πιθανές στρατιωτικές ενέργειες στο Suwalki Gap, μια κρίσιμη λωρίδα γης εντός των πολωνικών συνόρων με τη Λιθουανία, υπογραμμίζοντας τις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές που προκαλούν ανησυχία. Επιπλέον, το σχέδιο εξετάζει τη χρήση αφηγήσεων κατά του ΝΑΤΟ από το Κρεμλίνο για να δικαιολογήσει τις ενέργειές του και να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη.

Ενώ το γερμανικό σχέδιο που διέρρευσε παρέχει μια ματιά σε ένα πιθανό χειρότερο σενάριο, είναι ζωτικής σημασίας να σημειωθεί ότι ο στρατιωτικός σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει την εξέταση διαφόρων πιθανοτήτων, ακόμη και αν αυτές θεωρούνται απίθανες. Η αποκάλυψη αυτού του σχεδίου έχει αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Ευρώπη και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση της συλλογικής άμυνας και της περιφερειακής σταθερότητας.

Υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία ως στρατηγικό ορμητήριο για στρατιωτικές επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας την στρατηγική σημασία της Λευκορωσίας στην στρατιωτική στρατηγική της Ρωσίας. Το σενάριο εξετάζει την πιθανότητα η Ρωσία να εκμεταλλευτεί την εγγύτητα της Λευκορωσίας σε βασικές συνοριακές περιοχές, αυξάνοντας έτσι τη γεωπολιτική σημασία της χώρας στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Και αν μιλάμε για τη νέα επίθεση στην Ουκρανία, τότε το Κρεμλίνο κινητοποιεί 200.000 νεοσύλλεκτους. Το σενάριο θέτει ως στόχο της Ρωσίας να σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στο έδαφος μέχρι τον Ιούνιο. Αυτή η πρόβλεψη υπογραμμίζει τη σοβαρότητα των πιθανών στρατιωτικών ενεργειών, τονίζοντας την ανάγκη για αυξημένη ετοιμότητα μεταξύ του ΝΑΤΟ και άλλων εμπλεκόμενων μερών.

Επιπλέον, η Γερμανία επικαλείται επίσης φόβους ότι η Ρωσία ξεκινά υβριδικό πόλεμο στις χώρες της Βαλτικής, συγκεκριμένα μέσω κυβερνοεπιθέσεων στην Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Ισχυρίζεται ότι οι επιθέσεις αυτές προβλέπεται να διεξαχθούν με ψευδείς αφηγήσεις, που θα χρησιμεύσουν ως πρόσχημα για περαιτέρω ρωσική επέμβαση.

Προχωρώντας προς τα εμπρός προκύπτει ένα άλλο κομβικό σημείο με την πιθανή στόχευση του Suwalki Gap. Το σχέδιο προβλέπει ότι η Ρωσία αναπτύσσει στρατεύματα κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας και στο Καλίνινγκραντ, τοποθετούμενη στρατηγικά για να στοχεύσει ενδεχομένως αυτή την κρίσιμη οδό διέλευσης εντός των πολωνο-λιθουανικών συνόρων. Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την στρατηγική σημασία που αποδίδεται στον έλεγχο βασικών οδών μεταφοράς και στον περιορισμό της κινητικότητας του ΝΑΤΟ στην περιοχή, εισάγοντας ένα κρίσιμο σημείο ανάφλεξης στη σύγκρουση που απαιτεί άγρυπνη παρακολούθηση και στρατηγικές αντιδράσεις από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Εν μέσω αυτών των στρατιωτικών ελιγμών, το σενάριο προβλέπει μια κλιμάκωση της προπαγάνδας κατά του ΝΑΤΟ εντός της Ρωσίας. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το ΝΑΤΟ προβλέπεται να απαντήσει με σημαντική ανάπτυξη στρατευμάτων. Προβλέποντας την ανάπτυξη 300.000 στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη, η συμμαχία στοχεύει να λειτουργήσει αποτρεπτικά έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Αυτή η ισχυρή ανάπτυξη στρατευμάτων αντανακλά τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να διασφαλίσει την ασφάλεια και την σταθερότητα των κρατών μελών του ως απάντηση στις εξελισσόμενες γεωπολιτικές απειλές. Η κλίμακα της ανάπτυξης στρατευμάτων υπογραμμίζει τη σοβαρότητα με την οποία το ΝΑΤΟ έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τις πιθανές εξελίξεις σε αυτή την εξελισσόμενη κατάσταση.

Είναι σαφές πως το σχέδιο που διέρρευσε από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας έχει εντείνει τις ανησυχίες εντός του ΝΑΤΟ σχετικά με την πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία σε έναν ευρύτερο ευρωπαϊκό πόλεμο. Ως απάντηση στην αντιληπτή απειλή, το ΝΑΤΟ έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη.

Σε μια απροσδόκητη τροπή των γεγονότων, το σχέδιο της Γερμανίας που διέρρευσε φαίνεται ότι έπαιξε το ρόλο του υποκινητή του δράματος στην σκηνή του ΝΑΤΟ. Τα οραματιζόμενα σενάρια της ρωσικής επιθετικότητας και της επακόλουθης επέκτασης σε έναν ευρύτερο ευρωπαϊκό πόλεμο, αν και είναι κερδοσκοπικά, συνέβαλαν σε μια αυξημένη αίσθηση επείγοντος στο εσωτερικό της συμμαχίας. Η απεικόνιση των πιθανών απειλών και η ολοκληρωμένη στρατηγική της Γερμανίας, αν και αποτελεί μέρος του στρατιωτικού σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, έχει άθελά της βρεθεί στο επίκεντρο της σκηνής ως η βασίλισσα του δράματος του ΝΑΤΟ. Η εξελισσόμενη κατάσταση, αν και αβέβαιη, έχει προκαλέσει σημαντικές αναπτύξεις στρατευμάτων από το ΝΑΤΟ, σηματοδοτώντας μια προληπτική απάντηση στη δραματική αφήγηση που δημιουργήθηκε από το σχέδιο που διέρρευσε. Καθώς η συμμαχία ενεργεί για την αντιληπτή απειλή, ο ρόλος της Γερμανίας στη διαμόρφωση αυτού του γεωπολιτικού δράματος γίνεται μια αξιοσημείωτη πτυχή, υπογραμμίζοντας τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της στρατηγικής ετοιμότητας και των ακούσιων θεατρινισμών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail