'Σε αυτή την ηλικία είναι δύσκολο να εκτελέσεις όλα τα απαραίτητα καθήκοντα' - Ο στρατός της Ουκρανίας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα

FOTO: CNBC
Freepen.gr - Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στη δεύτερη επέτειό του, ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αυξάνεται. Οι άνδρες μέσης ηλικίας πολεμούν σήμερα εναντίον της ρωσικής επίθεσης, γεγονός που δυσχεραίνει τους διοικητές να σχεδιάσουν και να διεξάγουν τις επιχειρήσεις που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της εκστρατείας.

"Ο μέσος όρος ηλικίας ενός στρατιώτη στο τάγμα μου είναι 45 ετών", δήλωσε στο δημοσίευμα ο Ντμίτρο Μπερλίν, διοικητής τάγματος της 32ης ξεχωριστής μηχανοκίνητης ταξιαρχίας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Οι στρατιώτες της ταξιαρχίας μάχονται σήμερα κοντά στο Κουπιάνσκ, έναν από τους στόχους της χειμερινής επιθετικής εκστρατείας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

"Σε αυτή την ηλικία, είναι ήδη δύσκολο να εκτελέσει κανείς όλα τα απαραίτητα καθήκοντα. Ορισμένοι δυσκολεύονται ακόμη και να μεταφέρουν πυρομαχικά και αλεξίσφαιρα ενώ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή", παραδέχθηκε ο Μπερλίν.

Σύμφωνα με τον διοικητή, το τάγμα δεν αποκτά νέες δυνάμεις ή νεότερους στρατιώτες. Παράλληλα, υφίσταται όλο και περισσότερες απώλειες:

"Υπάρχουν όλο και λιγότεροι άνδρες (υπό τις διαταγές μου) και η ποιότητα της ενίσχυσης της μονάδας γίνεται κάθε φορά όλο και χαμηλότερη", είπε.

Στους πολέμους του περασμένου αιώνα, τα περισσότερα στρατεύματα αποτελούνταν από άνδρες ηλικίας 20 και 30 ετών και ακόμη νεότερους. Ακόμη και σήμερα, ο μέσος όρος ηλικίας των περισσότερων δυτικών στρατών είναι σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι στην Ουκρανία. Για σύγκριση, το 2021, στις ΗΠΑ ήταν 28 ετών και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023 ήταν 31 ετών.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι Sunday Times εκτιμούν πως ο σημερινός μέσος όρος ηλικίας των Ουκρανών στρατιωτών είναι τα 43 έτη. Ο προεδρικός σύμβουλος Serhii Leshchenko παραδέχθηκε πριν από δύο μήνες ότι είχε ακούσει "ανησυχητικά στοιχεία" από διοικητή τάγματος στο Ντονμπάς. Προφανώς, ορισμένες από τις ταξιαρχίες που συμμετείχαν στην περσινή αντεπίθεση είχαν μέσο όρο ηλικίας 54 ετών.

"Ένας στρατιώτης επίθεσης δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια επιχείρηση επίθεσης σε αυτή την ηλικία", δήλωσε ο Leshchenko.

* πληροφορίες ziare.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail