Οι ΗΠΑ δημιουργούν νέα στρατηγική για την Ουκρανία που υποβαθμίζει την ανακατάληψη εδαφών

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η Ουάσινγκτον δημιουργεί μια νέα στρατηγική για την Ουκρανία, η οποία θα αποδυναμώνει την ανάκτηση εδαφών που έχασε από τις ρωσικές δυνάμεις, μια σιωπηλή αναγνώριση ότι ο ουκρανικός στρατός δεν έχει τις δυνατότητες να εξαπολύσει επιθέσεις, πόσο μάλλον να φτάσει στην Κριμαία, όπως καυχιόντουσαν στελέχη του καθεστώτος του Κιέβου πριν από την αποτυχία της περσινής αντεπίθεσης. Ταυτόχρονα, το Βερολίνο συνειδητοποιεί επίσης πως η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η νέα στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν το 2024 θα "αποδυναμώσει" την ανακατάληψη "χαμένων εδαφών" και αντ' αυτού θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου για να επιβιώσει εν μέσω της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Οι πηγές ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι "ακόμη σοκαρισμένη" από την αποτυχημένη αντεπίθεση του Κιέβου και "συγκροτεί τη νέα στρατηγική", η οποία περιλαμβάνει τη βοήθεια προς την Ουκρανία για την ενίσχυση του στρατού και της οικονομίας της, ενόψει του αδιεξόδου της χρηματοδότησης του κράτους στο αμερικανικό Κογκρέσο.

"Η κυβέρνηση Μπάιντεν, που είναι ακόμη "έξυπνη" από την αποτυχημένη αντεπίθεση του περασμένου έτους στην Ουκρανία, συγκροτεί μια νέα στρατηγική που θα αποδυναμώσει την ανάκτηση εδαφών και θα επικεντρωθεί, αντίθετα, στο να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκρούσει νέες ρωσικές επιθέσεις, ενώ παράλληλα θα κινηθεί προς έναν μακροπρόθεσμο στόχο ενίσχυσης της πολεμικής δύναμης και της οικονομίας της", γράφει η εφημερίδα.
 
Σύμφωνα με την Washington Post, "το αναδυόμενο σχέδιο είναι μια απότομη αλλαγή σε σχέση με πέρυσι, όταν οι ΗΠΑ και οι συμμαχικοί στρατοί έσπευσαν να παράσχουν εκπαίδευση και εξελιγμένο εξοπλισμό στο Κίεβο με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να απωθήσει γρήγορα τις ρωσικές δυνάμεις".

"Είναι αρκετά σαφές πως θα είναι δύσκολο για αυτούς να προσπαθήσουν να οργανώσουν το ίδιο είδος μεγάλης ώθησης σε όλα τα μέτωπα που προσπάθησαν να κάνουν πέρυσι", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι "η ιδέα τώρα είναι να τοποθετήσουμε την Ουκρανία ώστε να κρατήσει τη θέση της στο πεδίο της μάχης προς το παρόν" και "να την βάλουμε σε μια διαφορετική τροχιά ώστε να είναι πολύ ισχυρότερη μέχρι το τέλος του 2024 ... και να την βάλουμε σε μια πιο βιώσιμη πορεία".

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Ιανουαρίου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε  πως η Ρωσία θα επιτύχει τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, προσθέτοντας ότι το 2023 οι απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ξεπερνούν τις 215.000 άτομα προσωπικό και 28.000 κομμάτια οπλισμού. Αυτός ο καταστροφικός αριθμός καταδεικνύει πώς ο Ζελένσκι ρίχνει τους Ουκρανούς στη ρωσική κρεατομηχανή με ελάχιστη εκτίμηση.

Η ανακοίνωση του Σόιγκου έρχεται την ώρα που Ουκρανοί πολιτικοί ζητούν από τον Ζελένσκι να αποκαλύψει τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών. Σύμφωνα με τον ηγέτη του ουκρανικού κόμματος "Υπηρέτης του Λαού", Νταβίντ Αρακάμια, ο Ζελένσκι πρέπει να καθησυχάσει την κοινή γνώμη με στοιχεία, αλλά οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι η δημοσίευση αυτή θα βοηθούσε τη Ρωσία.
"Όταν βγαίνεις έξω και ρωτάς τους ανθρώπους για τις απώλειες, δεν έχω ακούσει ποτέ για λιγότερες από 100.000", δήλωσε ο Arakhamia κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης. "[Αλλά] οι δικές μας απώλειες είναι πολύ μικρότερες".

Είπε ότι είχε προτείνει στον Ουκρανό πρόεδρο να αποχαρακτηρίσει τον αριθμό για να καθησυχάσει το κοινό, αλλά ο τελευταίος δεν είχε αποφασίσει ακόμη.

"Η αποκάλυψη των πραγματικών απωλειών της Ουκρανίας στον πόλεμο θα δείξει πως δεν είναι τόσο μεγάλες όσο φαντάζονται οι ίδιοι", προέβλεψε ο Arakhamia, ο οποίος είτε αρνείται τον πραγματικό αριθμό είτε διακινεί παραπληροφόρηση.

Αντίθετα, είναι πιο χαρακτηριστικό ότι ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται πως η αποκάλυψη του πραγματικού αριθμού των νεκρών στη σύγκρουση θα επέτρεπε στη Ρωσία "να βγάλει πολλά συμπεράσματα από αυτά τα δεδομένα και να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για ανάλυση και σχεδιασμό", δηλαδή θα αποκάλυπτε τις καταστροφικές απώλειες.

Αν και η Washington Post αποκαλύπτει πως οι ΗΠΑ, ως ο μεγαλύτερος δωρητής και σημαντικότερος σύμμαχος της Ουκρανίας, αναγνωρίζουν σιωπηλά ότι τα χαμένα εδάφη δεν μπορούν να κατακτηθούν από τη Ρωσία, το καθεστώς του Κιέβου παραμένει επίμονο στη συνέχιση της μάταιης πολεμικής προσπάθειας. Ανησυχητικό για το Κίεβο είναι ότι το Βερολίνο, ο σημαντικότερος ευρωπαϊκός σύμμαχος, καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα με τους Αμερικανούς ομολόγους τους.

Το αριστερό γερμανικό κόμμα Bündnis Sahra Wagenknecht, του οποίου ηγείται η Sahra Wagenknecht, ζήτησε από την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς να σταματήσει την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, επειδή θεωρεί πως αυτή η στρατηγική δεν ωφελεί κανένα μέρος, ούτε καν τα ίδια τα στρατεύματα του Ζελένσκι, και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα.
 
"Παραδίδουμε όπλα στην Ουκρανία για μια νίκη στην οποία, δυστυχώς, δεν πιστεύουν πλέον ούτε οι Ουκρανοί στρατηγοί. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί, και μάλιστα πολύ γρήγορα, μέσω διαπραγματεύσεων", δήλωσε η πολιτικός κατά τη διάρκεια του πρώτου συνεδρίου του κόμματός της στο Βερολίνο.

Αν και το κόμμα της Βάγκενκνεχτ είναι μόλις λίγων εβδομάδων, είναι μία από τις πιο αναγνωρισμένες και δημοφιλείς πολιτικούς της Γερμανίας και η φωνή της έχει βαρύτητα. Δεδομένου ότι το δεξιό AfD συμμερίζεται την άποψη της Wagenknecht και είναι πλέον το πιο δημοφιλές κόμμα της Γερμανίας, η πίεση αυξάνεται κατά της απερίσκεπτης πολιτικής του Scholz απέναντι στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ειδικά από τη στιγμή που, όπως τόνισε, ούτε οι Ουκρανοί στρατιωτικοί ηγέτες δεν πιστεύουν πια στη νίκη.

Παρόλο που υπάρχουν ισχυρές αντιπολιτευτικές φωνές για τον τερματισμό της υποστήριξης προς την Ουκρανία στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, οι ηγέτες και των δύο χωρών θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος, αλλά με τη δυσμενή παραδοχή ότι τα εδάφη δεν μπορούν να ανακαταληφθούν. Αντίθετα, ελπίζουν πως μπορούν να υποστηρίξουν την Ουκρανία αρκετά ώστε να δημιουργήσουν μια κατάσταση αδιεξόδου, αλλά αυτό το σενάριο είναι απίθανο, ειδικά όταν η Ρωσία ξεκινήσει την επίθεσή της.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail