Οι ΗΠΑ και οι Σύμμαχοί τους αντιμετωπίζουν τις συνέπειες στη Μέση Ανατολή

Freepen.gr - Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της άνευ όρων υποστήριξής τους στον ισραηλινό πόλεμο κατά της Λωρίδας της Γάζας και των πρόσφατων προκλήσεων κατά του λεγόμενου Άξονα της Αντίστασης, του οποίου ηγείται το Ιράν,  γράφει το southfront.press.

Στις 15 Ιανουαρίου, το Ιρανικό Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) εκτόξευσε δεκαπέντε βαλλιστικούς πυραύλους σε στόχους στο Ιράκ και τη Συρία, δηλώνοντας ότι επρόκειτο για επίθεση αντιποίνων ως απάντηση στις βομβιστικές επιθέσεις στο Κέρμαν και στις πρόσφατες δολοφονίες "στοιχείων της αντίστασης", συμπεριλαμβανομένου του ανώτερου διοικητή της Δύναμης Κουντς Ραζί Μουσαβί.

Τα πλήγματα στο Ιράκ είχαν στόχο την πόλη Ερμπίλ, πρωτεύουσα της βόρειας αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν και βασικό κόμβο της αμερικανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με το IRGC, χτυπήθηκε μια υποτιθέμενη βάση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και συγκεντρώσεων αντι-ιρανικών "τρομοκρατικών ομάδων".

Ο Κούρδος επιχειρηματίας Peshraw Dizayee, ο οποίος φέρεται να ήταν υπεύθυνος για την παράνομη εξαγωγή ιρακινού πετρελαίου στο Ισραήλ, σκοτώθηκε στα χτυπήματα μαζί με έναν άλλο επιχειρηματία που αναγνωρίστηκε ως ο Βρετανο-Ιρακινός Karam Mikhail.

Αν και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν επιτέθηκαν σε αμερικανικές εγκαταστάσεις, παραδέχθηκαν πως τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πάνω από το διεθνές αεροδρόμιο του Ερμπίλ, το οποίο φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα. Υπήρξαν επίσης αναφορές για χτυπήματα στην αεροπορική βάση al-Harir που βρίσκεται βορειοανατολικά του Ερμπίλ.

Στη Συρία, το IRGC επιτέθηκε σε στόχους της Hay'at Tahrir al-Sham που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκιστάν στη βορειοδυτική περιοχή του Μεγάλου Ιντλίμπ. Αναφέρθηκαν αρκετές συγκρούσεις στην πόλη Ταλτέτα, προπύργιο και των δύο τρομοκρατικών ομάδων. Υπήρξαν επίσης αναφορές για θύματα.

Στις 16 Ιανουαρίου, το IRGC εξαπέλυσε άλλο ένα κύμα πλήγματος, αυτή τη φορά με στόχο θέσεις της χαρακτηρισμένης ως τρομοκρατικής οργάνωσης Jaish al-Adl στη νοτιοδυτική πακιστανική επαρχία Μπαλουχιστάν. Το Πακιστάν καταδίκασε την επίθεση κάνοντας λόγο για "απρόκλητη παραβίαση του εναέριου χώρου του". Ωστόσο, το Ιράν δήλωσε ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν σε αυτοάμυνα.

Τα αντίποινα του Ιράν συνέπεσαν με ένα νέο κύμα επιθέσεων των Χούτι (Ανσάρ Αλλάχ) στην Υεμένη, ενός άλλου μέλους του Άξονα Αντίστασης.

Οι αμερικανοβρετανικές επιδρομές της 12ης Ιανουαρίου στην Υεμένη απέτυχαν να αποτρέψουν την ομάδα, η οποία απάντησε στις 15 Ιανουαρίου με επίθεση εναντίον ενός αμερικανικού πλοίου, του MV Gibraltar Eagle, στην Ερυθρά Θάλασσα με πύραυλο κατά πλοίων. Ένα άλλο πλοίο, το MV Zografia, δέχθηκε επίθεση στις 16 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το MV Zografia έπλεε προς το Ισραήλ. Ένα κύμα αμερικανικών επιδρομών έπληξε την Υεμένη πριν από την επίθεση στο πλοίο.

Επίσης, στις 16 Ιανουαρίου, ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι το Πολεμικό Ναυτικό κατάσχεσε εξαρτήματα πυραύλων ιρανικής κατασκευής που προορίζονταν για τους Χούτι. Οι πύραυλοι βρέθηκαν σε ένα πλοίο στην Αραβική Θάλασσα, το οποίο συνελήφθη στις 11 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εξαφανίστηκαν δύο βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού. Η τύχη τους παραμένει άγνωστη.

Συνολικά, φαίνεται πως το Ιράν και οι σύμμαχοί του πήραν την απόφαση να κλιμακώσουν τα αντίποινα. Αυτό θα αυξήσει την πίεση στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Εάν ο πόλεμος στη Γάζα παραταθεί, ένας ολοκληρωτικός πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει στην περιοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail