Η Σλοβακία μπορεί σύντομα να υποστεί τη μεταχείριση της Ουγγαρίας και να παγώσουν δισεκατομμύρια κονδύλια της ΕΕ

Pixabay
Freepen.gr - Το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβακίας απορρίπτει την ανάμειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εσωτερική πολιτική της Σλοβακίας, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιούραϊ Μπλανάρ, ενώ ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο προειδοποίησε επίσης ότι η χώρα του μπορεί σύντομα να τύχει μεταχείρισης όπως η Ουγγαρία και να αντιμετωπίσει την αναστολή των κονδυλίων της ΕΕ.

"Νομίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν την τρέχουσα κατάσταση επιτιθέμενοι σε εμάς με οποιονδήποτε τρόπο. Και επειδή απέτυχαν στην πατρίδα τους, κατέφυγαν στο να στραφούν στο έδαφος των Βρυξελλών", δήλωσε ο Μπλανάρ, όπως αναφέρει το δημόσιο σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR.

Ο Blanár και ο Fico αντιδρούσαν στην κριτική που άσκησε το κοινοβούλιο της ΕΕ στη νέα σλοβακική κυβέρνηση σε ψήφισμα της ολομέλειας στο Στρασβούργο για μια σειρά μεταρρυθμιστικών προτάσεων που, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, εγείρουν ανησυχίες για το κράτος δικαίου στη Σλοβακία.

Στο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές αμφισβήτησαν την ικανότητα της Σλοβακίας να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να προστατεύσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ εάν, όπως έγραψαν, το κοινοβούλιο της χώρας υιοθετήσει την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα, σύμφωνα με το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων Mandiner.

Σχολιάζοντας το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Juraj Blanár δήλωσε ότι η σλοβακική αντιπολίτευση δεν αποδέχθηκε την ήττα της στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και τώρα συνεχίζει την εκστρατεία της σε ξένο έδαφος.

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι ενώ είχαν προειδοποιήσει τα όργανα της ΕΕ πολλές φορές από το 2020 για παραβιάσεις κατά του πληθυσμού και παραβιάσεις του κράτους δικαίου, κανείς στην Ευρώπη δεν ενδιαφέρθηκε.

Απαντώντας στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico δήλωσε: "Το έγγραφο συντάχθηκε από ευρωβουλευτές της σλοβακικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι υποκινούν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ κατά της Σλοβακίας και προσπαθούν να τα πείσουν να επιβάλουν διάφορες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των κονδυλίων της ΕΕ". 

"Εμείς στον κυβερνητικό συνασπισμό πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είναι εναντίον μας και είναι ικανοί για οτιδήποτε βρώμικο σε αυτόν τον πολιτικό αγώνα. Και πρέπει να δώσουμε μια σαφή, σκληρή αλλά δημοκρατική απάντηση σε αυτό", δήλωσε ο Fico σύμφωνα με το σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η τροποποίηση του ποινικού κώδικα εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ρόμπερτ Φίκο τον Δεκέμβριο και επί του παρόντος συζητείται στο νομοθετικό σώμα της Μπρατισλάβα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail